30 Nisan 2012, Pazartesi 08:49:33

THY ÇÖZÜMÜ BULDU...

Güney rüzgârları sebebiyle İstanbul Atatürk Havalimanı Avrupa'nın en çok rötar yapan havalimanı, Türk Hava Yolları da en rötarlı havayolu olurken, THY yönetimi problemin çözümü için harekete geçti...
  • HARP OKULUNU ESKİŞEHİRE TAŞIYIN DEPREN NEDENİ İLE YENİLENMESİ GEREKEN BİNALARI YIKIN ,HARP OKULU ARAZİSİNE MÜSTAKİL BİR PİST YAPIN BÜTÜN SORUNLAR ÇÖZÜLSÜN..
  • Problem park yerimi yoksa güneyli rüzgarlarda "TRAFİK AKIŞIMI".Bir sürü laf salatası,henüz olayı anlayamamış bir YÖNETİCİ.Trafiği hızlandırmak için aşağıdaki önlemler alınabilir. 1.Parelel pistlerin kullanılması.(Biri iniş,biri kalkış Dusseldorf ta uygulanan parametrelerin kullanılması). 2.Küçük uçakların,kargoların ve charterlerin SABİHA GÖKÇEN ve Çorlu yagönderilmesi. Paralel pistlerin kullanımı kuzeyli pistlerdeki trafik akışına yakın bir hızlanma sağlıyacaktır ama kule görevlileri biraz daha fazla yorulacaklardır.
  • nur yüzüne gurban olduğum
  • bak alman ne demiş...siz istanbullular toplu konutlarda apartmanlarda oturan tiplersiniz demiş.müteahhitleriniz ormanları yokeden tipler bizimkiler gibi çevreye saygılı değiller demiş.yani kısacası demiş.rankurt luthansa gibi ormanın içine yapılmalıydı AHL.alana ihtiyaç oldukça orman açılacaktı demiş...rüzgarıda keser.ormanlık alanda rüzgar olmaz demiş.bölge itibari ile traikte olmaz demiş.rahat yaşardınız demiş.hemde temiz hava radyasyon olmaz demiş.ve AHL nin etraı hem aşağıdan hem yukarıdan güzel gözükecekti demiş.gözününe ormandan lazer tutamazlar demiş...hem ayrıca savaş uçaklarınıda ormana gizleyebilirdiniz yeraltındaki odalara demiş.şuanda açık malum denizin kenarında bomba atsan gider hepsi...daha nedesin adam? söylediği yer belgrad ormanı.ama biz türkler toplu taşımayı kullanmayız.tren gibi metro gibi.illa araba alacağız.şeyimize şey almadan önce ilk aldığımız şey araba.araba olmazsa olmaz.at avrat silah vardı eskiden şimdi araba avrat silah.sözün bittiği yerdeyim.
  • Çalışanına hakkını verme 16 aydır. Toplu iş sözleşme sürelerini uzattıkça uzat sonra git farklı bir havayolu şirketi almak için görüşmelere başla. Ey güzel Allah'ım sen her şeyin en doğrusu bilirsin.Mutlak hüküm sahibisin.Bu kullarına da doğru yolu bulmalarını nasip eyle.
  • thy neye çözüm bulacak çözüm üreten yöneticileri yok etmedilermi? neden hacızlı uçaklar kaldırılamıyor bu konu oldukca sıkıntılı bir iş herkes elni taşın altına sokacaktıya neden sokmuyor kaldırın o park yerlerinde yıllarca yatan uçaklar var ne demek 40 a çıkması dirayetli yönetici lazım işini kovalayacak yazdığı yazıyı görünce korkan yöneticiler ile bu işler olmaz. bay.
  • Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
  • devlet eliyle MONOPOL denir buna ...hani liberal politika benisenmişti...diğer özel sirketler niye kuruluyor ve ne yapacaklar bu durumda....devletin uluslararası meydanının nasıl kullanılacağını THY mi belirleyecek...öyle tabii shgm de THY nin noteri olduğuna göre yapılacak bir şey yok!
  • ÜLKEMİZDE HENÜZ BİR MESLEK TANIMI DAHİ OLMAYAN, NORMAL MEMURDAN DAHA FAZLA ÇALIŞMA SAATLERİ OLAN, EMEKLİLİKTE BİR HİZMETLİ KADAR EMEKLİ MAAŞI ALABİLEN, ÇALIŞMA ŞARTLARININ KÖTÜLÜĞÜ VE YIPRATICI OLMASI DOLAYISIYLA ERKEN EMEKLİLİK VE YIPRANMA PAYI OLMAYAN, , YAPISAL OLARAK DÜNYANIN EN KÖTÜLERİ ARASINDA YER ALABİLECEK BİR İDARİ YAPIYA SAHİP OLAN, YUTDIŞINDAN GELEN HAVACILIK TAZMİNATLARI 21 AYDIR VERİLMEYEN BİZ HAVA TRAFİK KONTROLÖRLERİ BU SORUNLARIMIZIN TAMAMI ÇÖZÜMLENİNCEYE KADAR ICAO HAVA TRAFİK KONTROL KURALLARI, SİVİL HAVACILIK KANUNLARI VE DHMİ TÜRKİYE AIP SİNE GÖRE KURALLI ÇALIŞMA KARARI ALMIŞ... BU DURUMDAN DOLAYI OLUŞABİLECEK ŞİRKET YAKIT MALİYET ZARARLARI, EXTRA RÖTARLAR, UÇUŞ İPTALLERİ ESKİYE GÖRE DAHA UZUN UÇUŞ SÜRELERİ KAÇINILMAZ GÖZÜKMEKTEDİR, YAPMIŞ OLDUĞUMUZ BU ASİL DURUŞ BİR EYLEM, GREV YADA İŞ YAVAŞLATMA EYLEMİ DEĞİLDİR, ZATEN KANUNSUZ BU GİRİŞİMLERİDE MEMUR KİMLİĞİMİZLE YAPMAMIZ MÜMKÜN DEĞİLDİR, YAPILANLAR TAMAMEN KURALLAR VE KANUNLAR ÇERÇEVESİNDE HERTÜRLÜ DENETİM VE SORGUYA AÇIKTIR. YİNE BU UYGULAMAMIZ HERHANGİ BİR SİYASİ PARTİ,SENDİKA, DERNEK VEYA SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNDEN BAĞIMSIZ GERÇEKLEŞTİRİLMEKTE TÜM TÜRKİYEDEKİ KONTROLÖRLER TARAFINDAN UYGULANMAKTADIR. TÜRK KOMUOYUNA ÖNEMLE DUYURULUR TÜRKİYE HAVA TRAFİK KONTROLÖRLERİ
  • kimse bilmez işte neden uçaklar kalkmaz diye hakikaten ucaklar slot yakıyor personel yetersiz tamam iyi de apronda yetersiz kaza yapmamaki icin herkez birbiriyle yarışıyor yetmiyor havalimanı iç hat seferleri geç kalksada problem değil fransa italya almanya amerika geç kalmasın önemli olan o seferler bir dahaki seferlerimizde problem yaratıyor thy ucaklarına amerika geç kalmasın iç hat seferleri bundan sonrada yaz tarifesi devam ettiği süre içinde hep geç kalkacaktır yerde ucak yokki ucak sayısıda yetersiz berlinden gelecek ucak antalya ya planlanıyor ucak gelicek gidicek 35 dakika sizce yetişirmi bu ucak ? yakıt,ikram,yükleme,temizlik,yolcu inecek - board olacak ve en önemlisi ekip yok ucuş ekibi bekleyecek ucak frekansa giriyor t5 e gelicek ucak teker vuruyor ordaki ucak ekip beklediği push-back olmadiği icin p2 oluyor park pozisyonu yükleme techizatı geç gidiyor personel geç gidiyor doğal olarak yolcu memnuniyetsizliği hiçbir uçak ilk frekans oldugu park pozisyonuna giriş yapmıyor

 

Şirketin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na sunduğu çözüm paketinde alanda park problemini çözmeye yönelik 4 öneri yer alıyor.
 
Atatürk Havalimanı'nda yaşanan uzun süreli rötarlar sebebiyle büyük sıkıntı çeken Türk Hava Yolları, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na çözüm paketi sundu. Askerî alanın havalimanına bir an önce devredilmesi gerektiğini dile getiren THY Yönetimi, Hava Trafik Kontrol Kulesi'nin etrafındaki yer işletme şirketlerine ait alanların da park alanı şeklinde düzenlenmesini istiyor.
 
THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yaşanan hava trafik yoğunluğunu ve bu konuda hazırladıkları çözüm paketini anlattı. Topçu'ya göre, Atatürk Havalimanı'ndaki kargaşanın en büyük nedeni güneyden esen rüzgârlar yani lodos. Bu rüzgârlar, yılın yüzde 10-12'sinde etkili oluyor. Son yıllarda artış gösteren bu oran da, THY'yi ciddi şekilde sıkıştırmaya başladı. Rüzgâr sebebiyle kapasite düştüğünde, havalimanında ciddi kargaşa yaşanırken, hem yerde hem de hava sahasında sıkıntı meydana geliyor. Bu yüzden hem havadaki uçakların bekleme süresi artıyor hem de kalkış için kapı kapatmış uçakların uçuş sırasını bekleme süresi uzuyor. Bunun da en büyük sebebi, havalimanındaki park yeri sıkıntısı olarak gösteriliyor. Hamdi Topçu, havalimanındaki park sıkıntısının 3-4 yıl önce ortaya çıkmasına rağmen bu konuda gerekli tedbirlerin alınamadığını ifade ediyor. Özellikle askerî alanın bugüne kadar devredilmemesinin çok ciddi sorun oluşturduğuna dikkat çeken Topçu, 'teneke mahallesi' olarak adlandırılan kule çevresindeki yer işletme şirketlerinin kullandığı alanın terk edilerek uçak park sahasına dönüştürülmesi ile 20'ye yakın park alanının kazanılacağını ifade ediyor.
 
Topçu, havalimanında yaşanan uzun süreli gecikmeler ve uçuş iptalleri sebebiyle sadece Türkiye'de değil, sefer düzenledikleri ülkelerde de büyük sıkıntı yaşadıklarını ifade ediyor. Atatürk Havalimanı'ndan geç kalkan uçakların gittikleri ülkelerde 'slot (uçuş izni) iptali tehdidi' ile karşı karşıya kaldıklarına dikkat çeken Topçu, "Özellikle Avrupa'daki birçok havalimanı yoğunluktan slot uygulamaktadır. Geç gidilen uçuşlarda, ya ceza ya da slotları kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalınmaktadır. Biz mücbir sebepleri öne sürüyoruz ama bunlar bir noktaya kadar kabul ediliyor. Her zaman rötar olunca da, sizi körüğe yanaştırmayıp açık alana yolcu indirmenizi istiyorlar. Bu da müşteri memnuniyetine olumsuz etki yapıyor." diyor.
 
Hamdi Topçu, rötar konusunda neler yapılması gerektiği konusunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile sıkı görüşme yaptıklarını, yakın zamanda hava trafiğindeki yoğunluğa karşı çözüm bulabilmek amacıyla yabancı şirketten danışmanlık hizmeti alacaklarını belirtiyor. Şirketin hazırlayacağı rapor doğrultusunda gerekli adımlar atılacak. THY, bu konuda Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ile ortak çalışma yürütecek. THY, sadece iç hat charter (tarifesiz) uçuş düzenleyen şirketler ile sadece kargo uçuşları bulunan havayollarının diğer havalimanlarına yönlendirilmesi konusunda bakanlıkla yapılan görüşmelerin ardından tedbirler alınmış. THY, Atatürk Havalimanı'nda yaşanan yoğunluk sebebiyle bazı uçuşları Anadolu yakasındaki Sabiha Gökçen Havalimanı'na kaydırdı. İlk etapta Atatürk Havalimanı'ndan düzenlenen ve sadece iç pazara hitap eden uçuşlardan Antalya, İzmir, Dalaman, Bodrum ve Ankara seferleri Sabiha Gökçen'den yapılmaya başlandı. Bağlantı vermeyen bazı uçuşlar ile sadece iç hatlara bağlantı veren Kiev uçuşu da Sabiha Gökçen'e kaydırılacak.
 
Hamdi Topçu, Polonya Havayolları Lot'un alımı konusunda da sona yaklaştıklarını belirterek, mayısta bu konuyla ilgili kesin kararı vereceklerini söyledi. Yönetim kurulundan Muzaffer Özpınar'ı Lot ile ilgili çalışmalar konusunda görevlendirdiklerini dile getiren Topçu, gelecek hafta Lot yetkililerinin İstanbul'a gelerek THY yönetimi ile görüşmelerde bulunacağını bildirdi. Topçu, satın alma görüşmelerinde fiyat telaffuz edilecek düzeye gelinmediğine dikkat çekerek, "Şu anda Lot'un mali yapısının tespiti ve şirketimize olan katkısı ve şirketin nasıl kâr edecek konuma geleceği konuları üzerinde çalışma yürütülüyor." dedi.
 
İşte rötarların sebebi
 
Tam kapasiteye ulaşan havalimanındaki en küçük problem hava trafiğinde kargaşaya sebep oluyor.
 
Güneyli rüzgârları yani lodos sebebiyle havalimanındaki uçuş trafiği tek pistten yapılabiliyor.
 
Askerî alanın devrinin hâlâ yapılamaması yüzünden uçak park sorunu çözülemiyor.
 
İflas eden veya hacizli şirketlerin 40'a yakın uçağı, hukukî süreç sebebiyle havalimanında bekliyor.
 
Uçak park meselesini çözüm olarak gösterilen kule etrafındaki yer işletme şirketlerinin başka bir bölgeye kaldırılamaması bir diğer problem.
 
(Mustafa Gün / Zaman)
THY ÇÖZÜMÜ BULDU...

Yorumlar Tüm Yorumlar (35)

3 NCÜ HAVA ALANI YERİNE ~ 12 yıl önce
HARP OKULUNU ESKİŞEHİRE TAŞIYIN DEPREN NEDENİ İLE YENİLENMESİ GEREKEN BİNALARI YIKIN ,HARP OKULU ARAZİSİNE MÜSTAKİL BİR PİST YAPIN BÜTÜN SORUNLAR ÇÖZÜLSÜN..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
PROBLEM ~ 12 yıl önce
Problem park yerimi yoksa güneyli rüzgarlarda "TRAFİK AKIŞIMI".Bir sürü laf salatası,henüz olayı anlayamamış bir YÖNETİCİ.Trafiği hızlandırmak için aşağıdaki önlemler alınabilir. 1.Parelel pistlerin kullanılması.(Biri iniş,biri kalkış Dusseldorf ta uygulanan parametrelerin kullanılması). 2.Küçük uçakların,kargoların ve charterlerin SABİHA GÖKÇEN ve Çorlu yagönderilmesi. Paralel pistlerin kullanımı kuzeyli pistlerdeki trafik akışına yakın bir hızlanma sağlıyacaktır ama kule görevlileri biraz daha fazla yorulacaklardır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
nur nur ~ 12 yıl önce
nur yüzüne gurban olduğum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
araba avrat silah ~ 12 yıl önce
bak alman ne demiş...siz istanbullular toplu konutlarda apartmanlarda oturan tiplersiniz demiş.müteahhitleriniz ormanları yokeden tipler bizimkiler gibi çevreye saygılı değiller demiş.yani kısacası demiş.rankurt luthansa gibi ormanın içine yapılmalıydı AHL.alana ihtiyaç oldukça orman açılacaktı demiş...rüzgarıda keser.ormanlık alanda rüzgar olmaz demiş.bölge itibari ile traikte olmaz demiş.rahat yaşardınız demiş.hemde temiz hava radyasyon olmaz demiş.ve AHL nin etraı hem aşağıdan hem yukarıdan güzel gözükecekti demiş.gözününe ormandan lazer tutamazlar demiş...hem ayrıca savaş uçaklarınıda ormana gizleyebilirdiniz yeraltındaki odalara demiş.şuanda açık malum denizin kenarında bomba atsan gider hepsi...daha nedesin adam? söylediği yer belgrad ormanı.ama biz türkler toplu taşımayı kullanmayız.tren gibi metro gibi.illa araba alacağız.şeyimize şey almadan önce ilk aldığımız şey araba.araba olmazsa olmaz.at avrat silah vardı eskiden şimdi araba avrat silah.sözün bittiği yerdeyim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Lot ? ~ 12 yıl önce
Çalışanına hakkını verme 16 aydır. Toplu iş sözleşme sürelerini uzattıkça uzat sonra git farklı bir havayolu şirketi almak için görüşmelere başla. Ey güzel Allah'ım sen her şeyin en doğrusu bilirsin.Mutlak hüküm sahibisin.Bu kullarına da doğru yolu bulmalarını nasip eyle.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
aproncu ~ 12 yıl önce
thy neye çözüm bulacak çözüm üreten yöneticileri yok etmedilermi? neden hacızlı uçaklar kaldırılamıyor bu konu oldukca sıkıntılı bir iş herkes elni taşın altına sokacaktıya neden sokmuyor kaldırın o park yerlerinde yıllarca yatan uçaklar var ne demek 40 a çıkması dirayetli yönetici lazım işini kovalayacak yazdığı yazıyı görünce korkan yöneticiler ile bu işler olmaz. bay.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
resim ~ 12 yıl önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
özelleştirilmiş THY ye ~ 12 yıl önce
devlet eliyle MONOPOL denir buna ...hani liberal politika benisenmişti...diğer özel sirketler niye kuruluyor ve ne yapacaklar bu durumda....devletin uluslararası meydanının nasıl kullanılacağını THY mi belirleyecek...öyle tabii shgm de THY nin noteri olduğuna göre yapılacak bir şey yok!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hava trafik ~ 12 yıl önce
ÜLKEMİZDE HENÜZ BİR MESLEK TANIMI DAHİ OLMAYAN, NORMAL MEMURDAN DAHA FAZLA ÇALIŞMA SAATLERİ OLAN, EMEKLİLİKTE BİR HİZMETLİ KADAR EMEKLİ MAAŞI ALABİLEN, ÇALIŞMA ŞARTLARININ KÖTÜLÜĞÜ VE YIPRATICI OLMASI DOLAYISIYLA ERKEN EMEKLİLİK VE YIPRANMA PAYI OLMAYAN, , YAPISAL OLARAK DÜNYANIN EN KÖTÜLERİ ARASINDA YER ALABİLECEK BİR İDARİ YAPIYA SAHİP OLAN, YUTDIŞINDAN GELEN HAVACILIK TAZMİNATLARI 21 AYDIR VERİLMEYEN BİZ HAVA TRAFİK KONTROLÖRLERİ BU SORUNLARIMIZIN TAMAMI ÇÖZÜMLENİNCEYE KADAR ICAO HAVA TRAFİK KONTROL KURALLARI, SİVİL HAVACILIK KANUNLARI VE DHMİ TÜRKİYE AIP SİNE GÖRE KURALLI ÇALIŞMA KARARI ALMIŞ... BU DURUMDAN DOLAYI OLUŞABİLECEK ŞİRKET YAKIT MALİYET ZARARLARI, EXTRA RÖTARLAR, UÇUŞ İPTALLERİ ESKİYE GÖRE DAHA UZUN UÇUŞ SÜRELERİ KAÇINILMAZ GÖZÜKMEKTEDİR, YAPMIŞ OLDUĞUMUZ BU ASİL DURUŞ BİR EYLEM, GREV YADA İŞ YAVAŞLATMA EYLEMİ DEĞİLDİR, ZATEN KANUNSUZ BU GİRİŞİMLERİDE MEMUR KİMLİĞİMİZLE YAPMAMIZ MÜMKÜN DEĞİLDİR, YAPILANLAR TAMAMEN KURALLAR VE KANUNLAR ÇERÇEVESİNDE HERTÜRLÜ DENETİM VE SORGUYA AÇIKTIR. YİNE BU UYGULAMAMIZ HERHANGİ BİR SİYASİ PARTİ,SENDİKA, DERNEK VEYA SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNDEN BAĞIMSIZ GERÇEKLEŞTİRİLMEKTE TÜM TÜRKİYEDEKİ KONTROLÖRLER TARAFINDAN UYGULANMAKTADIR. TÜRK KOMUOYUNA ÖNEMLE DUYURULUR TÜRKİYE HAVA TRAFİK KONTROLÖRLERİ

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Şöfer ~ 12 yıl önce
kimse bilmez işte neden uçaklar kalkmaz diye hakikaten ucaklar slot yakıyor personel yetersiz tamam iyi de apronda yetersiz kaza yapmamaki icin herkez birbiriyle yarışıyor yetmiyor havalimanı iç hat seferleri geç kalksada problem değil fransa italya almanya amerika geç kalmasın önemli olan o seferler bir dahaki seferlerimizde problem yaratıyor thy ucaklarına amerika geç kalmasın iç hat seferleri bundan sonrada yaz tarifesi devam ettiği süre içinde hep geç kalkacaktır yerde ucak yokki ucak sayısıda yetersiz berlinden gelecek ucak antalya ya planlanıyor ucak gelicek gidicek 35 dakika sizce yetişirmi bu ucak ? yakıt,ikram,yükleme,temizlik,yolcu inecek - board olacak ve en önemlisi ekip yok ucuş ekibi bekleyecek ucak frekansa giriyor t5 e gelicek ucak teker vuruyor ordaki ucak ekip beklediği push-back olmadiği icin p2 oluyor park pozisyonu yükleme techizatı geç gidiyor personel geç gidiyor doğal olarak yolcu memnuniyetsizliği hiçbir uçak ilk frekans oldugu park pozisyonuna giriş yapmıyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000