05 Temmuz 2009, Pazar 08:56:31

THY bu büyümeye hazır mı?

Akşam Gazetesi'nin havacılık yazarı Tolga Turgut, bu günkü köşesinde THY'nin verdiği siparişten büyümesine kadar bir çok konuyu incelemiş...
  • ne zaman hazırdı ki şimdi hazır olsun.bi kaç akıllının işi çalışanlarında ekipleri tamamen değişiyo tanımadığı kişilerle yanyana çalışmaya başladı bu sayede.bi kiraz ağacına bile bilmeyen aşı yapamazken siz bu yarım aklınızla thy de bu işi ekipleri kaydırmakla mı yapacaksınız.sizin bu aşınız tutmaz.yazık rotar yapmayın bari millet telef olmasın.....
  • THY bırakın büyümeyi yerinde saymaya bile hazır değil. Gidin de iç hatlarda rezilliği görün. Dış hatlarda checkin de kuyruklar uzamış ama personel lokantada yemek yiyiyor. Böyle başa böyle tarak. Herkes bildiği işi yapmalı. Belediyeciler belediye otobüsleri, metrocular metrolarla ve havacılarda havacılıkla ilgilenmeli. Ulaşım her yerde ulaşımdır diyen zihniyetin yanlış olduğu görüldü ve ispatlandı.
  • Mali ve yönetim konuları bir yana THY Bu gün tanıdığımız THY den çok farklı. Yerli Yabancı Müşteri memnun değil.Tecrübeli personel azaldı.Yolcu hizmetleri utanılacak durumda, çağrı merkezi var ama yok.Kabin ekipleri eski havasını,kalitesini ve ağırlığını kaybetti.Erkek kabin memurlarının aşırı fazlalığı dikkat çekiyor.Hatta pilotlar gözlerimi kaparım görevimi yaparım aman etliye sütlüye karışmayım havasındalar.Tüm personel içinde lisan bilen oranı düştü.Personelin fiziki görünümü kötü.İkram Kötü.Teknik ve Operation kapalı kutu ama bu ortamda iyi olmaları mümkün değil.Nerdeyse gecikmesiz kalkan ve inen sefer yok.Yoğun saatlerde bir koşuşmadır gidiyor.Boardingler kabus gibi.Yer personeli bilgisiz ve kaba.
  • Ne Atatürk Havlimanı ne de personel sayısı ve niteliği hazır değil bence. Hub olunacak ise İstanbul'a ortada terminal binası olan ve paralel bağımsız iniş kalkış yapılabilen bir meydan lazım. Bu kadar uçağı indirip kaldırmak için bu şart. Böyle bir meydan için şimdi kazma vursanız 4-5 yıl sürer. Uçaklar o zaman gelmiş olacak ama nereye park edecek ? Artık taxi yolu üzerinde 777'ye first class yolcu alırız. Geçen gün sabah iç hat uçuşu için eşime bilet alacaktım THY den. 60 kişi için 2 gişe açıktı ve herkesin ağzından tek laf çıkıyordu bu nasıl THY. Geç
  • Her yıl düzenlenmiyor ki, iki yıldan bir düzenlenir. Yazar daha girişte bilgisini konuşturmayı başarıyor.
  • Hani nefret edilen eskiler iyi bilir eskiden en üstteki imza en sorumlu kişiydi.Müdür başkan maasının ederi de buydu.Ne şaçma şeymiş.Sorumluluğa uygun maaş ve yetki ama şimdi uzman iş yapmıyor diye işten atılıyor onun işten anlamayan müdürü sanki personeli çalıştıracak o değil takipten hiç bir sorumluluğu yok gibi tereyağdan kıl çeker gibi kurtuluyor .Suçlu bulundu uzman .Büyümede patlarsa sorumlu hazır uzman büyükler başka yerde işleri hazır çanta tamam bekliyorlardır.Son 4 senede yolsuzluktan kaç başkan müdür gitti noldu onlara HİÇÇÇÇÇ ..Son müdürlere baksanıza %90 4 senelik akıllı zeki kardeşler biz zaten onlarla büyüyoruzz .Hem size ne ki büyürüz batarız devletin malı değil mi? Kendi paralarıyla olurmu mu buu? Sonuç benden sonrası tufa
  • TYH'nın büyümesinden mutluluk duyarız. Endişemiz personelinin huzur dolu bir ortamda çalışamamasıdır. Sizin Mahallenin bizim mahallenin cocukları (ki bu söz sami Alan'a aittir.) ayırımı süregeldikçe THY birçok olaylara gebedir.
  • Daha önce sıwıs aır ,Alıtalıya,ortaklığında olduğu gibi Portugal ve bunun gibi şirketler 11 EYLÜLDE battı yorum yazarken yalaka yalaka yorum yazmayın Türkiye cumhuriyeti olarak bir daha THY yaratamayız hızlı büyüme bir gecede batmak için sebeptir saygılarımla. Özsermaye varsa sorun yok borçla büyüme %100 batmaktır havacılığın karmarjı çok düşüktür.
  • THY büyümeye hazır değil. Çevir kazı yanmasın mantığı ile yola devam ediyor. Uçak adedini çoğaltmak,yeni hatlar açmak.20-30 firstclass koltuk uçurmak büyümek değildir.THY bu yönetim,bu zihniyet hele bu personel politikası ile büyümeyi hayal bile edemez.Ancak şişen bir balon olur.Patlaması ise felaket olur.
  • Laleli körü körüne Thy sempatizanlığı yapmamalısın.Her Türk vatandaşı Devlet havayolu şirketinin en iyi olmasını ister.Ancak Thy personelinin bazıları gerçekten çok yetersiz.Geçmişte hiçbir hükümet Thy yönetimini bugünkü hükümet kadar desteklememişti.Tarafsız mali müşavirler Thy yi bir inceleyebilse Allah bilir neler çıkar.Kadrolaşacakları maşaları yönetici yapıp yandaşları aldırdılar.Sonrada onları görevden alıp yerlerine imaj tazeliyecek yöneticiler atadılar.Bu kadar hazine desteği özel sektörün arkasında olsaydı emirates,virgin atlantik kalitesinde şirketler Türkiyede olurdu.VİZYON SAHİBİ YÖNETİM OLDUĞUNU SÖYLÜYORSUN ANCAK SEN DE BİR DEFA TARAFSIZ , GERÇEKLERİ GÖRECEK VİZYONUN V Sİ BİLE YOK.

THY bu yıl, her yıl düzenlenen ve havacılığın borsası olarak adlandırılan Paris Havacılık Fuarı sırasında 17 geniş gövdeli uçak alımı için imza attı.
Önceki yıllara göre hayli sönük geçen Paris Havacılık Fuarı'nda bu boyutta siparişlerine alışık olduğumuz Ortadoğulu havayolları haricinde sadece, 17 siparişle, THY yatırım yapmış oldu. Paris'te atılan imzalar çok önemli prestij ve tanıtım imkanı sağlar ve yüzde 70'i gerçeğe dönüşür. THY üçü opsiyonlu olmak üzere 10 adet Airbus 330 ve  7 adet Boeing 777-300ER için imza atarken, geçtiğimiz ay vermiş olduğu 5 adet Boeing 777-300ER siparişine ilave yapmış oldu. Toplam 22 adetlik bu geniş gövdeli uçakların liste fiyatı hesaplarıma göre 5.5 milyar dolar civarı. 

Hatırlanacağı üzere THY yaklaşık bir buçuk yıldır 30'u opsiyonlu olmak 105 uçaklık bir ihale için hazırlanıyor ve son bir ayda yaptıkları 22 adetlik geniş gövdeli uçak alımı da bunun bir parçası. Teslimatların 5-10 sene içinde tamamlanacağını düşünürsek, THY'nin uçak sayısı bu süre sonunda 200'lerin üzerine çıkacak. 
Gözbebeğimiz THY, hisselerinin yarısı halka arz olmuş yarısı ise devletin elinde olan, ancak son yıllarda formüle edilen üç kişilik icra kurulu sayesinde neredeyse otonom yönetilen bir havayolu. Daha önceki dönemlerinde ise ikili veya üçlü parti koalisyonlarından oluşan hükümetlere rapor vermek zorunda olan yönetimlerce hak ettiği büyümeye kavuşamayan bir havayolu konumunda idi. Dolayısıyla geçmiş yönetimlere haksız yere yapılan eleştirileri anlamakta güçlük çekiyorum. Geçmiş dönemler ile günümüz arasında gerek politik ortam gerekse ülke ve dünya konjonktürü farklı olduğundan karşılaştırma adil olmuyor.

THY BU BÜYÜMEYE NE KADAR HAZIR?
Bugünkü politik ortam ve otonom gücü elinde bulunduran mevcut yönetim, acaba 10-15 yıllık zaman diliminde yüzde 300'lere varmış olacak filo büyümesinin altyapısına yatırım konusunda ne kadar hazır? Böyle bir büyüme için uçucu veya yer personeli altyapısı, bakım-onarım, motivasyon, emniyet ve özellikle eğitim konusunda ne gibi hazırlıklar yapılıyor? THY'nin son yıllardaki konjonktürel ve ticari başarısına alkış tutarken, bir yandan bu konulara dikkat çekmemek sektörün tabiatına aykırı. 

10-15 yılda yüzde 300'lerin üzerinde büyüyerek bu büyümeyi kurumsal ve şirketsel olarak hazmetmiş havayolu sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Bu havayolları da genelde finans kaynağı çok fazla olan, yönetimlerinde Amerikan ve İngilizlerin ağırlıklı olduğu, her yıl dışarıdan onlarca milyon dolarlık yönetimsel ve eğitimsel profesyonel danışmanlık alan Ortadoğu ve Uzakdoğulu 5 yıldızlı havayollarıdır. Zira ancak bu şekilde yerde, kokpitte, kabinde ve hangardaki servis standartları veya yönetim ofislerinde uyumlu bir havayolu çalışan kitlesine sahip olunabilir. THY'nin bu mega büyüme kavşağında, dünyanın en riskli ama keyifli sektörü olan havayolu işletmeciliğinde çok ama çok dikkatli olması gerekiyor. Tabii ki büyümek zordur ancak bu büyümeyi kurumun tabanına yayarak hazmedilmek ve zirvede kalabilmek daha zordur.

Ortadoğu'nun yükselen yıldızı ETIHAD İstanbul'da
Henüz 6 yıl evvel kurularak Ortadoğu'da Emirates, Katar ve Gulf Air gibi servis standardı yüksek havayollarının arasına katılan Etihad, yakın zaman önce haftada dört sefer karşılıklı olmak üzere Abu Dabi-İstanbul uçuşlarına başladı. Hizmet anlayışı ve sağlam finans kaynakları ile dikkat çeken Etihad'ın, özellikle süregelen kriz ortamında İstanbul'a uçmaya başlamasını Türkiye'nin krize rağmen talep edilen bir destinasyon olması açısından önemli buluyorum. Atatürk Havalimanı'na filolarındaki en küçük uçak tipi Airbus 320 ile uçmaya başlamış olsalar da, eminim çok yakında dar gövdeli uçak tipinden orta gövdeye geçerek haftada dört olan uçuş sayısını günlük sefere çıkartacaklardır. Zira Etihad yönetimi bunu planlıyor olmalı ki, uzun yıllar Swissair gibi değerli bir marka havayolunda üst düzey satış tecrübe ve birikimine sahip olan Fatoş Kutay'ı Türkiye Genel Müdürü olarak görevlendirmiş durumdalar.

Havayolu'nun Türkiye uçuşlarına başlaması benim için ayrı bir anlam taşıyor. TAV grubunda Pazarlama ve İş Geliştirme'nin başındayken bu havayolunu İstanbul veya Ankara'ya uçmaya ikna etmek için çok uğraşmıştım. O dönemde yeni kurulmuş bir havayolu olarak, filolarında yeterli uçak sayısı olmadığı gibi uçuş izinlerini alabilmeleri de pek mümkün olamazdı. Uçuş izinleri (slot) alabilmek için o tarihte bugünden bile daha tekelci bir zihniyet mevcut idi. 
Şu anda ölçeği Emirates kadar büyük olmasa da, iş planı, insan kaynağı planlaması ve kaliteye verdiği önem itibarı ile Etihad'ın çok kısa bir sürede Ortadoğu'nun en önemli üç havayolundan biri olacağına inanıyorum.

Tolga TURGUT
AKŞAM

THY bu büyümeye hazır mı?

Yorumlar Tüm Yorumlar (20)

Misafir ~ 15 yıl önce
ne zaman hazırdı ki şimdi hazır olsun.bi kaç akıllının işi çalışanlarında ekipleri tamamen değişiyo tanımadığı kişilerle yanyana çalışmaya başladı bu sayede.bi kiraz ağacına bile bilmeyen aşı yapamazken siz bu yarım aklınızla thy de bu işi ekipleri kaydırmakla mı yapacaksınız.sizin bu aşınız tutmaz.yazık rotar yapmayın bari millet telef olmasın.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
THY bırakın büyümeyi yerinde saymaya bile hazır değil. Gidin de iç hatlarda rezilliği görün. Dış hatlarda checkin de kuyruklar uzamış ama personel lokantada yemek yiyiyor. Böyle başa böyle tarak. Herkes bildiği işi yapmalı. Belediyeciler belediye otobüsleri, metrocular metrolarla ve havacılarda havacılıkla ilgilenmeli. Ulaşım her yerde ulaşımdır diyen zihniyetin yanlış olduğu görüldü ve ispatlandı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Mali ve yönetim konuları bir yana THY Bu gün tanıdığımız THY den çok farklı. Yerli Yabancı Müşteri memnun değil.Tecrübeli personel azaldı.Yolcu hizmetleri utanılacak durumda, çağrı merkezi var ama yok.Kabin ekipleri eski havasını,kalitesini ve ağırlığını kaybetti.Erkek kabin memurlarının aşırı fazlalığı dikkat çekiyor.Hatta pilotlar gözlerimi kaparım görevimi yaparım aman etliye sütlüye karışmayım havasındalar.Tüm personel içinde lisan bilen oranı düştü.Personelin fiziki görünümü kötü.İkram Kötü.Teknik ve Operation kapalı kutu ama bu ortamda iyi olmaları mümkün değil.Nerdeyse gecikmesiz kalkan ve inen sefer yok.Yoğun saatlerde bir koşuşmadır gidiyor.Boardingler kabus gibi.Yer personeli bilgisiz ve kaba.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ne Atatürk Havlimanı ne de personel sayısı ve niteliği hazır değil bence. Hub olunacak ise İstanbul'a ortada terminal binası olan ve paralel bağımsız iniş kalkış yapılabilen bir meydan lazım. Bu kadar uçağı indirip kaldırmak için bu şart. Böyle bir meydan için şimdi kazma vursanız 4-5 yıl sürer. Uçaklar o zaman gelmiş olacak ama nereye park edecek ? Artık taxi yolu üzerinde 777'ye first class yolcu alırız. Geçen gün sabah iç hat uçuşu için eşime bilet alacaktım THY den. 60 kişi için 2 gişe açıktı ve herkesin ağzından tek laf çıkıyordu bu nasıl THY. Geç

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Her yıl düzenlenmiyor ki, iki yıldan bir düzenlenir. Yazar daha girişte bilgisini konuşturmayı başarıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Hani nefret edilen eskiler iyi bilir eskiden en üstteki imza en sorumlu kişiydi.Müdür başkan maasının ederi de buydu.Ne şaçma şeymiş.Sorumluluğa uygun maaş ve yetki ama şimdi uzman iş yapmıyor diye işten atılıyor onun işten anlamayan müdürü sanki personeli çalıştıracak o değil takipten hiç bir sorumluluğu yok gibi tereyağdan kıl çeker gibi kurtuluyor .Suçlu bulundu uzman .Büyümede patlarsa sorumlu hazır uzman büyükler başka yerde işleri hazır çanta tamam bekliyorlardır.Son 4 senede yolsuzluktan kaç başkan müdür gitti noldu onlara HİÇÇÇÇÇ ..Son müdürlere baksanıza %90 4 senelik akıllı zeki kardeşler biz zaten onlarla büyüyoruzz .Hem size ne ki büyürüz batarız devletin malı değil mi? Kendi paralarıyla olurmu mu buu? Sonuç benden sonrası tufa

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
TYH'nın büyümesinden mutluluk duyarız. Endişemiz personelinin huzur dolu bir ortamda çalışamamasıdır. Sizin Mahallenin bizim mahallenin cocukları (ki bu söz sami Alan'a aittir.) ayırımı süregeldikçe THY birçok olaylara gebedir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Daha önce sıwıs aır ,Alıtalıya,ortaklığında olduğu gibi Portugal ve bunun gibi şirketler 11 EYLÜLDE battı yorum yazarken yalaka yalaka yorum yazmayın Türkiye cumhuriyeti olarak bir daha THY yaratamayız hızlı büyüme bir gecede batmak için sebeptir saygılarımla. Özsermaye varsa sorun yok borçla büyüme %100 batmaktır havacılığın karmarjı çok düşüktür.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
THY büyümeye hazır değil. Çevir kazı yanmasın mantığı ile yola devam ediyor. Uçak adedini çoğaltmak,yeni hatlar açmak.20-30 firstclass koltuk uçurmak büyümek değildir.THY bu yönetim,bu zihniyet hele bu personel politikası ile büyümeyi hayal bile edemez.Ancak şişen bir balon olur.Patlaması ise felaket olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Laleli körü körüne Thy sempatizanlığı yapmamalısın.Her Türk vatandaşı Devlet havayolu şirketinin en iyi olmasını ister.Ancak Thy personelinin bazıları gerçekten çok yetersiz.Geçmişte hiçbir hükümet Thy yönetimini bugünkü hükümet kadar desteklememişti.Tarafsız mali müşavirler Thy yi bir inceleyebilse Allah bilir neler çıkar.Kadrolaşacakları maşaları yönetici yapıp yandaşları aldırdılar.Sonrada onları görevden alıp yerlerine imaj tazeliyecek yöneticiler atadılar.Bu kadar hazine desteği özel sektörün arkasında olsaydı emirates,virgin atlantik kalitesinde şirketler Türkiyede olurdu.VİZYON SAHİBİ YÖNETİM OLDUĞUNU SÖYLÜYORSUN ANCAK SEN DE BİR DEFA TARAFSIZ , GERÇEKLERİ GÖRECEK VİZYONUN V Sİ BİLE YOK.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000