20 Eylül 2009, Pazar 09:53:54

"THY bu bölgelerde stratejik ortaklığa gidebilir"

Tolga Turgut Akşam Gazetesi'nde bu haftaki köşesinde Okyanus aşırı bir ortaklıktan bahsetmiş. İşte o yazı...
  • Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Japonya'nın en büyük havayolu JAL, son dönemlerde sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Sadece son çeyrek zararları 1 milyar dolar civarında. İşte tam bu esnada Delta ve JAL havayollarının üst düzey yetkilileri, birkaç haftadır ortaklık görüşmelerine odaklandıklarını resmen ilan ettiler. 

ABD'li Delta Havayolları şu anda dünyanın cirosal anlamda en büyük havayolu konumunda. Kısa bir süre önce, çok uzun pazarlıklar sonrası bir diğer ABD'li havayolu olan Northwest'i 2,6 milyar dolara satın aldı ve şu günlerde iki havayolunun birleşmesi ile ilgili olarak ciddi bir entegrasyon sürecine devam ediyor.

Şayet ABD'de çok kuvvetli sendikalar olmasaydı bu entegrasyon çoktan tamamlanırdı. Fakat ABD havacılık sendika faaliyetleri 1930'larda kurulmuş olan Ulusal Demiryolları Sendikası'nın mevzuatına tabi olarak faaliyet gösteriyor. Tahmin edileceği üzere havayollarının birleşmesindeki en büyük sıkıntı, pilotların kıdemlilik esaslarının ve haklarının senkronize edilebilmesi.

Japonya'daki yabancı hisse limitleri nedeniyle Delta Havayolları'nın JAL'dan büyük bir hisse satın alması beklenmiyor. Asıl merak edilen husus, Delta ortaklığı gerçekleşirse Oneworld üyesi olan JAL'ın Skyteam'e geçip geçmeyeceği. Eğer gerçekleşirse bu durum şüphesiz Oneworld'ün güçlü ortakları American Airlines ve British Airways'i mutlu etmeyecektir. Hatta konu uzmanları Delta-JAL ortaklığı gerçekleştiği takdirde ABD'nin ciro olarak iki numaralı havayolunun bu işe kayıtsız kalmayacağı yönünde birleşiyor.

Özelikle Çin, Hindistan, Uzakdoğu ve Avustralya bölgesinde birleşme ve satın almaların önümüzdeki dönemde daha da artacağını öngörmek mümkün. Zira önümüzdeki 5-15 yıllık süreç tahminlerine göre, havacılık en fazla ilgili bölgelerde büyüyecek. Kim bilir, belki de ülkemizin en büyük havayolu THY bile Bosna'dan sonra bu bölgelerde stratejik ortaklıklara gider.

"THY bu bölgelerde stratejik ortaklığa gidebilir"

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000