28 Mart 2012, Çarşamba 15:46:26

THY BOSNA'DA "YOKUZ" DİYOR

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Bosna Hersek'te yayın yapan bir gazetenin muhabirine çarpıcı açıklamalarda bulundu.
  • sırf yorum yapmış olmak için kullanmayalım bu platformu, anlamadan bilmeden nasıl bu kadar olumlu/olumsuz keskin ifadeler kullanılabilir? tipik bir "bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma ve bunu kontrolsüzce yansıtma" durumu, komik cidden, çok komik:-)
  • neyi doğru yaptı ki bunuda yapsın...
  • 2si atr 1 si a319 3 adet ucagı bulunuor denior resimdeki ucak ne atr nede 319 bildiğin 400 luk boing 737 bu nerden geldi ?
  • Bir yanda 170 küsür uçaklık dev bir şirket diğer yanda toplasan 2 A319 etmeyecek boyutta, uzanacak yardım eline muhtaç bir havayolu ve siz diyorsunuz ki biz sorumluluğumuzu yerine getirdik fakat karşı taraf getirmedi? Çok istediniz ama olmadı. Pööff. Siz gidin çocukları kandırın! Burada iktidarın da sınırsız desteğiyle hasbelkader işinizi idare eder görünüyorsunuz ama engin tecrübenizi minicik bir şirkete yansıtamıyorsunuz, borcunu katlayıp sonra da biz böyle olsun istemezdik diyorsunuz. Burada söylenecek tek şey 'Beceriksizlik'tir. Yazık oradasize umut bağlamış ve hayal kırıklığına uğramış yüzlerce insana.
  • ben bile bu kadar acemice yapmazdım bir de havacılığın amiral gemisinde ceo olacaksınız bu kadar basit mi bu işler hesabı sorulur merak etmeyin o paralarda bu milletin emeği alın teri ve katkısı var utanmayı deneyip istifa edebilir misiniz
  • Burada yorum yazan arkadaşları merak ediyorum acaba havacılıktaki başarıları ne? Bu işi bu kadar bilseydin burada isimsiz yorum yazmaz ismini yazar o uşaklarda seni yanına danışman olarak alırdı. Akıl veriyorsun ama ihtiyacın olduğunu farkedemiyorsun. Lütfen düşünüp yorumları öyle yazalım. LOT un kaç uçağı var diye sorsam onu bilemezsin (allahtan google var ona sorup yazarsın simdi) gelmiş burada ahkam kesiyorsun.
  • hamdi bey lot havayollarını satın alırsanız ve yine air bosna gibi gibi mağlubiyetinizle ve milyon dolarlık zararlarla sonuçlanırsa yine başarmak istedik ama olmadı diyeceksiniz gözümüzün içine baka baka.yalnız şunu hatırlatmakta yarar var LOT işi air bosnaya benzemez orada buradakinin en az 100 katı zarar edersiniz ve THY iflas noktasına gelir.bu işe girmeden iyi düşünmek lazım getirisi,götürüsü ne olur.THY de bu ileri bilen uzman falan yok muydu acaba hadi hamdi bey bu işeri bilmiyor,anlamıyor,uyaran da mı olmadı kendisini acaba ? THY bu LOT işine girerse sonuç yine facia olur.bu kadar gereksiz ve büyük bir riski almaya ve kumar oynamaya değer mi? 1 milyar tl'den fazla zararı olan THY LOT da da kaybederseböyle bir zararı asla kaldıramaz
  • hamdi usagim,is bilmeden tosun gibi kasilmakla olmuyormus bu isler degilmi?adamin basina cuvali gecirirler boyle,haydi kolay gelsin,durmak yok,rezillige devam.
  • Bosna ile yapilan isbirliginin geldigi nokta maalesef cok üzücü. En kisa zamanda Bosna havayollari yerine önceligi LOT veya JAT'a vermeli THY.
  • Hamdi bey sizin teklifiniz kabul edilemez duruma geldi. BH ailines i 3 milyon eurodan 8 milyon euroya borca cikardiniz, sizin basariniz bu mu. Sizin tek amaciniz bu sirketi borca surukleyip satin almaktir ve balkandaki potansyelini kulanmaktir baska bir sey degil ama ordaki millet o kadar gerizekali bir millet degil. Bosnaklar sizin tuncar numaralari yemedi. THY buyuk bir sirket ama kucuk hesaplarla oynayan bir sirket ne yazikki. Ayrica yakinda airbus 319 da kaptanlik egitimi alan 3 bosnak kaptani TK da gorursunuz fakat Bosnada aldiklari maas ucretin karsisinda. Yaziklar olsun size yaziklar olsun
İşte Bosna Hersek'te yayın yapan On5Yirmi5 isimli internet sitesinin muhabiri Emine Şeşeroviç'in THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ile röportajı;

Emine Şeşoroviç: Bosna Havayolları için hükümetten ek para istendiği ifade ediliyor. Bu para ne için isteniyor?

Hamdi Topçu: Öncelikle ek para istenmesi söz konusu değil. Ama bu konuyu açmakta ve bu süreçte neler olduğuna bakmakta fayda var.

2011 Mayıs’ında yapılan Genel Kurul öncesinde yasal mevzuata göre şirket iflas noktasına gelmiş ve kayyuma devredilmesi neredeyse yasal zorunluluk haline gelmişti. Bu durumun ortadan kaldırılmasının yolu şirketin sermaye artırımına gitmesi idi. Ve genel kurulda ortaklar sermeye artırımı kararı aldılar. Bu şirketin iflastan kurtuluşuydu. Bu karar genel kurulda alınmıştı.

Türk Hava Yolları alınan bu kararın gereğini hemen yerine getirdi ve eski borçların kapanması için gereken ödemeyi yaptı. Bu para ile kamusal borçlar ağırlıklı olmak üzere borçların önemli kısmı kapandı ve iflas durumundan çıkıldı. Ancak bugüne kadar şirketin diğer ortağı olan Bosna Hükümeti genel kurulda alınan sermaye artırımı kararını, yerine getiremedi. Ayrıca, Bosna Hükümeti diğer finansal taahhütlerini de gerçekleştiremedi. Yani ortada ek para isteme söz konusu değil. Şirketi iflastan kurtarmak için genel kurulda alınan sermaye artırımı kararı gereği, şirketin diğer ortağının da taahhüdünü yerine getirme talebidir.

Türk Hava Yolları, ortağı olduğu şirketin ayağa kalkması için bugüne dek hiçbir fedakârlıktan kaçınmadı. Ne yazık ki, muhataplarımız ortağı olduğu şirkete yeterince sahip çıkmadı. Bunun bir başka örneği de, Bosna Hükümeti’nin yıllar önce finansal kiralama yolu ile aldığı ATR uçaklarının kira ödemelerini 2011 başından beri yapmıyor olmasıdır.

2011 Mayıs ayında yapılan Genel Kurul için de geç kalınmıştı. Daha erken yapmalıydık. Genel müdür atamasının yapılamadığı dönemde belirsizliklerle zaman geçirildi ve Şirketin para kazanacağı yaz dönemi için fırsatlar kaçırıldı. Zamanında müdahale edilebilseydi durum daha farklı olabilirdi.

E.Ş: Nasıl?
H.T: Havayolu sektörü dünyada yaşanan kürsel kriz nedeniyle hem küçülüyor hem de rekabet artıyor. Bu şartlarda hızlı karar almak çok önemli hale geliyor. Eğer karar alıp, genel kurulu daha erken yapabilseydik 2011 yaz sezonu için tedbirler alıp, şirketi düzlüğe çıkartabilirdik. Genel kurul geç yapılmak durumunda kalınca istemediğimiz durumlar ortaya çıktı.

E.Ş: 
Bosna Havayolları’nın filosunda bulunan A 319 uçağının İstanbul’da tutulduğu iddiaları var?

H.T:
Bosna Havayolları’nın filosunda ikisi ATR, 1’i A319 olmak üzere 3 uçak bulunuyor. Bildiğim kadarıyla uçak bakım için İstanbul’da bulunuyordu, zaten Bosna Sivil Havacılık mevzuatına göre uçağın en geç bu yılın Mayıs ayı sonunda iadesi gerekiyordu. Bosna Hükümeti ve Türk Hava Yolları’nın da katıldığı genel kurulda uçağın, Türk Hava Yolları’na iadesi kararı alındı.

Uçaklardan birisi de Almanya’da bakıma girmişti. Sanırım o uçak da henüz Bosna’ya gelemedi. Bunlar sıkıntıya düşen tüm şirketlerin karşı karşıya kaldığı durumlar ne yazık ki. Ama şunu belirteyim ki, Türk Hava Yolları, Bosnalıların zor durumda kalmasına asla razı olmayacak ve gerekli tedbiri alacaktır.

Gelinen nokta gerçekten bizi çok üzüyor. İyi niyetle ve fedakârlıklarla bugüne kadar üzerimize düşeni fazlasıyla yerine getirdik. Maddi olarak yapılabilecek her şeyi yaptık. Bilgi ve birikimimizi aktarmaya çalıştık. Ancak bu bir ortaklık, herkesin üzerine sorumluluk düşüyor. Ortağımız yükümlülüklerini yerine getirmeliydi.

E.Ş: Bu ortaklık için gelecekte pozisyonunuz ne olacak? Nasıl bir süreç yaşanacak?

H.T:
 Şirket bugün uçuşlarını sürdüremeyecek hale gelmiş durumda. Türk Hava Yolları olarak bizim açımızdan yapılması gerekenlerin yapıldığını düşünüyorum. Mevcut koşullarda Türk Hava Yolları’nın varlığının ortaklığa katacağı bir fayda da pek gözükmüyor. Türk Hava Yolları halka açık, İMKB’de işlem gören bir şirket. Hissedarlarımıza karşı sorumluluklarımız var.

E.Ş: Söylediklerinizden ortaklığın bu noktadan sonra yürümesinin imkansız hale geldiğini anlıyorum. Öyle mi?

H.T:
Tablo çok net ortada. Geldiğimiz nokta ne yazık ki söylediğim durumda. Biz elimizden geleni yaptık ancak, gerekli desteği görmedik.

Bizim şu anda havacılık sektöründeki yerimiz ortada. Biz son yıllarda yakaladığımız büyümeyi sürdürmek için çalışıyoruz. Ortağı olduğumuz tüm iştirakler için de hedefimiz bu. Bosna Havayolları için de hedefimiz buydu ama olmadı.
THY BOSNA'DA "YOKUZ" DİYOR

Yorumlar Tüm Yorumlar (20)

Misafir ~ 12 yıl önce
sırf yorum yapmış olmak için kullanmayalım bu platformu, anlamadan bilmeden nasıl bu kadar olumlu/olumsuz keskin ifadeler kullanılabilir? tipik bir "bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma ve bunu kontrolsüzce yansıtma" durumu, komik cidden, çok komik:-)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
neyi doğru yaptı ki bunuda yapsın...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
2si atr 1 si a319 3 adet ucagı bulunuor denior resimdeki ucak ne atr nede 319 bildiğin 400 luk boing 737 bu nerden geldi ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Bir yanda 170 küsür uçaklık dev bir şirket diğer yanda toplasan 2 A319 etmeyecek boyutta, uzanacak yardım eline muhtaç bir havayolu ve siz diyorsunuz ki biz sorumluluğumuzu yerine getirdik fakat karşı taraf getirmedi? Çok istediniz ama olmadı. Pööff. Siz gidin çocukları kandırın! Burada iktidarın da sınırsız desteğiyle hasbelkader işinizi idare eder görünüyorsunuz ama engin tecrübenizi minicik bir şirkete yansıtamıyorsunuz, borcunu katlayıp sonra da biz böyle olsun istemezdik diyorsunuz. Burada söylenecek tek şey 'Beceriksizlik'tir. Yazık oradasize umut bağlamış ve hayal kırıklığına uğramış yüzlerce insana.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
ben bile bu kadar acemice yapmazdım bir de havacılığın amiral gemisinde ceo olacaksınız bu kadar basit mi bu işler hesabı sorulur merak etmeyin o paralarda bu milletin emeği alın teri ve katkısı var utanmayı deneyip istifa edebilir misiniz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Burada yorum yazan arkadaşları merak ediyorum acaba havacılıktaki başarıları ne? Bu işi bu kadar bilseydin burada isimsiz yorum yazmaz ismini yazar o uşaklarda seni yanına danışman olarak alırdı. Akıl veriyorsun ama ihtiyacın olduğunu farkedemiyorsun. Lütfen düşünüp yorumları öyle yazalım. LOT un kaç uçağı var diye sorsam onu bilemezsin (allahtan google var ona sorup yazarsın simdi) gelmiş burada ahkam kesiyorsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
hamdi bey lot havayollarını satın alırsanız ve yine air bosna gibi gibi mağlubiyetinizle ve milyon dolarlık zararlarla sonuçlanırsa yine başarmak istedik ama olmadı diyeceksiniz gözümüzün içine baka baka.yalnız şunu hatırlatmakta yarar var LOT işi air bosnaya benzemez orada buradakinin en az 100 katı zarar edersiniz ve THY iflas noktasına gelir.bu işe girmeden iyi düşünmek lazım getirisi,götürüsü ne olur.THY de bu ileri bilen uzman falan yok muydu acaba hadi hamdi bey bu işeri bilmiyor,anlamıyor,uyaran da mı olmadı kendisini acaba ? THY bu LOT işine girerse sonuç yine facia olur.bu kadar gereksiz ve büyük bir riski almaya ve kumar oynamaya değer mi? 1 milyar tl'den fazla zararı olan THY LOT da da kaybederseböyle bir zararı asla kaldıramaz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
hamdi usagim,is bilmeden tosun gibi kasilmakla olmuyormus bu isler degilmi?adamin basina cuvali gecirirler boyle,haydi kolay gelsin,durmak yok,rezillige devam.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Bosna ile yapilan isbirliginin geldigi nokta maalesef cok üzücü. En kisa zamanda Bosna havayollari yerine önceligi LOT veya JAT'a vermeli THY.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Hamdi bey sizin teklifiniz kabul edilemez duruma geldi. BH ailines i 3 milyon eurodan 8 milyon euroya borca cikardiniz, sizin basariniz bu mu. Sizin tek amaciniz bu sirketi borca surukleyip satin almaktir ve balkandaki potansyelini kulanmaktir baska bir sey degil ama ordaki millet o kadar gerizekali bir millet degil. Bosnaklar sizin tuncar numaralari yemedi. THY buyuk bir sirket ama kucuk hesaplarla oynayan bir sirket ne yazikki. Ayrica yakinda airbus 319 da kaptanlik egitimi alan 3 bosnak kaptani TK da gorursunuz fakat Bosnada aldiklari maas ucretin karsisinda. Yaziklar olsun size yaziklar olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000