01 Aralık 2008, Pazartesi 08:45:25

"THY ACENTALARI ÇARPIYOR!"

THY'nin iç hat stoklarında kısıtlamalara gitmesi ve IATA teminatlarının gündeme getirilmesine tepki gösteren acentalar; ticaretin etik kurallarına dikkat çekti...
  • Değişen birşey yok,ticaret tabii ki.Adamlar kendilerini güvene alacak.Herşeyi kendimizde aramalıyız.Devre hesabını düşünün,teminatınızı ve elinizde devre sonunda kalan biletinizi.Devre hesabınızı ödemediğinizi,ödemediğiniz tutarı,elinizdeki bileti toplayıp teminatınızdan düşün.Aradaki farka bir bakın,ondan sonra haklılarmı haksızlarmı karar verin.
  • Biz böyleyiz maalesef.Hep bana rap bana.Bileti 105'e verirler,biz 16 sında havayoluna bileti sattık,parasını 1 ay sonra ödeyeceğiz deriz.Ama teminatımdan sattığım yani sana borcum olan parayı değilde yinede 105 YTL düş deriz. :) S.Y. Buna nalıncı keseri deriz.
  • Gökhan Bey,Acentemisiniz bilmiyorum ama yanlış bilgi veriyorsunuz.Bilet stok birim bedeli halen 105 YTL.Devre hesabında muhasebeleştikten sonra acentenin borcu teminattan düşülüyor ve 15 gün ödeme süresi tanınıyor.Yani 105 YTL'ye verilen biletin 500 YTL'ye satılması mümkün.THY 1 adet bileti 105 YTL'ye veriyor ve siz bunu 500 YTL'ye satıyorsunun.01-15 deversinin sonunda hesaplaşmada ben senin verdiğin bileti 500 YTL'ye sattım,bunun parasını 15 gün sonra yatıracağım diyorsunuz,teminattan 105 YTL'mi düşülür?500 YTL'mi?
  • Acentalar Tursab'a hala mi guveniyor? Tursab ne tuketici ne de acenta lehine calisir, tek calistigi yer kendi cebi ve yoneticilerin ihale aldigi iktidarlardir. Tuketici icin alan vergisi dahil tur ilani yapabildi mi? Sektoru gelistirebildi mi? Hatirlayin yillar once Rekabet Kurumu Tursaba ne diye ceza vermisti???

IATA acentalar tepkilerini TURGON Platformu'nda dile getirmeye devam ediyorlar.

Diasos Seyahat Acentası yetkilisi Zeynep Numanoğlu; küresel ekonomik krizin yarattığı sıkışıklığa bir de THY nın böyle bir şart koşarak daha da sıkıştırması IATA acentalarının problemlerini katmerlendirdiğini ifade ederek şu açıklamaları yaptı:

"THY, IATA Acentalarına iç hat stok verirken uyguladığı bilet başına olan hesaplamayı 105 YTL / bilet bazından yapmaktayken şimdi sistem değiştirip acentaların herbir biletin cari satış fiyatı üzerinden hesaplayarak bilet stoku vermeye başlamış bulunmaktadır. Bu durum IATA acentalarının likit sıkışıklığını ortalama bir hesapla en aşağı 2 veya 3 katı arttırmaktadır.

Bu durumda ya IATA acenta THY na verdiği teminat miktarını arttıracak ya da nakit para döngüsünün hızı katlanacaktır. Müşteri açık hesaplarının kriz hallerinde zaten otomatik olarak ödeme sürelerinin arttığı hepimizce malumdur. Müşterilerden gelen bu sıkışıklığı bir de THY nın böyle bir şart koşarak daha da sıkıştırması doğrusu bir " kriz çarpması" niteliğinde olmuş ve IATA acentalarının problemlerini katmerlendirmiş bulunmaktadır.

Geçen zamanlarda yanlış hatırlamıyorsam 2001 yıllarında da THY böyle bir uygulamaya geçmiş ancak acentaların birlikte itirazları dolayısıyla bu uygulamadan 3-5 ay sonra vazgeçmiş eski sisteme dönmüştü.

Bu durumu önlemek gereği vardır. Tüm IATA acentaları olarak THY na itiraz etmemiz gerekmektedir.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği TÜRSAB; ekonomik krize yönelik önlemler alma konusunda oldukça yavaş kalmıştır. Özellikle IATA Acentaların aylardır sorunlarını çeşitli platformlar ve basın aracılığıyla açıklamasına ve önlem alınmasını istemesine rağmen hiçbir sonuca ulaşılamamış olması meslek örgütü TÜRSAB adına düşündürücüdür. 12 Kasım 2008 tarihli Boğaziçi TÜRSAB toplantısında da acentalara hiçbir somut açıklama yapılmadığını üzülerek görüyoruz. Oysa acentalar adına konuşacak tek yetkili TÜRSAB'tır.

İşte TURGÖN Platformu'nda IATA Acentaların sorunlarını dile getiren üyelerden Gökhan Özer; "herkes risk faktörünü azaltmak istese de bu çözümler hakkaniyete dayalı, IATA ve THY'nin de riski belli ölçülerde paylaşabildiği bir temele dayanmalıdır. Biletleri geniş kitlelere paha biçilemez, yoğun emekle dağıtan kılcal damarlara zarar verilirse kangren kaçınılmaz olur."diyor.

Gökhan Özer'in TURGÖN Platformu'nda yayınlanan yazısını; TÜRSAB, THY ve TÜRSAB IATA Komitesi Başkanlığı'nın dikkatine sunuyoruz:

Küresel krizi bahane ederek IATA teminatlarının gözden geçirilmesi ve artırım yapılmak istediğine dair haberler çıkması, buna ilaveten THY iç hat stoklarında yeni hesaplamalarla stok kısıtlamalarına gidileceği
yönünde gelen haberler gerçekten pişmiş aşa su katacak cinstendir.

Devletlerin krizi yenmek adına ardı ardına çözüm paketleri sunduğu, işten çıkarmaların önüne geçmek için herkesin tedbir almaya çalıştığı dönemde; oyun kurucu sıfatıyla IATA ofisi ve THY, tam tersine yaklaşımlar göstererek sadece kendi varlıklarını garanti altına almaya yönelik stratejilere yönelmeleri özellikle ahlaken yanlıştır.

Yanlış anlaşılmasın, tabii ki her kurum geleceğini garanti altına alma hakkına sahiptir. Ancak bu yapılırken her atılan adımın dikkatlice tasarlanması gerekir. Yani ben yaptım oldu mantığından ziyade sektör bileşenleri bu güç günleri atlatabilmek için ortak çözümler üretmelidir.
Özetle bu ağır taşın altına her tarafın eli birlikte girmelidir. Yoksa seyahat acentelerini taşın altına sokalım, gerisi bizi ilgilendirmez davranışı hiçbir taraf için iyi sonuçlar doğurmayacaktır.

Örnek olarak bankalar bazı kredileri geri çağırma gibi bir strateji belirlerken bunu bütün müşterilere uygulamak gibi bir lükse sahip olmamışlardır. Doğal olarak herkes risk faktörünü azaltmak istese de bu çözümler hakkaniyete dayalı, IATA ve THY'nin de riski belli ölçülerde paylaşabildiği bir temele dayanmalıdır. Biletleri geniş kitlelere paha biçilemez, yoğun emekle dağıtan kılcal damarlara zarar verilirse kangren kaçınılmaz olur.

Her aşamada kendini düşünen, kendi çıkarlarını herşeyin üzerinde tutanların bu hususu gözardı etmeleri, bir gün bir bankaya üşüşüp paralarını çekmeye çalışan insanların, o bankanın batmasına sebep olabilecekleri sonucunu doğurabilir.

Uzun sürede sınırsız özveriyle, elde edilen saygınlık ve güven bu kadar da ince bir sicime bağlıysa hepimizin isi çok zor demektir. Bize düşense her zaman olamadığımız kadar birlikte hareket etmektir.

Tüm arkadaşlarımızı bu konuda son derece duyarlı olmaya, birlik içinde hareket etmeye ve isyandan ziyade akılcı çözümler üretmeye davet ediyorum.

Saygılarımla
Gökhan Ozer

TurizmHaberleri

"THY ACENTALARI ÇARPIYOR!"

Yorumlar

Acente ~ 15 yıl önce
Değişen birşey yok,ticaret tabii ki.Adamlar kendilerini güvene alacak.Herşeyi kendimizde aramalıyız.Devre hesabını düşünün,teminatınızı ve elinizde devre sonunda kalan biletinizi.Devre hesabınızı ödemediğinizi,ödemediğiniz tutarı,elinizdeki bileti toplayıp teminatınızdan düşün.Aradaki farka bir bakın,ondan sonra haklılarmı haksızlarmı karar verin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Acente ~ 15 yıl önce
Biz böyleyiz maalesef.Hep bana rap bana.Bileti 105'e verirler,biz 16 sında havayoluna bileti sattık,parasını 1 ay sonra ödeyeceğiz deriz.Ama teminatımdan sattığım yani sana borcum olan parayı değilde yinede 105 YTL düş deriz. :) S.Y. Buna nalıncı keseri deriz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Enteresan ~ 15 yıl önce
Gökhan Bey,Acentemisiniz bilmiyorum ama yanlış bilgi veriyorsunuz.Bilet stok birim bedeli halen 105 YTL.Devre hesabında muhasebeleştikten sonra acentenin borcu teminattan düşülüyor ve 15 gün ödeme süresi tanınıyor.Yani 105 YTL'ye verilen biletin 500 YTL'ye satılması mümkün.THY 1 adet bileti 105 YTL'ye veriyor ve siz bunu 500 YTL'ye satıyorsunun.01-15 deversinin sonunda hesaplaşmada ben senin verdiğin bileti 500 YTL'ye sattım,bunun parasını 15 gün sonra yatıracağım diyorsunuz,teminattan 105 YTL'mi düşülür?500 YTL'mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tursab ~ 15 yıl önce
Acentalar Tursab'a hala mi guveniyor? Tursab ne tuketici ne de acenta lehine calisir, tek calistigi yer kendi cebi ve yoneticilerin ihale aldigi iktidarlardir. Tuketici icin alan vergisi dahil tur ilani yapabildi mi? Sektoru gelistirebildi mi? Hatirlayin yillar once Rekabet Kurumu Tursaba ne diye ceza vermisti???

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000