16 Nisan 2012, Pazartesi 09:47:18

"TEPKİLERİN ADRESİ TÜRK HAVA YOLLARI"

Bugün Gazetesi yazarlarından Tarık Toros, son günlerde ve özellikle yaz döneminde gündem maddesi olan rötarları köşesine taşımış...
  • VERDİĞİNİZ DEĞERLİ BİLGİLER İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ BAY DHMİ GENEL MÜDÜRÜNÜN VE AKEPE NİN ADAMI!!!!
  • Arkadaşlar herkes bir şeyler sallıyor ama işin aslı o değil THY çalışanları haklarını alamadıkları gerekçesiyle grev yapıyorlar ve işleri yavaşlatıp uçuşların gecikmeli hatta ipal olmasına sebep oluyorlar. Ama kendilerini düşünürken perişan olan yolcuları veya kaybedilen milliserveti veya geç kalındığı için uğranılan zararları düşünmüyorlar. Zaten insanlar kendilerini düşündükleri kadar da ülkelerini düşünselerdi; belkide avrupa ve orta doğunun en güçlü ülkesi biz olurduk .
  • akrabayla,koylumle,siyasi yatirimla,cemaat ve rizecilikle bu isler olmuyormus demekki,yolcu cile ceksin kimin umurunda,onlar binlerce dolari maas adi altinda alip,huzurla cumaya gidiyorlar.
  • DHMI nin çok verimli planlama memurları emekli olun artık .
  • madem yazar bey hesaplamış otobüsle aynı sürede gidildiğini, otobüsle gitsin o zaman, niye göz göre göre bu çileyi çekiyor ? sabiha gökçen havalimanını kullansın veya ? eleştirmek kolay da, keşke önce biraz bilgi sahibi olunsa... herkes uzman memlekette herkes ahkam kesiyor...
  • 1- dhmi genel müdürü bakanın ne akrabası ne de köylüsü, nedir bu akraba yapma çabaları anlamıyorum gerçekten. 2- yeni havalimanı için çalışmalar, başbakanın da açıkladığı gibi devam ediyor, 150 milyon kapasiteli bir havalimanından bahsediyoruz, öyle ha deyince olmuyor bazı şeyler 5 katlı apartman yapmıyorsunuz. 3- gazete yazarı , her zamanki gibi sağır duymaz uydurur mantığıyla sallamış, dhmi nin ahl de kullandığı bütün sistemler son teknolojidir, ancak güvenlik herşeyden önce gelir, şuan kapasite en optimum şekilde kullanılıyor, maksimum noktada hizmet veriyor ahl, zamanında alınan yanlış kararlar nedeniyle genişleme imkanı da olmadığı için ahl de yaşanan rötarlar gayet normal, herhangi bir işletme hatası mevcut değil.
  • Sn Ulaştırma Bakanı; Daha ne bekliyorsunuz,olmuyor,yeşilköy kapasiteyi kaldırmıyor,yeni alan şart,akrabanız,aynı köyden olduğunuz DHMİ Gnl.Md. Sn BİRDAL da çözüm bulamıyor,Türkiye'de yavaşda olsa birşeyler değişiyor,illa Sn Başbakan mı bu konunun çözümü için talimat versin,başbakan yakında size talimatı verecektir,haberiniz olsun.
  • AHL nin bu denli yogun hale gelmesinde ve rotarlar konusunda en az DHMI kadar THY de suçludur.işten anlamayan beceriksiz,kabiliyetsiz,havacılık bilgisi,tecrübesi olmayan,ben yaptım oldu mantığıyla iş yapan torpilli THY nin hesapsız kitapsız uçak alımı,hormanlu,dengesiz bir büyüme stratejısi,tek hub ile operasyon yapmaya çalışan ve büyümesi nedeniyle havalimanı trafiği bu hale geldi,kilit oldu.THY de işler heryönden ilerleyen zamanlarda daha da kötü olacak.düşüş trendi devam edecek.durmak yok tam gaz zarar etmeye devam.
  • Şu meşhur proje biter bitmez SAW daha verimli kullanılmaya başlanmalıdır. Başka yolu yok...
  • ben sadece bir yolcuyum sektörden biri değilim. Uzun yıllardır THY ve diğer havayolları ile uçtum. Özellikle ABD uçuşlarında bir iki kez Lufthansa diğerlerinde ise hep THy ile uçtum. Kıyas yaptığım zaman hizmet kalitesi, yemek kalitesi olarak ben kesinlikle THY yi seçerim. ABD içi southwest, united ile uçuşlarımda çok rötar yaşadım. Zaman zaman saatlerce kuyrukta bekledim. Büyük bir ihtimal hava muhalefeti nedeniyle idi. Ayrıca orada zaten hizmet kalitesi çok düşük. yeme içme ise hiç yok.
Son dönemde uçak yolculuğu bir azaba döndü.

Diyelim ki, İstanbul'dan Ankara'ya uçacaksınız. Uçak kalkmadan makul bir süre önce alanda olmalısınız. Çile, Atatürk Havalimanı'na doğru yola çıkınca başlıyor. Bunun için en az 1 saat koymalısınız. Trafiğe göre bu süre uzayabilir. Temkinli olmakta yarar var, diyorsanız... Bir buçuk saat önce yola çıkacaksınız.

Uçağın kalkmasından en az 45 dakika önce alandasınız. Daha kapıda gördüğünüz panolarda sizi rötar sürprizi karşılıyor ki artık bu sürpriz olmaktan çıktı. 45 dakika veya 1 saatlik rötar normal kabul edilmeye başlandı.
 
Uçağa biniyorsunuz. Kapılar kapanıyor. Bu defa da uçağın pist başına gelip motorlara tam güç verip kalkması için bir zaman geçmesi gerekiyor. Bu da kuyruktaki uçak sayısına göre yarım saat ile 45 dakika arasında değişiyor.
 
Uçuş başlıyor, 45 dakika sonra Ankara semalarındasınız. Sis veya başka sebeple tur atmazsanız, Esenboğa'ya inebiliyorsunuz. Oradan şehre ulaşım için de 1 saati gözden çıkarmalısınız.
 
Haliyle... Yolculuk çoğu zaman 5,5-6 saati buluyor. Karayoluyla üç, üç buçuk saatte gideceğiniz mesafeyi yaklaşık iki katı zamanda uçakla alıyorsunuz.
Sonra... İsyanlar başlıyor.
 
Tepkilerin adresi Türk Hava Yolları
 
Oysa... Deminden beri örneklemeye çalıştığımız yolculuk operasyonunun en az dört-beş farklı ayağı var. THY, bunlardan sadece biri. Lakin, fatura tek başına buraya kesiliyor.
 
Daha önce de konu ettim, özellikle Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) bu operasyonun en önemli ayaklarından biri.
 
Artan yolcu ve uçak talebini karşılayamayan Atatürk Havalimanı'nın genişletilememesi, mevcut kapasitenin doğru planlanıp yönetilememesi zincirleme rötarlara yol açıyor. Buna, hava koşulları da eklenince hava meydanlarında müthiş bir sinir harbi başlıyor.
 
Atatürk Havalimanı'nın üçüncü pisti kullanılamıyor. Yaklaşma sistemlerinin modernizasyonunda hızlı adım atılmıyor. Askeri uçuşlar, kargo uçakları ve özel jetler, zaten var olan müthiş trafiğe tuz biber ekiyor.
 
Türk Hava Yolları, özellikle son 10 yılda katlanarak büyüdü. 179 uçağı var. Yolcu sayısı bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 19 artarak 8 milyona ulaştı. Demek ki THY, yıl sonu itibariyle 35 milyon yolcuyu geçecek.
 
Ay başında Lufthansa ile Münih aktarmalı Floransa'ya uçtum. Bir hafta sonra Air France ile Nice'den Paris aktarmalı İstanbul'a geldim. Gerek transferlerde gerekse tüm yolculuk boyunca hiçbir sorunla karşılaşmadım. Air France Avrupa'nın en büyük hava yolu şirketi. Lufthansa ise 2008'de Avrupa'nın en iyi havayolu seçilmişti.
 
En büyükler nasıl yapıyor?
 
Şunu paylaşırsam daha iyi anlarsınız. Air France'ta dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A-380'den 6 tane var. Yine 9 tane Boeing 747'si, 59 adet 777'si bulunuyor. (THY'de 12 adet 777 var).
 
Biz, A380 veya 747 ziyaret için İstanbul'a gelince, bu uçakları dolaşıp mutlu oluyoruz sadece.
Diyeceğim o ki... Büyüme ve büyümenin getirdiği yoğunluk, trafik bütün büyük şirketlerin problemi. Ama bir şekilde hallediyorlar. Gerekli tedbirleri alıyorlar.
 
THY yetkilileri ile sorunları paylaşınca, iki cümleyle şu cevabı alıyorsunuz: "Yolcu her zaman haklıdır. Gelin operasyonu beraber takip edelim, daha iyi kavrarsınız."
 
Bunu biliyoruz elbette. Ama tüm bu kaosun faturası sadece bir yere kesiliyorsa, orası bunun çözümü için de harekete geçmek zorunda. Sorumluluğu başkalarına atarak olmuyor.
 
Acaba... Air France veya Lufthansa, havalimanı işletmesi veya yerel başka sebepler nedeniyle mağduriyet yaşadığı zaman "Ne yapalım, bu bizim kaderimiz. Elimizden bir şey gelmiyor" mu, diyor. Başka bir yol mu takip ediyor?

Tarık Toros / Bugün
"TEPKİLERİN ADRESİ TÜRK HAVA YOLLARI"

Yorumlar Tüm Yorumlar (19)

Misafir ~ 12 yıl önce
VERDİĞİNİZ DEĞERLİ BİLGİLER İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ BAY DHMİ GENEL MÜDÜRÜNÜN VE AKEPE NİN ADAMI!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Arkadaşlar herkes bir şeyler sallıyor ama işin aslı o değil THY çalışanları haklarını alamadıkları gerekçesiyle grev yapıyorlar ve işleri yavaşlatıp uçuşların gecikmeli hatta ipal olmasına sebep oluyorlar. Ama kendilerini düşünürken perişan olan yolcuları veya kaybedilen milliserveti veya geç kalındığı için uğranılan zararları düşünmüyorlar. Zaten insanlar kendilerini düşündükleri kadar da ülkelerini düşünselerdi; belkide avrupa ve orta doğunun en güçlü ülkesi biz olurduk .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
akrabayla,koylumle,siyasi yatirimla,cemaat ve rizecilikle bu isler olmuyormus demekki,yolcu cile ceksin kimin umurunda,onlar binlerce dolari maas adi altinda alip,huzurla cumaya gidiyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
DHMI nin çok verimli planlama memurları emekli olun artık .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
madem yazar bey hesaplamış otobüsle aynı sürede gidildiğini, otobüsle gitsin o zaman, niye göz göre göre bu çileyi çekiyor ? sabiha gökçen havalimanını kullansın veya ? eleştirmek kolay da, keşke önce biraz bilgi sahibi olunsa... herkes uzman memlekette herkes ahkam kesiyor...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
1- dhmi genel müdürü bakanın ne akrabası ne de köylüsü, nedir bu akraba yapma çabaları anlamıyorum gerçekten. 2- yeni havalimanı için çalışmalar, başbakanın da açıkladığı gibi devam ediyor, 150 milyon kapasiteli bir havalimanından bahsediyoruz, öyle ha deyince olmuyor bazı şeyler 5 katlı apartman yapmıyorsunuz. 3- gazete yazarı , her zamanki gibi sağır duymaz uydurur mantığıyla sallamış, dhmi nin ahl de kullandığı bütün sistemler son teknolojidir, ancak güvenlik herşeyden önce gelir, şuan kapasite en optimum şekilde kullanılıyor, maksimum noktada hizmet veriyor ahl, zamanında alınan yanlış kararlar nedeniyle genişleme imkanı da olmadığı için ahl de yaşanan rötarlar gayet normal, herhangi bir işletme hatası mevcut değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Sn Ulaştırma Bakanı; Daha ne bekliyorsunuz,olmuyor,yeşilköy kapasiteyi kaldırmıyor,yeni alan şart,akrabanız,aynı köyden olduğunuz DHMİ Gnl.Md. Sn BİRDAL da çözüm bulamıyor,Türkiye'de yavaşda olsa birşeyler değişiyor,illa Sn Başbakan mı bu konunun çözümü için talimat versin,başbakan yakında size talimatı verecektir,haberiniz olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
AHL nin bu denli yogun hale gelmesinde ve rotarlar konusunda en az DHMI kadar THY de suçludur.işten anlamayan beceriksiz,kabiliyetsiz,havacılık bilgisi,tecrübesi olmayan,ben yaptım oldu mantığıyla iş yapan torpilli THY nin hesapsız kitapsız uçak alımı,hormanlu,dengesiz bir büyüme stratejısi,tek hub ile operasyon yapmaya çalışan ve büyümesi nedeniyle havalimanı trafiği bu hale geldi,kilit oldu.THY de işler heryönden ilerleyen zamanlarda daha da kötü olacak.düşüş trendi devam edecek.durmak yok tam gaz zarar etmeye devam.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Şu meşhur proje biter bitmez SAW daha verimli kullanılmaya başlanmalıdır. Başka yolu yok...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
ben sadece bir yolcuyum sektörden biri değilim. Uzun yıllardır THY ve diğer havayolları ile uçtum. Özellikle ABD uçuşlarında bir iki kez Lufthansa diğerlerinde ise hep THy ile uçtum. Kıyas yaptığım zaman hizmet kalitesi, yemek kalitesi olarak ben kesinlikle THY yi seçerim. ABD içi southwest, united ile uçuşlarımda çok rötar yaşadım. Zaman zaman saatlerce kuyrukta bekledim. Büyük bir ihtimal hava muhalefeti nedeniyle idi. Ayrıca orada zaten hizmet kalitesi çok düşük. yeme içme ise hiç yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000