12 Aralık 2014, Cuma 09:15:23

KOTİL'DEN KABİN AMİRLERİNE; "SİZİN KARARINIZ BENİM KARARIMDIR"

Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, kabin amirlerini uyardı; 'Uçaklar kötü kokuyor, yetki sizde, sizin kararınız benim kararımdır, böyle uçakları kaldırmayın'.
  • Kotil ve Topçu Hava Yollarının sahibi ikinizi düşünürsek tuvalet kokusu senden daha güzel kokar bana göre!
  • Ülke kokmuş ülke., Pisliğe bulanmış ,kimin eli kimin cebinde belli değil ,uçak kokuyormuş çok mu? Bu duman biyerden çıkacak arkadaş. Ne demişler? .. Baştan kokar.. burada kimse suçu kabine atmasın.. Az ekiple uçmayı dayatan, bir dünya servis edecek yiyeceği o uçağa koyduran, onu servis edeceksiniz deyip dinlenmelerimizi bile elimizden alan ve uçaklarda abdesti aldırıp heryeri şapır şapır sular içinde bırakan ve bu kararlara itiraz etmeyenler kabin ekipleri olmadığına göre bunu da bizle çözmeyiverin bir zahmet.
  • Arkadaşlar üzülmeyin bu işin arkasında tuvalet lobisi var:) o kadar uçağa bilmemkaçtane ERNET koku ve fısfısının ihalesi çıkar yakında. Asıl bu kokular rahatsız ediyor, rant kokusu insanları!
  • Bu maille de anlaşıldığı üzere, uçakta patron kabin amiri dir. Bazı kaptanlar şirket çalısanı gibi değil uçağın sahibi olarak da görseler kendilerini, uçağı graund etme yetkisini genel md onlara verirdi! Buda demek oluyor ki; sen uçağı kullanacaksın, idari işlere karışmayacaksın!
  • koku var pis demek yetmiyor. Ne yaptınız bu konu ıle alakalı şimdiye kadar ne önlem alındı da olmuyor bunu söyleyeceksiniz .Bunu tamizlemek mi çözüm.Ya borular depo pisse?
  • birkaç kez seyahat etmiştim tk ile ama uvaleti kullanmamıştım. neyse bu vesileyle t tuvaletlerinin iğrenç koktuğunu öğrenik. bu koku olayını ortaya çıkartan ve duymamızda emeği geçenlere teşekkürler. reklamın iyisi kötüsü olmaz.
  • KHB nın durumu zor gerçekten. Yukarı tükürsen bıyık, aşağı tükürsen sakal da denebilir durumu, ya da konu ile daha alakalı; 2 ucu moklu değnek de dense yerini bulur. Düşünsenize eğitime suçu atıp, eğitmenler öğretmiyorlar dese, daha 5 ay önce senin sorumluluğundaydı eğitim ve halen yakın markajdasın. Eğitimin içeriğine atsa suçu, müfradatı hazırlayıp onaylayan yada kontrol eden kim? Biz öğretmiştik ama yapmıyorlar dese, kabinin başısın nasıl çözemezsin denecek. Yani tam 2 uçlu değnek , nerden tutulur bilinmez ama yukarı yani mail sahibine tüküremeyeceğine göre aşağıdaki eğitimdeki bıyıkların yada kabinin vay haline sayın seyirciler.
  • Temel Bey! Acaba tuvaleti temizledikten sonra tekrar ağzına kadar klozeti dolduran müşteri çıktığında KOLONYA ve PEÇETE de tutalım mı? Müşteri memnuniyeti açısından soruyorum? şu mailden sonra millet o uçağı graund edecek bir kabin amiri arıyor ya ona yanıyorum. Asıl aranması gereken şey, bu maile yanıt olarak kabini koruyan kollayan ve zaten görevlerimizi layıkı ile yaptığımızı Temel bey e söyleyebilecek bir yöneticidir..
  • ''5 yıldan sonra temizlik problemi hortladı'' Yani 5 yıl önce bu işi çözmüştük, sıkıntı yoktu ama sen geldin 5 ayda tekrar kokuyoruz demek mi bu? Valla kavgada söylenmez. Anlayana tabi.
  • Bence bu Temel Beyin sonudur hiç bir kimse veya üst yönetici kendi kurumunu küçülten bir söylemde bulunamaz bunu genel olarak yazıya dökemez ! Bunu en tepedeki en büyüğümüz (uzun asam) görecektir ve gereğini yapacaktır. Temel Beyin amacı üzüm değil bağcı maalesef koskoca THY'nın itibarını ayaklar altına aldı. Gider ayak bir yerlere zarar vermezse bunu kimse yemez THY'nın en tepesindeki olmasa acaba kaç destinasyonda kaldırdık halimiz ne olurdu. Aman arkadaşlar bu resmi iyi okuyun. Çok teşekkürler.

Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, uçucu personele kabin amirlerinin dikkatini çekecek bir mail yolladı. Uçakların tuvaletinden kabine kötü koku yayıldığını ve bunun artık kronik bir hal aldığını beirten Kotil, bu tür durumlarda uçakların kaldırılmamasını istedi.

Uçaklarda koku vakası yaşanması halinde yetkinin kabin amirinde olduğunun altını çizen Genel Müdür Temel Kotil; 'Böyle durumlarda saat kaç olursa olsun beni arayın' dedi.

Geçtiğimiz günlerde Dünya Judo Federasyon Başkanı ile bir araya geldiğini ve kendisinden de bu konuda şikayet aldığını belirten Kotil, bu sorunun mutlaka çözülmesi gerektiğini vurguladı.

İşte Temel Kotil'den personele gönderilen o mail:

Herkese iyi akşamlar,

Bu sabah beni Sportaccord’un başkanı M. L. Vizer ziyaret etti. Sn. Vizer aynı zamanda Dünya Judo Federasyon başkanıdır ve kendisi ile Türkiye’nin 2020 Olimpiyat adaylık sürecinde tanışmıştım. Türk Hava Yoları konusundaki kanaatlerini sordum, birçok övücü ifadeden sonra ekiplerin (yerde ve havadaki) İngilizcedeki yetersizliği ve uçaklıkların kirliğini dillendirdi.

Arkadaşlar bu iki konuda yetersiz olumumuzu hepimiz biliyoruz, İngilizce konusunu büyüyen bir havayolunun zorlukları ile açıkladım, fakat temizlik konusunda yerin dibine girdim. Herkes gibi ailemizden ilk öğrendiğimiz temizliktir.

Öğleden sonra toplantı için Ankara’ya gittim ve 19:30, TK2169 uçağı (HC) ile İstanbul’a döndüm. Uçağa girince ön tuvaletten gelen bir ağır bir koku ile karşılaştım ve uçağın business koltuklarına oturmak imkânsızdı. Tuvalete kontrole gittim, uçak eski B737-800 fakat tuvalet yenilenmiş ve Kabin amiri arkadaşımız tuvalete koku sıktık fakat bir iyileşme olmadığını söyledi. Yanımda tekrar sıktı, kötü koku bana mısın demedi. Anlaşılan bu tuvalet bir haftadır temizlenmemiş. Bu durum ile yıllar önce Addis Ababa dönüşünde karşılaşmıştım. Bizimle Etiyopya dışişleri bakanı uçacaktı. Bakan beni VIP de ağırladı, ikramda bulundu ve uçağa beraber gidelim dedi. Bende fırsattan THY’nin reklamını yaptım ve uçağa gelince tuvalette acayip bir koku, yerin dibine girdim. Allah’tan dönüşte proje başlatıp problemi çözdük. Aksı halde şirketimiz böyle büyümezdi.

Arkadaşlar anlaşılan beş yıldan sonra uçaklarımızda temizlik problemi hortladı. Bu problemi çözeceğiz.

Asaf kaptan, Nevin hanım bu problemi kabin üzerinden çözeceğiz.

Hatırlarsanız aylar önce kabin amirinin uçağın temizliğini değerlendirmesini, uçak temiz değilse ilgili uçağı “ground etmesini”, uçuştan çekmesini söylemiştik.

Kabin amiri çalışma arkadaşlarım; teslim aldığınız uçak sizce temiz değilse, dünyanın neresinde, hangi havalimanında bulunursanız bulunun yolcu kabul etmeyeceksiniz. Temizlik konusunda sizin kararınız benim kararımdır. Uçak yeniden temizlenene kadar uçağı ground edin ve beni arayın. Bunu günün her hangi bir saatinde yapın. IOCC deki müdür arkadaşlar bilirler, uçak AOG durumunda beni günde 24 saat, saat 3:00 olsa bile ararlar.

Kabin amiri arkadaşlarım her uçağın kokpitinde bir şirket telefonumuz var. Telefonum yoktu, arayamadım demeyin.

Haydi hoşça kalın

Temel Kotil, Ph.D.
President & CEO


©AirportHaber ÖZEL

KOTİL'DEN KABİN AMİRLERİNE; "SİZİN KARARINIZ BENİM KARARIMDIR"

Yorumlar Tüm Yorumlar (122)

THY Uzman ~ 9 yıl önce
Kotil ve Topçu Hava Yollarının sahibi ikinizi düşünürsek tuvalet kokusu senden daha güzel kokar bana göre!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
17-25! ~ 9 yıl önce
Ülke kokmuş ülke., Pisliğe bulanmış ,kimin eli kimin cebinde belli değil ,uçak kokuyormuş çok mu? Bu duman biyerden çıkacak arkadaş. Ne demişler? .. Baştan kokar.. burada kimse suçu kabine atmasın.. Az ekiple uçmayı dayatan, bir dünya servis edecek yiyeceği o uçağa koyduran, onu servis edeceksiniz deyip dinlenmelerimizi bile elimizden alan ve uçaklarda abdesti aldırıp heryeri şapır şapır sular içinde bırakan ve bu kararlara itiraz etmeyenler kabin ekipleri olmadığına göre bunu da bizle çözmeyiverin bir zahmet.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
17-25 ~ 9 yıl önce
17-25 unutma.unutturma
Rant ~ 9 yıl önce
Arkadaşlar üzülmeyin bu işin arkasında tuvalet lobisi var:) o kadar uçağa bilmemkaçtane ERNET koku ve fısfısının ihalesi çıkar yakında. Asıl bu kokular rahatsız ediyor, rant kokusu insanları!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Patron ~ 9 yıl önce
Bu maille de anlaşıldığı üzere, uçakta patron kabin amiri dir. Bazı kaptanlar şirket çalısanı gibi değil uçağın sahibi olarak da görseler kendilerini, uçağı graund etme yetkisini genel md onlara verirdi! Buda demek oluyor ki; sen uçağı kullanacaksın, idari işlere karışmayacaksın!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
patron? ~ 9 yıl önce
bu neyin egosu arkadaşım, kabin pis kokuyorsa bu durum kaptanı değil amiri ilgilendirir tabi ki. Genel müdür de bu yüzden amirleri uyarmış.
... ~ 9 yıl önce
Ya ezikmisiniz. Yok patron biziz falan. Temel bey temizlik yüzünden uçağı ground etme yetkisini size verse kaç kaptan bu yetkiyi kullanmaya cesaret eder.? Boarding geç verilecek ,hesabı sorulur diye ödünüz kopuyor. Hesabını KA verecek o tırmalayacak.
kptn ~ 9 yıl önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
? ~ 9 yıl önce
koku var pis demek yetmiyor. Ne yaptınız bu konu ıle alakalı şimdiye kadar ne önlem alındı da olmuyor bunu söyleyeceksiniz .Bunu tamizlemek mi çözüm.Ya borular depo pisse?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iğrennnnnnnç ~ 9 yıl önce
birkaç kez seyahat etmiştim tk ile ama uvaleti kullanmamıştım. neyse bu vesileyle t tuvaletlerinin iğrenç koktuğunu öğrenik. bu koku olayını ortaya çıkartan ve duymamızda emeği geçenlere teşekkürler. reklamın iyisi kötüsü olmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yandılar ~ 9 yıl önce
KHB nın durumu zor gerçekten. Yukarı tükürsen bıyık, aşağı tükürsen sakal da denebilir durumu, ya da konu ile daha alakalı; 2 ucu moklu değnek de dense yerini bulur. Düşünsenize eğitime suçu atıp, eğitmenler öğretmiyorlar dese, daha 5 ay önce senin sorumluluğundaydı eğitim ve halen yakın markajdasın. Eğitimin içeriğine atsa suçu, müfradatı hazırlayıp onaylayan yada kontrol eden kim? Biz öğretmiştik ama yapmıyorlar dese, kabinin başısın nasıl çözemezsin denecek. Yani tam 2 uçlu değnek , nerden tutulur bilinmez ama yukarı yani mail sahibine tüküremeyeceğine göre aşağıdaki eğitimdeki bıyıkların yada kabinin vay haline sayın seyirciler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yeni ders ~ 9 yıl önce
yeni dönemlere tuvalet nasıl temizlenir nasıl ovulur dersi konur. araç gereç ve gerekenler: bir tutam arap sabunu, bir fırça, bir kova su ve onlara bunu önce kendisi yapıp uygulamalı gösterecek bir eğitmen. Hepsi bu. gösterdinizde yapmadılar mı?
başka? ~ 9 yıl önce
Temel Bey! Acaba tuvaleti temizledikten sonra tekrar ağzına kadar klozeti dolduran müşteri çıktığında KOLONYA ve PEÇETE de tutalım mı? Müşteri memnuniyeti açısından soruyorum? şu mailden sonra millet o uçağı graund edecek bir kabin amiri arıyor ya ona yanıyorum. Asıl aranması gereken şey, bu maile yanıt olarak kabini koruyan kollayan ve zaten görevlerimizi layıkı ile yaptığımızı Temel bey e söyleyebilecek bir yöneticidir..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
woww ~ 9 yıl önce
''5 yıldan sonra temizlik problemi hortladı'' Yani 5 yıl önce bu işi çözmüştük, sıkıntı yoktu ama sen geldin 5 ayda tekrar kokuyoruz demek mi bu? Valla kavgada söylenmez. Anlayana tabi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
THY ~ 9 yıl önce
Bence bu Temel Beyin sonudur hiç bir kimse veya üst yönetici kendi kurumunu küçülten bir söylemde bulunamaz bunu genel olarak yazıya dökemez ! Bunu en tepedeki en büyüğümüz (uzun asam) görecektir ve gereğini yapacaktır. Temel Beyin amacı üzüm değil bağcı maalesef koskoca THY'nın itibarını ayaklar altına aldı. Gider ayak bir yerlere zarar vermezse bunu kimse yemez THY'nın en tepesindeki olmasa acaba kaç destinasyonda kaldırdık halimiz ne olurdu. Aman arkadaşlar bu resmi iyi okuyun. Çok teşekkürler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
doğru tespit ~ 9 yıl önce
zaten bütün bu olaylar fillerin tepişip çimenlerin ezilmesi değil midir? Madem ki bu olay seni çok üzdü, koskoca Ph.D&President&CEO sun yazması bile büyük iş. o maili A.Bora ve N.Çolak makamına yazacağına alırsın görevden biter gider. koskoca şirketi 2 kişi için dünyaya rezil etmeye değermi sayın CEO? amaç ne diye sormazlar mı adama?

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000