28 Kasım 2013, Perşembe 09:34:53

TEMEL KOTİL; 'BİTMEYEN HİKAYEMİZ OLACAK'

Türkiye’de ilk defa Yıldız Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirilen sınavsız giriş dersleri dahilinde, Yıldızlı öğrencilerle buluşan THY Genel Müdürü Temel Kotil, THY hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kotil, “Havacılık sektöründe de biz büyük bir oyuncuyuz. Fransızları geçtik şu anda. Almanlar var önümüzde. Nasipse onları da geçeriz” dedi.
  • evet gerçekten hikaye anlatıyorsun..anlat anlat bitmez
  • Sayın Kotil, bu mesajı okuyor musunuz bilmiyorum. Gönlümde hep THY de çalışmak vardı. Sizle karşı karşıya gelmiştik bir gün. THY de işe şu anda başlayamadım başka bir hava yolunda çalışıyorum beni THY ye almamakla içimde derin bir acı hissi bıraktınız. Hava alanında yaka kartlarında THY yazanları gördükçe içimi çekiyorum. Üniversite mezunu olarak beni işe almasanızda iki yıllık mezunları işe alıp çalıştırdığınızı biliyorum. THY ye girmek için her yolu denedim bunu Sayın İK dan sorumlu Genel Müdür yardımcınızda bilir ve sonuna kadar uğraşıyorum THY pesoneli olmak için. Zamanında THY sizide işe almamıştı bende sizin gibi THY ye girmek için az kaldı başarmak üzereyim en azından bir yerden başladım.
  • Lufthansa´yı geçmek zor Konforda sınır tanımayan Lufthansa Mart 2014´den itibaren Premium Economy Uygulamasına Geçiyor Ayrıca Alman Şirketin 300´ü aşkın Dar ve Geniş gövdeli olmak üzere Ultra Modern uçak siparişi bulunuyor bu uçaklar Lufthansa´ya teslim edildiğinde Lufthansa Dünyanın en modern ve en sesiz filosu haline gelecek
  • sizin bitmeyen hikayeniz oldu bile, yaşadıkça siz beni bileceksiniz, ben de sizi, bunu sakın unutmayın. insan içine çıkacak yüzünüz kalmayacak.
  • Kontrolsüz büyüyüp gidip Lufthansaya satmayın lütfen şirketi! En büyük dileğimiz THY nin dünyada ilk 5 te olmasıdır. Ayrıca o derslerde bulunmak ve dinlemek isterdim. Emliyetli uçuşlar dilerim
  • Maşallah can not broken :) kaldırılsa bile, hedef LH'ı sınırsız yeme-içme ile geçmek olmamalı, kaliteli hizmet minimum Kabin ile mucizevi uçuşlar yaparak uçuş sonunda bitkinlikten usanmış gülemeyen yüzlerle alınmaz, biraz EMPATİ biraz
  • Yurtdışında Enkara'yı kaç kişi tanır? Kaç turist gider? Daha düne kadar kasaba idi...
  • Bir şirketin B747 veya A380 olup olmamasıyla başarısını birleştiren sivri zekalı profesörlere diyecek sadecek bir tek sözüm var: Bekleyin ve görün! Rabbim bayrak taşıyıcılarımıza kazasız ve belasız uçuşlar nasip eylesin. Seninle gurur duyuyoruz THY.
  • hocam değil fransız, alman..v.s....dunyanın en ıyısı olma yolunda ılerlıyoruz..bir zaman gelicek herkes Türk hava yollarınla uçaçacak..allah kaza ve belalardan korusun...
  • Turkiyede ucmayi tekellestirerek bence sadece trde büyük olursunuz. 1 tane 747 1 tane a380in yok senin. Kimle rekabet ediyorsun?

Türkiye’de ilk defa Yıldız Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirilen sınavsız giriş dersleri dahilinde, Yıldızlı öğrencilerle buluşan THY Genel Müdürü Temel Kotil, THY hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kotil, “Havacılık sektöründe de biz büyük bir oyuncuyuz. Fransızları geçtik şu anda. Almanlar var önümüzde. Nasipse onları da geçeriz” dedi.

Temel Kotil, “Şu anda hem Türk Hava Yolları’nda önemli bir kademede bulunuyorsunuz hem de İstanbul Üniversitesi’nde derslere devam ediyorsunuz. İkisini bir arada yürütmek nasıl bir duygu?”sorusuna da, “Şirketin büyük ve uluslararası olmasından dolayı pek çok toplantılarda bulunuyorum. Ama en hoşuma giden, ders verirken genç arkadaşlarla bir arada bulunmam. Üç yıldan beri her dönem bir tane ders veriyorum. Bu dönem 'Sayısal Analiz' dersi veriyorum. Gelecek dönem de ‘Mekanik Titreşim’ dersi vereceğim. Öğrenci arkadaşlara bakıp “Ah ne güzel!” diyorum. Ders üç saat sürüyor ve üç saat bu arkadaşlarla beraberim. Ders bittikten sonra diğer toplantılarda oluyorum. Ama o gençlerle geçirdiğim vakitten aldığım mutluluğu oradan almıyorum” diye yanıt verdi.

“Üniversitelerdeki mühendislik bölümleri, diğer bölümlerden farklı mı sizce?” sorusu üzerine de Kotil, şunları söyledi;
“Bu dünyada eğitim olarak kötü meslek, fiil saha olarak kötü saha yok. Popüler olanlar var, olmayanlar var. Benim karakterim mühendisliğe yatkın. Makine, elektrik, nükleer, her biri birbirinden değerli mühendislikler. Bugün bana birini seç deseler çok zorlanırım. Hepsi o kadar güzel ki. Mühendis olarak kalmak şartıyla mühendisliğin dışına da taşabilirim. Sosyal bilimlere de gitmek isterim. Sosyoloji, psikoloji de okuyabilirdim. Gerçek bir şey var; başarı insanın kalbinden çıkıyor, duygularından çıkıyor. Yaptığın meslekte başarılı olmak için hissetmen, onu sevmen gerekiyor. Makine mühendisliğindeki arkadaşlar makineyi seviyorlarsa, makine de güzel zaten, gerçekten güzeldir. Sevmeyen arkadaşlar için o mühendislik kötü bir mühendisliktir. Ben size göre yaşlı birisiyim tecrübem de var bu konularda, tam mekanizması şöyle çalışıyor; siz mesleğinizi seviyorsanız, çalışırken kimyanız ona uygun bir şekilde davranıyor. Biraz sonra, aklınıza gelmeyen şeyler gelmeye başlıyor.”

Öğrenciler Temel Kotil’e “Bir sürü bölümde başarılı olabilirdiniz, neden makine mühendisliği?” şeklinde de soru sordu.
Tercihlerine en son tarihi yazdığını belirten Kotil, “1’inci yazdığım uçak mühendisliğiydi, o nasip oldu. Yani insanlar bazen korkularla yaşıyorlar. Ya tutmazsa, ya tutmazsa… Yani tarih okusam belki çok güzel olacaktı, o ayrı bir konu ama birçok şey böyle kader gibi önünüze geliyor. Herkesin farklı bir hikayesi vardır meslek seçerken. Benim böyle makine mühendisliğine yatkın olmamın sebebi; Rizeliyim, Gündoğdu’da yaşıyordum. Çocukluğum orada geçti. Akrabalarım ya tüfek yaparlardı ya da araba yaparlardı. Yani torna, freze… Çok şahane tornalar olmazdı ama en azından etrafta kaynak makinesi vardı, punto makinesi vardı. Biraz onlarla yaşayınca doğal olmaya başlıyor. Makineyi seçmem bundandır” dedi.

“Ülkemizin 2023 vizyonu dahilinde, uçak sektöründe hem sivil hem de askeri uçaklar üretilmeye yönelik çalışmalar var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine de Temel Kotil, “Türkiye; havacılık teknolojisinde sivil, askeri, uçak, hareket, helikopter, füze vb. konuların hepsinde ana oyunculardan biri olacak. Bunlar 10 yıllık projeler. Yavaş yavaş yürüyecekler. Ama Türkiye uçak üreten ülke olacak. Bunun için çalışmalar var. Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı bir genel müdürlük kuruldu. Milyar dolarlık önemli bütçeler ayrıldı. Türkiye’de zaten uçakla, motorla ilgili firmalar var. Aselsan var, Havasan, Alpha var. Burada THY'nin de rolü olacak. Türk Hava Yolları dünya havacılığının yüzde 2’sidir. Çok küçük gelmiş olabilir ama en büyüklerin hacmi yüzde 4... Fransa’yı geçtik, Avrupa’da zirveyi zorlayan Almanya ve Türkiye var” diye konuştu.

Türk Hava Yolları’nda mühendislik konusunda neler yapıldığına da değinen Kotil, “Biz uçak bakımcısıyız. Ama baktığımız cihazlar 100 milyon dolarlık cihazlar. Otomobil gibi 100 bin TL’lik cihazlar değiller. Araçlar, bin kat daha değerli cihazlar. Dolayısıyla onun için de çok daha komplike bir mühendislik bakım servisi veriliyor. Yani uçaklar, insanların yaptığı en sofistike araçlar. Alt sistemleri var, yedek sistemleri var. Uçuş emniyeti öyle sağlanıyor. Bilgisayar teknolojisi sonuna kadar kullanılıyor. Yüzlerce bilgisayar sistemi uçağı yönetiyor. Bunlara baktığın zaman mühendislerin bakım programları, tasarımlar küçük parçalar tasarlanması vb. bütünüyle yapılıyor. Uçak yapacak olursak tasarlandıktan sonra gövdenin üretilmesi gerekiyor. Onu üretmiyoruz. Geri kalan her şeyi yapıyoruz” dedi.

Temel Kotil, “THY, ilerideki hedefleri doğrultusunda daha büyük projelere imza atacak mı? Hedefleriniz neler?” sorusu üzerine sözlerini şöyle tamamladı:

“Hayat çok gerçek. Ne yapıyorsanız, o gerçeği takip etmeniz lazım. Bir bitkinin, biraz suyu eksik olursa yaşama şansı yok. İstediğiniz kadar onunla ilgilenin ihtiyaçlarını gidermeniz gerekiyor. Havacılık sektöründe de biz büyük bir oyuncuyuz. Fransızları geçtik şu anda. Almanlar var önümüzde. Nasipse onları da geçeriz. Onun için yalnızca yolcu ve kargoya yoğunlaşıyoruz ve o konuda en büyük olmaya çalışıyoruz. 50 milyon yolcu taşıyoruz bu sene. Başladığımız zaman 10 milyondu. 10 milyondan 50 milyona geldik. 1.8 milyar dolar ciromuz vardı. Bu sene 10 milyar dolara geldi. Daha çok sefer, daha çok uçuş noktası, daha kaliteli servis, daha ucuz servis, daha ekonomik yapabilme ve bunun için de alt şirketlerimiz var. Onları daha yakışıklı yapmak, daha verimli yapmak… Bu bitmeyen hikayemiz olacak bizim.”

TEMEL KOTİL; 'BİTMEYEN HİKAYEMİZ OLACAK'

Yorumlar Tüm Yorumlar (17)

eco ~ 10 yıl önce
evet gerçekten hikaye anlatıyorsun..anlat anlat bitmez

Yanıtla

Kalan karakter 1000
THY ~ 10 yıl önce
Sayın Kotil, bu mesajı okuyor musunuz bilmiyorum. Gönlümde hep THY de çalışmak vardı. Sizle karşı karşıya gelmiştik bir gün. THY de işe şu anda başlayamadım başka bir hava yolunda çalışıyorum beni THY ye almamakla içimde derin bir acı hissi bıraktınız. Hava alanında yaka kartlarında THY yazanları gördükçe içimi çekiyorum. Üniversite mezunu olarak beni işe almasanızda iki yıllık mezunları işe alıp çalıştırdığınızı biliyorum. THY ye girmek için her yolu denedim bunu Sayın İK dan sorumlu Genel Müdür yardımcınızda bilir ve sonuna kadar uğraşıyorum THY pesoneli olmak için. Zamanında THY sizide işe almamıştı bende sizin gibi THY ye girmek için az kaldı başarmak üzereyim en azından bir yerden başladım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MUSTAFA BAYRAKTAR ~ 10 yıl önce
Lufthansa´yı geçmek zor Konforda sınır tanımayan Lufthansa Mart 2014´den itibaren Premium Economy Uygulamasına Geçiyor Ayrıca Alman Şirketin 300´ü aşkın Dar ve Geniş gövdeli olmak üzere Ultra Modern uçak siparişi bulunuyor bu uçaklar Lufthansa´ya teslim edildiğinde Lufthansa Dünyanın en modern ve en sesiz filosu haline gelecek

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sayın temel kotil ~ 10 yıl önce
sizin bitmeyen hikayeniz oldu bile, yaşadıkça siz beni bileceksiniz, ben de sizi, bunu sakın unutmayın. insan içine çıkacak yüzünüz kalmayacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
alman da değil ~ 10 yıl önce
Kontrolsüz büyüyüp gidip Lufthansaya satmayın lütfen şirketi! En büyük dileğimiz THY nin dünyada ilk 5 te olmasıdır. Ayrıca o derslerde bulunmak ve dinlemek isterdim. Emliyetli uçuşlar dilerim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Maşallah ~ 10 yıl önce
Maşallah can not broken :) kaldırılsa bile, hedef LH'ı sınırsız yeme-içme ile geçmek olmamalı, kaliteli hizmet minimum Kabin ile mucizevi uçuşlar yaparak uçuş sonunda bitkinlikten usanmış gülemeyen yüzlerle alınmaz, biraz EMPATİ biraz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Yurtdışında Enkara'yı kaç kişi tanır? Kaç turist gider? Daha düne kadar kasaba idi...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Bir şirketin B747 veya A380 olup olmamasıyla başarısını birleştiren sivri zekalı profesörlere diyecek sadecek bir tek sözüm var: Bekleyin ve görün! Rabbim bayrak taşıyıcılarımıza kazasız ve belasız uçuşlar nasip eylesin. Seninle gurur duyuyoruz THY.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
prestij... ~ 10 yıl önce
hocam prestij de önemli... ama tabi yapacak bir şey yok, istanbul atatürk havalimanı bir jumbo için operasyonel yeterliliğe ve park alanlarına sahip değil...
Büyük uçak ~ 10 yıl önce
Niye o zaman Emirates ilaveten 140 tane A380, 150 tane B777 alıyor sence? Sen de yanlı olacağım diye ölçüyü kaçırma...
niye ~ 10 yıl önce
arap bulunca sıvar misali büyük uçak alıyor karlılık umurlarında değil
fransız değil ~ 10 yıl önce
hocam değil fransız, alman..v.s....dunyanın en ıyısı olma yolunda ılerlıyoruz..bir zaman gelicek herkes Türk hava yollarınla uçaçacak..allah kaza ve belalardan korusun...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Herkes? ~ 10 yıl önce
Herkes dediğin kaç milyar yolcu ediyor biliyor musun? Senin matematik hocan kimdi? Taraflı olacağım diye uçma...
ccc ~ 10 yıl önce
türk hava yollarıynan iyi uçuşlar
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Turkiyede ucmayi tekellestirerek bence sadece trde büyük olursunuz. 1 tane 747 1 tane a380in yok senin. Kimle rekabet ediyorsun?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000