22 Haziran 2011, Çarşamba 16:45:44

TEMEL KOTİL BAŞARININ SIRRINI AÇIKLADI

Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, Evrupa'nın en iyi havayolu seçilen THY hakkında önemli açıklamarda bulundu...
  • merak etme tatlı şey, sen uçmaya devam. biz zaten gerekli olan yerlerdeyiz. herkes yerini bilecek. hadi canım öpüldün.
  • Genel Müdürlük çalışanına karşı ERROR veriyorum :) kastettiğim dilde ihtisas yapmışsınız bence siz. Mülakatı geçebildiğime de çok sevindim. Genel Müdürlükteki göreviniz ne bilmiyorum ama çok yakında Kabin Hizmetleri Başkanı olarak terfi alırsınız. Zira karakter-dilbilgisi ve eğitimle ilgili oldukça doğru tahlilleriniz var. Temel Kotil, bu yeteneği bir an önce keşfetmeli. Sayenizde dünyanın en iyi havayolu falan seçilebilecekken, avrupanın en iyisi olmakla yetiniyoruz şuan.
  • SAYIN ADMIN! SIZI ESEFLE KINAMAK DURUMUNDAYIM-; ZIRA KAYIP ILANIMI YAYINLAMAMISSINIZ! NEREDE BU 12 HAZIRAN ÖNCESI KONUSAN ICIMIZDEKI HAIN IRLANDALILAR??? ONLAR HAINLER, CÜNKÜ BU HABERLERE KULAK TIKIYORLAR; SIZ DE CANAK TUTMAYIN. oRTADAN KAYBOLDULAR NEGATIF YORUMLARIYLA! BILENLER INSANLIK NAMINA YERLERINI POLISE BILDIRSINLER...INADINA THY- INADINA TÜRKIYE!!!
  • Cevap vermen hata ise neden hata yapıyorsun tatlı şey. Herhalde konuştuğum dili yanlış anladın sen çünkü anlayanlar benim kastettiğim şeyin senin yazdıklarınla ilgili tepkisel düşüncem olduğunu anlar ama senin anladığın bu işte. ben kastettiğin dile senin kadar adapte değilim. tekrar kolay gelsin. mülakatı geçtin bir çok lisan varmış sende.
  • Deve kesip terlikle gezmek.
  • 'tatlı şey seni' diyen arkadaş; seni ciddiye alıp cevap vermem hata benim.. seviyen, konuşma üslubundan belli. 17 tane yabancı dil konuşsan, 4 tane üniversite bitirmiş olsan ne yazar? benim sana kendimi ispatlamak gibi bir zorunluluğum yok. kaldırım gülü ağzı konuşmalarla ucundan kenarından tutulacak halin de yok zaten. kolay gelsin.
  • rusça, ingilizce konuşan arkadaşım çamur atıldığını düşününce boş vakit oluyor ama övgüler olunca nanay. Evet belirli bir standart var tabi ki. o şartlara uyanları da alıyorlar işe sen rusça ve ingilizce eminim süer konuşuyorsun bir de isteyenle mülakat yapabilirim demişsin. Tövbe tövbe kimlerle konuşuyoruz ya. Allah kolaylık versin ne diyeyim. Tatlı şey seni.
  • 7000 kisiyi isten attin,zorla emekli ettin karsiliginda 100 trilyon tazminat verdin hala mahkemelerde hergun thy nin aleyhine onlarca davasi var ki hemen hepsini kaybediyor, thy torpilin,yandasciligin her turlu rezaletin adresi olmus ,calisanlarinin mazeretlerini,yillik izinlerini,sosyal haklarini kullandirmiyorsun ,sari sendikayi mahkemeye verip TIS surecini bilerek uzatiyorsun ki calisanlarin zam almasin 18 ay daha ayni paraya calissin ,calisanina resmen dusmansin,onlarin kotulugu icin elinden geleni yapiyorsun sonra da kalkmis odul du bilmem neydi soyluyorsun..bosa masal anlatiyorsun..bu kafayla dunyanin en iyi sirketi bile olsan nafile,bos..benim icin 5 para etmez bir sirket...
  • dileyen herkesle ingilizce ve rusça mülakat yapabilirim. benim yabancı dil bilgim bu işi yapmak için yeterli ve hatta bu işe ve genel müdürlükte çalışabilmek için gerekli olandan fazla bile.. ben genel olarak kabin adına yorum yapıyorum. psikoloji okuyan birinin akademik seviyede ingilizce konuşmasını beklemiyorum şahsen ben. üniversitelerde kabin memurluğu diye bir bölüm olmadığı ve aranan şartlara uygun herkesin bu işi yapabileceğini düşündüğümüzde çok da yadırganmaması gerekir.. bilmiş bilmiş yorum yapan arkadaşlara da sadece gülüyorum. eminim beğenmediğiniz çoğu arkadaşım, size göre ingilizceleriyle olmayabilir ama bana göre insanlıklarıyla sizleri cebinden çıkarır.. ne kadar boş vaktiniz var, sürekli birilerine çamur atıyorsunuz :)
  • bu başarıda hepimizin payı var.A.O ile TEKNİK ile TGS ile .... ama gel gelelim bu patron zihniyetli insanlar çalışanların kanını sömürmeye çalışıyo bkz yeni Habom projesi ile typ ...
Bunu hak ettiklerine vurgu yapan Kotil, 'Ben geçen yıl bu ödülü alacağımızı söylemiştim'  dedi.

Genel Müdür Kotil, 'Geçen yıl bu ödülü aldığımızda Güney Avrupa 'Southern' kelimesini sileceğiz demiştim. Southern kelimesi bu yıl silindi ve 'Best Airlines Europe' olduk. Sektörü temsil eden bir Türk markası ilk olarak Avrupa'da 'en iyi' seçildi. Gönül ister ki Türkiye, Avrupa'da her konuda 'en iyi' olsun' dedi.
 
ADIM ADIM İLERLİYORUZ
 
Avrupa'nın en iyi havayolu seçildiklerini ancak asıl amacın Avrupa'nın en kalitesi olmak olduğunu ifade eden Kotil sözlerine şöyle devam etti, 'Biz THY olarak havacılıkta Avrupa'yı geçtik şu anda, 'best' olduk. En iyi havayolu seçildik. Tabii, amacımız Avrupa'da en kaliteli havayolu seçilmek değil, Avrupa'da 'en büyük havayolu' olmak. Buna adım adım ilerliyoruz. 'En büyük' birçok alt kalemden oluşuyor. Şu anda uçtuğumuz yer sayısı olarak 190 noktaya doğru gidiyoruz. Avrupa'nın en büyükleri 230 noktaya uçabiliyor. Dolayısıyla biz adım adım Avrupa'da en çok noktaya uçak havayolu olacağız. Şu anda 40 nokta kaldı. Bu bizim için iki yıllık bir çaba demektir. Avrupa'daki büyük havayolu şirketleri büyümelerini 1970-80'lerde tamamladı. Biz şimdi onlara yetişiyoruz. İlk önce en çok noktaya uçan şirket olacağız, onları yakalayıp geçeceğiz. Önümüzdeki 2-3 yılda bunu beceririz. Ondan sonra amacımız en çok yolcu taşıyan havayolu olmak, en çok koltuk kilometre taşıyan havayolu olmak. Bu da bizim 5-6 yılımıza mal olur.'
 
BİZE BÜYÜK KATKISI OLACAK
 
Türk Havayolları'nın bu hedefe ulaşmasının yılların ürünü olduğunu belirten Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, herkesin bu başarıda payı olduğunu söyledi.
 
Temel Kotil, 'Avrupa Birliğine girmeden Türkiye'nin her sektörünün Avrupa'yı geçmesi lazım. Amacımız Avrupa'nın en çok konuşulan havayolu olmak. Best Airlines Europe seçilmemiz tüm Avrupa'da konuşulacak. İnsanların bizi beğenmesinde kabin içi servisin, kabin personelinin güler yüzünün etkisi var,  uçakların yeni olmasının, koltukların en iyi olmasının etkisi var. İstanbul'un  mesafesinin Avrupa'ya 3 saat olması ve transfer yolcularının yorulmamasının  etkisi var. Network ağımızın çok büyük olup, bu network üzerinden  yolcunun kısa bir bekleyişle yoluna devam etmesinin etkisi var. Türkiye'nin marka etkisi var.  Dolayısıyla bu ilgiyi çeken, bir sistem var. Kesin olan bir şey var ki yolcunun  beğenisini kazandık. Sonuçta şu anda Avrupa'da en çok beğeni toplayan  havayolu biziz. Bunun bize çok  ciddi bir marka değeri, algı değeri ve yolcu getirme niteliği olacak” dedi.
 
AVRUPALI ARTIK BİZİ TERCİH EDECEK

Avrupa'nın çok büyük biz pazar olduğunu ve bundan şu an için Türk Hava Yolları'nın az bir pay aldığını ifade eden Kotil, artık amacın 7.5 milyar dolarlık bir ciro olacağını söyledi. Avrupa'nın dünya havacılığının yüzde 35'ini olşturduğunu ve bunun belli bir kısmına talip olduklarını da sözlerine ekleyen Kotil, sözlerini şöyle sürdürdü,  'Avrupa çok büyük bir pazar ve dünya havacılığının yaklaşık yüzde 35'ini oluşturuyor. Bu da 150 milyar dolar demek. Avrupa'daki havayollarının cirosu 150 milyar dolar. Bu yıl bizim planladığımız ciro 7,5 milyar dolar. Geçen yıl 6 milyar dolar oldu. Dolayısıyla kocaman, dev bir Avrupa pazarından hala biz çok az bir pay alıyoruz. Dolayısıyla 'En İyi Havayolu' seçilmekle daha çok Avrupalı bizi tercih edecek. Türkiye'ye gelirken zaten bizi tercih ediyorlar. Şimdi transfer yolcu olarak İstanbul üzerinden Orta Doğu'ya, Orta Asya'ya, Uzak Doğu'ya ulaşan bir havayolu olarak tercih edecekler. Gelirin çoğu, bilet satışlarımızın yüzde 30'u Avrupa'dan, yani 6 milyar doların yüzde 30'u Avrupalı yolcudan elde ediliyor. Almanya'nın 9 kentine uçuyoruz ve haftada 250 sefer yapıyoruz. Fransa'nın 4, İspanya'nın 4, İngiltere'nin 3, İtalya'nın da gelecek hafta 7. kentine uçacağız. Bu bize Avrupalı yolcuları Orta Doğu, Afrika, Orta Asya ve Uzak Doğu'ya transferini İstanbul'dan yapma fırsatı veriyor. Bu yapıyı 2003'ten itibaren kurduk. Avrupalı yolcuları THY ile uçmaya ikna etmek için en büyük problemimiz kaliteydi. 2003 sonrası yaptığımız projeler, sonunda bizi Avrupa'nın en iyi havayolu yaptı.'
 
ALDIĞIMIZ EN BÜYÜK ÖDÜL
 
Temel Kotil, 'Avrupa'nın En İyi Havayolu' ödülünün önemine dikkat çekerek, “Bu bizim aldığımız en büyük ödül. Bununla biz aslında Avrupa'yı geçebileceğimizi göstermiş olduk. Avrupa'yı geçen ilk Türk şirketiyiz. 'En' kelimesinin geçtiği 'En İyi Havayolu' olan ilk Türk şirketiyiz. Türkiye'deki her kuruluşun eğitimden sağlığa kadar Avrupa'yı hedeflemesi, geçmesi gerekiyor. Neden otomobilde en iyi markayı Türkiye çıkarıp Avrupa'ya satmasın, buna bir engel yok. Türkiye'de yeterince kaynak var. Biz de bunu göstermenin gururunu ve heyecanını yaşıyoruz.
 
Birincisi ürününüz çok kaliteli olacak. 16 bin çalışanı ile THY onu beceriyor. İkincisi ürününüzün ucuz olması gerekiyor. Onu da THY olarak çok iyi yapıyoruz. Şu anda THY, Avrupa'daki her havayolunu göze alarak söylüyorum onlardan çok daha verimli. Bizim uçaklarımız ortalama 12 saat uçuyor, onların uçakları ortalama günde 8 saat uçabiliyor. Bu, uçak yere indiğinde çok hızlı bir şekilde hazırlanıp yeniden uçuşa veriliyor demektir. Aradaki bu fark verim demektir ve uçakların maliyetini aşağı çeker. Kullandığımız uçakları yönlendiren sistem rüzgarları da hesaba katarak akaryakıt tasarrufu sağlıyor. Bu bize yılda 30 milyon dolar tasarruf sağladı. Dolayısıyla THY, son 6-7 yılda Avrupa'nın en verimli havayolu haline geldi. Bir de Türkiye'deki birim giderleri Avrupa'daki rakiplerimize göre hala düşük. Bunlar üst üste eklenince giderlerimiz düştü. 
 
Kaliteyi yaptık, giderleri düşürdük ama bir üçüncüye marka algısına da ihtiyaç var. Eğer markanız yoksa istediğiniz kadar iyi hava yolu olun, istediğiniz kadar çok büyük olun, istediğiniz kadar ucuz olun kimse sizi tercih etmez. Fiyat, tercihte bir parametredir. Kalite, fiyat ve marka önemlidir. Marka konusunda en büyük çalışmayı 2005 yılında başlattık. Beş milyon dolar bütçemiz vardı. Her yıl bunu ikiye katlaya katlaya götürdük. Geçen yıl 80 milyon dolar, bu yıl 100 milyon dolar harcıyoruz. Bu ödülü almamızda sponsorluklarımızın da büyük etkisi var. Yolcularımız 'Barcelona, Manchester United tercih ediyorsa ben de THY'yi tercih ederim' dedi. Bunu diyen yolcu sayısı 18,8 milyon kişi. Anketin yapıldığı yolcu sayısı bu. Son olarak yolculara uçakta izlettiğimiz görsellerde benim imzamla 'bütün aksaklıkları bize bildirin' deniyor. Bunu yapan dünyada başka havayolu yok. Yolcuyu THY'yi tenkit etmeye teşvik eden başka havayolu yok. O konuda da birinciyiz. Başarımızın sırrı bu.' dedi.
TEMEL KOTİL BAŞARININ SIRRINI AÇIKLADI

Yorumlar Tüm Yorumlar (56)

Misafir ~ 13 yıl önce
merak etme tatlı şey, sen uçmaya devam. biz zaten gerekli olan yerlerdeyiz. herkes yerini bilecek. hadi canım öpüldün.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Genel Müdürlük çalışanına karşı ERROR veriyorum :) kastettiğim dilde ihtisas yapmışsınız bence siz. Mülakatı geçebildiğime de çok sevindim. Genel Müdürlükteki göreviniz ne bilmiyorum ama çok yakında Kabin Hizmetleri Başkanı olarak terfi alırsınız. Zira karakter-dilbilgisi ve eğitimle ilgili oldukça doğru tahlilleriniz var. Temel Kotil, bu yeteneği bir an önce keşfetmeli. Sayenizde dünyanın en iyi havayolu falan seçilebilecekken, avrupanın en iyisi olmakla yetiniyoruz şuan.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
SAYIN ADMIN! SIZI ESEFLE KINAMAK DURUMUNDAYIM-; ZIRA KAYIP ILANIMI YAYINLAMAMISSINIZ! NEREDE BU 12 HAZIRAN ÖNCESI KONUSAN ICIMIZDEKI HAIN IRLANDALILAR??? ONLAR HAINLER, CÜNKÜ BU HABERLERE KULAK TIKIYORLAR; SIZ DE CANAK TUTMAYIN. oRTADAN KAYBOLDULAR NEGATIF YORUMLARIYLA! BILENLER INSANLIK NAMINA YERLERINI POLISE BILDIRSINLER...INADINA THY- INADINA TÜRKIYE!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Cevap vermen hata ise neden hata yapıyorsun tatlı şey. Herhalde konuştuğum dili yanlış anladın sen çünkü anlayanlar benim kastettiğim şeyin senin yazdıklarınla ilgili tepkisel düşüncem olduğunu anlar ama senin anladığın bu işte. ben kastettiğin dile senin kadar adapte değilim. tekrar kolay gelsin. mülakatı geçtin bir çok lisan varmış sende.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Deve kesip terlikle gezmek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
'tatlı şey seni' diyen arkadaş; seni ciddiye alıp cevap vermem hata benim.. seviyen, konuşma üslubundan belli. 17 tane yabancı dil konuşsan, 4 tane üniversite bitirmiş olsan ne yazar? benim sana kendimi ispatlamak gibi bir zorunluluğum yok. kaldırım gülü ağzı konuşmalarla ucundan kenarından tutulacak halin de yok zaten. kolay gelsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
rusça, ingilizce konuşan arkadaşım çamur atıldığını düşününce boş vakit oluyor ama övgüler olunca nanay. Evet belirli bir standart var tabi ki. o şartlara uyanları da alıyorlar işe sen rusça ve ingilizce eminim süer konuşuyorsun bir de isteyenle mülakat yapabilirim demişsin. Tövbe tövbe kimlerle konuşuyoruz ya. Allah kolaylık versin ne diyeyim. Tatlı şey seni.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
7000 kisiyi isten attin,zorla emekli ettin karsiliginda 100 trilyon tazminat verdin hala mahkemelerde hergun thy nin aleyhine onlarca davasi var ki hemen hepsini kaybediyor, thy torpilin,yandasciligin her turlu rezaletin adresi olmus ,calisanlarinin mazeretlerini,yillik izinlerini,sosyal haklarini kullandirmiyorsun ,sari sendikayi mahkemeye verip TIS surecini bilerek uzatiyorsun ki calisanlarin zam almasin 18 ay daha ayni paraya calissin ,calisanina resmen dusmansin,onlarin kotulugu icin elinden geleni yapiyorsun sonra da kalkmis odul du bilmem neydi soyluyorsun..bosa masal anlatiyorsun..bu kafayla dunyanin en iyi sirketi bile olsan nafile,bos..benim icin 5 para etmez bir sirket...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
dileyen herkesle ingilizce ve rusça mülakat yapabilirim. benim yabancı dil bilgim bu işi yapmak için yeterli ve hatta bu işe ve genel müdürlükte çalışabilmek için gerekli olandan fazla bile.. ben genel olarak kabin adına yorum yapıyorum. psikoloji okuyan birinin akademik seviyede ingilizce konuşmasını beklemiyorum şahsen ben. üniversitelerde kabin memurluğu diye bir bölüm olmadığı ve aranan şartlara uygun herkesin bu işi yapabileceğini düşündüğümüzde çok da yadırganmaması gerekir.. bilmiş bilmiş yorum yapan arkadaşlara da sadece gülüyorum. eminim beğenmediğiniz çoğu arkadaşım, size göre ingilizceleriyle olmayabilir ama bana göre insanlıklarıyla sizleri cebinden çıkarır.. ne kadar boş vaktiniz var, sürekli birilerine çamur atıyorsunuz :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
bu başarıda hepimizin payı var.A.O ile TEKNİK ile TGS ile .... ama gel gelelim bu patron zihniyetli insanlar çalışanların kanını sömürmeye çalışıyo bkz yeni Habom projesi ile typ ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000