01 Nisan 2010, Perşembe 16:31:49

TASSA: "Caydırıcı cezalar verilmeli"

İstanbul-New York seferini yapacak uçakta bir yolcunun THY Kabin Amiri Filiz Demir’i ısırmasıyla ilgili Kabin Memurları derneği TASSA bir açıklama yaptı.
  • 1-TALPA kıraathane değil KAHVE+MEYHANE dir.2-burası TÜRKİYEdir.burada herkes eşittir.BAZILARI DAHA EŞİTTİR.3-bu ülkede 5 yıldır KABİN AMİRİne "fiili saldır ve ağır hakaretten"yargılanan kendisini MARMARA ÜNİVERSİTESİNDE PROFÖSÖR olarak tanıtan bayan ve 3 arkadaşı tanık ifadelerine rağmen HİÇBİR CEZA VERİLMEKSİZİN serbest bırakılmışlardır.siz neden bahsediyorsunuz???
  • Aynı yöntem kaptanlara karşı kelepçe uygulaması olarak kabin ekibi tarafından da uygulanmalı. yatılarda yanlışlıkla yolunu kaybedip kabin ekibinin odasına dalmaya çalışan ya da bunu açık açık aleni şekilde dle getiren kaptanlara karşı kabin ekibini koruyucu önlemler de alınmalı!!
  • Herkes haddini bilsin, kimse kabinden veya kokpitten birine fiziksel veya sözlü eylemde bulunamaz. Bir bilet alan sanki uçağı satın alıyor. Caydırıcı ceza uygulansa bunların hiçbiri olmaz. Bıktık artık ne bu ya...
  • TASSA NIN BU YÖNETİMİNİ ÇOK BEĞENIYORUM BERNA TANYOLAÇ IN GİTMESİ GERCEKTEN TASSA NIN UZERINDEKİ ÖLÜ TOPRAGINI KALDIRDI TASSA NIN YENI YONETIMI ÇOK EGITIMLI EGITIMLI İNSAN BAŞKA OLUYOR EĞİTİM ŞART
  • Kesinlikle caydırıcı cezalar konulmalı..Uçağın içerisine girildiğinde kurallara uyulması gerekir. Orası ev değil herkes istediği gibi davranamaz.. BU ısırma hareketini amerikada yapmış olsaydı kim olursa olsun hangi ülke vatandaşı olursa olsun cezası çok ağır olurdu.Ağır para cezasından başlayıp yapılan suça göre hapis cezaları verilebilir. Bir örnek Amerika daki havayollarında uçak tuvaletinin kapısın şöy bir uyarı yazası vardır: Sigara içmek yasak içersen 250.000 bin abd doları ceza artı 5 yıl hapis cezası federal mahkemede yargılanancaksın hadi bakalım sıkıysa iç ne oluyor gör o zaman. Hele hele öyle hostesi ısırma falan direkt paketleme federal hhapishanede
  • TASSA yı meslektaşlarına verdikleri destekten dolayı kutluyorum. Keske TALPA da aynı duyarlılıgı gösterebilse. TALPA kıraathane olmuş.

TASSA’dan yapılan açıklama şöyle:

“31 Mart Tarihinde THY’nin İstanbul-New York seferinde saldırgan hareketlerde bulunan bir yolcu kabin ekibi tarafından uyarılmış ancak yolcunun uyarıları dikkate almaması neticesinden sorumlu kaptan pilotun bilgisi ve müsaadesi ile kabin ekibi tarafından yolcuya fiziksel kısıtlama uygulanmıştır. Yolcu, uçağın inişini takiben emniyet görevlilerine teslim edilmiştir.

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ( ICAO)’nun yayınlamış olduğu yönetmelikte (ICAO Annex 17, Chapter 3, Organisation bölümü 3.1 maddelerinde) tanımlandığı şekilde  “Havayolları uçuş güvenliği ile ilgili kuralları uygulamak ve gereken önlemleri almakla yükümlüdür” denmektedir. Ayrıca uçağın ve içindeki kişilerin güvenliğini tehlikeye atacak
Davranışlara herhangi bir şekilde tolerans gösterilemeyeceği, yine bu ulusal ve uluslararası kurallar tarafından kesin olarak belirtilmiştir. ICAO Annex 6 ‘da bu tür davranışların tehdit de seviyeleri tanımlanmıştır. Yolcuların uçak içerisinde sözlü tehdit, fiziksel taciz, hayati tehlike oluşturan saldırılar, kokpite girmekte ısrarcı olma gibi konu başlıkları “Tehdit düzeyleri” olarak kabul edilmektedir. Uçuş güvenliğini tehlikeye sokabilecek, uçuş ekibine, diğer yolculara ve hatta kendine zarar verebilecek hareketlerde bulunan, öfkesini kontrol edemeyerek bilinçli ya da bilinçsiz olarak fiziksel şiddete başvuran kural dışı yolcular, kabin ekibi tarafından fiziksel olarak kısıtlanarak inişi takiben emniyet görevlilerine teslim edilebilirler.

 Tokyo Konvansiyonu, fiziksel kısıtlama tedbirlerinin alınması için, uçağın sorumlu kaptanına bu yetkiyi vermiştir. Türkiye tarafından da akdedilmiş olan bu konvansiyona göre kuraldışı hareket eden yolcuların kelepçe kullanılarak etkisiz hale getirilmesi tehdit düzeyine bağlı olarak prosedürlerle belirlenmiştir. Bunun için kabin memurlarına fiziksel kısıtlama teknikleri eğitimleri de verilmektedir.

Dünya da birçok havayolunda bu nedenler ve kurallar sebebi ile “Hava Güvenlik Görevlileri” uçuşlarda yer almakta, birçok yerde ise kabin memurlarına etkin nefsi müdafaa teknikleri eğitimi verilmektedir. Bazı davranışların 30.000 feette yapılmasının sonucunda telafisi mümkün olmayacak olaylara sebep verebileceği aşikârdır.
 
Uçak mürettebatı, yolcuları bir noktadan diğer bir noktaya güvenli ve emniyetli bir biçimde ulaştırmak, olası acil durumlarda da gerekli müdahaleyi yapmak üzere uçakta görev almaktadırlar. Bununla birlikte uçak mürettebatının da güvenli ve emniyetli bir ortamda çalışma hakkına sahip oldukları göz ardı edilmemelidir.

TASSA Havayolları Kabin Memurları Derneği olarak, aldıkları eğitimin, ulusal ve uluslararası kuralların gereğini yerine getiren kabin ekibini destekler, tüm havayollarının yolcularına sadece haklarını değil uçak içerisindeki sorumluluklarının da hatırlatmasını, uçak içerisinde güvenlik ve emniyetin hiçbir zaman riske atılamayacağını, güvenlik ve emniyetten asla taviz verilmemesinin diğer ülkelerde olduğu gibi ciddi ve caydırıcı cezalarla ülkemizde de yasallaşması gerekliliğinin altını çizmek isteriz.

TASSA HAVAYOLLARI KABİN MEMURLARI YÖNETİM KURULU

1 NİSAN 2010

Konu ile alakalı ulusal ve uluslararası sivil havacılık kuralları kaynak referansları: OPS Subpart S; JAR OPS 1.1235 Security Requirements ; ICAO Annex 17; Annex 6;
IOSA SM 5.1 Table 1 (Cabin); Tokyo Konvansiyonu; Milli Sivil Havacılık Güvenlik Programı

 

TASSA: "Caydırıcı cezalar verilmeli"

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Misafir ~ 14 yıl önce
1-TALPA kıraathane değil KAHVE+MEYHANE dir.2-burası TÜRKİYEdir.burada herkes eşittir.BAZILARI DAHA EŞİTTİR.3-bu ülkede 5 yıldır KABİN AMİRİne "fiili saldır ve ağır hakaretten"yargılanan kendisini MARMARA ÜNİVERSİTESİNDE PROFÖSÖR olarak tanıtan bayan ve 3 arkadaşı tanık ifadelerine rağmen HİÇBİR CEZA VERİLMEKSİZİN serbest bırakılmışlardır.siz neden bahsediyorsunuz???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Aynı yöntem kaptanlara karşı kelepçe uygulaması olarak kabin ekibi tarafından da uygulanmalı. yatılarda yanlışlıkla yolunu kaybedip kabin ekibinin odasına dalmaya çalışan ya da bunu açık açık aleni şekilde dle getiren kaptanlara karşı kabin ekibini koruyucu önlemler de alınmalı!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Herkes haddini bilsin, kimse kabinden veya kokpitten birine fiziksel veya sözlü eylemde bulunamaz. Bir bilet alan sanki uçağı satın alıyor. Caydırıcı ceza uygulansa bunların hiçbiri olmaz. Bıktık artık ne bu ya...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
TASSA NIN BU YÖNETİMİNİ ÇOK BEĞENIYORUM BERNA TANYOLAÇ IN GİTMESİ GERCEKTEN TASSA NIN UZERINDEKİ ÖLÜ TOPRAGINI KALDIRDI TASSA NIN YENI YONETIMI ÇOK EGITIMLI EGITIMLI İNSAN BAŞKA OLUYOR EĞİTİM ŞART

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Kesinlikle caydırıcı cezalar konulmalı..Uçağın içerisine girildiğinde kurallara uyulması gerekir. Orası ev değil herkes istediği gibi davranamaz.. BU ısırma hareketini amerikada yapmış olsaydı kim olursa olsun hangi ülke vatandaşı olursa olsun cezası çok ağır olurdu.Ağır para cezasından başlayıp yapılan suça göre hapis cezaları verilebilir. Bir örnek Amerika daki havayollarında uçak tuvaletinin kapısın şöy bir uyarı yazası vardır: Sigara içmek yasak içersen 250.000 bin abd doları ceza artı 5 yıl hapis cezası federal mahkemede yargılanancaksın hadi bakalım sıkıysa iç ne oluyor gör o zaman. Hele hele öyle hostesi ısırma falan direkt paketleme federal hhapishanede

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
TASSA yı meslektaşlarına verdikleri destekten dolayı kutluyorum. Keske TALPA da aynı duyarlılıgı gösterebilse. TALPA kıraathane olmuş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000