02 Ağustos 2009, Pazar 08:35:40

"TALPA ve TÖSHİD ne yapıyor?"

Akşam Gazetesi'nin havacılık yazarı Tolga Turgut, TALPA ve TÖSHİD'in görevlerini yapıp yapmadığını sorgulamış...
  • bizde kimlere laf anlatmaya çalişıyoruz geçmişi bilmeyen geleceğe bakamaz
  • Uçuş talimatları var beğenmezler, Dernekleri var sevmezler, hepte sorun çıkarırlar oysa dünyanın en anlaşılır ve insancıl ve anlam bütünlüğü olan talimatı (SHT6A-50) bizde ama ne gezer gelde bunu pilotlara anlat. Kurallar ulaslararası tüm talimatlara uygun, baksanıza JAA bile JAR OPS Support Q yu yıllarca toplantı üstüne toplantı yaparak ince ince kuralları tüm oyuncularla değerlenlendirerek bile uygulamaya sokamazken bizimkiler nerdeyse bir gecede hazırladılar ve uygulanması için bir toplantıda işi bitirdiler. Talimat güzel kardeşim hemde çok güzel, dinlenmen kimin umurunda şimdi yani Talpa Töshid le ayrımı düşsün hemde SHGM ye karşı yapmayın. Bu arada bu talimatı hazırlayan SHGM GenelMüdürü Pilot değilmiydi. Siz yokmusunuz siz
  • şayet otorite ise SHGM tarafından ; TÖSHİD=SHGM kanaatinin silinmesi için gerekli tedbirler ivedilikle alınmalıdır...bunun için de SHGM nin siyasi müdahalelerden uzaklaştırılması gerekiyor...
  • Özel şirketlerin üst yönetiminde çalışanların pek bi hevesle başkanlık yapmak istediği , adeta bir prestij olarak gördüğü TÖSHİD neler yapmaz ki !! Aslında fazla bir şey de yapmasına gerek yoktur.. Uçuş ekiplerinin dinlenme ve görev sürelerini , pas uçuşlarını vs düzenleyen Sivil havacılık talimatının (SHT6A50 ) uluslararası standartlara GELMEMESİ (!) için bugüne kadar yaptıkları yeter de artar .. Ve bunun böyle gitmesi için SHGM ye ara sıra ziyaretlerde bulunurlar , fikir teatisinde olmak adına ( aslında aman bir şey değişmesindir türkçesi ) SHGM ile temasları sıcak (!!???) tutarlar , arada bir Kıbrıs gibi yerlerde avanta toplantı düzenleyip SHGM genel müdürünü de toplantı başkanı yaparlar ki aman talimat bu haliyle sezonu geçirsin !!
  • Hadi TALPA bir derece. Ya TÖSHİD ne yapar ? Bir aktivitesini yazacak biri var mı ?
  • vallahi yazdıklarından hiç birşey anlaşılmıyor ..kendi kendine düşündüğün bişeyler var ama ifade güçlüğü çekiyorsun sanırım.. üstü kapalı yazana kadar açık açık yazsana be birader !! yazdıklarını tarihte araştırıp öyle mi analayacağız!!sen hukuk diyorsun da biz guguk mu yazdık !!!!
  • kızarak iş yapılmaz kızarak iş yapanlar daima yanılırlar sizin yanıldığınız ben hukuktan ,yasadan bahsediyorum siz amsterdamdan o iş başka sizin belirtiğiniz iş başka sizler 1993 yılında insanları açlığa sürükleyen talpadan bahsediyorsunuz ve o ğünleri özlüyorsunuz ...pilotları cehennem ateşine atan zihniyet yok artık hukuk var..yinede eleştırilere saygılıyım
  • önce yasalara bakacaksın talpa nerede yasalara göre bu konularda yeri varmı sonra ahkam keseceksin...
  • bu pazar ne yazalım türkiyede her gün magazinsel bir şeyler oluyor.bunu konu edelim ve yazalım sonra oturup bakalım neler oluyor seyredelim.önce korkutup sonra ürün pazarlama.en küçük bir olayda teslim olma yurt dişindan pilot alalım ingilzce imtihan yapalım falan falan milli duygularımaız yok olmak üzere o emekli kaptanlar bulundukları tarihte görevlerini yaptılar sende bir gün demode olacaksın ..bunu unutmayalım aşağalamayalım insanları kokpite bir hanım geldi diye hemen onun kayığına binip bazı kurumları yıpratmayalım..bir sürü saçma gazetecilik olayı oluyor insanlar hemen yıpratma savaşına girmiyor.yurt dışında en ünlü hava yolu şırketleri bile tanıtım amaclı kokpıte misafir davet ediyor...eleştiriye evet karalamaya hayır saygılarımla
  • TALPA atıl bir kuruluştur TALPA da çalışan arkadaşlarımız ne kadar mücadele ederlerse etsinle başarılı olmalarıda mümkün değildir çünki karşılarında TÖSHİD=SHGM vardır,TALPA hangi güçle bu ikiliye karşı çıkabilir? Şayet yakın gelecekte bir kaza olursa bunun tek suçlu ve sorumlusu bu yanlı ve hatalı tutumu ile SHGM ve dolayısı ile ULAŞTIRMA BAKANLIĞI olacaktır....örnekmi gerekiyor ? o halde ,uçucu personel ,dinlenme ve görev yapma esasları talimatı bir inceleyin...bu talimatı TÖSHİD dayattı ,SHGM de kabul etti ,,insan haklarına bile aykırıdır,,bırakın uçak içerisinde 14 saat görev yapmayı ,bir devlet memurunu bile 14 saat masa başında oturtun da ne hale geldiğine bir bakın sonra.

Geçtiğimiz hafta tüm gazetelerde Türkiye ikinci güzeli bir hanıma şov yapmak adına, KTHY uçağını sallayan pilot mevzusunu okuduk. Olaya inanmadım ve inanmak istemiyorum. Traji-komik olan husus ise, o sütunlarda havacılık ile ilgili, insanları aydınlatan bilgi veya haberlerin yayınlanmasının tercih edilmemesidir.

Ülkemizde son 5-6 yıldır başlatılan havayolları liberalleşmesi hareketi sonucu ilk defa uçağa binenlerin sayısı 100 binler, hatta milyonlar ile ifade edilir oldu. Hal böyle iken çoğu gazete maalesef okuyucularını gerçekliği teyit edilmeyen ve magazin kokan bir haberle endişeye davet ediyor. Havacılık gibi bilim ve üst düzey teknolojiye dayanan bir sektör hakkında doğan şüphe, ayrıca baş aktörler olan pilotları da töhmet altına sokuyor. Pilotluk, çoğu kişinin daha çocukluktan hayalini kurduğu, eğitimi zor, disiplin ve bilim odaklı bir meslektir. Özellikle 11 Eylül sonrası kokpite yolcu alınması hususu daha da disipline edilmiştir. Arada uzun uçuşlarda uçuş korkusu olan yolculara yardım amacı ile pilotların kendi inisiyatifleri doğrultusunda kokpite yolcu aldıklarını duyarım. Ancak hava atmak, yolcu tavlamak için uçağı sallayıp şov yapıldığı haberini herhalde sadece Türkiye ve Myanmar'da falan duyarız. Geçtiğimiz aylarda başka bir gazetede de bir THY uçağına pilotların iniş ve kalkış esnasında akrobasi yaptırdıkları haber olmuştu. 60-70 ton'luk Boeing 737-800'e akrobasi yaptırılabilecek pilot varsa alkışlanarak Türk Yıldızları'na transfer edilsinler.

Gayet tabii ki pilotlar gerektikçe, bilgi ve verilere dayanarak eleştirilmelidir. Ancak aslı astarı kanıtlanmamış konularda değil. Yazık, çok yazık. Ülkemiz ticari pilotlarının da her ülkede olduğu gibi eleştirilmesi ve geliştirilmesi gereken hususları mevcut. Örneğin, bence pilotlarımızın çoğu lisanlarını geliştirmek konusunda tembeller. Hatta bazılarının İngilizce konuşmalarını anlamak için ayrıca tercüman bile tutmak gerekebilir. 
 

HAVAYOLLARI, PİLOTLARIN GELİŞİMİ İÇİN YETERİNCE ÇABA GÖSTERİYOR MU?

Ülkemizde, THY haricindeki havayollarını çatısı altında toplamış, ancak daha çok kanarya sevenler derneği tarzında çalışan TÖSHİD'de (Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği) tüm havayolları temsil ediliyor. Söz konusu magazinsel haber ve benzerleri hakkında öncelikle bu gibi derneklerin ve pilotları temsil eden TALPA'nın bilgilendirme ve PR çalışması yapması gerekmez mi? Herhalde bu oluşumlar da yaz tatiline çıkmışlar... Binlerce pilotun bulunduğu ülkemizde tabii ki çok başarılı olduğu kadar, kendini yenileyip dünyadaki gelişimleri takip etmeyenler de mevcut. İşte bu noktada havayolları yönetimlerine, TÖSHİD, TALPA ve diğer ilgili kuruluşlara görev düşüyor. Dünyadaki emniyet, teknoloji ile ilgili tüm gelişmeleri ekiplerine eğitim programları ile yaymaları ve onları teşvik etmeleri gerekiyor. Havacılık, her alt uzmanlık alanında aktüel olmayı, okumayı, araştırmayı, kişisel gelişimi şart koşan bir sektördür. Özellikle pilotlar, kendi gelişimleri için sürekli yatırım yapmalı ve bağlı oldukları havacılık kuruluşları onlara her zaman özen göstermelidir. Tabii ki kendini geliştirmeyen, kısıtlı yeteneği olan ve sektörel disipline özen göstermeyen pilotlar ise sektörden ivedilikle ayıklanmalıdır.

THY'nin Miles&Smiles uygulamasına dair...

Açıkladığı büyüme rakamları ile herkesi şaşkına çeviren THY'nin, yaklaşık 1,5 milyon üyesi bulunan yolcu bağlılık programının adı Miles&Smiles. Üyelerin bir kısmı ayrıca Shop&Miles kart sahibi olarak yaptıkları alışverişlerden bonus miller toplayarak karşılığında ödül bilet veya uçuş sınıfı upgrade hakkı alabiliyorlar.

Topladığınız uçuş millerine karşılık klasik üyelikten, klasik plus'a, sonra elite ve nihai olarak elite plus üyeliğe terfi ederek ilave hizmetlerden  faydalanma imkanı ediniyorsunuz. Ancak özellikle StarAlliance ittifakına girdikten sonra, THY haricinde diğer üye havayolları ile uçtuğunuzda nedense THY'nin İş Geliştirme Başkanlığı'na bağlı Ürün Geliştirme Departmanı millerinizi işlemek konusunda çok gecikmeli ve nazlı davranıyor. Son zamanlarda bu konu ile ilgili çok fazla mail aldığımı belirtmeliyim.

Öncelikle ilgili departmanlar bilmeli ki, THY ve StarAlliance'a bağlılığın mükafatını üyelere yansıtmazlarsa bir süre sonra üye sayıları azalacaktır. Artan rekabette yolcunun alternatifleri de artıyor. Müşteri hizmetlerini arayanlar çoğu zaman kafa karıştırıcı bilgiler alıyor, özellikle diğer üye havayolları uçuşlarında mil toplama ve mil harcamada görevliler her soruya cevap veremiyorlar. Ayrıca bazı havalimanlarında üye kartlarını okuyan cihazlar arızalı olduğu için miller geç işlenebiliyor.

Tüm Miles&Smiles üyelerine tavsiyem, lütfen haklarınızı en ince detayına kadar okuyunuz, hak ettiğinizin takipçisi olunuz. THY, Miles&Smiles üyeleri sayesinde edindiği güç ile geçtiğimiz yıl yaptığı Shop&Miles anlaşması ihalesinde 170 milyon Euro kazandı. Aslında kazandığınız millerle aldığınız biletler bedava değil, sadece bedelleri daha önceden ödenmiş.

Tolga TURGUT
AKŞAM

"TALPA ve TÖSHİD ne yapıyor?"

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

Misafir ~ 15 yıl önce
bizde kimlere laf anlatmaya çalişıyoruz geçmişi bilmeyen geleceğe bakamaz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Uçuş talimatları var beğenmezler, Dernekleri var sevmezler, hepte sorun çıkarırlar oysa dünyanın en anlaşılır ve insancıl ve anlam bütünlüğü olan talimatı (SHT6A-50) bizde ama ne gezer gelde bunu pilotlara anlat. Kurallar ulaslararası tüm talimatlara uygun, baksanıza JAA bile JAR OPS Support Q yu yıllarca toplantı üstüne toplantı yaparak ince ince kuralları tüm oyuncularla değerlenlendirerek bile uygulamaya sokamazken bizimkiler nerdeyse bir gecede hazırladılar ve uygulanması için bir toplantıda işi bitirdiler. Talimat güzel kardeşim hemde çok güzel, dinlenmen kimin umurunda şimdi yani Talpa Töshid le ayrımı düşsün hemde SHGM ye karşı yapmayın. Bu arada bu talimatı hazırlayan SHGM GenelMüdürü Pilot değilmiydi. Siz yokmusunuz siz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
şayet otorite ise SHGM tarafından ; TÖSHİD=SHGM kanaatinin silinmesi için gerekli tedbirler ivedilikle alınmalıdır...bunun için de SHGM nin siyasi müdahalelerden uzaklaştırılması gerekiyor...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Özel şirketlerin üst yönetiminde çalışanların pek bi hevesle başkanlık yapmak istediği , adeta bir prestij olarak gördüğü TÖSHİD neler yapmaz ki !! Aslında fazla bir şey de yapmasına gerek yoktur.. Uçuş ekiplerinin dinlenme ve görev sürelerini , pas uçuşlarını vs düzenleyen Sivil havacılık talimatının (SHT6A50 ) uluslararası standartlara GELMEMESİ (!) için bugüne kadar yaptıkları yeter de artar .. Ve bunun böyle gitmesi için SHGM ye ara sıra ziyaretlerde bulunurlar , fikir teatisinde olmak adına ( aslında aman bir şey değişmesindir türkçesi ) SHGM ile temasları sıcak (!!???) tutarlar , arada bir Kıbrıs gibi yerlerde avanta toplantı düzenleyip SHGM genel müdürünü de toplantı başkanı yaparlar ki aman talimat bu haliyle sezonu geçirsin !!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Hadi TALPA bir derece. Ya TÖSHİD ne yapar ? Bir aktivitesini yazacak biri var mı ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
vallahi yazdıklarından hiç birşey anlaşılmıyor ..kendi kendine düşündüğün bişeyler var ama ifade güçlüğü çekiyorsun sanırım.. üstü kapalı yazana kadar açık açık yazsana be birader !! yazdıklarını tarihte araştırıp öyle mi analayacağız!!sen hukuk diyorsun da biz guguk mu yazdık !!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
kızarak iş yapılmaz kızarak iş yapanlar daima yanılırlar sizin yanıldığınız ben hukuktan ,yasadan bahsediyorum siz amsterdamdan o iş başka sizin belirtiğiniz iş başka sizler 1993 yılında insanları açlığa sürükleyen talpadan bahsediyorsunuz ve o ğünleri özlüyorsunuz ...pilotları cehennem ateşine atan zihniyet yok artık hukuk var..yinede eleştırilere saygılıyım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
önce yasalara bakacaksın talpa nerede yasalara göre bu konularda yeri varmı sonra ahkam keseceksin...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
bu pazar ne yazalım türkiyede her gün magazinsel bir şeyler oluyor.bunu konu edelim ve yazalım sonra oturup bakalım neler oluyor seyredelim.önce korkutup sonra ürün pazarlama.en küçük bir olayda teslim olma yurt dişindan pilot alalım ingilzce imtihan yapalım falan falan milli duygularımaız yok olmak üzere o emekli kaptanlar bulundukları tarihte görevlerini yaptılar sende bir gün demode olacaksın ..bunu unutmayalım aşağalamayalım insanları kokpite bir hanım geldi diye hemen onun kayığına binip bazı kurumları yıpratmayalım..bir sürü saçma gazetecilik olayı oluyor insanlar hemen yıpratma savaşına girmiyor.yurt dışında en ünlü hava yolu şırketleri bile tanıtım amaclı kokpıte misafir davet ediyor...eleştiriye evet karalamaya hayır saygılarımla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
TALPA atıl bir kuruluştur TALPA da çalışan arkadaşlarımız ne kadar mücadele ederlerse etsinle başarılı olmalarıda mümkün değildir çünki karşılarında TÖSHİD=SHGM vardır,TALPA hangi güçle bu ikiliye karşı çıkabilir? Şayet yakın gelecekte bir kaza olursa bunun tek suçlu ve sorumlusu bu yanlı ve hatalı tutumu ile SHGM ve dolayısı ile ULAŞTIRMA BAKANLIĞI olacaktır....örnekmi gerekiyor ? o halde ,uçucu personel ,dinlenme ve görev yapma esasları talimatı bir inceleyin...bu talimatı TÖSHİD dayattı ,SHGM de kabul etti ,,insan haklarına bile aykırıdır,,bırakın uçak içerisinde 14 saat görev yapmayı ,bir devlet memurunu bile 14 saat masa başında oturtun da ne hale geldiğine bir bakın sonra.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000