18 Kasım 2008, Salı 08:44:41

TALPA BAŞKANI YILMAZ KARA KUTU'YA KONUŞTU

Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı Sefa İnan'ın sunduğu "Kara Kutu", bu hafta Türkiye Hava Yolları Pilotları Derneği (TALPA) Başkanı Ali Ziya Yılmaz'ı konuk etti.
  • madem pilotlarin dernegisiniz. inter biliyorsunuzdur, sikketi kapatti. iflas mi etti ne oldu belli degil. kimbilir kac pilot(teknisyeni kabini de var tabi) magdur oldu. kis gecsin. yazin anter adiyla yeni bir sirket kurarlar ve ucuslarina aslan gibi devam ederler. siz pilotlarin dernegi olarak. yillardir bu konuda bir sey yapmadiniz. yaptiysaniz soyleyin. daha yeni kurulmus vakif bile issiz kalan pilotuna yardim ediyor. ama talpa yillardir bir sey yapmiyor. sanki THY nin yan kurulusu gibi calisiyor. haya yukardaki yazida ivir zivir THY haberleri var. bu ulkede THY den baska sirketlerde var. onlarinda size uye pilotlari var. onlar icin simdiye kadar ne yaptiniz. ve su an bir patronun elinde magdur olan size uye inter pilotlari icin ne yapacaksiniz.
  • kazadan önce aynı şi rketin çok kötü bir olayı vardı sanki bu olayı vardı şirketin ozaman uçuşu kesilmeli veya kapatılmalı idi olay iranda ceryan etti ve örtbas edildi defalarca bu sitede uyarmaya çalıştık hiç yayınlanmadı ama birgün müsaid bir zaman da gerçeklerin ortaya çıkacağını mesullerin hesap vereceğini ümit ediyoruz yayın organı sadece aırport değil unutmayalım
  • Ne ayıp şeyler yazıyorsunuz.Bu değerli site size bu imkanı sağlamış ancak bazıları çirkeflik ve provakatörlük yapıyor.Mert olan yüz yüzeyken sıkıntılarını anlatabilendir.Biraz delikanlı olalım lütfen.Herkes elbette bu camia için çalışıyor.Biri olmadan diğeri olmaz.Ancak herkeste görevini layıkıyla yapabilmeli değil mi?BİLGİ SAHİBİ OLMADAN KONUŞMAYALIM.AÇIP ÖNCE 2920 SAYILI SİVİL HAVACILIK KANUNUMUZU BİR OKUYALIM.Sevgi ve Saygıda kusur etmiyelim.
  • Bir teknisyen bir pilot tan ne umabilir.Neden pilot a ağlasın farzetki ağladı pilot ne yapabilir teknisyen için,işe alır desem alamaz birimi ayrı ,işten çıkartır desem onu da yapamaz maaşına zam istese onu da yapamaz eee teknisyen pilota niye ağlasınki.Elinde aslan gibi mesleği ve lisansı var.
  • Yazdıklarımdan kendimizi acındırmayı düşündüğümü çıkartıyorsanız asıl acınacak durumda olan kendini kaf dağında gören de sizlersiniz.Ben buradan talpa danda medet ummak için yazmadım bunları.yalnızca havacılıktaki sorunların bir bütün olduğunu hatırlatmaya çalıştım.Rumuzbeyce ye de cevabım ağlayacağımız en son kişiler sizler olursunuz.Sizden medet uman sizin gibi olsun.Siz önce kendi aranızdaki sorunları çözün.
  • Adamcagız kaza raporu hakkında tabiiki konuşamaz çünkü çalıştıgı şirketlerin menfaatleri var SHGM de 3 ayrı yerde çalışıyor talpay la 4 yer eder şimdi sen kalkaçaksın SHGM yi karşına alıp pilotların menfaatlerini savubnaçaksın.Çalışmak ayıp değil diyen arkadaşlar şimdi anladılarmı adamcagız ne suya nede sabuna dokunamıyor
  • Dostlar, eğer her birim kendi haklarını aramak için ayrı bir kuruluş oluşturusa bu işten çalışanlar faydalanmaz. O nedenle pilotların, kabin ekiplerinin, teknisyenlerin hepsinin biraraya gelerek sektör çalışanalrının hepsinin haklarını savunan bir örgüt oluşturmaları gerek. Kısaca birleşin bölünmeyin....
  • Yorumunuz...arkadaşlar burası ağlama duvarı değil talpa pılotların kuruluşu tabii ki pılotlar ile ilgili konuşacak lütfen sağ elinizdeki ile sol elınızdekini karıştırmayın üniforma ticari amac icin kullnılamaz iyi uçuşlar
  • ne demek isparta kazasi hakkinda yorum yapmak bizim durusumuza yakismaz. aradan bir yil gecmis. kim konusacak. kim yorum yapacak sizden baska. yok mu yani bir yorumunuz. biraz geciktiler bile deme cesaretiniz yok mu
  • isparta kazasinin on raporu aciklanmismis. hic bir sigorta sirketi on raporla magdurlara para vermez. tam bir yil gecti. babasi olen cocuk hala ac. talpa olarak sen mi yardim ettinde. shgm nin bir yil sonra raporcuk uretmesine aferim diyorsun. duyarli olun lutfen

Airport TV ekranlarında yer alan ve Uçak Teknisyenleri Derneği (UTED) Onursal Başkanı Sefa İnan'ın sunduğu Kara Kutu programının bu haftaki konuğu TALPA Başkanı Ali Ziya Yılmaz oldu...

Türkiye'deki pilotların çalışma koşulları, TALPA Derneği'nin faaliyetleri başta olmak üzere daha birçok konunun gündeme getirilildiği "Kara Kutu"da çok konuşulacak açıklamalara imza atıldı.

TALPA'NIN HEDEFLERİ

Sefa İnan'ın yönettiği Kara Kutu programına katılan TALPA Başkanı Ali Ziya Yılmaz, ilk olarak derneğin hedeflerinden bahsetti. Yılmaz, "Derneğimizin esas amacı, pilotların haklarına sahip çıkılması. Bizler normal iş kanunu haklarına sahip değiliz. İlk hedefimiz pilotlara sosyal haklarını kazandırmak. Bunun yanısıra, hızla ilerleyen teknolojiyi takip etmek ve çalışmak koşullarını daha iyi bir hale getirmek" dedi.

Pilotların sosyal haklarının yasalarla korunamadığının altını çizen TALPA Başkanı Yılmaz, "Bir örnek vermek istiyorum. Bir arkadaşımız işten atıldı. Kıdem tazminatı için mahkemeye başvurdu ve davayı kazandı. Ancak şirket davayı Yargıtay'a taşıdı ve Yargıtay kararı iptal etti. Olay Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar götürüldü" şeklinde konuştu.

UÇUŞ LİMİTLERİ

Türkiye'deki uçuş saatlerini gündeme getiren Sefa İnan'ın "100 saatlik uçuş limitine sürekli Hava-İş tarafından itirazlar geliyor. Bu kanunda ters bir durum mu var?" sorusuna yanıt veren Yılmaz, "Avrupa'da yıllık uçuş saati 900 saate, günlük uçuş saati ise 14 saatten 13 saate düşürüldü. Uçuş limitlerini aşmak direkt olarak uçuş güvenliğini etkileyen bir durum. Esasında 1 haftada üst üste 5 gün çalışılıyor. Ama bazen farklı durumların yaşanması da söz konusu oluyor" ifadelerini kullandı.

Normal bir işçinin Cumartesi ve Pazar günlerini izinli olarak geçirdiğini belirten Yılmaz, "Bizlerde boş günler normal çalışanlar gibi değil. Haftasonları uçuşlar yoğun olduğu için şirketler kendi politikalarına göre izinleri haftaiçi günlere kaydırıyor" dedi.

Kara Kutu - Ali Ziya Yılmaz

THY FAZLA MI UÇURUYOR?

Sefa İnan'ın "THY pilotları Toplu İş Sözleşmeleri döneminde sürekli fazla uçtuklarını söylüyor. Bu ne derece doğru?" şeklinde sorduğu soruya, TALPA Başkanı Yılmaz, "Bu konuda şunu söyleyebilirim. Saat geçtiği yani limit aşımının yaşandığı durumlar oluyor. Ancak bu sadece THY'de değil özel şirketlerde de oluyor" şeklinde yanıt verdi.

Uçuş limitleri aşıldığı zaman hemşirketin hem pilotun cezalandırılması gerektiğini belirten Ziya Yılmaz, "Biz böyle diyoruz ama gel gelelim sözleşmeler hep tek taraflı. Pilotların güvencesi yok, şartlar şirketlerin yanında" dedi.

"KİMSE LİMİT AŞIMINDAN MEMNUN DEĞİLDİR!"

Kara Kutu programını hazırlayan ve Sefa İnan'ın sorularını yanıtlayan TALPA Başkanı Ali Ziya Yılmaz, "Pilotluk bir yaşam tarzıdır. Ancak her ne olursa olsun fazla uçuş yapmak isteyen yoktur. Arada bazı kişiler çıkabilir. Ancak kimsenişn buna eğilim göstermemesi gerekir" diyerek konuya ilişkin görüşlerini açıkladı.

KOKPİTTE FOTOĞRAF OLAYI

Sefa İnan'ın AnadoluJet uçağında yaşanan kokpit skandalı ilgili sorusu üzerine Yılmaz olaya ilişkin görüşünü şu şekilde açıkladı: "Olayı doğru bulmuyorum. Ancak verilen ceza çok ağır oldu. Bence arkadaşlarımızın kariyerine ağır bir darbe vuruldu. Bende böyle bir olay yaşadım. Bir defasında uçuş sırasında kokpit kapısının ardında ağlama sesi duydum. Bir bayan ağlıyordu. Nedenini sorduğumda, korktuğunu söyledi. Bende kendisini sakinleştirmek için kokpite aldım. Korkmaması gerektiğini bizlerin de can taşıdığını söyledim ve kendisini sakinleştirdim. Yaklaşık 10 dakika sonra, "Kaptanım çok teşekkür ederim. Sizi de meşgul ettim. Ben yerime geçmek istiyorum" dedi ve yerine geçti"

"BEN DE HATA YAPTIM!"

Türk Hava Yolları uçağının Lagos Havalimanı yerine Lome Havalimanı'na inmesinin ardından cezalandırılan kokpit ekibi şanssızlık kurbanı olduğunu belirten Yılmaz, "Belki yaşanan olay milyonda bir olacabilir o da bizim arkadaşlarımızın başına geldi" dedi. Yılmaz, Sefa İnan'ın DFDR kayıtlarının okunarak raporun hazırlandığını hatırlatması üzerine, "DFDR'ın neticelerini bilmiyorum. THY'nin bir bilgi birikimi varsa bildiri yayınlamalıdır. Türkiye'deki uçuş emniyeti için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ve sektör bilgilendilirmeli. Çünkü Türkiye'de bu model uçaklar sıkça uçuyor" şeklinde konuştu.

Olayın ardından hata yaptığını söyleyen Yılmaz, "Ben de hatalıyım. Olaydan sonra DFDR raporunu istemeliydim" söylerek pişmanlığını dile getirdi.

Ali Ziya YılmazKAÇIRILMA OLAYI

AtlasJet Havayolları'nın World Focus Havayolları'ndan kiraladığı ve Ercan Havalimanı'ndan kalkışından kısa bir süre sonra hava korsanları tarafından kaçırılma girişiminde bulunulan uçakta kokpit ekibinin uçğaı terketmesini hatırlatan Sefa İnan'ın "Siz bu olayı nasıl yorumluyorsunuz?" sorusuna "Biz bunu inceledik. IFALPA'nın değerlendirmesi, yapılan hareketin doğru olduğu belirtildi" diyen Yılmaz, APU'nun kapatılmasının da korsanların direncini kırmak amacıyla yapıldığını söyledi.

"FEVZİ KAPTANI UYARDIK!"

Isparta kazasının ardından hakkındaki söylentileri yanıtlamak üzerine Kaptan Pilot üniformasıyla kameralar karşısına geçen ve kamuoyu önünde mağdur pilot imajı yaratan Fevzi Altunbulak'ı uyardıklarını belirten TALPA Başkanı Yılmaz, "Kaptan üniformasıyla ticari işleri karıştırılmamalı. Disiplin Kurulu kararıyla kendisini yazılı olarak ikaz ettik" dedi.

ANADOLUJET'İN DURUMU

AirportHaber'in gündeme getirdiği AnadoluJet'in satışa hazırlandığı söylentilerini yeni duyduğunu belirten TALPA Başkanı Ali Ziya Yılmaz, söylentiler nedeniyle uçucu ekiplerin rahatsızlığını , "Türk Hava Yolları'nın kendi tasarrufunda olan bir olaydır" diyerek yorumladı.

ÜYE DESTEĞİ

Sefa İnan'ın "Üyelerinizle sıkça bir araya gelebiliyor musunuz? Destekleri ne yönede?" sorusuna Ali Ziya Yılmaz, "Üyelerimizin yoğun uçuş temposu nedeniyle ailelerine dahi vakit ayıramadıkları zamanlar oluyor. Bizler hepsinin desteğini hissediyoruz. Ancak hepsiyle bir araya malesef gelemiyoruz" dedi.

"BEN DERNEĞİN MAAŞLI BAŞKANI OLMAK İSTEMİYORUM"

TALPA Yönetimi'ndeki arkadaşlarının maaşlı yönetici konumuna getirilmesi yönündeki fikirleri hakkında da konuşan Yılmaz, "Bundan önceki abilerimiz bu işi gönüllü olarak yapmış. Ben de bunun benim dönemimde yapılmasını etik görmediğim için reddettim. Bu olayı benden sonrası için doğru olabileceği kanısındayım. En azından ben öyle düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Yılmaz, IFALPA'da bu uygulamanın yapıldığını da dile getirdi.

ISPARTA KAZASI

Geçtiğimiz yıl Isparta'da meydana gelen elim uçak kazasının üzerinden neredeyse 1 yıl geçtiğini söyleyen Sefa İnan'ın kaza hakkındaki görüşlerini sorması üzerine, "Netice açıklandığında görüşlerimizi açıklayacağız. Şuan konuşmak bizim duruşumuza yakışmaz" şeklinde konuşan Yılmaz, Yavuz Çizmeci'nin "Rapor açıklansın o zaman konuşağım" sözlerinin hatırlatılmasının ardından " Bizde rapor sonucuna göre konuşacağız" dedi.

Yılmaz, Sefa İnan'ın "İspanya'daki kazanın ön raporu açıklandı. Biz de neden bu kadar gecikti?" sorusuna da "Raporun bu kadar uzun süredir açıklanmamasının nedeni detaylı araştırmalar. Çok detaylı incelemeler yapıldı. Tarafsız bir netice çıkacağını düşünüyorum" şeklinde yanıt verdi.

"THY'YE TEŞEKKÜR EDİYORUZ"

Yurtdışı seminerlerine gidildiği zaman biletlerin nasıl temin edildiğini soran Sefa İnan'a "Türk Hava Yolları bize yüzde 50 indirim uyguluyor. Yani bedava uçmuyoruz. Arkadaşlarımızın pass bilet hakkı var ancak onları doğal olarak kendi sosyal yaşamları için kullanıyorlar" diyen TALPA Başkanı, THY'ye yüzde 50'lik indirim nedeniyle teşekkür etti.

Son olarak üniversitelerde seminer düzenleme projeleri olup olmadığını soran İnan'a yanıt veren Yılmaz, "Birçok üniversite ile görüşmelerimiz var. Bu konu üzerinde de çalışmalarımız sürüyor. Yakın zamanda panellere katılıp seminer düzenlemek istiyoruz" şeklinde konuştu.

TALPA BAŞKANI YILMAZ KARA KUTU'YA KONUŞTU

Yorumlar Tüm Yorumlar (15)

wolf ~ 15 yıl önce
madem pilotlarin dernegisiniz. inter biliyorsunuzdur, sikketi kapatti. iflas mi etti ne oldu belli degil. kimbilir kac pilot(teknisyeni kabini de var tabi) magdur oldu. kis gecsin. yazin anter adiyla yeni bir sirket kurarlar ve ucuslarina aslan gibi devam ederler. siz pilotlarin dernegi olarak. yillardir bu konuda bir sey yapmadiniz. yaptiysaniz soyleyin. daha yeni kurulmus vakif bile issiz kalan pilotuna yardim ediyor. ama talpa yillardir bir sey yapmiyor. sanki THY nin yan kurulusu gibi calisiyor. haya yukardaki yazida ivir zivir THY haberleri var. bu ulkede THY den baska sirketlerde var. onlarinda size uye pilotlari var. onlar icin simdiye kadar ne yaptiniz. ve su an bir patronun elinde magdur olan size uye inter pilotlari icin ne yapacaksiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ıspa ~ 15 yıl önce
kazadan önce aynı şi rketin çok kötü bir olayı vardı sanki bu olayı vardı şirketin ozaman uçuşu kesilmeli veya kapatılmalı idi olay iranda ceryan etti ve örtbas edildi defalarca bu sitede uyarmaya çalıştık hiç yayınlanmadı ama birgün müsaid bir zaman da gerçeklerin ortaya çıkacağını mesullerin hesap vereceğini ümit ediyoruz yayın organı sadece aırport değil unutmayalım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Humpry Bogart ~ 15 yıl önce
Ne ayıp şeyler yazıyorsunuz.Bu değerli site size bu imkanı sağlamış ancak bazıları çirkeflik ve provakatörlük yapıyor.Mert olan yüz yüzeyken sıkıntılarını anlatabilendir.Biraz delikanlı olalım lütfen.Herkes elbette bu camia için çalışıyor.Biri olmadan diğeri olmaz.Ancak herkeste görevini layıkıyla yapabilmeli değil mi?BİLGİ SAHİBİ OLMADAN KONUŞMAYALIM.AÇIP ÖNCE 2920 SAYILI SİVİL HAVACILIK KANUNUMUZU BİR OKUYALIM.Sevgi ve Saygıda kusur etmiyelim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 15 yıl önce
Bir teknisyen bir pilot tan ne umabilir.Neden pilot a ağlasın farzetki ağladı pilot ne yapabilir teknisyen için,işe alır desem alamaz birimi ayrı ,işten çıkartır desem onu da yapamaz maaşına zam istese onu da yapamaz eee teknisyen pilota niye ağlasınki.Elinde aslan gibi mesleği ve lisansı var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TEKNİKB ~ 15 yıl önce
Yazdıklarımdan kendimizi acındırmayı düşündüğümü çıkartıyorsanız asıl acınacak durumda olan kendini kaf dağında gören de sizlersiniz.Ben buradan talpa danda medet ummak için yazmadım bunları.yalnızca havacılıktaki sorunların bir bütün olduğunu hatırlatmaya çalıştım.Rumuzbeyce ye de cevabım ağlayacağımız en son kişiler sizler olursunuz.Sizden medet uman sizin gibi olsun.Siz önce kendi aranızdaki sorunları çözün.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yaaaa ~ 15 yıl önce
Adamcagız kaza raporu hakkında tabiiki konuşamaz çünkü çalıştıgı şirketlerin menfaatleri var SHGM de 3 ayrı yerde çalışıyor talpay la 4 yer eder şimdi sen kalkaçaksın SHGM yi karşına alıp pilotların menfaatlerini savubnaçaksın.Çalışmak ayıp değil diyen arkadaşlar şimdi anladılarmı adamcagız ne suya nede sabuna dokunamıyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Zaman ~ 15 yıl önce
Dostlar, eğer her birim kendi haklarını aramak için ayrı bir kuruluş oluşturusa bu işten çalışanlar faydalanmaz. O nedenle pilotların, kabin ekiplerinin, teknisyenlerin hepsinin biraraya gelerek sektör çalışanalrının hepsinin haklarını savunan bir örgüt oluşturmaları gerek. Kısaca birleşin bölünmeyin....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuzbeyce ~ 15 yıl önce
Yorumunuz...arkadaşlar burası ağlama duvarı değil talpa pılotların kuruluşu tabii ki pılotlar ile ilgili konuşacak lütfen sağ elinizdeki ile sol elınızdekini karıştırmayın üniforma ticari amac icin kullnılamaz iyi uçuşlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 15 yıl önce
ne demek isparta kazasi hakkinda yorum yapmak bizim durusumuza yakismaz. aradan bir yil gecmis. kim konusacak. kim yorum yapacak sizden baska. yok mu yani bir yorumunuz. biraz geciktiler bile deme cesaretiniz yok mu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
jepp ~ 15 yıl önce
isparta kazasinin on raporu aciklanmismis. hic bir sigorta sirketi on raporla magdurlara para vermez. tam bir yil gecti. babasi olen cocuk hala ac. talpa olarak sen mi yardim ettinde. shgm nin bir yil sonra raporcuk uretmesine aferim diyorsun. duyarli olun lutfen

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000