15 Şubat 2009, Pazar 11:44:59

Suudi Arabistan için THY ve elçilikte içki nezaketi

Hürriyet Gazetesi yazarlarından Vahap Munyar, THY yönetiminin "Suudi Arabistan'a uçuşlarda alkollü içki servisi olmayacak" kararını köşesine taşımış.
  • yaww kardeşim terbiyesizliğin bu kadarı da olmaz ya.gazeteciysen kurallara uyacaksın.bu kuralı babam koymadı.adamlar yıllardır bu kuralı koymuş sen bilmiyorsan senin ayıbın.hem bunu millet meselesi yapmanın ne anlamı var.içeceksen yanında götürde iç bakalım sıkıysa bir yerine güveniyorsan........
  • Terlile dolaşan genel müdürü ile Thy nin star olmasına çoooook var
  • Birinci Dünya savaşında Osmanlı Sultanının tüm müslimanların Halifesi olduğu dönemde osmanlıyı arap çöllerinde arkadan vuran, vurduran kimdi? TC baltalayıp körletmeye gayret edenler kimdi? Kendileri zevk sefa içinde eğlenip dünya nimetlerinden nasiplerini alıyorlar ama, THY yollarınına etki ediyorlar. Tarih boyunca Türkleri kötüleyen kimlerdi? Bu soruların yanıtı açık ve net: Araplar. Atalarımız ne demişler. 'Ne şamın şekeri ne arabın yüzü'
  • Bir haltmı oluyor ucakta içki içince,başınız göğe mi eriyor sanki.Arapları hiçmi hiç sevmem hele Suudileri.Siz saygıdan anlayıştan,mahalle baskısından bahseden ey kaymaklar sizden bir anlayış beklendiginde niye baskı yaparsınız.Saygı bekleyen saygı göstermelidir.
  • Tabiki Hacıları Taşıyan uçaklarda içki servisi olmasın.Hatta uçağa içki bile yüklenmesin.Bu bir görevdir,saygıdır. Ama ne olur normal seferlerde Dünya standartlarının dışına çıkmayalım.THY olması gerektiği gibi davranışlar içinde olsun.Yoksa bu iş çok uçak almakla,Amerikalı aktörle reklam yapmakla yürümez.Eğer hedef dünya havayolu olmaksa Dünyalı gibi olmak gerekir.Araplara ne borcumuz varki onlara jest yapıyoruz.Arabın ne Osmanlıya nede Türkiye Cumhuriyeti bir hayrı dokunmuştur.Kim bize diş gösterirse Arap hep onun yanındadır.Adı Yemendir Giden Gelmiyor Acep nedendir. Ne çabuk unuttuk.
  • Bunun araplıkla falan ne alakası var kardeşim. İçmeseniz çok mu kötü olur. Günaha mı girersiniz. Hadi içtin o zıkkımı. Sonra alkol kokarak Arabistan'ı mı dolanacaksın. Araplar çok sevilecek millet değiller ama her haltı da yok şöyle arap yok böyle arap deyip bahane üretmemek lazım. Millet gitti aya biz hala başı kapalı orası açık yok içki nerede bunlarla uğraşıyoruz. Gel Arabistan'dan Türkiye'ye doya doya geberene kadar iç. Kendi vatandaşı bile başka ülkelere gidip alkol alıyor.
  • Vahap Bey, Güngör Abi, yapmayın beyler, bu işin arapla ecnebiyle ne alakası var, benim annem babam o topraklara Hacı olmak için uçuyor, ben de inşallah o görevimi yerine getirmek istiyorum, orası benim için kutsal ve eğer siz uçakta alkol alıp Riyad' a alkollü insydiniz ben üzülürdüm, Avrupaya asyaya, nereye ne halde inerseniz inin umrumda değil ama lütfen benim kutsalıma saygı, bunu çok görmeyin...
  • Suud-i kralı ülkemize geldiğinde Anıt Kabir'i ziyaret etme nezaketini göstermeyecek, biz onun hava sahasına girerken nezaket yapacağız...Sanki uçakta içki vermediğinizi kontrol ediyor..Kraldan çok kralcı olmak bu olsa gerek...THY (Takunya Hava Yoları ) de bu yakışır...
  • Terlik Hava Yollarindan Takunya Hava Yollarina terfi olacaklar, sanirim bahsettikleri 5 yildizli havayolu bu olsa gerek...
  • Türk HavaYolları yönetimi Allah size akıl fikir versin. Arabistana sadece Araplar mı gider gelir ? Bazı Araplar Arabistan dışında nasıl bayılana kadar içki içerler. Arabistanda lüks otellerde nasıl içki servisi yapılır.Arap Hanımlar uçak düz uçuşa geçer geçmez W.C lerde kuyruk olup nasıl kıyafet değiştirirler.Diğer havayollarıda bu hatlarda içki vermiyor mu? Ne olur bunları bilmediğinizi söylemeyin. Arapdan fazla Arap olmak size dünya klasmanında ne getirecek anlayabilen ve anlatabilen var mı acaba?

3 ŞUBAT öğlen saatleri... Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, beraberindeki bakanlar ve işadamlarını Riyad’a (Suudi Arabistan) götüren uçaktayız.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin rehberliğinde işadamlarını, bürokratları, gazetecileri selamladıktan sonra yemek servisi başladı.

Troleye göz attım, alkollü içki görünmüyordu. Güngör Uras’a döndüm:

- Güngör Abi, sanırım alkollü içki servisi yok.

- Neden olmasın ki?

Bunun üzerine hostese sordum:

- Alkollü içki servisiniz yok mu?

- Yok efendim.

- Neden?

- Suudi Arabistan’ın koyduğu kurallar gereği Riyad’a kalkan uçaklara alkollü içki yüklenmiyor.

Ve Riyad’da ikinci günümüz. Akşam, Türkiye’nin Riyad Büyükelçisi Ali Naci Koru ve eşi Canan Koru’nun Cumhurbaşkanı Gül onuruna düzenlediği resepsiyona giderken Güngör Uras kendini hazırladı:

- Bu akşam bir viski içeriz.

- Büyükelçilik Türkiye toprağı sayılır. Orada alkollü içki serbesttir sanırım.

Ancak, resepsiyonda durum Güngör Uras’ın hayal ettiği gibi değildi. Alkollü içki servisi yoktu. Büyükelçi Koru yanımıza geldiğinde konuyu açtım:

- Burada alkollü içki servisi konusunda kural nedir?

- Yabancı konukları ağırladığımız davetlerde alkollü içki ikram ediyoruz. Sadece Türkler’i ağırlıyorsak alkollü içki ikramı yapmıyoruz.

- Bunun özel nedeni var mı?

- Suudi Arabistan’a karşı nezaketsizlik yapmak istemiyoruz.

Dönüşte işin uçakla ilgili bölümünü, Kokpit yazarımız Uğur Cebeci’ye danıştım:

- Dünyanın herhangi bir noktasından Riyad’a kalkan uçakların hepsi için ’içki yüklemeyin’ kuralı söz konusu mudur?

Uğur Cebeci, THY’nin durumunu işi bilenlere sordu. Riyad, Cidde, Mekke, yani Suudi Arabistan’daki hangi uçuş noktası olursa olsun, alkollü içki yüklü gidilirmiş.

Örneğin Cidde’ye inildiğinde içinde alkollü içki bulunan troleylere "seal" adlı plastik kilit takılırmış. Suudi Arabistan’ın gümrük yetkilileri gerektiğinde kapalı olup olmadığını denetlermiş. Cidde’den kalkışta "seal" açılıp, isteyen yolculara alkollü içki servisi gerçekleştirilirmiş.

THY yönetimi bir süre önce, "Suudi Arabistan’a uçuşlarda alkollü içki servisi olmayacak" kararı almış.

Anlaşılan THY yönetimi de "Suudi Arabistan’a karşı ’nazik’ olalım" yöntemini benimsemiş...

Viskiye 120 milyon Euro ödeniyor, kriz evde yudumlatıyor

1909 New York... 2009 İstanbul... Pernod Ricard Türkiye, "Chivas Regal 25"in Türkiye pazarına sunumunu böyle duyurdu...

Chivas Regal 25, 1900’lü yılların başında ABD’ye dönük üretilmiş, daha sonra ara verilmişti. Şirketi yönetenler, Master Blender (viskinin bekletileceği fıçıları seçen uzman) Colin Scott’a, "En lüks viskiyi istiyoruz" deyince, "Chivas Regal 25" yeniden yaratılmış.

Pernod Richard Türkiye Genel Müdürü Selçuk Tümay’a, Türkiye viski pazarının büyüklüğünü sordum:

- 100-120 milyon Euro dolayında.

Ocak-şubat verileri, krizin viski tüketimini de yüzde 10 dolayında düşürdüğünü ortaya koymuş. Viski, barlar yerine daha çok evde yudumlanır olmuş...

Selendi’nin 2006’sı da çıktı, Gülin Öngör Okulu’na 2 milyon aktı

MEKTUP Akın Öngör ve oğlu Yavuz Öngör’ün imzasıyla geldi. Baba-oğul Öngör’ler, Manisa’nın Akhisar ilçesi Sarnıç Köyü’ndeki bağlarında ürettikleri Merlot, Shiraz ve Cabarnet Sauvignon üzümlerinin karışımından elde ettikleri "Selendi 2006"yı tadıma çağırıyordu.

Selendi 2006, iki yıl yeni Fransız meşe fıçılarda 14 derece ısı ve 85 derece rutubette dinlendirilmiş, 3 bin 500 şişe üretilmişti. Etikete ressam Birol Kutadgu’nun eseri oturtulmuştu.

Tadıma gidince aklıma Mikla adlı restoranda karşılaştığım olay geldi. Bazı restoranlarda 110 TL fiyatla gördüğüm Selendi, Mikla’da 45 TL’ydi. Garsona nedenini açıkladı:

- Selendi’den elde edilen gelir bir okulun yapımına gittiği için patronumuz kár almıyor.

Gülin Öngör’e takıldım:

- Selendi’den elde ettiğiniz gelir, Akhisar’daki ’Gülin Öngör Kız Meslek Lisesi’ne yetti mi?

- Mümkün mü? Ben aslında Akın’dan bir okul istemiştim. Gelen talepler boyumuzu aştı. Doğuş Holding önemli destek verdi.

- Bugüne kadar okula ne harcandı?

- 2 milyon TL’yi aştı.

Öngörler, bir yandan "hobi" diye girdikleri şarap üretiminde giderek işi oturtuyor, diğer taraftan Akhisarlı, "Gülin Öngör Kız Meslek Lisesi" şansını yakalıyor...

Hürriyet - Vahap Munyar

Suudi Arabistan için THY ve elçilikte içki nezaketi

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

Misafir ~ 15 yıl önce
yaww kardeşim terbiyesizliğin bu kadarı da olmaz ya.gazeteciysen kurallara uyacaksın.bu kuralı babam koymadı.adamlar yıllardır bu kuralı koymuş sen bilmiyorsan senin ayıbın.hem bunu millet meselesi yapmanın ne anlamı var.içeceksen yanında götürde iç bakalım sıkıysa bir yerine güveniyorsan........

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Terlile dolaşan genel müdürü ile Thy nin star olmasına çoooook var

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Birinci Dünya savaşında Osmanlı Sultanının tüm müslimanların Halifesi olduğu dönemde osmanlıyı arap çöllerinde arkadan vuran, vurduran kimdi? TC baltalayıp körletmeye gayret edenler kimdi? Kendileri zevk sefa içinde eğlenip dünya nimetlerinden nasiplerini alıyorlar ama, THY yollarınına etki ediyorlar. Tarih boyunca Türkleri kötüleyen kimlerdi? Bu soruların yanıtı açık ve net: Araplar. Atalarımız ne demişler. 'Ne şamın şekeri ne arabın yüzü'

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bir haltmı oluyor ucakta içki içince,başınız göğe mi eriyor sanki.Arapları hiçmi hiç sevmem hele Suudileri.Siz saygıdan anlayıştan,mahalle baskısından bahseden ey kaymaklar sizden bir anlayış beklendiginde niye baskı yaparsınız.Saygı bekleyen saygı göstermelidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Tabiki Hacıları Taşıyan uçaklarda içki servisi olmasın.Hatta uçağa içki bile yüklenmesin.Bu bir görevdir,saygıdır. Ama ne olur normal seferlerde Dünya standartlarının dışına çıkmayalım.THY olması gerektiği gibi davranışlar içinde olsun.Yoksa bu iş çok uçak almakla,Amerikalı aktörle reklam yapmakla yürümez.Eğer hedef dünya havayolu olmaksa Dünyalı gibi olmak gerekir.Araplara ne borcumuz varki onlara jest yapıyoruz.Arabın ne Osmanlıya nede Türkiye Cumhuriyeti bir hayrı dokunmuştur.Kim bize diş gösterirse Arap hep onun yanındadır.Adı Yemendir Giden Gelmiyor Acep nedendir. Ne çabuk unuttuk.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bunun araplıkla falan ne alakası var kardeşim. İçmeseniz çok mu kötü olur. Günaha mı girersiniz. Hadi içtin o zıkkımı. Sonra alkol kokarak Arabistan'ı mı dolanacaksın. Araplar çok sevilecek millet değiller ama her haltı da yok şöyle arap yok böyle arap deyip bahane üretmemek lazım. Millet gitti aya biz hala başı kapalı orası açık yok içki nerede bunlarla uğraşıyoruz. Gel Arabistan'dan Türkiye'ye doya doya geberene kadar iç. Kendi vatandaşı bile başka ülkelere gidip alkol alıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Vahap Bey, Güngör Abi, yapmayın beyler, bu işin arapla ecnebiyle ne alakası var, benim annem babam o topraklara Hacı olmak için uçuyor, ben de inşallah o görevimi yerine getirmek istiyorum, orası benim için kutsal ve eğer siz uçakta alkol alıp Riyad' a alkollü insydiniz ben üzülürdüm, Avrupaya asyaya, nereye ne halde inerseniz inin umrumda değil ama lütfen benim kutsalıma saygı, bunu çok görmeyin...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Suud-i kralı ülkemize geldiğinde Anıt Kabir'i ziyaret etme nezaketini göstermeyecek, biz onun hava sahasına girerken nezaket yapacağız...Sanki uçakta içki vermediğinizi kontrol ediyor..Kraldan çok kralcı olmak bu olsa gerek...THY (Takunya Hava Yoları ) de bu yakışır...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Terlik Hava Yollarindan Takunya Hava Yollarina terfi olacaklar, sanirim bahsettikleri 5 yildizli havayolu bu olsa gerek...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Türk HavaYolları yönetimi Allah size akıl fikir versin. Arabistana sadece Araplar mı gider gelir ? Bazı Araplar Arabistan dışında nasıl bayılana kadar içki içerler. Arabistanda lüks otellerde nasıl içki servisi yapılır.Arap Hanımlar uçak düz uçuşa geçer geçmez W.C lerde kuyruk olup nasıl kıyafet değiştirirler.Diğer havayollarıda bu hatlarda içki vermiyor mu? Ne olur bunları bilmediğinizi söylemeyin. Arapdan fazla Arap olmak size dünya klasmanında ne getirecek anlayabilen ve anlatabilen var mı acaba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000