07 Ekim 2010, Perşembe 17:03:34

SORUMLU PİLOT THY'YE İSYAN ETTİ, BAŞI DERDE GİRDİ!

Amsterdam kazasından sonra Türk Hava Yolları’ndaki teknisyenlerin uçakla ilgili pilota uyarıcı bilgiler vermemesini şirket içi mail’den eleştiren THY pilotu Refik T., isyan mektubunun hemen sonrasında uçuştan kesildi. O kaptan, Temmuz ayından bu yana uçuşa verilmiyor.
  • Diye sormus biri... Valla koca kurumun tekkeye donmesindense kokpitte kisla disiplinini tercih ederim bir yolcu olarak...
  • pilotlara ozelestri basligi ile yazan arakadasa sonuna kadar katiliyorum.Pilot arkadas eksik bilgi ile dogru bir elestri yapmaya calismis.Ucak sistemleri gelistikce kullanan insan refleksleri zayiflama egilimine girmektedir malesef.
  • olay magazinsel boyuta indirilmeye calisiliyor ama captanin degindigi bircok nokta fazlasiyla dogru aslinda bu konularda nasil dogru olan yapilabilir nasil cozum bulunabilir diye arastirilmasi gerekirken gercekleri bir tur rapor etmesinden dolayi yuksek onemle baskalarinada gozdagi olmasi amaciyla cezalandiriliyor. ne is ya captanlarin gercek anlamda otorite olmasi birilerine zor mu geliyor
  • SONUNA KADAR HEM DE.. HERSEYI COK GUZEL YANSITIYORLAR REKLAMLAR VS. AMA THY NIN ICINDE OLUP BITENI BILENLER THY MENSUPLARIYLA SINIRLI. HIZLI BUYUME ILE TERS ORANTILI OLARAK ISININ EHLI TEKNIK PERSONEL SAYISININ AZALTILMASI SONUCUNDA NE DAILY NE TRANSIT CHECK YAPILIYOR. HANGI UCAGA YETISECEK TEKNISYENLER SORUYORUM APRONUN HALINI BILENLERE? ZATEN KAC KISI KALMISLAR??
  • ne oldu pasta gidiyor elden diye panik butonuna basmışsınız? devran döndü bakalım artık nasıl iş bulursunuz bu sektörde ..?
  • kokpit kışa degil madem bu kadar seviyordun sivil havacılıkta ne işin var..eee şapka düştü kel göründü degil mi? artık tekelinizde olan havacılıga yeni nesil genç dinamik arkadaşlar geliyor...panik yapmanı anlıyorum fakat degişim kaçınılmaz...olsun sende zirai ilaçlama veya yangında çalışırsın üzülme :))
  • THY kaptanı haklı thy de bakımlar özenli özveriyle yapılmıyor,bunu çalışan bir başka pilottan duydum sadece bu pilotla sınırlı değil tabi nicesi ama ülkede demokrasi denilen şey malesef olmadığı için doğru söyleyeni gerçekten dokuz köyden kovarlar mantığı işliyor ne yazıktırki,gerçekleri nereye kadar saklayabilirsiniz güneş balçıkla sıvanmaz,ille haklı olmak ve sizin olayları anlamanız için daha çok kaza mı olması lazım,bu mudur durum,yapılan hataların ceremesini insanlar hayatlarıyla daha ne kadar ödeyecek,devam edin böyle demokrasi olmayan ülkede ne kadar hakaranırki,hak arayışlarından,doğru ve gerçeklerden uzak,diktalarla kurulu düzen var ülkede nasıl olsa 100 pilot gerçekleri dese ne olur olan pilotlara insanlarında canlarına mal olacak
  • Helal olsun Hocam! Arkandayız herkez sizin gibi yürekli olup açıklıyabilse... Bu tür hatalar zaten sorumsuzluktan oluyor!
  • Sana her sey ananın ak sütü gibi helal olsun. Bütün şirketlerin kapıları sana ardına kadar açık.Bekliyoruz.
  • helal olsun sana cesur yürek kaptanim.senin gibi mert insanlara,dogru bildigini sonucu ne olursa olsun acikca dile getiren insanlara ülke olarak o kadar ihtiyacimiz varki.ellerinden öpüyorum kaptanim. erol say...

Amsterdam kazasından sonra Türk Hava Yolları’nı eleştirdi, işinden oldu. Türk Hava Yolları’nda sorumlu kaptan pilot olarak görev yapan Refik T., Amsterdam kazasındaki ihmaller zincirini şirket içi mail’den paylaşınca başı derde girdi. ‘Bir THY pilotunun isyanı’ başlığıyla basına yansıyan mektup yüzünden THY pilotu uçuştan kesildi.

Temmuz ayından bu yana uçuşa verilmeyen Refik T., psikomotor testine de tabi tutuldu. Yeniden eğitime alınan T.,  kızağa çekildi, o günden bu yana tek bir uçuşa dahi gönderilmedi.

Neden uçuşa gönderilmediğine bir anlam veremeyen Refik T.’nin, yasal yollara başvurduğu kaydedildi.

İşte 6 Temmuz’da Milliyet Gazetesi’nde yer alan Refik T’nin o isyan mektubu...

“...Sırasıyla sizlerle acı bir tecrübemi paylaşmak istiyorum. Kaptan ve ekibi, görev konusunda karar makamıdır. Diğer unsurlarsa destektir. Kaptan ne kadar mükemmel olsa da destek unsurlarının hatası nedeniyle bu kaza (THY’nin Amsterdam’da düşen uçağı) yaşanmıştır. Ne yazık ki, günümüzde tüm destek unsurları, ‘Kaptan nedir?’ olgusunu yitirmiş ve havacılıktan bihaberdir.”

Arıza, kaptana bildirildi mi?

Teknisyen arkadaşım uçağı kontrole gelip ‘Daily-Check’ ya da ‘Transit-Check’ yaparken sadece defteri imzalayıp gideceğine, ‘Egpws’ testini yapmış olsaydı burada sırasıyla ‘Current False’, ‘System Configuration’, ‘Fault History’, ‘Warning History’ bilgilerine ulaşabilirdi. ‘Fault History’ testindeyse ‘Flight 2 External Fault Radio Altimeter Bus 2 Inop ve Flight 8 External Fault Radio Altimeter Bus 2 Inop’ ikazlarını almış olacaktı. Görevli, kaptana bu bilgiyi iletmiş ve “Kaptanım, uçağımız şu an faal, ama daha önceki ikinci ve sekizinci uçuşta ‘Radio Altimetre’si arızası yapmış, bu uçuşta takip edebilir misiniz?’ demiş olsaydı ne olurdu? Kaptanlara ‘Crew Concept’ eğitimi verildi mi? Sivil Havacılık onaylı sertifikamız var mı? Olsaydı bu ‘Egpws’ testini yapmamız konusunda eğitilmiş olmamız gerekmez miydi? Kaptan, test sonucu uçağının RA hatası yaptığını göremez miydi?

Airbus’ta var, Boeing’te yok

Airbus ise ne yapmış? Uçağın yapmış olduğu son 10 arızayı ECAM’a koymuş, kaptanım görsün diye. Bundan tecrübe alsak, yeni uygulamaların uygulanabilirliğini şirket olarak araştırsak ne olurdu? Bu şirkette yalnız Boeing mi uçuyor? Bu testte aynı zamanda Warning History kısmında geçen son 10 uçuş için alınan ikazlarda görülmektedir.

İlgili makamların görevi, genç meslektaşlarımı çağırıp onlara hakaret edip, ‘Kestim uçuşunu, git eğitime, siz zaten bir halt değilsiniz’ demek midir? Alınan önlem sadece ‘Fasten Belt’ten mi geçiyor?

Bana dokunmayan yılan!

Pas geçmeyi Boeing filosunda acaba kaç kişi doğru olarak biliyor? Ekip Tahsis ya da Planlama hala tehditle-doğru olmayan sözlerle, çıktılarla, kaptanına, “Yalancısın” diyebilecek gücü kendinde görerek limitleri çiğniyor. Hadi günlük görevinizi bir şekilde kurtardınız, öbür dünyayı size bırakmıyorum. Sonuç olarak bize destek vermesi gereken Ekip Tahsis, Ekip Planlama, Harekat, Dispatch, Yolcu Hizmetleri, Kabin Başkanlığı, Teknik, Şirket yöneticileri az da olsa içinizde ‘Keşke’ sorusunun ezikliğini hissediyor musunuz? Yoksa, ’Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın’ mı? Affınıza sığınarak bir daha soruyorum bu kazayı önleyebilir miydik? Yoksa herkesin kaderini bu şekilde mi yazacaksınız? R. T. Sorumlu Kaptan Pilot.”

©AirportHaber.com ÖZEL

SORUMLU PİLOT THY'YE İSYAN ETTİ, BAŞI DERDE GİRDİ!

Yorumlar Tüm Yorumlar (69)

Misafir ~ 13 yıl önce
Diye sormus biri... Valla koca kurumun tekkeye donmesindense kokpitte kisla disiplinini tercih ederim bir yolcu olarak...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
pilotlara ozelestri basligi ile yazan arakadasa sonuna kadar katiliyorum.Pilot arkadas eksik bilgi ile dogru bir elestri yapmaya calismis.Ucak sistemleri gelistikce kullanan insan refleksleri zayiflama egilimine girmektedir malesef.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
olay magazinsel boyuta indirilmeye calisiliyor ama captanin degindigi bircok nokta fazlasiyla dogru aslinda bu konularda nasil dogru olan yapilabilir nasil cozum bulunabilir diye arastirilmasi gerekirken gercekleri bir tur rapor etmesinden dolayi yuksek onemle baskalarinada gozdagi olmasi amaciyla cezalandiriliyor. ne is ya captanlarin gercek anlamda otorite olmasi birilerine zor mu geliyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
SONUNA KADAR HEM DE.. HERSEYI COK GUZEL YANSITIYORLAR REKLAMLAR VS. AMA THY NIN ICINDE OLUP BITENI BILENLER THY MENSUPLARIYLA SINIRLI. HIZLI BUYUME ILE TERS ORANTILI OLARAK ISININ EHLI TEKNIK PERSONEL SAYISININ AZALTILMASI SONUCUNDA NE DAILY NE TRANSIT CHECK YAPILIYOR. HANGI UCAGA YETISECEK TEKNISYENLER SORUYORUM APRONUN HALINI BILENLERE? ZATEN KAC KISI KALMISLAR??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
ne oldu pasta gidiyor elden diye panik butonuna basmışsınız? devran döndü bakalım artık nasıl iş bulursunuz bu sektörde ..?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
kokpit kışa degil madem bu kadar seviyordun sivil havacılıkta ne işin var..eee şapka düştü kel göründü degil mi? artık tekelinizde olan havacılıga yeni nesil genç dinamik arkadaşlar geliyor...panik yapmanı anlıyorum fakat degişim kaçınılmaz...olsun sende zirai ilaçlama veya yangında çalışırsın üzülme :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
THY kaptanı haklı thy de bakımlar özenli özveriyle yapılmıyor,bunu çalışan bir başka pilottan duydum sadece bu pilotla sınırlı değil tabi nicesi ama ülkede demokrasi denilen şey malesef olmadığı için doğru söyleyeni gerçekten dokuz köyden kovarlar mantığı işliyor ne yazıktırki,gerçekleri nereye kadar saklayabilirsiniz güneş balçıkla sıvanmaz,ille haklı olmak ve sizin olayları anlamanız için daha çok kaza mı olması lazım,bu mudur durum,yapılan hataların ceremesini insanlar hayatlarıyla daha ne kadar ödeyecek,devam edin böyle demokrasi olmayan ülkede ne kadar hakaranırki,hak arayışlarından,doğru ve gerçeklerden uzak,diktalarla kurulu düzen var ülkede nasıl olsa 100 pilot gerçekleri dese ne olur olan pilotlara insanlarında canlarına mal olacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Helal olsun Hocam! Arkandayız herkez sizin gibi yürekli olup açıklıyabilse... Bu tür hatalar zaten sorumsuzluktan oluyor!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Sana her sey ananın ak sütü gibi helal olsun. Bütün şirketlerin kapıları sana ardına kadar açık.Bekliyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
helal olsun sana cesur yürek kaptanim.senin gibi mert insanlara,dogru bildigini sonucu ne olursa olsun acikca dile getiren insanlara ülke olarak o kadar ihtiyacimiz varki.ellerinden öpüyorum kaptanim. erol say...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000