12 Mart 2009, Perşembe 09:02:35

SON SÖZÜ "GAZ HOCAM GAZ" OLDU

Amsterdam’da düşen uçağın tutunma zorluğu çektiği sırada ikinci pilotun ‘Gaz hocam gaz’ diye bağırdığı, bu sırada uçağı eğitimdeki pilotun kullandığı belirtildi
  • RAHMETLİ PİLOTUMUZUN KEMİKLERİ SIZLIYOR ARKADAŞLAR.. SONUNDA BUNU DA YAPTINIZ..BIRAKIN ARTIK ASKER-SİVİL SAÇMALIKLARINI. NEYİ PAYLAŞAMIYORSUNUZ ! SAĞ KOLTUĞU MU..! BİR GÜN GELİR ; BİR AN GELİR ..... BİR BAKARSINIZ Kİ ; BUNUN ÇOK DAHA BETERİ OLUR.... İŞTE O GÜN .... İŞTE O AN.. İŞTE SİZ! SİZ EN İYİSİNİZDİR..TECRÜBELİ,AKILLI VE ÇEVİKSİNİZDİR. UMARIM ; SİZİN YAPTIĞINIZ BU YORUMLARIN '' AYNISI '' GÜN GELİP TE SİZİN İÇİN YAPILMAZ. HERKESİ EMPATİ YAPMAYA DAVET EDİYORUM.! SİLKELENİN ARTIK ! TOPARLANIN ARKADAŞLAR !
  • birileri birilerini genel kurmaya şikayet etmiş!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • genel kurmay bizi araştırsınmış:))))))))ya arkadaş adama bak yaa.bu nu yazan şimdi kafam çalışıyor diye geziyordur.
  • sosyal zekamızın olmadıgı bu tartışmalarda bir kes daha ortaya çıkkıyor. herkes kendi penceresinden, kendini aklamaya çalısıyor SİVİL havacılık her birimiyle bir ekip işidir. kaynaklar farlı olabilir bu farkları iyi şirketler egtimle ortadan kaldırır ve entegrasyonu saglarlar hepimizin bası sagolsun
  • Kaza, asker-sivil tanımaz! Havacılığın TEK kuralı vardır. Ama farklı kaynaklardan gelen pilotların farklı kültür-eğitim-mizaçları bu kurallara farklı yaklaşım getirebilir. Ama KENDİNİ BEĞENMİŞ TİPLER başka kimseyi beğenmez. En iyi uçanın kendisi olduğunu iddia eder durur. Hava kuvvetlerinden gelen Kara kuvvetlerinden geleni beğenmez, Karacı kendini ezik hisseder, sivil askeriyeden geleni aşırı otoriter ve despot görür (haklıdır da). Denizci de Hava kuv.de eğitim gördüğü için karacıyı beğenmez. Jandarma ve polisten gelenin esamesi okunmaz. F-16'cı ulaştırmacıyı beğenmez; Transalcı casa'cıyı beğenmez! KİM OLUYORSUNUZ SİZ. KARŞINIZDKİNE SAYGI GÖSTERİN. ÖNCE HERKES CRM'İN NE DEMEK OLDUĞUNU VE NASIL UYGULANDIĞINI TAM ANLASIN!
  • AYJET'teki hocalarınızın hepsi asker kökenli ayıp olmuyor mu? Onların verdiği emeklere yazık değil mi?
  • Askeri pilotlar eğitilirken yakıt ekonomisine mi dikkat ederler yoksa noise abatement usullerinemi onlar şu kadar kt esen rüzgarda bile pas geçmeden ucagı piste indirmeliyim diyorlar çünkü asker için mühim olan mission completed demek değil mi kimse onlara niye pas geçmedin demiyor,hedefleri vurdun mu görevi basarı ile tamamladın mı diyorlar emekli olana kadar line'a yönelik tek bir sey ögretilmiyor Birde ''ayjette mayjette'' yetişen arkadasları ele alalım JAA'in 14 dersini alıp line'a göre yetiştiriliyorlar Okutulan kitaplar,eğitimler JAA'in istediği şekilde ve line'a yönelik onlar f-16 pilotu degil boeing airbus pilotu olmak için eğitiliyorlar bunları gözardı etmeyin Genelkurmay bizi arastrsınmıs işte zihniyetiniz tehdit! ayıp b
  • Emeğiyle özel okullardan mezun olan Sivil Pilotlarında aşağılamansı ,küçümsenmesi kimsenin haddine değildir.Hele askerlerin hiç haddine değildir,Genelkurmay bunuda okusun biraz mütevazi olmayı öğretir belki size,
  • Ölçülemeyen, analiz edilemeyen insan faktörünün önde olduğu BÜYÜKLÜKLER YÖNETİLEMEZ. "İmamın kayığı" sendromu sezinliyorum. Benim şirketim dahil teknolojik kültüre yerel bilincle yaklaşım ve adaptasyon sorunu ile erezyona uğrayan insan faktörünün gene kültürel kodlarla ele alınması onarılması havacılık ve benzeri sektörler için acilen zaafiyetlerinin çözülmesi gerekir. Bir makina mühendisi olarak o binlerce olasılığın ihtimali ile biniyorum zaten uçağa. Askeri sivili farketmez isteğimiz bir formülle elele olmanız. Bundan sonra bu rumuzla yazacağım.
  • Askeriyeden geçen pilotlara dil uzatmak kimsenin haddi değildir. Umarım burada yazılanları Gen. Kurmay görür de kimin yazdığını araştırır. Askerlere karşı olan bu tutumun hangi zihniyet tarafından yazıldığı belli zaten.

Türk Hava Yolları’nın (THY) İstanbul-Amsterdam seferini yapan “Tekirdağ” uçağının Schiphol Havalimanı’na inişi sırasında yaşanan kazanın son anlarında, kokpitteki pilotların son konuşmaları ortaya çıktı.

Altimetredeki arıza sebebiyle yükseklik algılamasındaki yanılma sonucu uçak hız keserken, tutunma zorluğu çekti. Bu sırada ikinci pilot Olgay Özgür’ün, “Gaz hocam gaz, hocam gaz gaz” diye bağırdığı kaydedildi.

Uçağı eğitimdeki pilot Murat Sezer’in kullandığı, yanındaki koltukta deneyimli pilot Hasan Tahsin Arısan’ın arka ortadaki koltukta ise ikinci pilot Olgay Özgür’ün oturduğu belirtildi.

Star Ana Haber Bülteni’nde Uğur Dündar, Hollandalı kaynaklardan aldığı bilgiye göre, “pilotların son anda neler konuştuklarını ve kokpit kayıtlarını” açıkladı. Kaynaklara göre, kazadan kısa süre önceki gelişmeler şöyle:

"Havalimanındaki kule, yoğun trafik nedeniyle “Tekirdağ” uçağını kısa sürede pist başına getirebilmek için yüksek ve dar açılı bir yaklaşma izni veriyor.

Bu süreçte uçak, “altimetre arızası” sebebiyle yükseklik algılamasındaki “yanılma sonucu” hız kesip, sarsıntılarla havada tutunmaya çalışıyor.
Yani, havada tutunma zorluğu başgösteriyor.

İkinci pilot Olgay Özgür, “gaz hocam gaz, hocam gaz gaz” diye bağırarak uyarmaya başlıyor. Son bir gayretle gaz veriliyor. Ve uçağın burnu havaya kaldırılmaya çalışılıyor. Ancak, yerden yaklaşık 70-80 metre yükseklikte olan uçağın motorlarına giden gaz enerjiye ve hıza dönüşürken, kuyruk uçağı geriye çekiyor ve yere çarpıyor.”

 

SON SÖZÜ "GAZ HOCAM GAZ" OLDU

Yorumlar Tüm Yorumlar (60)

Misafir ~ 15 yıl önce
RAHMETLİ PİLOTUMUZUN KEMİKLERİ SIZLIYOR ARKADAŞLAR.. SONUNDA BUNU DA YAPTINIZ..BIRAKIN ARTIK ASKER-SİVİL SAÇMALIKLARINI. NEYİ PAYLAŞAMIYORSUNUZ ! SAĞ KOLTUĞU MU..! BİR GÜN GELİR ; BİR AN GELİR ..... BİR BAKARSINIZ Kİ ; BUNUN ÇOK DAHA BETERİ OLUR.... İŞTE O GÜN .... İŞTE O AN.. İŞTE SİZ! SİZ EN İYİSİNİZDİR..TECRÜBELİ,AKILLI VE ÇEVİKSİNİZDİR. UMARIM ; SİZİN YAPTIĞINIZ BU YORUMLARIN '' AYNISI '' GÜN GELİP TE SİZİN İÇİN YAPILMAZ. HERKESİ EMPATİ YAPMAYA DAVET EDİYORUM.! SİLKELENİN ARTIK ! TOPARLANIN ARKADAŞLAR !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
birileri birilerini genel kurmaya şikayet etmiş!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
genel kurmay bizi araştırsınmış:))))))))ya arkadaş adama bak yaa.bu nu yazan şimdi kafam çalışıyor diye geziyordur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
sosyal zekamızın olmadıgı bu tartışmalarda bir kes daha ortaya çıkkıyor. herkes kendi penceresinden, kendini aklamaya çalısıyor SİVİL havacılık her birimiyle bir ekip işidir. kaynaklar farlı olabilir bu farkları iyi şirketler egtimle ortadan kaldırır ve entegrasyonu saglarlar hepimizin bası sagolsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Kaza, asker-sivil tanımaz! Havacılığın TEK kuralı vardır. Ama farklı kaynaklardan gelen pilotların farklı kültür-eğitim-mizaçları bu kurallara farklı yaklaşım getirebilir. Ama KENDİNİ BEĞENMİŞ TİPLER başka kimseyi beğenmez. En iyi uçanın kendisi olduğunu iddia eder durur. Hava kuvvetlerinden gelen Kara kuvvetlerinden geleni beğenmez, Karacı kendini ezik hisseder, sivil askeriyeden geleni aşırı otoriter ve despot görür (haklıdır da). Denizci de Hava kuv.de eğitim gördüğü için karacıyı beğenmez. Jandarma ve polisten gelenin esamesi okunmaz. F-16'cı ulaştırmacıyı beğenmez; Transalcı casa'cıyı beğenmez! KİM OLUYORSUNUZ SİZ. KARŞINIZDKİNE SAYGI GÖSTERİN. ÖNCE HERKES CRM'İN NE DEMEK OLDUĞUNU VE NASIL UYGULANDIĞINI TAM ANLASIN!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
AYJET'teki hocalarınızın hepsi asker kökenli ayıp olmuyor mu? Onların verdiği emeklere yazık değil mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Askeri pilotlar eğitilirken yakıt ekonomisine mi dikkat ederler yoksa noise abatement usullerinemi onlar şu kadar kt esen rüzgarda bile pas geçmeden ucagı piste indirmeliyim diyorlar çünkü asker için mühim olan mission completed demek değil mi kimse onlara niye pas geçmedin demiyor,hedefleri vurdun mu görevi basarı ile tamamladın mı diyorlar emekli olana kadar line'a yönelik tek bir sey ögretilmiyor Birde ''ayjette mayjette'' yetişen arkadasları ele alalım JAA'in 14 dersini alıp line'a göre yetiştiriliyorlar Okutulan kitaplar,eğitimler JAA'in istediği şekilde ve line'a yönelik onlar f-16 pilotu degil boeing airbus pilotu olmak için eğitiliyorlar bunları gözardı etmeyin Genelkurmay bizi arastrsınmıs işte zihniyetiniz tehdit! ayıp b

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Emeğiyle özel okullardan mezun olan Sivil Pilotlarında aşağılamansı ,küçümsenmesi kimsenin haddine değildir.Hele askerlerin hiç haddine değildir,Genelkurmay bunuda okusun biraz mütevazi olmayı öğretir belki size,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ölçülemeyen, analiz edilemeyen insan faktörünün önde olduğu BÜYÜKLÜKLER YÖNETİLEMEZ. "İmamın kayığı" sendromu sezinliyorum. Benim şirketim dahil teknolojik kültüre yerel bilincle yaklaşım ve adaptasyon sorunu ile erezyona uğrayan insan faktörünün gene kültürel kodlarla ele alınması onarılması havacılık ve benzeri sektörler için acilen zaafiyetlerinin çözülmesi gerekir. Bir makina mühendisi olarak o binlerce olasılığın ihtimali ile biniyorum zaten uçağa. Askeri sivili farketmez isteğimiz bir formülle elele olmanız. Bundan sonra bu rumuzla yazacağım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Askeriyeden geçen pilotlara dil uzatmak kimsenin haddi değildir. Umarım burada yazılanları Gen. Kurmay görür de kimin yazdığını araştırır. Askerlere karşı olan bu tutumun hangi zihniyet tarafından yazıldığı belli zaten.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000