11 Kasım 2010, Perşembe 09:14:32

Sivil havacılığın yeni ekseni, yetişmiş insan kaynağı...

Avrupa Havayolu Eğitim Sempozyumu (European Airline Training Symposium – EATS) 9-10 Kasım 2010 tarihlerinde İstanbul’da düzenlendi.
  • arkadaşlar türkiyede malesef yetişmiş bir eleman dahi olsan karşılığını alamıyorsun.yolcu hizmetlerinde çalışan bir kişi yolcudan laf yer her yere koşturur hergün yeni prosedür öğrenir ingilizce bilir gecesi gündüzü olmaz ve sonucundada 1 milyar maas alır.ne diyim daha ...
  • istranbulda geçen gün düzenlemmiş olan senpozyum daki konuların içinde en dikkatimi çeken konu kürtürel farklılıklar ile ilgili konuşma oldu katılımcı konuşmacının bu konuda yapmış olduğu açıklamalar için kendisine tekrar teşekkürlerimi sunmak istedim thy nın böyle eğitmenleri bünyesinde bulundurması gelecek için bizleri dahada umutlandırıyor thy başarılarının devamını dilerim mehmet öz
İstanbul’da düzenlenen Avrupa Havayolu Eğitim Sempozyumu’nda Türk havacılık sektörünün tarihsel önemi, havacılık personelinin seçimi ve işe alımı, simülasyon teknolojileri, kültürlerarası eğitim konuları, yeni uçaklar için eğitim teknolojileri masaya yatırıldı. 
 
Sivil Havacılık Genel Müdürü ve Avrupa Sivil Havacılık Örgütü (ECAC) Eğitim Başkanı Dr. Ali Arıduru: “Gelecekte havacılık sektörünün ihtiyaç duyacağı yetişmiş insan gücü ihtiyacını bugünkü politikalarımızla karşılayamayacağımız aşikardır. Avrupa çapında, daha kaliteli, tek sesli bir eğitim yaklaşımı benimsenmesi gerekmektedir.”
 
Her yıl Avrupa’nın başka bir kentinde yapılan ve  bu seneki teması “Avrupa Havacılık Eğitiminde Yeni Dönem” olarak belirlenen sempozyumda, Türk havacılık sektörünün tarihsel önemi, havacılık personelinin seçimi ve işe alımı, simülasyon teknolojileri, kültürlerarası eğitim konuları, yeni uçaklar için eğitim teknolojileri gibi  konular ele alındı.
 
Havayolu işletmeleri, Airbus ve Boeing gibi uçak üreticileri, Avrupa Havacılık  Güvenliği Ajansı (EASA) temsilcilerinin yanısıra küresel havacılık eğitimcilerinden oluşan 400 kişinin katılımı ile gerçekleşen sempozyumun  Açılış Konuşması Sivil Havacılık Genel Müdürü ve Avrupa Sivil Havacılık Örgütü(ECAC) Eğitim Başkanı Dr. Ali Arıduru tarafından yapıldı. 
 
Açılış konuşmasında Türk sivil havacılığında dünden bugüne gelinen noktayı ve yaşanan gelişmeleri anlatan Genel Müdür Ali ARIDURU, “Gelecekte havacılık sektörünün ihtiyaç duyacağı yetişmiş insan gücü ihtiyacını bugünkü politikalarımızla karşılayamayacağımız aşikardır. Avrupa çapında, daha kaliteli, tek sesli bir eğitim yaklaşımı benimsenmesi gerekmektedir” dedi.
 
Havacılıkla ilgili olumsuz hadiseler incelendiğinde halen çözüm bekleyen en büyük sorunun insan hatası olduğunu ve insan hatalarını ortadan kaldırmanın da en önemli adımının eğitimden geçtiğini ifade eden Arıduru, “Sivil havacılığın daha sağlıklı ve de sürdürülebilir bir atmosferde gelişmesi ancak, eğitim faaliyetlerine yönelik yatırımların öncelikle ve ivedilikle yapılmasıyla mümkündür. Bu seminer, Avrupa’nın çeşitli bölgelerinden gelen sivil havacılık uzmanlarına ve yöneticilerine deneyimlerini paylaşmak, yakın işbirliği anlayışını oluşturmak ve eğitim konusundaki fikirleri ortaya koyabilmek için yararlı bir platform sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.
 
Avrupa Havacılık Örgütü’nün Eğitim Başkanlığına getirildik…
 
TRACECA, D8, Akdeniz Ülkeleri, KEİ, T-MAG, AFCAC, RSOO ve son olarak Balkan ülkeleri gibi bölgesel oluşumlara dikkat çeken Genel Müdür Arıduru, havacılıkta işbirliği tesis etmek suretiyle  Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada emniyet ve güvenlik standartlarının yükseltilmesini amaçladıklarını ve bu yönde yapılan çalışmalar sonunda ECAC Eğitim Başkanlığı görevine getirildiği kaydetti. 
 
Genel Müdür Dr. Ali Arıduru: “Bölgesel anlamda yaptığımız çalışmalarla küresel düzeyde dünya sivil havacılığına yaptığımız katkı ile, eğitim konusu ECAC ve Eurocontrol’de gündeme gelmiştir.  Bu konuda verilen 3–4 yıllık bir emek sonrasında ECAC’ın Eğitimden Sorumlu Başkanlığına getirildik. Avrupa’nın havacılık eğitim politikalarının belirlenmesinde üslendiğimiz rol çerçevesinde ilk olarak İstanbul’da ilgili tüm tarafların katılımı ile Havacılık Eğitimi Konferansını gerçekleştirdik. Amacımız coğrafyamızda Avrupa, Orta-Doğu, Transibirya ve Afrika’yı da içine alacak şekilde tesis edilecek olan uyumlu eğitim politikasının oluşturulmasıdır. Avrupa çapında geçerli olacak eğitim politikasının belirlenmesine ilişkin nihai raporu Aralık ayında ECAC Koordinasyon Komitesi’nin onayına sunacağız. ” diye konuştu.
 
Türk sivil havacılığındaki gelişimin miladı, liberalleşme adımlarıdır…
 
Türk sivil havacılığında milat sayılacak değişimlerin Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım’ın önderliğinde 2003 yılında liberalleşme yolunda atılan adımlarla başladığını belirten Genel Müdür Ali Arıduru, “2000’li yılların başında sadece Türk Hava Yolları (THY) tarafından 2 merkezden 25 noktaya yapılan tarifeli iç hat seferleri, serbestleşme yönünde atılan adımlar sonucunda diğer havayolu işletmelerinin de tarifeli seferlere başlaması ile birlikte bugün; 7 havayolu işletmesi tarafından 7 merkezden toplam 46 noktaya gerçekleştirilmektedir. Yurtdışında uçulan nokta sayısı 70’lerde iken 130'lara ulaşmıştır. En çarpıcı olanı ise iç hatlarda 8,5 milyon, dış hatlarda 25 milyon olan yolcu sayısı, 2009 yılı sonuna gelindiğinde iç hatlarda 41 milyona, dış hatlarda ise 45 milyona ulaşmıştır. İç ve dış hatlarda taşınan toplam yolcu sayısı,  o yıllarda 33 milyon iken 2009 yılında 86 milyona yükselmiştir.” dedi. 
 
Türk Havayolu İşletmelerinin uçak filosuna her geçen gün yeni bir uçak eklediğine dikkat çeken Genel Müdür Dr. Ali Arıduru, “7 yılda filolarına 240 yeni uçak katmıştır, bugün itibariyle havayollarımızdaki uçak sayısı 350’yi aşmıştır.Bu büyümeye paralel olarak denetimlerde de büyüme hızından kat be kat fazla performans sergilenerek; tüm sektöre yapılan denetim sayısı 528’den 4826’ya yükselmiştir.” şeklinde konuştu. 
 
Türkiye havacılıkta köprü rolü üstleniyor…
 
Genel Müdür Arıduru, daha önce sadece uluslararası sivil havacılık örgütleri tarafından belirlenen kuralları uygulayan Türkiye’nin artık karar organlarında yer aldığını, kuralları uygulan değil belirleyen bir ülke konumuna yükseldiğini söyledi.
 
Genel Müdür konuşmasına şöyle devam etti: “Türk sivil havacılığı, uçuş emniyeti ve havacılık güvenliğinden ödün vermeden, mevcut havacılık standartlarının geliştirilmesi ve çevreye duyarlı ortak bir havacılık sisteminin kurulması temel hedefinde Avrupa’nın önemli bir parçası olarak EUROCONTROL Yönetim Kurulu, ECAC Yönetim Kurulu ve JAA-TO Yönetim Kurulu üyeliği görevlerinde aktif olarak yer alırken, diğer taraftan da içinde bulunduğu bölgede oluşumuna ön ayak olduğu bazı bölgesel organizasyonların yönetim organlarında üstlenmiş olduğu sorumluluklarla adeta bir köprü rolü üslenmektedir.” dedi. 
 
Havacılık sektöründen yerli ve yabancı uzmanların çeşitli konularda sunum gerçekleştirdiği sempozyum çerçevesinde ayrıca katılımcı firmalar kendilerine ayrılan alanda mini bir fuar oluşturdu.
Sivil havacılığın yeni ekseni, yetişmiş insan kaynağı...

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
arkadaşlar türkiyede malesef yetişmiş bir eleman dahi olsan karşılığını alamıyorsun.yolcu hizmetlerinde çalışan bir kişi yolcudan laf yer her yere koşturur hergün yeni prosedür öğrenir ingilizce bilir gecesi gündüzü olmaz ve sonucundada 1 milyar maas alır.ne diyim daha ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
istranbulda geçen gün düzenlemmiş olan senpozyum daki konuların içinde en dikkatimi çeken konu kürtürel farklılıklar ile ilgili konuşma oldu katılımcı konuşmacının bu konuda yapmış olduğu açıklamalar için kendisine tekrar teşekkürlerimi sunmak istedim thy nın böyle eğitmenleri bünyesinde bulundurması gelecek için bizleri dahada umutlandırıyor thy başarılarının devamını dilerim mehmet öz

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000