22 Mart 2010, Pazartesi 19:57:11

SİVİL HAVACILIĞIN SORUNLARI MASAYA YATIRILDI

Sivil Havacılık Akademisi bugün Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde bulunan TAV Konferans Salonu’nda ilk toplantısını gerçekleştirdi.
  • Genel Havacilik gelismeden, kucuk ucak sayilari artmadan, pilotlar havaciligin en onemli olan giris seviyesi GENEL HAVACILIGI yasayamadan istediginiz kadar akademi kurun fark etmez.Genel Havacilik gelismeli, heryerde kucuk ucaklar ile ticaret yapilmali ki pilotlar mezun olduktan sonra tecrube kazanabilecekleri 1500-2000 saat ucabilecekleri alanlar olmali ki sivil havaciligin sorunlari cozulmeye baslansin. Obur turlu camiada 200 saat ile mezun olmus yuzlerce acemi pilot olur havayollarida 1000lerce saat tecrubesi olan pilotlari arar durur. GENEL HAVACILIK TICARI FORMATA CEVRILMELIDIR. Pilotlar once bu ucaklarda ucmaya baslamali yeteri kadar saati olduktan sonra havayollari tarafindan ise alinmalidir. Tipki Dunya'da oldugu gibi.
  • Airport Haberde çok sık görmeye alıştığımız bir haber başlığı bu. Ama haberde yer alanlara bakılırsa sivil havacılığın sorunları masaya yatırılmamış. Akademi kurma konuşmaları yapılmış sadece. Sivil havacılığın sorunları bu kadar kısa bir toplantıda görüşülebilir mi? Airport Haber olarak, bir kaç gün sürecek bir sempozyum düzenleyin. Bu konuda konuşmak ve bildiri sunmak isteyen herkes gelsin, bildirisini sunsun, görüşlerini anlatsın ve sorunlar tartışılsın. Türk Sivil Havacılık Cemiyeti yapılmak istenen işe daha uygun düşer. Akademi çok iddialı bir isim. Havayollarının hızlı ve dengesiz büyüdüğünü söyleyen bir doktor değil de, iş idarecisi veya ekonomist olsaydı belki dikkate alınabilirdi. Bu toplantıda hiç ATC 'er olmaması da ilgin
  • Akademi ismi çok iddialı olmuş. Doktora ve master eğitimi de verilecek mi? Sponsor almayacağız demişsiniz. Parasal desteği nereden sağlayacaksınız? AB Projesi mi yapacaksınız? Bütçe sizin katkılarınızdan mı oluşturulacak? Kaza incelemesi mi yapacaksınız? Hangi sıfatla? Ne zaman? Kaza ile ilgili bilgi ve materyale nasıl ulaşacaksınız? Herhalde batılı ülkelerdeki dernekler gibi çalışma yapmayı arzuluyorsunuz. Ama onlar dernek, akademi değil, limitlerini çok iyi biliyorlar, AB ülkeleri havacılık otoriteleri ve EASA onların tavsiyelerini dikkate alıyor. Sizin de onlar gibi olabilmenizi arzu ederiz. Ama önce ne istediğinizi, hedefinizi, nasıl yapacağınızı, parasal destek ve kaynak temin yollarını iyi belirlemeniz gerekir.
  • Ülkemizde iyi bir şeyler yapmak isteyenleri mutlaka desteklemek gerek. Bu toplantıya katılanlar da, bazı genç hekimler hariç, kendi konularında uzmanlaşmış, bugüne kadar yararlı hizmetler de bulunmuş kişiler. Anlaşılan o ki, bazıları emekli olmuş, bazıları ise hala aktif ve bir şeyler yapmaya çalışıyorlar havacılık konusunda. Ama fotoğraflardaki yüz ifadelerinden; ne istediklerini, ne yapacaklarını, nasıl yapacaklarını bilmez durumdalar. Çoğu zaman fakiri zaten. Sakarya kaptan, hangi işi ne zaman yapacaksın? THY'de uçacak mısın, Talpada yönetim kurulunda ve alt komisyonlarda görevlerini mi yapacaksın, kaza kırım toplantıları mı? Hangisi? Muzaffer hoca, Bahadır kaptan? Sonra yapmak istediğiniz akademi değil dernek çatısı altında yapılır.
  • Var mı böyle birşey? İdealist akil insanlar ha? aferin size. 1923 den beri nereye geldiğimiz ortada. Evde yaptığınız bir kit uçakla herhangi bir tarladan havalansanıza, ya da Sakarya ırmağına çok değil ultra-light amfibik ile insenize veya Keban baraj gölüne bir deniz uçağı mesela Be-103 ile insenize görelim bakalım sizin sivil havacılığınızı. Başınıza gelecekleri tahmin bile edemezsiniz. Hiç uğraşmayın 80 yılda geldiğimiz yer bu işte.
  • boyle bir olusuma neden olumsuz bakiliyor anlamiyorum.sonuc olarak en fazla katilimcilarin zamani ve emegi harcanmis olur.Bence gayet olumlu ve faydali bir olusum.hemen her kesimden akil adamlar var.icten basarilar dilerim.taner aksoy
  • Sektör sorunları; bu kadar az sayıda ve belirli birkaç görev tanımına sahip katılımcılar ile yapıldıysa vay halimize. Sektörün sorunları derken acaba neler kastediliyor ? O kadar çok sorun var ki günlerce tartışılsa yine çözülemez.
  • bütün gürültü patırtı arasında sorunların temeline inilmediği, acı gerçeklerin gözardı edildiği anlaşılıyor. ülkenin bütün meselelerinde olduğu gibi çözüm için paradigma değişimi gerekiyor. korkarım ki bunun için bir jenerasyonun tasfiyesi gerekecek. çünkü sözkonusu insanların eğitimi, hayata bakışı ve kompleksleri değişimin önünde engel. hemen hepsi yöneticilik yapmış, karar alma mekanizmalarında yer almışlar ama her ne hikmetse şimdi sistemi eleştiriyorlar. biraz geç kalmadılar mı?
  • merak ettim D.H.M.İ.den hicbir katılımcı yokmuydu?
  • Bu sitede sürekli pilot düşmanlığı yapılıyor. Pilotlara hakaret içeren her tür yorum da denetimden geçiyor. Ey saygısız yorumcu bilim adamı her insandan olur. Gruptan zaten olmaz. Geçmişte birçok bilim adamı önce buluş yaratmış sonra ilim yapıp bunu kağıda ve pratiğe dökebilmiş. Herhangibir mesleği icra etmek başka yaptıklarına ve yapacaklarına ne destek ne engeldir. Senin burada amacın sırf hakaret. Sen nesin?Sana kombine bilet alalım git Ali Sami Yen 'de bol bol küfür et deşarj ol. Sitede isimsiz küfür etmek erkeklik değil.

Toplantıya Anadolu Üniversitesi Eski Rektörü Prof.Dr. Fevzi Sürmeli, Havacılık Tıbbı Derneği Başkanı Doç.Dr. Muzaffer Çetingüç, Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı Sefa İnan, TALPA Yönetim Kurulu Üyesi Kaptan Pilot ve IFALPA Akredite Kaza İnceleme Uzmanı Nuri Sakarya, Türk Hava Yolları Kaptan Pilotlarından Şükrü Şengül, Pegasus Havayolları Kaptan Pilot Bahadır Altan, Kaptan Pilot Engin Aksüt, Türkiye’nin ilk Fizyolojik Uçuş Eğitim Subayları Dr. Hüsnü Onüş ve Dr. Sacit Kılınçer, Uçuş Hekimi Prof. Dr. Hasan Fehmi Töre, Uçuş Hekimi Pınar Birler, Uçuş Hekimi Ertan Yılmaz, Pratisyen Hekim Dr. Ozan Aygün, Turkuaz Havayolları Uçuş Emniyet Uzmanı Mehmet Pekel ve havacılık ile ilgili birçok önemli isim katıldı.

Havacılık Tıbbi Derneği Başkanı ve Sivil Havacılık Akademi Genel Koordinatörü Doç. Dr. Muzaffer Çetingüç, AirportHaber’e yaptığı açıklamada, Sivil Havacılık Akademisi’nin hedeflerini şu şekilde aktardı: “Yaptığımız bu toplantının amacı, hiçbir yer ile bağlantısı olmayan idealist akıl insanlarını bir araya getirmek.  Havacılık sektöründe yaşanan sorunlara farklı bakış açıları yaratmak, kazaları minimize etmek, uçakların karıştığı kazalar hakkında inceleme yapmak. Teknik ve sağlık istatistiklerini, eğitim programlarını hazırlamak, uçuş ekiplerinin çalışma koşullarına yardımcı olmak, çalışanları bilinçlendirmek, ulusal ve uluslararası havacılık kuruluşlarıyla temasa geçmek, en önemlisi sağlıklı çalışılabilir ve güvenli bir sistem için hareket etmektir. Bugün burada bu nedenle toplandık.”

Toplantı'da havacılık sektöründe üç farklı grubun olduğunu söyleyen Sivil Havacılık Akademisi Genel Koordinatörü Doç. Dr. Muzaffer Çetingüç, diğer amaçlarının sektörde bilinçsizce çalışan ve büyük sorunları küçük gören kişileri bilinçlendirmek olduğunu ifade etti. Çetingüç bu üç gruptan ilkini "Sektördeki duyarsız, sorumsuz insanlar" olarak nitelendirdi. Çetingüç, “Bana dokunmayan yılan bin yaşasın’ düşünce tarzıyla herşeyi gözardı eden büyük bir çoğunluk var. Sektör bundan büyük darbe almakta, bazı insanlar hiç birşeyi umursamıyor. Sektörü takip etmiyor” diyerek sivil havacılık sektöründe bulunan bu kimselerin de bu projeye katkılarını sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.

Çetingüç, "İyimserler" adındaki ikinci grubu da şu sözlerle tanıttı:

“ Mesela geçenlerde Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, 26 Şubat’ta ECAC tarafından ‘Eğitimden Sorumlu Odak Başkanı’ seçiliyor. Ardından Ulaştırma Bakanı bir açıklama yapıyor ‘Pilotlarımız Lufthansa’ya eğitime gönderilecek’ diyor. Şimdi bu nasıl bir tezattır? Hem ‘havacılığımızda sorun var’ diyorsunuz hem de ödüllendiriyorsunuz. Yok efendim destinasyonlarımız çoğaldı, sefer sayılarımız arttı, uçaklarımız arttı. Yurtdışındaki bir çok sitede düşme tehlikesi bulunan havayolları arasında dereceye giriyoruz. Ama uçak aldık diye sevinen havacılık ile ilgisi olmayan yöneticilerimiz var.” diye konuştu.

"Kötümserler" olarak nitelendirdiği sektörün üçüncü ve son bölümü hakkında düşüncelerini anlatan Çetingüç, bu bölümde ithal pilotlardan, havayolu şirketlerinin hızlı ve dengesiz büyümesine, bazı uçuş okullarının ticari düşünerek pilotlarında ve eğitimlerindeki eksikliğe, düşük kaliteye kadar birçok konuyu salonda bulunan diğer konuklarla tartıştı.

Beden hızlı koşarken Ruh ve Akıl geride kalır

Asıl sorunlu ve düzelmesi için çalışılacak bölümün bu bölüm olduğunu düşünen Çetingüç “ Kevin Costner’in yanında kedi gibi resim çektirmekle, pahalı reklam yaptırmakla, gökyüzüne aşçı çıkartmak ile hiçbir şey değişmez, büyüyemezsiniz. Asıl öncelik “Emniyet” bunun için birçok kişiyi de bilinçlendirmek gereklidir” diyerek sektördeki sorunlara çözüm bulmak amacıyla fikir fırtınası yaratacaklarını ifade etti.

Kimseye bağlı olmayacağız!

Toplantıda konuşulan konulardan en önemlisi ise hiçbir şirket, kurum veya kuruluşa gebe kalmamak amacıyla sponsor alınmayacağı oldu. Toplantı sonlarında yönetim kurulunu seçen Sivil Havacılık Akademisi’nde Genel Koordinatör olarak Doç.Dr. Muzaffer Çetingüç seçildi. TALPA Yönetim Kurulu Üyesi Kaptan Pilot ve IFALPA Akredite Kaza İnceleme Uzmanı Nuri Sakarya ise eğitim ve seminerlerden yetkili kişi olarak seçildi. Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı Sefa İnan ise yapının Bürokratik ve Kurumsal İletişim Uzmanı olarak seçilen diğer isimler oldu.

Akademi

Akademi

Akademi

Akademi

Akademi

Akademi

Akademi

Akademi

Akademi

SİVİL HAVACILIĞIN SORUNLARI MASAYA YATIRILDI

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

Misafir ~ 14 yıl önce
Genel Havacilik gelismeden, kucuk ucak sayilari artmadan, pilotlar havaciligin en onemli olan giris seviyesi GENEL HAVACILIGI yasayamadan istediginiz kadar akademi kurun fark etmez.Genel Havacilik gelismeli, heryerde kucuk ucaklar ile ticaret yapilmali ki pilotlar mezun olduktan sonra tecrube kazanabilecekleri 1500-2000 saat ucabilecekleri alanlar olmali ki sivil havaciligin sorunlari cozulmeye baslansin. Obur turlu camiada 200 saat ile mezun olmus yuzlerce acemi pilot olur havayollarida 1000lerce saat tecrubesi olan pilotlari arar durur. GENEL HAVACILIK TICARI FORMATA CEVRILMELIDIR. Pilotlar once bu ucaklarda ucmaya baslamali yeteri kadar saati olduktan sonra havayollari tarafindan ise alinmalidir. Tipki Dunya'da oldugu gibi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Airport Haberde çok sık görmeye alıştığımız bir haber başlığı bu. Ama haberde yer alanlara bakılırsa sivil havacılığın sorunları masaya yatırılmamış. Akademi kurma konuşmaları yapılmış sadece. Sivil havacılığın sorunları bu kadar kısa bir toplantıda görüşülebilir mi? Airport Haber olarak, bir kaç gün sürecek bir sempozyum düzenleyin. Bu konuda konuşmak ve bildiri sunmak isteyen herkes gelsin, bildirisini sunsun, görüşlerini anlatsın ve sorunlar tartışılsın. Türk Sivil Havacılık Cemiyeti yapılmak istenen işe daha uygun düşer. Akademi çok iddialı bir isim. Havayollarının hızlı ve dengesiz büyüdüğünü söyleyen bir doktor değil de, iş idarecisi veya ekonomist olsaydı belki dikkate alınabilirdi. Bu toplantıda hiç ATC 'er olmaması da ilgin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Akademi ismi çok iddialı olmuş. Doktora ve master eğitimi de verilecek mi? Sponsor almayacağız demişsiniz. Parasal desteği nereden sağlayacaksınız? AB Projesi mi yapacaksınız? Bütçe sizin katkılarınızdan mı oluşturulacak? Kaza incelemesi mi yapacaksınız? Hangi sıfatla? Ne zaman? Kaza ile ilgili bilgi ve materyale nasıl ulaşacaksınız? Herhalde batılı ülkelerdeki dernekler gibi çalışma yapmayı arzuluyorsunuz. Ama onlar dernek, akademi değil, limitlerini çok iyi biliyorlar, AB ülkeleri havacılık otoriteleri ve EASA onların tavsiyelerini dikkate alıyor. Sizin de onlar gibi olabilmenizi arzu ederiz. Ama önce ne istediğinizi, hedefinizi, nasıl yapacağınızı, parasal destek ve kaynak temin yollarını iyi belirlemeniz gerekir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ülkemizde iyi bir şeyler yapmak isteyenleri mutlaka desteklemek gerek. Bu toplantıya katılanlar da, bazı genç hekimler hariç, kendi konularında uzmanlaşmış, bugüne kadar yararlı hizmetler de bulunmuş kişiler. Anlaşılan o ki, bazıları emekli olmuş, bazıları ise hala aktif ve bir şeyler yapmaya çalışıyorlar havacılık konusunda. Ama fotoğraflardaki yüz ifadelerinden; ne istediklerini, ne yapacaklarını, nasıl yapacaklarını bilmez durumdalar. Çoğu zaman fakiri zaten. Sakarya kaptan, hangi işi ne zaman yapacaksın? THY'de uçacak mısın, Talpada yönetim kurulunda ve alt komisyonlarda görevlerini mi yapacaksın, kaza kırım toplantıları mı? Hangisi? Muzaffer hoca, Bahadır kaptan? Sonra yapmak istediğiniz akademi değil dernek çatısı altında yapılır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Var mı böyle birşey? İdealist akil insanlar ha? aferin size. 1923 den beri nereye geldiğimiz ortada. Evde yaptığınız bir kit uçakla herhangi bir tarladan havalansanıza, ya da Sakarya ırmağına çok değil ultra-light amfibik ile insenize veya Keban baraj gölüne bir deniz uçağı mesela Be-103 ile insenize görelim bakalım sizin sivil havacılığınızı. Başınıza gelecekleri tahmin bile edemezsiniz. Hiç uğraşmayın 80 yılda geldiğimiz yer bu işte.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
boyle bir olusuma neden olumsuz bakiliyor anlamiyorum.sonuc olarak en fazla katilimcilarin zamani ve emegi harcanmis olur.Bence gayet olumlu ve faydali bir olusum.hemen her kesimden akil adamlar var.icten basarilar dilerim.taner aksoy

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sektör sorunları; bu kadar az sayıda ve belirli birkaç görev tanımına sahip katılımcılar ile yapıldıysa vay halimize. Sektörün sorunları derken acaba neler kastediliyor ? O kadar çok sorun var ki günlerce tartışılsa yine çözülemez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bütün gürültü patırtı arasında sorunların temeline inilmediği, acı gerçeklerin gözardı edildiği anlaşılıyor. ülkenin bütün meselelerinde olduğu gibi çözüm için paradigma değişimi gerekiyor. korkarım ki bunun için bir jenerasyonun tasfiyesi gerekecek. çünkü sözkonusu insanların eğitimi, hayata bakışı ve kompleksleri değişimin önünde engel. hemen hepsi yöneticilik yapmış, karar alma mekanizmalarında yer almışlar ama her ne hikmetse şimdi sistemi eleştiriyorlar. biraz geç kalmadılar mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
merak ettim D.H.M.İ.den hicbir katılımcı yokmuydu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bu sitede sürekli pilot düşmanlığı yapılıyor. Pilotlara hakaret içeren her tür yorum da denetimden geçiyor. Ey saygısız yorumcu bilim adamı her insandan olur. Gruptan zaten olmaz. Geçmişte birçok bilim adamı önce buluş yaratmış sonra ilim yapıp bunu kağıda ve pratiğe dökebilmiş. Herhangibir mesleği icra etmek başka yaptıklarına ve yapacaklarına ne destek ne engeldir. Senin burada amacın sırf hakaret. Sen nesin?Sana kombine bilet alalım git Ali Sami Yen 'de bol bol küfür et deşarj ol. Sitede isimsiz küfür etmek erkeklik değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000