31 Temmuz 2012, Salı 11:34:06

SHGM'DEN THY'YE ÖZEL TALİMAT!

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün uygulamaya koyduğu Uçucu Ekip Uçuş Görev ve Dinlenme Süreleri ile Uygulama Esasları Talimatı, THY’de uygulanmaya başlandı. Uygulama başladığı andan itibaren uçucu ekipler arasında rahatsızlık yarattı.
  • Pardon siz 24 saatlik dinlenmenin yeryüzü şartlarında çalışanlar için yeterli olduğunun farkında mısınız? Uçuş personeli mesai bitimini takip eden 5-6 saat sonrasında fizyolojik olarak yeryüzü şartlarına uyum sağlayabilmektedir de... Basınçlandırılmış kabin, kozmik radyasyon, nemsiz hava, suni oksijen, gaz genleşmesi vs... Bilimsel olarak kanıtlanan şudur ki, yerde yaptığınız hareketlerin birebir aynısını aynı sürede havada yaptığınızda yerdekinin 2 katı kalori harcar, 2 katı yıpranırsınız... Mesela bir öğretmen 5 yıl çalıştığında bedenindeki hasar 10 yıl çalışan kabin memurunun bedenindeki hasarla eş değerdir. Mesleki hastalıklar hariç! Bu arada çok ilgilendiğiniz maaş var ya hani sonuna kadar hak ettiğimiz onun büyük bir kısmını uçuş tazminatı oluşturmakta... Bu da bizlerin insan ömrünü kısaltan bir meslek yaptığımız için peşinen aldığımız bedeldir!
  • 24 saatte dinlenemiyorum diyen arkadaşlar:) Maden ocaklarında çalışanlara bunu sormak lazım :D işiniz kolay değil ama 24 saatte dinlenemiyorum demek çok komik. Oturun odanızda dinlenin bol bol. Yoksa ben dinlenemiyorum değil de, gezemiyorum mu demek istediniz? Bırakın bu isyanları, aldığınız parayı hakedin arkadaş!
  • Nalları diktik ayvayı yedik ne yapalım sendika bişeyler yapmazsa biz kabın ne yapalım!!!
  • Ne oldu yorum yazmaya bile korkar oldunuz sesini çıkarmayanlar bu mesailer size müstehak hak aramasını bilmeyen okumuşlar dünki hakkını arayan (mail sisteminde) kabin amiri kadar olamadınız yemedi değil mi korkaksınız insan da biraz onur olur yazık sizlere
  • Ne oldu yorum yazmaya bile korkar oldunuz sesini çıkarmayanlar bu mesailer size müstehak hak aramasını bilmeyen okumuşlar dünki hakkını arayan (mail sisteminde) kabin amiri kadar olamadınız yemedi değil mi korkaksınız insan da biraz onur olur yazık sizlere
  • minibuslerin arkasina ALLAH KORUSUN yaziyor ama sadece tamponlarini gorebiliyoruz onlarin bazi olaylardan sonra...ben yine ALLAH KORUSUN diyerek sunu ikaz etmek istiyorum.... bazi olaylar bangir bangir bagirarak geliyorum diyor.. uyanin biraz uyanin...
  • Allah kul hakkıyla göçmeyi nasip etmesin. Kul hakkı yiyen her kim olursa da Allah bu dünyadada ahirettede hesabını sorsun inşallah..
  • kardes bu alkol kafasi degil ne iciosan bizede ver bizde senin kafani yasiyalim. o zaman bogazda hissederiz belki kendimizi hatta 12 saat bile yeter...!
  • GREV ZAMANI BURDA " KAZANDIĞINIZ PARA YETMİYO MU BEGENMEYENLER GİTSİN" TARZINDA YORUM YAPTINIZ BİZ HER DEFASINDA BİZİM DERDİMİZ PARA DEĞİL DEDİK HAKLARIMIZI ELİMİZDEN ALIYORLAR DEDİK ANLATAMADIK... İŞTE ŞİMDİ ANLADINIZ MI ONCA ARKADAŞIMIZ NEYİ SAVUNDU... ONCA ARKADAŞIMIZ NEDEN İŞTEN ATILDI... PARA İÇİN OLMADIĞINI ŞİMDİ ANLADINIZ MI???? BUNLAR DAHA BAŞLANGIÇ BAKALIM DAHA NE HAKLARIMIZ GİDECEK...
  • Burada yazanların (özellikle pilot ağzından yazanların ) sahte kimliklerle boş vakitlerini gevezelikle doldurmak ve ortamı kışkırtmaktan zevk almak için yazdıkları, aslında bu sektörle uzaktan yakından alakaları olmadıkları o kadar belli ki, lütfen şu saçma yorumlara gaza gelmeyin artık ..

SHGM’nin hazırladığı SHT-6A.50 Revizyon 05 olarak bilinen Uçucu Ekip Uçuş Görev ve Dinlenme sürelerini düzenleyen talimat, THY’de uygulanmaya başlandı. Uçucu ekiplerin tepkisine neden olan ve uzun uçuşlarda dinlenme sürelerini kısıtlayan talimat, uçuş planlarında uygulamaya konuldu.

SHT 6A.50 revizyon 5’teki talimata göre, “Uzun menzil uçuş görevinde bir görev süresinin başladığı ana üs ile konaklama meydanı arasındaki zaman dilim farkı 4 saatten  daha fazla ise, aynı zaman dilimi farklılığını içeren ikinci bir görev için asgari dinlenme süresi konaklama meydanında  2 yerel geceyi kapsayan 36-24 saattir. Bu uçuşu takiben ana üs veya geçici üsse yapılacak dönüşün uçuş görev süresi sonundaki dinlenme süresi, en az 48 saattir. Zaman dilim farkı olmayan uzun menzil uçuşlarında bu süre 48 saattir.” uygulaması yer alıyordu.

İşte bu uygulama kokpit ve kabin ekiplerini bir kez daha rahatsız etti.  Uçucu ekipler arasında ‘3 karelik yatı’ olarak bilinen bu uygulama sonrası ekipler, bir gün uçuş süresi, bir gece konaklama ve bir gün de dönüş olarak uçuşlarını gerçekleştirmeye başladı.

Uygulama 8 saati aşan uçuş süresi olarak bilinen ER uçuşlarında sözkonusu olacak. Daha önce iki gece ( 36 saat) dinlenme süresi olan ekipler, revizyon 5’in uygulanmaya başlamasıyla 24 saatlik dinlenme süresinden sonra dönüş seferine çıkmaya başladı. Uzun uçuşların dönüşündeki dinlenme süresi ise eskisi gibi yani 48 saat olarak kaldı.

Bu arada SHGM’nin yayınladığı revizyon 5 uygulamasının henüz THY’nin mevcut 07-29 talimatında değişiklik olmamasına rağmen uygulanmaya başlanması dikkat çekti. THY’nin kendi talimatında hiçbir değişiklik yapmadan apar topar SHGM’nin yayınladığı talimatı baz alarak uçuş planı hazırlaması, “ THY bu değişikliği mi bekliyordu” şeklinde yorumlandı. Bilindiği gibi Türkiye’de sadece Türk Hava Yolları, 8 saati aşan ER uçuşları yapıyor.

©AirportHaber

SHGM'DEN THY'YE ÖZEL TALİMAT!

Yorumlar Tüm Yorumlar (130)

adalet'e ~ 11 yıl önce
Pardon siz 24 saatlik dinlenmenin yeryüzü şartlarında çalışanlar için yeterli olduğunun farkında mısınız? Uçuş personeli mesai bitimini takip eden 5-6 saat sonrasında fizyolojik olarak yeryüzü şartlarına uyum sağlayabilmektedir de... Basınçlandırılmış kabin, kozmik radyasyon, nemsiz hava, suni oksijen, gaz genleşmesi vs... Bilimsel olarak kanıtlanan şudur ki, yerde yaptığınız hareketlerin birebir aynısını aynı sürede havada yaptığınızda yerdekinin 2 katı kalori harcar, 2 katı yıpranırsınız... Mesela bir öğretmen 5 yıl çalıştığında bedenindeki hasar 10 yıl çalışan kabin memurunun bedenindeki hasarla eş değerdir. Mesleki hastalıklar hariç! Bu arada çok ilgilendiğiniz maaş var ya hani sonuna kadar hak ettiğimiz onun büyük bir kısmını uçuş tazminatı oluşturmakta... Bu da bizlerin insan ömrünü kısaltan bir meslek yaptığımız için peşinen aldığımız bedeldir!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Adalet ~ 11 yıl önce
24 saatte dinlenemiyorum diyen arkadaşlar:) Maden ocaklarında çalışanlara bunu sormak lazım :D işiniz kolay değil ama 24 saatte dinlenemiyorum demek çok komik. Oturun odanızda dinlenin bol bol. Yoksa ben dinlenemiyorum değil de, gezemiyorum mu demek istediniz? Bırakın bu isyanları, aldığınız parayı hakedin arkadaş!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
NE YAZALIM!!!! ~ 12 yıl önce
Nalları diktik ayvayı yedik ne yapalım sendika bişeyler yapmazsa biz kabın ne yapalım!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
zırrt hava yolları ~ 12 yıl önce
Ne oldu yorum yazmaya bile korkar oldunuz sesini çıkarmayanlar bu mesailer size müstehak hak aramasını bilmeyen okumuşlar dünki hakkını arayan (mail sisteminde) kabin amiri kadar olamadınız yemedi değil mi korkaksınız insan da biraz onur olur yazık sizlere

Yanıtla

Kalan karakter 1000
zırrt hava yolları ~ 12 yıl önce
Ne oldu yorum yazmaya bile korkar oldunuz sesini çıkarmayanlar bu mesailer size müstehak hak aramasını bilmeyen okumuşlar dünki hakkını arayan (mail sisteminde) kabin amiri kadar olamadınız yemedi değil mi korkaksınız insan da biraz onur olur yazık sizlere

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
minibuslerin arkasina ALLAH KORUSUN yaziyor ama sadece tamponlarini gorebiliyoruz onlarin bazi olaylardan sonra...ben yine ALLAH KORUSUN diyerek sunu ikaz etmek istiyorum.... bazi olaylar bangir bangir bagirarak geliyorum diyor.. uyanin biraz uyanin...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kul hakkı ~ 12 yıl önce
Allah kul hakkıyla göçmeyi nasip etmesin. Kul hakkı yiyen her kim olursa da Allah bu dünyadada ahirettede hesabını sorsun inşallah..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yeni o/o yum diyen kafasi guzele ~ 12 yıl önce
kardes bu alkol kafasi degil ne iciosan bizede ver bizde senin kafani yasiyalim. o zaman bogazda hissederiz belki kendimizi hatta 12 saat bile yeter...!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ANLADINIZ MI ŞİMDİ ~ 12 yıl önce
GREV ZAMANI BURDA " KAZANDIĞINIZ PARA YETMİYO MU BEGENMEYENLER GİTSİN" TARZINDA YORUM YAPTINIZ BİZ HER DEFASINDA BİZİM DERDİMİZ PARA DEĞİL DEDİK HAKLARIMIZI ELİMİZDEN ALIYORLAR DEDİK ANLATAMADIK... İŞTE ŞİMDİ ANLADINIZ MI ONCA ARKADAŞIMIZ NEYİ SAVUNDU... ONCA ARKADAŞIMIZ NEDEN İŞTEN ATILDI... PARA İÇİN OLMADIĞINI ŞİMDİ ANLADINIZ MI???? BUNLAR DAHA BAŞLANGIÇ BAKALIM DAHA NE HAKLARIMIZ GİDECEK...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mr. ~ 12 yıl önce
Burada yazanların (özellikle pilot ağzından yazanların ) sahte kimliklerle boş vakitlerini gevezelikle doldurmak ve ortamı kışkırtmaktan zevk almak için yazdıkları, aslında bu sektörle uzaktan yakından alakaları olmadıkları o kadar belli ki, lütfen şu saçma yorumlara gaza gelmeyin artık ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000