23 Ocak 2012, Pazartesi 11:45:50

"SHGM NEYİNE GÜVENDİ DE 'BEN HALLEDERİM' DEDİ"

AirportHaber Başyazarı Sefa İnan, bu hafta da tespitleriyle adından söz ettirecek...
  • İngilizce konusu gerçekten önemlidir ve yazılanların hepsi doğrudur. Bizim 'doğru söyleyeni dokuz köyden kovan' bir yapımız var. Asla eleştiriye açık olamıyoruz. Neden gerçekler önümüzde durduğu halde görmemeyi tercih ediyoruz? Ne zaman hatalarımızdan ders almayı öğreneceğiz. Aksini iddia etmektense eksiklerimizi görüp neden tamamlamak için çaba sarf etmiyoruz?
  • level 4 seviye yaklasik %60 seviyesidir yani 10 uzerinden 6 dir ki bu havacilik ingilizcesidirki pilot olan bir arkadas normal ingilizce seviyesi 50 olsa havacilikla beraber 60 seviye elde eder . isin suyunu cikarip ingilizce bilmekten bahsedip sanmayinki 100 seviye isteniyo o yuzde yabanci hayrani arkadaslar pilotlarin nerdeyse hepsi zaten bu seviyede baba ekip hocalarimizin bile 30 yildir kule konusmasindan ogrenebilecegi seviyedir kimse dert etmesin zenginin parasida zugurdun cenesini yormasin pilot
  • PİLOTLARA LEVEL 4 ŞART. CAN TAŞIYORLAR.DİL YETERSİZLİĞİNDEN BİR KAZA OLURSA KİM VERECEK HESABINI. PİLOT OLAN DA O ŞARTI YERİNE GETİRECEK,LEVYE DİREKSİYON DEVRİ ÇOKTAAAAN GEÇTİ. HER MESLEĞİN GEREKLİLİKLERİ VAR. PİLOTLUĞUNDA,İNGİLİZCE OLMAZSA OLMAZLARINDAN BİRİ.UÇŞ. İŞLTME İYİ BİR NOKTAYA EL ATTI DERKEN SULANDIRILMASIN LÜTFEN
  • iç hatlarda uçan yabancılara bir sorun bakalım otobüs uçuğa çarptı diye o akıcı Türkçeleriyle Van, Hatay, Muş , Trabzon, Diyarbakır vs'deki Level 6 seviyesindeki yer personeline anlatsın.
  • icao level 4 sinavi dunyada ruslar ve cinliler icin cikti.. onlar napti benim pilotlarim level 6 dedi verdiler.. fransizlar italyanlarda.. keze ayni sekilde.. thy de zaten dili yeterli olan yurtdisina yazilir, yetersiz ic hatlarda ucar.. cozum basittir.. ne abartildi su ingilizce.. bizim ulkemizin yuzde 90 ingilizce bildigi icin! nedense bu konuda soz sahibidir bizim halkimiz..
  • Bence yöneticiler hatta konuları iyi anlasınlar diye ilgili gazetecilik (Sefa bey) yapanlarda çok iyi ingilizce bilmeli yada yabancı olmalı, hatta yolcularda hep yabancı olmalı ki ingilizce yapılacak anonsları iyi anlabilmeli
  • DÜN SİTENİZDA LEVEL 4 KURS REKLAMI VARDI ACABA LİSAN KONUSU TİCARETE YÖNELİK Mİ BÜYÜTÜLÜTOR.KOPENAGTA SINAVA GİRENLERE DİREK LEVEL 6 VERİLİYORMUŞ.ORADAN LEVEL 6 ALAN YABANCİLARI SHMG BİR SINAV YAPSIN KAÇ ALIYORLAR BİR GÖRELİM.
  • şu anda pilotlara 2013e kadar level4 verildi bile...lisanslarına işlendi burası türkiye...aslında iyi para kaldırırdı shgm yapsaydı sınavları:)
  • 12-16 eylul arasi yapilan dil yeterlilik sinav sonuslarini niye hala aciklamiyor? neyi planliyor? bu sinavlarda cogu kisinin sinavdan kaldigi dogrumudur?
  • uçuş emniyetini dile bağladın ya ... bence ingilizce öğretmenlerini pilot yapsınlar; belki de ingiltereden tuttuğunuzu getirin diyeceğim ama fransada anlaşılmazlar ki..
Sefa İnan, geçen hafta yazdığı sarkastik yazısının yankılarını bu haftaki yazısında açıklarken okuyucularına da özellikle seslendi.

2012 yılına ilişkin havacılık sektörüyle ilgili pek çok tahmin ortalarda dolaşırken, genellikle olumsuz rüzgârların estiğini söylemek mümkün. Aslında her yılın başında benzer konular gündeme getiriliyor ama özellikle Türk şirketler yıl sonunda olumlu rakamlar açıklıyor.
 
Peki işin aslı nedir ve bu yılın sonunda Türk şirketlerin durumu tam olarak ne olacak? İşte bu durumu araştıran ve köşesinden aktaran Başyazar İnan, Saga Havayolları'nın son durumu ve kiralama yoluna giden birçok Türk şirketin halini ele alarak konuya başladı. 
 
Bu yılın en önemli konularından biri haline gelen bir başka husus da şüphesiz Türk pilotların İngilizce yeterliliği. Danimarka medyasında yer aldıktan sonra Türkiye'de ses getiren ve sorgulanmaya başlayan kokpit ekibinin İngilizce yeterliliği konuşulmaya devam edecek cinsten.
 
Uçuş İşletmenin pilotlardan konuyla ilgili belgelendirme isteği yankılarını süredursun, Teknik A.Ş.'de de İngilizce sorunu su yüzüne çıktı. THY'nin başı şu sıralarda İngilizce ile dertte.
 
Konunun bir de SHGM ayağı olduğunu Sefa İnan ortaya çıkardı. Level-4 konusunda ICAO'ya garanti veren SHGM, verdiği garantiye rağmen tarihi ertelemeye devam ediyor.
 
İşte Başyazar Sefa İnan'ın taşları yerinden oynatacak tespitleriyle dolu o köşesi...
 
Saga Havayolları ne durumda?

Wet-Lease'e yönelen şirketler bu kış ne yapacak?

THY'de İngilizce sorunu çözümsüzlüğe mi gidiyor?

THY Teknik'de de ortaya çıkan İngilizce sıkıntısı nelere yol açacak?

Danimarka medyasını önce yalanlayan, sonra ise pilotlardan yeterlilik belgesi isteyen THY ne yapmaya çalışıyor?

Peki ya SHGM Level-4 konusunu neden basitleştirdi?

ICAO'nun Level-4 uygulamasını SHGM 'ben hallederim demesine rağmen neden ertelemeyi sürdürüyor?

ICAO'nun değelendirmesine göre kazaların yüzde 70'i dil yetersizliğine bağlı ise bizim şirketlerin durumu ne olacak?

Türk şirketleriyle uçanlar emniyetsiz mi uçuyor?

SHGM'nin yaptırımı olacak mı?


"SHGM NEYİNE GÜVENDİ DE 'BEN HALLEDERİM' DEDİ"

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Misafir ~ 12 yıl önce
İngilizce konusu gerçekten önemlidir ve yazılanların hepsi doğrudur. Bizim 'doğru söyleyeni dokuz köyden kovan' bir yapımız var. Asla eleştiriye açık olamıyoruz. Neden gerçekler önümüzde durduğu halde görmemeyi tercih ediyoruz? Ne zaman hatalarımızdan ders almayı öğreneceğiz. Aksini iddia etmektense eksiklerimizi görüp neden tamamlamak için çaba sarf etmiyoruz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
level 4 seviye yaklasik %60 seviyesidir yani 10 uzerinden 6 dir ki bu havacilik ingilizcesidirki pilot olan bir arkadas normal ingilizce seviyesi 50 olsa havacilikla beraber 60 seviye elde eder . isin suyunu cikarip ingilizce bilmekten bahsedip sanmayinki 100 seviye isteniyo o yuzde yabanci hayrani arkadaslar pilotlarin nerdeyse hepsi zaten bu seviyede baba ekip hocalarimizin bile 30 yildir kule konusmasindan ogrenebilecegi seviyedir kimse dert etmesin zenginin parasida zugurdun cenesini yormasin pilot

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
PİLOTLARA LEVEL 4 ŞART. CAN TAŞIYORLAR.DİL YETERSİZLİĞİNDEN BİR KAZA OLURSA KİM VERECEK HESABINI. PİLOT OLAN DA O ŞARTI YERİNE GETİRECEK,LEVYE DİREKSİYON DEVRİ ÇOKTAAAAN GEÇTİ. HER MESLEĞİN GEREKLİLİKLERİ VAR. PİLOTLUĞUNDA,İNGİLİZCE OLMAZSA OLMAZLARINDAN BİRİ.UÇŞ. İŞLTME İYİ BİR NOKTAYA EL ATTI DERKEN SULANDIRILMASIN LÜTFEN

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
iç hatlarda uçan yabancılara bir sorun bakalım otobüs uçuğa çarptı diye o akıcı Türkçeleriyle Van, Hatay, Muş , Trabzon, Diyarbakır vs'deki Level 6 seviyesindeki yer personeline anlatsın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
icao level 4 sinavi dunyada ruslar ve cinliler icin cikti.. onlar napti benim pilotlarim level 6 dedi verdiler.. fransizlar italyanlarda.. keze ayni sekilde.. thy de zaten dili yeterli olan yurtdisina yazilir, yetersiz ic hatlarda ucar.. cozum basittir.. ne abartildi su ingilizce.. bizim ulkemizin yuzde 90 ingilizce bildigi icin! nedense bu konuda soz sahibidir bizim halkimiz..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Bence yöneticiler hatta konuları iyi anlasınlar diye ilgili gazetecilik (Sefa bey) yapanlarda çok iyi ingilizce bilmeli yada yabancı olmalı, hatta yolcularda hep yabancı olmalı ki ingilizce yapılacak anonsları iyi anlabilmeli

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
DÜN SİTENİZDA LEVEL 4 KURS REKLAMI VARDI ACABA LİSAN KONUSU TİCARETE YÖNELİK Mİ BÜYÜTÜLÜTOR.KOPENAGTA SINAVA GİRENLERE DİREK LEVEL 6 VERİLİYORMUŞ.ORADAN LEVEL 6 ALAN YABANCİLARI SHMG BİR SINAV YAPSIN KAÇ ALIYORLAR BİR GÖRELİM.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
şu anda pilotlara 2013e kadar level4 verildi bile...lisanslarına işlendi burası türkiye...aslında iyi para kaldırırdı shgm yapsaydı sınavları:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
12-16 eylul arasi yapilan dil yeterlilik sinav sonuslarini niye hala aciklamiyor? neyi planliyor? bu sinavlarda cogu kisinin sinavdan kaldigi dogrumudur?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
uçuş emniyetini dile bağladın ya ... bence ingilizce öğretmenlerini pilot yapsınlar; belki de ingiltereden tuttuğunuzu getirin diyeceğim ama fransada anlaşılmazlar ki..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000