18 Nisan 2010, Pazar 06:40:06

Seyahatlerinizi erken planlayın...

Akşam Gazetesi havacılık yazarı Tolga Turgut, bu haftaki köşe yazısında Türk yolcusunun havayolu ileseyahat kültürüne değinmiş. İşte Turgut'un o yazısı...
Son 10 yılın verileri ışığında, ülkemizde havayolu seyahatinde müthiş gelişmeler yaşandığını görmemek için kör olmak gerekir. Acaba tüm bu gelişmelere paralel olarak Türk yolcusunun havayolu ile seyahat kültüründe ne gibi değişimler yaşanmakta?

Aslında gelişim ile otobüs kültüründen uçak kültürüne geçişi kastediyoruz. Sivil havacılık sektörünün liberalleşmesi tüm ülkelerde bir geçiş süreci gerektirmiştir. Ülkemizde ulaşım konusunda bir transformasyon dönemi yaşanıyor. Liberalleşme hareketi sonucu artan rekabet, toplumdaki alt-orta gelir grubuna kadar herkese uçağa binme imkanı sağlarken ülke kültürünün de homojenize olmasına katkıda bulundu ki bu büyük bir gelişme. Peki, bu rekabetçi ortamda daha ekonomik fiyatlarla uçabilmeyi ne kadar beceriyoruz? Elde ettiğimiz uçuş millerini nasıl değerlendiriyoruz? Aynı havayolu tercihini sürdürmenin bize ne gibi faydaları var? İnternetten mi yoksa seyahat acentesinden mi uçak bileti almak avantajlı? Yolcu olarak haklarımızın ne kadar farkındayız? Tüm bu konuları kimi zaman bir yolcu, kimi zaman ise bir sektör çalışanı olarak takip ediyorum.

Özellikle yaz ayları yaklaşırken havayollarının çok cazip fiyat kampanyaları var. Dünyada devam eden ekonomik kriz nedeniyle çoğu ülkede uçak koltuk arzı azalırken, ülkemizde artıyor. Bu yaz uçak yolcuları bence bu avantajları çok iyi değerlendirmeli.

EKONOMİK ULAŞIMIN İPUÇLARI
Havayolu ile ekonomik ulaşımın en önemli kuralı, erken rezervasyon veya bilet satın almaktır. Bunun için fırsatları sürekli takip etmeli, internet veya seyahat acentelerinden faydalanmalısınız. Seyahat için mecburi bir zaman sınırı yoksa hafta içi yoğun olmayan saatleri tercih etmek, uçak bileti fiyatını yüzde 50'lere kadar düşürecektir. Bilet alırken sadece uçuş değil, vergiler, havalimanına ulaşım, otopark gibi tüm masraflar da dikkatlice hesaplanmalı.

Bütçe ve kolaylıklar açısından havalimanlarında sunulan vale parking, indirimli otopark, havayolu veya bankaların lounge kullanım hizmetlerinin de farkında olmak gerekiyor. Memnuniyet veya şikayetleri yazılı yapmak her zaman hizmet kalitesini yüksek tutmaya katkı sağlar, ancak bu konuda biz Türkler nedense çok tembeliz. Kanımca ülkemiz havacılığında en büyük ilerleme bize hizmet sağlayan havacılık işletmelerine daha fazla geri bildirim yaptığımız zaman olacak.

THY, Pegasus, Atlas, Sunexpress ve Onur gibi havayollarının çoğunda müşteri bağlılık programları olduğu gibi, hepsinin de değişik bankalarla özel anlaşmaları var. Bu programlar (Frequent Flyer) uluslararası platformda havayolları için çok değerli. Yolcuların özellikle bu üyeliklerden elde edilecek kazanımların ve ilgili kampanyaların takipçisi olması büyük fayda sağlayacaktır. Havayollarının en büyük gücü yolcularıdır. Diğer pek çok gelişmiş sivil havacılık sektörü sahibi ülkelerde olduğu gibi, Türkiye'de de havayolu kültürünün gelişimi aslında birçok anlamda bilinçli bir tüketici toplumunun oluşmasına da katkı sağlıyor.

Tolga Turgut
Seyahatlerinizi erken planlayın...

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000