22 Kasım 2010, Pazartesi 08:48:25

SABİHA GÖKÇEN'İN YARISINI PEGASUS UÇURUYOR

Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Vahap Munyar, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nı (ISG) Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir ve CEO Gökhan Buğday'la yaptığı söyleşiyi kaleme aldı.
  • SAW a IST da diyenlere hayretle bakıyorum. Bir aralar Yalova da IST a bağlıydı. Unutmayın. SAW olsa olsa İzmit veya Adapazarı havalimanı olur. Ama asla IST olmayacak.
  • Bakırköyde oturanlar için SAW uzak. Kadıköyde oturanlar için AHL uzak. Peki bu işin orta yolu yokmu ? Silivriye ise Bakırköy uzak, Taksim daha uzak. Kadıköy ise inanılmaz uzak. Ama Beylikdüzü daha müsait. Herkes kendi ihtiyacı doğrultusunda kendisine en yakın havalimanına giderse daha isabet li olur. SAW daha cok Anadolu yakasında oturanlara hitap ediyor. AHL ise hem Avrupa hem Anadolu yakasında oturanlara hitap ediyor. Nedenine gelince ise SAW dan bulamadıgınız bir çok uçuş noktasına AHL den bilet bulabilmenizdir... AHL Türkiyenin Avrupaya ve Dünyaya açılan en büyük hava kapısıdır. SAW ın geleceği ise Bina işletmecesi LİMAK ın becerisime kalmıştır. Biraz daha iyi işletilirse belki iyi bir mevkiye gelebilir . . . Zaman gösterir . . .
  • Silivri ile beşiktaş arası kaç km haberin yok galiba.saw şehir dışı ama silivri şehir içi.komşunun ilkokul 1 e giden çocuğu falan vardır.istersen sor ona cevap versin de öğren
  • saw istanbul dışında,kötü yerde vs diye küçümseyen arkadaşlar.bunun bence 2 nedeniniz olabilir.Ya saw da kendinize iş bulamadanız yada terfi edemediniz.Yada Anadolu yakası yaşayanları ile müthiş bir sorununuz var.Allah bilir evleriniz de ya silivridedir yada gebze de.Allah akıl fikir versin.Sizin işiniz gücünüz yokmu.Neredeyse nerede.Yolcu memnunmu asıl önemli olan o.Sizin kompleksleriniz değil
  • AHL den çıkarken Sirkeci, Sahil yolu, Florya diye tabela var. SAW dan çıkınca Istanbul 18 km dıye tabela var :)) Bana kimse bunun açıklamasını yapamadı henüz. Madem Sabiha İstanbul İL sınırları içindeyse neden ISTANBUL 18 km diye tabela koymuşlar :)) Ordaki tabela çakma mı ? Kim koymuş onu oraya ? Havayolu müdürüm yoksa o tabelayı oraya diken sizmisiniz :))) ? AHL den çıkınca neden ISTABUL 18 km dıye tabela yok ??? Yok çünkü AHL İstanbul il sınırları içerisinde hemde Istanbulun göbeğinde ve ulaşımı son derece kolay olan bir havalimanıdır. Gelelim diger mezvuya Uçak faciası olurda uçak düşecek olursa her yere düşer. Floryada binaların üzerine düşecek diye bir kural yok. Boş bir araziye veya denizede düşebilir. İlahi takdirat bu !
  • Yorumları okurken gülmekten alamadım kendimi? Yok SWA Istanbul'da mıymış? Değil miymiş? Hava alanının kentin tam ortasında olması mı gerekiyor? O zaman AHL da uzak, Beyoğlu'na yapılsın yeni bir havaalanı o zaman kentin tam ortsında olur, araç gerekmez yürüyerek gider insan. Kalkınmış ülkelerde çoğunlukla hava alanları doğal olarak kentin çok dışında olur. İlk yapıldığı zaman da AHL o zamanki adıyla YEŞİLKÖY de İstanbul'un dışındaydı.
  • airporthaber arşivindeki ISG haberlerine hızlıca göz gezdirdim. Her haberde farklı şirket sayısı, yolcu sayısı, oranlar var. 36, 43, 51. Hepsinde farklı yolcu sayıları. Hatta Şirket CEOsunun ardarda 2 haberinde farklı rakamlar var. Şirket yöneticileri gerçek sayılar yerine gercekleşmesini ümit ettikleri rakamları habere veriyorlar sanırım.
  • Öğrenmemek ayıp. İstanbul'un büyüklüğünü, sınırlarını, nüfusunu da bilmiyor olmak ayıp değil. Öğrenmek için ilk adım okumak olabilir:) http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0stanbul
  • SAW istanbulsa demek ben edirnede oturuyorum.
  • Bilmemek değil öğrenmemek ayıp demişler. İstanbul'u bilmeyenler olabilir. Ama burdan laf yetiştirenler bir www.ibb.gov.tr ye girip istanbul haritasına baksınlar. öğrensinler yazık.
Limak Holding, GMR Infrastructure ve Malaysia Airports Holdings Berhad'ın ortaklaşa işlettiği İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nı (ISG) Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir ve CEO Gökhan Buğday'la geziyoruz.

Söze Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir'in kızı ve holdingin de Yönetim Kurulu Üyesi olan Ebru Özdemir girdi:
- Havalimanı işletme işini çok sevdik. Adrenalin çok yüksek. Günün 24 saati hiç durmayan bir iş kolu.
- İhaleyi ilk kazandığınızda bu işi bilenler fiyatın yüksekliğinden söz ediyordu.
Gökhan Buğday, örnekleri sıraladı:
- Atatürk Havalimanı ihaleye çıktığında 26 milyon yıllık yolcu vardı, 3 milyar dolara verildi. Antalya Havalimanı'nın yolcu sayısı 18 milyondu, o da 3 milyar doları buldu. Biz de 3 milyar dolar verdik, yolcu sayısı 1.9 milyon düzeyindeydi.
- Yani, bu örnekler sizin yüksek fiyat verdiğinizi ortaya koyuyor.
Ebru Özdemir, o dönemdeki kararlılıklarının altını çizdi:
- Bu işe girmeyi çok istiyorduk. Ortaklarımız da İstanbul'un cazibesini biliyordu. O kararlılıkla ihalede yüklendik ve aldık.
- Ayrıca yatırım da yaptınız...
- 500 milyon doları aşkın yatırım yaptık.
- Şimdi yolcu sayısı ne durumda?
Buğday yanıtladı:
- Ekim 2010 sonu itibariyle toplam 10 milyona dayandık. Bu yılı 4 milyonu dış hat, 7.5 milyonu da iç hat olmak üzere 11.5 milyon yolcuyla kapatırız.
Yeri gelmişken büyüme hızlarına dikkat çekti:
- Dünyada büyüme hızımızla rekor kırdık. Ayrıca Londra'da düzenlenen World Low Cost Airlines Congress'te (Dünya Düşük Maliyetli Havayolları Kongresi) "Dünyanın En İyi Havalimanı" seçildik.
Ebru Özdemir, bu noktada başta Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım olmak üzere hükümete teşekkürü ihmal etmedi:
- Hükümet, havacılıkla ilgili ilk adımları atarken, "Herkes uçacak" sözü verdi. Gerçekten de herkes uçuyor.
- Şu anda hangi havayolu şirketi en büyük müşteriniz?
- ISG'den geçen yolcuların yüzde 50'sini Pegasus taşıyor.
- Kaç havayolu şirketine hizmet veriyorsunuz?
- Şu anda 46 havayolu şirketi ISG'ye geliyor. Yurtiçinde 27, yurtdışında da 66 noktaya uçuş var.
- Yakaladığınız büyümeyle birlikte istihdam nasıl değişti?
Gökhan Buğday, verileri sıraladı:
- Biz devraldığımızda ISG'de 1100 doğrudan istihdam vardı. Şimdi 2 bin 300 kişi bizimle çalışıyor. Yine biz devraldığımızda havalimanında 5 bin kişi çalışıyordu. Bugün toplam çalışan sayısı 12 bine ulaşmış durumda. Yani, çalışan sayısı dikkate alındığında bir ilçe nüfusu oluşturuyoruz.Yılda 10 milyon yolcu, 12 bin kişiye iş kapısı açtıysa, İstanbul Sabiha Gökçen büyüdükçe, iş bulanların sayısı da doğru orantılı şekilde artacak gibi duruyor...
 
İç hat çok hızlı büyüyor dış hat büyüsün isteriz
 
Ebru Özdemir'le Gökhan Buğday'a yolcu başı gelirlerini sordum:- İç hat yolcusu başına 3 Euro alıyoruz. Bize asıl para kazandıracak olan dış hat yolcusu. Çünkü, yolcu başına 13.5 Euro alıyoruz.Ebru Özdemir, hemen şunu vurguladı:- İç hat yolcusunda inanılmaz büyüme var. Ancak, bu büyüme bize para kazandırmıyor. O yüzden dış hat yolcusu büyüsün diye çok çalışıyoruz.Bir noktanın daha altını çizdi:- Dış hat yolcusundan aldığımız her 1.5 Euro Savunma Sanayi Müsteşarlığı'na (SSM) gidiyor.
 
76 milyon Euro'luk ilk çek ocakta verilecek
 
Ebru Özdemir'e yıllık kira ödeme dönemini anımsattım:- 76 milyon Euro'luk ilk çekimizi ocak ayında teslim edeceğiz.- Bu paranın ne kadarını elde ettiğiniz gelirlerden karşılayabileceksiniz?- O konuda daha gidecek yolumuz var. Ancak, hedeflerimizin üstünde yol aldığımızı söylemeliyim.- Kirayı banka kredisiyle mi ödeyeceksiniz?- Çalıştığımız bankalar ISG'ye çok inanıyor, bizi destekliyor.
 
Atatürk Havalimanı'nın tamamlayıcısıyız
 
Ebru Özdemir'e TAV'ın işlettiği İstanbul Atatürk Havalimanı'yla aralarındaki ilişkiyi sordum:- Atatürk Havalimanı'na inen yabancı havayolu şirketlerine, "Bize gelin" diye asılıyor musunuz?- Biz Atatürk Havalimanı ile yarışmıyoruz. Tamamlayıcı havalimanı konumundayız.- Günlük rekorunuz kaç uçak oldu?Rakamı Gökhan Buğday verdi:- 405 uçağı bulduk... Ramazan Bayramı sonrasıydı. Yani referandum için dönüşler vardı.Ardından ISG'nin kapasitesini anımsattı:- 25 milyon yolcuya kadar hazırlıklıyız... 2011'de 10 milyonu iç hat olmak üzere 15 milyon yolcuya ulaşırız.
 
100 milyon yolcu çok uzak değil 3'üncü havalimanı gerekir
 
Ebru Özdemir'e, İstanbul'a 3'üncü havalimanı planını sordum:- Başbakan Tayyip Erdoğan, en son Sabiha Gökçen'deki bir törende İstanbul'a 3'üncü havalimanı gerektiğinin altını çizdi. Bu durum sizi tedirgin etmiyor mu?- 2020 sonrasında Atatürk Havalimanı ve biz 50'şer milyon yolcuya ulaşırız. 3'üncü havalimanı gerekir.Gökhan Buğday, ISG'de paralel pist hazırlıklarını anımsattı:- İkinci paralel pist için hazırlıklar sürüyor. Sanırım 300 milyon dolarlık bir harcamayla bitirecekler.- Siz de terminal kapasitesini büyüteceksiniz o zaman değil mi?- Biz bu yönde büyürüz.
 
Çevremizde 18 milyon nüfus var, hepsi THY'yi de istiyor
 
Türk Hava Yolları'nın (THY) bir süre önce İstanbul Sabiha Gökçen çıkışlı uçuşlarını yan şirketi Anadolujet'e bıraktığını anımsattım, Ebru Özdemir üzüntüsünü dile getirdi:- Bu durum bizi üzdü. THY'nin yeniden ISG'ye dönmesini bekliyoruz.Gökhan Buğday, vatandaş baskısını gündeme getirdi:- Bursa'dan Zonguldak'a kadar buraya gelen yolcu var. Çevre illerle birlikte 18 milyon nüfusa hitap ediyoruz. Yolcular sürekli THY'nin eksikliğini anımsatıyor ve istiyor.- THY, yeniden döner mi buraya?- Kararlarını yeniden gözden geçirip dönmelerini bekliyoruz.

Vahap MUNYAR
HÜRRİYET
SABİHA GÖKÇEN'İN YARISINI PEGASUS UÇURUYOR

Yorumlar Tüm Yorumlar (33)

Misafir ~ 13 yıl önce
SAW a IST da diyenlere hayretle bakıyorum. Bir aralar Yalova da IST a bağlıydı. Unutmayın. SAW olsa olsa İzmit veya Adapazarı havalimanı olur. Ama asla IST olmayacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bakırköyde oturanlar için SAW uzak. Kadıköyde oturanlar için AHL uzak. Peki bu işin orta yolu yokmu ? Silivriye ise Bakırköy uzak, Taksim daha uzak. Kadıköy ise inanılmaz uzak. Ama Beylikdüzü daha müsait. Herkes kendi ihtiyacı doğrultusunda kendisine en yakın havalimanına giderse daha isabet li olur. SAW daha cok Anadolu yakasında oturanlara hitap ediyor. AHL ise hem Avrupa hem Anadolu yakasında oturanlara hitap ediyor. Nedenine gelince ise SAW dan bulamadıgınız bir çok uçuş noktasına AHL den bilet bulabilmenizdir... AHL Türkiyenin Avrupaya ve Dünyaya açılan en büyük hava kapısıdır. SAW ın geleceği ise Bina işletmecesi LİMAK ın becerisime kalmıştır. Biraz daha iyi işletilirse belki iyi bir mevkiye gelebilir . . . Zaman gösterir . . .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Silivri ile beşiktaş arası kaç km haberin yok galiba.saw şehir dışı ama silivri şehir içi.komşunun ilkokul 1 e giden çocuğu falan vardır.istersen sor ona cevap versin de öğren

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
saw istanbul dışında,kötü yerde vs diye küçümseyen arkadaşlar.bunun bence 2 nedeniniz olabilir.Ya saw da kendinize iş bulamadanız yada terfi edemediniz.Yada Anadolu yakası yaşayanları ile müthiş bir sorununuz var.Allah bilir evleriniz de ya silivridedir yada gebze de.Allah akıl fikir versin.Sizin işiniz gücünüz yokmu.Neredeyse nerede.Yolcu memnunmu asıl önemli olan o.Sizin kompleksleriniz değil

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
AHL den çıkarken Sirkeci, Sahil yolu, Florya diye tabela var. SAW dan çıkınca Istanbul 18 km dıye tabela var :)) Bana kimse bunun açıklamasını yapamadı henüz. Madem Sabiha İstanbul İL sınırları içindeyse neden ISTANBUL 18 km diye tabela koymuşlar :)) Ordaki tabela çakma mı ? Kim koymuş onu oraya ? Havayolu müdürüm yoksa o tabelayı oraya diken sizmisiniz :))) ? AHL den çıkınca neden ISTABUL 18 km dıye tabela yok ??? Yok çünkü AHL İstanbul il sınırları içerisinde hemde Istanbulun göbeğinde ve ulaşımı son derece kolay olan bir havalimanıdır. Gelelim diger mezvuya Uçak faciası olurda uçak düşecek olursa her yere düşer. Floryada binaların üzerine düşecek diye bir kural yok. Boş bir araziye veya denizede düşebilir. İlahi takdirat bu !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Yorumları okurken gülmekten alamadım kendimi? Yok SWA Istanbul'da mıymış? Değil miymiş? Hava alanının kentin tam ortasında olması mı gerekiyor? O zaman AHL da uzak, Beyoğlu'na yapılsın yeni bir havaalanı o zaman kentin tam ortsında olur, araç gerekmez yürüyerek gider insan. Kalkınmış ülkelerde çoğunlukla hava alanları doğal olarak kentin çok dışında olur. İlk yapıldığı zaman da AHL o zamanki adıyla YEŞİLKÖY de İstanbul'un dışındaydı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
airporthaber arşivindeki ISG haberlerine hızlıca göz gezdirdim. Her haberde farklı şirket sayısı, yolcu sayısı, oranlar var. 36, 43, 51. Hepsinde farklı yolcu sayıları. Hatta Şirket CEOsunun ardarda 2 haberinde farklı rakamlar var. Şirket yöneticileri gerçek sayılar yerine gercekleşmesini ümit ettikleri rakamları habere veriyorlar sanırım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Öğrenmemek ayıp. İstanbul'un büyüklüğünü, sınırlarını, nüfusunu da bilmiyor olmak ayıp değil. Öğrenmek için ilk adım okumak olabilir:) http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0stanbul

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
SAW istanbulsa demek ben edirnede oturuyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bilmemek değil öğrenmemek ayıp demişler. İstanbul'u bilmeyenler olabilir. Ama burdan laf yetiştirenler bir www.ibb.gov.tr ye girip istanbul haritasına baksınlar. öğrensinler yazık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000