22 Kasım 2009, Pazar 08:21:17

Sabiha Gökçen ve ahde vefa...

Akşam Gazetesi Havacılık Yazarı Tolga Turgut, bu haftaki köşesinde Sabiha Gökçen ve Airshow'u kaleme almış. İşte Turgut'un o yazısı...
  • Asker düşmanları her yerde kendini belli ediyor. Onlar için çok üzülüyorum zavallılar. Günün günü geldiğinde bu laflarının altında kalacaklar.
  • her meslegin doruk noktaları vardır ve ideal olanda o tepe noktaya ulasmaktır.Dısişlerinde büyükelcilik gibi,bilimde profesorluk gibi,askerlikte pasalıga ulasmak gibi.bu yorumu yapan paşa cocugu degil ama bir yazarın\\\'pasa cocugu\\\'\\\' olmasının konu ile ne alakası var?insanlar gecmisiyle,ailesiyle gurur duyar.arkadasın asagılık ve kıskanclık duygusu tavana vurmus,yazık.
  • ne olacak bu memelketenin hali? ya paşalar ya da işi bilmeyen sırf babaları uğruna işe alınan ne havacılığı ne de uçağı bilmeyen paşa çocukları havacılığı ne kadar ileriye götürebilir? Amaç havacılığı mı ileriye götürmek yeni projeler üretmek yoksa bal tutan parmağını yalar hesabı fırasttan istifade mi etmek? Korhan Hocaya saygılar. bu kadar kurtun arasında işi idare etmek sabır ister.
  • sabiha gökçende epey bi yılım geçti benim de epey bi yerlerim sızladı.ama kas olarak.biz de okulumuzda Muhterem Sabiha gökçeni misafir etmiştik kendisiyle şahsen tanıştık.bu thy köle düzeni 1999 dan itibaren sürünce al başına çal dedik emeği geçenlere sövdük saydık bi kaç yıldır saw dayız.biz turgut tan ii biliriz.saw ı adam eden hangi şirket ise siz cevabını bulun.benim burda 4 yıl emeğim var ben budur desem olmaz.ama saw bizim gibi dünya gezmiş görmüş insanlar için bir köy meydanından farksız...
  • SAW için ilk yönetimin önerdiği master plan 10 yıl sonra akıl edilip şimdi uygulanıyor. Turgut Bey'in haklı olduğu bir şey varsa o da paşa çocuğu olmadan kurucu ekipte olup emek sarfeden kişiler de olması. Şu anda bile tatlı emekliliklerini yaşayan paşalar tarafından yönetiliyor HEAŞ ve paşa çocuklarına kolay iş imkanı için hem HEAŞ hem de Limak üzerinden epey çaba sarfediyorlar.
  • saw kimlere kaldı sayın turgut.... tebrikler...

Geçtiğimiz günlerde sevdiğim ve de saydığım bir dostumun Sabiha Gökçen Havalimanı konusunda yazdığı bir makale beni hem düşündürdü hem de havacılığın özünde olan ahde vefa duygusunu sorgulamaya itti.

Açılan yeni terminali nedeniyle şu sıralar havacılık gündemimizin ilk sıralarında yer alan Sabiha Gökçen Havalimanı ile ilgili, pek çok farklı yazar ve TV yorumcusu doğru olmayan ya da eksik bilgilerle hareket ederek, sadece ve sadece şu anda sahnede olan insanlara kredi verip methiyeler düzmekteler. Tabii ki bu durum Sabiha Gökçen Havalimanı'nın İşletme Başkanlığı görevini başarı ile yapmış olan Dr. Korhan Oyman'ı ve oraya emeği geçmiş pek çok adı anılmayan insanı da haklı olarak üzmüş. Yazıyı merak edenler 'airporthaber.com' havacılık sitesinden erişebilirler.

Bizzat ben de Sabiha Gökçen Havalimanı'nın 2000-2002 yıllarında pazarlama müdürlüğünü yaptığımdan, o tarihte yaşanan heyecan ve sarf edilen emeğin bir parçası olmaktan her zaman gurur duymuşumdur. Her ekipte olduğu gibi dürüst, havacılık heyecanını damarlarında hisseden çalışkan insanların yanı sıra, o ekibin içinde de havacılık sevgisinden yoksun, fazla hayalperest ve ekipçilikten çok grupçuluğa önem verenler de bulunmuştur. SSM'nin liderliğinde kurulmuş olan HEAŞ şirketinin ilk emektarları, aslında ülkemizin ilk havalimanı işleticisi olmanın, yanlış zamanlama ve konjonktürün kurbanı olmuşlardır. HEAŞ'ın ilk yönetiminde bulunan üç-beş kişinin stratejik hatalarını pırıl pırıl bir ekibe yüklemeleriyle ciddi bir talihsizlik yaşanmıştır.

Bu köşenin düzenli okuyucuları Sabiha Gökçen Havalimanı ile duygusal bir bağım olduğunu fark etmişlerdir. Zira orası benim gibi gerçekten havacılığı seven pek çok kişi için, tarif edilemeyecek heyecanlar ile hayallerin paylaşıldığı bir mekan ve sağlam bir okul görevini görmüştür.

***

Ülkemizde havayolu veya havalimanı işletmesi olarak, yurtdışında fuarlara katılıp Türkiye, İstanbul ve Sivil Havacılığımızın tanıtımı için emek harcayan ilk grubun, Türkiye'ye ilk düşük maliyetli havayollarını (DMH) getirmek için çabalayanların HEAŞ'ın ilk ekibi olduğunu çok az kişi bilir. Türkiye'de daha henüz deregülasyon olmamasına rağmen ülkemiz havayollarından KTHY ile yurtiçinde düşük maliyetli network kurulması için çabalayan da ekip yine aynı ekiptir. Hiç unutmuyorum, o zor ve sıkıntılı günlerde bir köşe yazarının Sabiha Gökçen Havalimanı ile ilgili başlığı 'Sabiha Gökçen'e sinekler mi konacak' idi. Tüm baskı ve dirence, yapılan üvey evlat muamelesine rağmen bugün kimsenin adını anmadığı o ekip, Türkiye'de son yıllarda açılmış en büyük meydanı hizmete sunmuş ve uçak trafiğini neredeyse taştan çıkartmıştır. Dünyada bu boyuttaki meydanlar açıldıktan sonra politik destek ve milli havayolu (o konjonktürde THY idi) desteğinden yoksun olurlarsa yılda ancak 100-150 bin yolcuya hitap edebilirler. Meraklı olanlar benzer örnekleri ABD ve İngiltere havacılık tarihinden inceleyebilirler. Zira Sabiha Gökçen'in de ivme kazanması ülkemizde 2003 sonu ile başlayan havacılığın liberalleşme hareketi ve ilgili bakanlıkların (Ulaştırma ile Savunma) uyumu sonucu gerçekleşmiştir. Dilerim bundan böyle konu ile ilgili yorumda bulunanlar, bugün sahnede olanlar kadar o sahneyi yaratanların da hakkını verirler. Çoğu insan gitgide vefadan uzak bir toplum olduğumuzu düşünse de ben hala iyimserliğimi korumak istiyorum. Zira o havalimanının ismi bile bir ahde vefa ve saygı olarak Ata'mızın manevi kızının ismini taşımaktadır.

Airbus ve Boeing'den olumlu haberler

Geçtiğimiz hafta düzenlenen ve sektörde herkesin ekonomik resesyonunun gidişatı ile sinyaller beklediği Dubai Air Show'da, gerek Airbus gerekse Boeing üst düzey yöneticileri yaptıkları yorumlarla artık krizin dip noktasından çıkışa geçişin başladığı yönünde beyanatta bulundular.

Airbus'ın üst düzey yöneticisi John Leahy, Boeing üst düzey yöneticisi Randy Tinseth'e oranla daha iyimser açıklamalarda bulundu. Leahy, pazar şartlarının 6-9 ay öncesine göre çok daha iyi olduğunu, trafiğin tekrar artma trendine girdiğini ve artık havayollarından iptal ve erteleme talepleri gelmediğinin altını çizdi. Daha önce de değindiğimiz üzere, sektörel gidişatın en sağlıklı göstergesi uçak üreticilerinin durumudur. Eğer siparişleri ve teslimatları artıyorsa sektörün ve hatta dünya ekonomisinin düzelmeye başladığını varsayabiliriz.

Boeing'den Tinseth ise daha temkinli olarak, 2010 yılında trafik artışının daha net görüleceğini ve 2012'de çok daha fazla sipariş beklentileri olduğunu açıkladı. Boeing'in Airbus'a oranla daha temkinli açıklamalar yapmasını doğal karşılıyorum, zira ABD havacılık rakamları yapılan tahminlere göre önümüzdeki 5 yılda Orta ve Uzakdoğu ile Avrupa'nın çok daha altında artacak gibi görünüyor.

Tolga TURGUT
AKŞAM

Sabiha Gökçen ve ahde vefa...

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Misafir ~ 14 yıl önce
Asker düşmanları her yerde kendini belli ediyor. Onlar için çok üzülüyorum zavallılar. Günün günü geldiğinde bu laflarının altında kalacaklar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
her meslegin doruk noktaları vardır ve ideal olanda o tepe noktaya ulasmaktır.Dısişlerinde büyükelcilik gibi,bilimde profesorluk gibi,askerlikte pasalıga ulasmak gibi.bu yorumu yapan paşa cocugu degil ama bir yazarın\\\'pasa cocugu\\\'\\\' olmasının konu ile ne alakası var?insanlar gecmisiyle,ailesiyle gurur duyar.arkadasın asagılık ve kıskanclık duygusu tavana vurmus,yazık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ne olacak bu memelketenin hali? ya paşalar ya da işi bilmeyen sırf babaları uğruna işe alınan ne havacılığı ne de uçağı bilmeyen paşa çocukları havacılığı ne kadar ileriye götürebilir? Amaç havacılığı mı ileriye götürmek yeni projeler üretmek yoksa bal tutan parmağını yalar hesabı fırasttan istifade mi etmek? Korhan Hocaya saygılar. bu kadar kurtun arasında işi idare etmek sabır ister.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
sabiha gökçende epey bi yılım geçti benim de epey bi yerlerim sızladı.ama kas olarak.biz de okulumuzda Muhterem Sabiha gökçeni misafir etmiştik kendisiyle şahsen tanıştık.bu thy köle düzeni 1999 dan itibaren sürünce al başına çal dedik emeği geçenlere sövdük saydık bi kaç yıldır saw dayız.biz turgut tan ii biliriz.saw ı adam eden hangi şirket ise siz cevabını bulun.benim burda 4 yıl emeğim var ben budur desem olmaz.ama saw bizim gibi dünya gezmiş görmüş insanlar için bir köy meydanından farksız...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
SAW için ilk yönetimin önerdiği master plan 10 yıl sonra akıl edilip şimdi uygulanıyor. Turgut Bey'in haklı olduğu bir şey varsa o da paşa çocuğu olmadan kurucu ekipte olup emek sarfeden kişiler de olması. Şu anda bile tatlı emekliliklerini yaşayan paşalar tarafından yönetiliyor HEAŞ ve paşa çocuklarına kolay iş imkanı için hem HEAŞ hem de Limak üzerinden epey çaba sarfediyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
saw kimlere kaldı sayın turgut.... tebrikler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000