23 Mayıs 2011, Pazartesi 08:30:49

"RUSYA'DA THY DEVRİMİ"

Güneş Gazetesi yazarlarından Kubilay Çelik, THY'nin Rusya'da olan büyümesinden bahsederken, yeni hedefleri de ele almış...
  • Kafanizi kumdan cikarin size alkislamayi ogretmediler mi orumceklendiniz devriniz gecti bravo thy
  • Frekans arttirma konusundaki görüsmelerde TÖSHID mutlaka devreye girmeli ve bu görüsmelerde yer almalidir.Zira özellikle MOSKOVA -ANTALYA hattinda halen doksanli yillarda yapilmis anlasma yürürlüktedir.Moskovadan Rus Havayolu sirketleri Türkiyeden ise sadece Türk Hava Yollari bu hatta ucabilmektedir.Yani tamamiyla bir kelime cümle oyunu yapilmis ve hayata gecirilmistir.Yillardir bu Problem malesef cözülemedi zira bu konuda Rus makamlari yaklasim göstermesine ragmen malesef Türk Hava Yollari bu konuda özel konumunu yitirmemek icin tüm görüsmeleri tikamistir.Yani Tamamiyla haksiz Rekabet söz konusudur.
  • THY'dan ucretsiz bilet almis, oraya suraya gitmis. Yorum degil, reklam bile degil, propagandadir.
  • Simdi durum boyledir: Aeroflot Istanbul ucuslarinin sayisini arttirmak istediginde "hayir, olmaz, AHL cok yogun bir havalimani, slot verilmez" diye cevap geliyor onlara. O zaman THY baska havalimanindan mi Rusya'ya ucmak istiyor mu diye sormak istiyorum. Hayir, AHLdan. Yani THY icin slot var, Aeroflot icin slot yok. Bu nasil bir is? Haksiz rekabet! Asil dusunulecek konu - turk yolcu nerede? Ruslar Turkiye'ye gelebiliyorlar, Turkler Rusya'ya gidemiyorlar...

Türkiye ile Rusya arasındaki uçak yolcusu sayısı 2005’te yıllık 65 bindi. 2010’da bu sayı 650 bine ulaştı. Vizenin kaldırılmasından sonra hedef 1 milyon yolcu

Türkİye ile Rusya arasında geçtiğimiz nisan ayında başlayan “vizesiz yaşam”ı yerinde incelemek ve bunun turist sayısına etkisinin olup, olmadığını görmek için Moskova’ya gittik.

Oraya giden herkesin yaptığı gibi; tarihi ve turistik yerleri dolaştıktan sonra, asıl gidiş nedenimizin yanıtını bulabilmek için, Kremlin’in yakınında bulunan THY Moskova Bürosu’na uğradık...

Biz son birkaç ayın bilançosunu beklerken, önümüze 5 yıllık bir başarı öyküsü çıktı.

Türk Hava Yolları; Rusya’da kelimenin tam anlamıyla bir “devrim” yaratıyor. Daha da ötesi, sınırları zorluyor. Kendisine verilen “uçuş kotası”nı çoktan doldurup, daha fazla “uçuş hakkı” istiyor.

Bu yüzden de Türk ve Rus yetkililer; önümüzdeki aylarda bir araya gelip, “bu kotayı ne kadar artırabiliriz”i görüşecek.

Biz istiyoruz, ama Ruslar, resmi hava yolları “Aeroflot daha fazla zarar görmesin” diye biraz gönülsüz davranıyor.

İsterseniz; neyi anlatmaya çalıştığımızı size rakamlarla vermeye çalışalım:

THY; Rusya’ya 1989 yılında girdi. O yıllardan 2005’e kadar “kör-topal” gitti, geldi.

2005 yılında; iki ülke arasında günde karşılıklı günde bir kere sefer vardı. (Haftada 7 kez)  Uçakların doluluk oranı yüzde 60 idi. Taşıdığı toplam yolcu sayısı ise, yıllık 65 bin kişiydi.

Bu tarihte Rusya (Moskova) THY’nin başına Mefail Deribaş atandı.

2010 yılına gelindiğinde ise; İstanbul-Moskova arasında günde tam 5 kez sefer yapılıyor. Bir uçuş noktasına, ( Moskova), (St. Petersburg, Rostov, Ufa, Ekaterinburg, Soçi, Kazan) da eklenerek 7 ayrı şehre yükseldi. Haftalık uçuş sayısı ise 40’a, doluluk oranı yüzde 80’e çıktı. Taşınan yıllık yolcu sayısı ise 650 bine ulaştı. Eğer kota sorunu çözülürse, THY, yılda 1 milyon yolcu taşımayı hedefliyor.

5 yıl önce Uçaklar yalnızca İstanbul Atatürk Hava Limanı’na uçuyordu. Şimdi ise; buna İstanbul Sabiha Gökçen ile, Antalya ve Ankara’da eklendi.

THY’nin yalnızca Moskova’da 10’u Türk, 40 Rus olmak üzere 50 çalışanı var. Bu ülkeye uçtuğumuz 6 bölgede de 20’si Türk toplam 50 kişi daha çalışıyor.

THY, Rusya’da sağladığı başarı sonucu, “En başarılı havayolu şirketi” seçildi ve Deribaş, Kremlin’de Rus Ulaştırma Bakanı’nın elinden “Altın At Arabası” ödülünü aldı.

4 milyon Rus turist

THY Rusya Müdürü Deribaş;  şu sıralarda Rusya’nın üçüncü büyük havayolu şirketini satın almak için girişimlerini sürdürdükleri söyledi. Deribaş: “Eğer bunu başarabilirsek, burada kota sorunumuz kalmayacak.  Rusya büyük bir yolcu kapasitesine sahip, istediğimiz kadar uçabileceğiz” diyor.

2010 yılında Rusya’dan, Türkiye’ye 3 milyon 200 bin turist gitmiş.

Geçtiğimiz nisan ayında iki ülke arasında vizenin kalkmasıyla birlikte, 2011 yılında bu sayının 4 milyona yükselmesi bekleniyor.

2005 yılında THY Moskova Bürosu’nun 5 telefon hattı  varmış. Gelişmleerle birlikte bu hatlar yeterli olmayınca sayı 30 hatta çıkarılmış. Ayrıca bir de “Call Center” kurularak gelen telefonlar, Türkiye’ye yönlendirilmiş. Buradan Türkçe, İngilizce ve Rusça yanıtlar verilebiliyor.

Uçaklar ise; yalnızca Rusya’nın değil, Avrupa’nın en genç filosu.unvanına sahip...

Rusya’ya sattığımız mallar

Moskova’da uğradığımız yerlerden biri de Türk Büyükelçiliği idi. Ticaret ataşeliğinden aldığımız bilgi, özetle şöyle:

Türkiye Cumhuriyeti’nin sanayileşmesinde, Ruslar’ın büyük önemi var.

1991 yılında Sovyetler Birliği dağılınca, Ruslar yiyecek, içecek ve giyecek ihtiyaçlarını Türkiye’den karşılamaya başladı.

Herkesin de bildiği o ünlü “Bavul Ticareti” bu dönemde başladı ve büyük yol aldı. Ancak Türk satıcıların birtakım istismarları ve Çin’in de Rus pazarına girmesi sonucu, Rus yetkililer bavul ticaretine sınırlama getirdi.

Bugün Türkiye’den Rusya’ya gelen mallar şöyle sıralanabilir.

1- Tekstil, 2- Otomobil, 3-İnşaat malzemeleri, 4-Gıda, 5-Makine.

Moskova’dan notlar...

- Moskova’nın nüfusu 10 milyon. Burada yaşayan Türkler’in sayısı ise 45-50 bin civarında. Rusya’nın diğer bölgeleriyle birlikte bu sayı 80 bine ulaşıyor.

- Rus Meclisi iki kanattan oluşuyor. Üst Kanat (Senato) 79 bölgeden, nüfusa bakılmaksızın 2 şer temsilcilci bulunduruyor. Alt Kanat (Duma) nüfusa göre meclise toplam 450 milletvekili gönderiyor.

- Moskova’daki ünlü Kremlin (Kale) kompleksi tam 270 dönüm arazi üzerine kurulmuş.

- Kremlin’in inşaatına 1485 yılında başlanmış, 1515 yılında bitirilmiştir.

- Etrafı duvarlarla çevrili olan ve içinde; Devlet Başkanlığı Sarayı ve onlarca hükümet binasının bulunduğu bu devasa komplekste tam 20 tane gözetleme kulesi bulunuyor.

- Kremlin; askeri, idari ve turist olmak üzere 3 bölümden oluşmaktadır.

- Fransızlar’ın ünlü komutanı Napolyon, Rusya’yı işgal ettiğinde 33 gün Kremlin’de kalmış.

- Devlet Başkanı Dimitri Medvedev de burada oturuyor. Ancak Başbakan Vladimir Putin’in çalışma ofisi ve yaşadığı yer, şehrin farklı bir yerinde. 

- “Medvedev” soyadının Rusça karşılığı “Ayı oğlu”imiş. Bu Rusça’da bir hakaret anlamına gelmiyor. Tıpkı bizdeki “Aslan Oğlu” gibi “gücü, kuvveti” simgeliyormuş.

- Moskova’da 6 tane cami var.

 Kubilay Çelik / GÜNEŞ

"RUSYA'DA THY DEVRİMİ"

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
Kafanizi kumdan cikarin size alkislamayi ogretmediler mi orumceklendiniz devriniz gecti bravo thy

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Frekans arttirma konusundaki görüsmelerde TÖSHID mutlaka devreye girmeli ve bu görüsmelerde yer almalidir.Zira özellikle MOSKOVA -ANTALYA hattinda halen doksanli yillarda yapilmis anlasma yürürlüktedir.Moskovadan Rus Havayolu sirketleri Türkiyeden ise sadece Türk Hava Yollari bu hatta ucabilmektedir.Yani tamamiyla bir kelime cümle oyunu yapilmis ve hayata gecirilmistir.Yillardir bu Problem malesef cözülemedi zira bu konuda Rus makamlari yaklasim göstermesine ragmen malesef Türk Hava Yollari bu konuda özel konumunu yitirmemek icin tüm görüsmeleri tikamistir.Yani Tamamiyla haksiz Rekabet söz konusudur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
THY'dan ucretsiz bilet almis, oraya suraya gitmis. Yorum degil, reklam bile degil, propagandadir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Simdi durum boyledir: Aeroflot Istanbul ucuslarinin sayisini arttirmak istediginde "hayir, olmaz, AHL cok yogun bir havalimani, slot verilmez" diye cevap geliyor onlara. O zaman THY baska havalimanindan mi Rusya'ya ucmak istiyor mu diye sormak istiyorum. Hayir, AHLdan. Yani THY icin slot var, Aeroflot icin slot yok. Bu nasil bir is? Haksiz rekabet! Asil dusunulecek konu - turk yolcu nerede? Ruslar Turkiye'ye gelebiliyorlar, Turkler Rusya'ya gidemiyorlar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000