27 Eylül 2012, Perşembe 08:46:06

PİSTTEKİ UÇAĞI SON ANDA FARK ETTİ!

158 yolcunun bulunduğu uçak inişine saniyeler kala pistte bir başka uçağın ilerlemekte olduğunu fark etti. Pilot, yaptığı mudahaleyle pisti pas geçmek zorunda kaldı. Telsizlerini unuttukları için kuleye haber vermeden uçağı hangara götüren görevliler hakkında soruşturma açıldı...
  • Operation Manuallerde nihai sorumlu kaptandır denmiyor mu? İllaki gözünü dört açacak. Yoksa onun gözünü oymayı bekleyen ne çok akbaba var bilmiyonuz mu yoksa? Yıldırım düşerse sen tutarsın değil mi baba kaptan...
  • Aynısı TK ile bana İzmir'de oldu. Sebebini bilemem ama piste doğru alçalmaya başlamışken birden burnu tekrar havaya dikildi uçağın ve birden yükselmeye başladı. Sonra bütün körfezi dolaşıp geri döndük. 15dk zaman kaybı.
  • 27 Eylül 2012 tarihli Akşam Gazetesi’nde “350 Feet Kala Faicadan Dönüldü” başlıklı haberde yaşanan gelişmeler, aşağıdaki şekilde gerçekleşmiştir: Pegasus Hava Yolları‘na ait Boeing 737-800 tipi TC-CPC tescilli, PC159 sefer sayılı uçağı, 24 Eylül 2012 tarihinde Gaziantep-İstanbul tarifeli uçuşunu tamamlayarak, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na inişini gerçekleştirmek üzere kuleden izin istemiştir. Kulenin uçağa normal iniş iznini vermesinin ardından, yaklaşık 7,5 km kala kule tarafından pist üzerinde hangara çekilmekte olan başka bir uçağın varlığı olduğu bilgisi verilmiş, ancak inişe engel bir durum olmadığı bilgisi ile piste yaklaşmaya devam etmeleri istenmiştir. Piste 5 km kala, yerdeki uçağın pist üzerindeki geçişinin tamamlanmamış olması nedeni ile kule tarafından pilotlarımızdan emniyetli bir iniş yapılabilmesini teminen pisti pas geçmeleri istenmiştir. Pilotlarımız kulenin talimatları doğrultusunda inişten vazgeçerek pisti pas geçmişler ve yeniden uçuş paternine girerek daha sonra inişi tamamlamışlardır. Buna benzer durumlar, tüm dünya sivil havacılık sektöründe havalimanlarında karşılaşılan durumlardan olup dün yaşanan pas geçiş olayı da, emniyetli uçuş operasyonu için uygulanan sivil havacılık kurallarının tatbikinden ibarettir.
  • uçak 22:00 de inmiyor,Gaziantep ten 22 de kalkıyor.pilot 20-30 saniye geç görseydi diyor`da,30 saniye havadaki bir uçak için uzun bisüre.pilotun gözleri kartal göz sanırım.5 km uzaktan görmüş sanırım.
  • arkadaşım haber tamamen gerçektir ist sabiha gokcen havalimanında follow me ler resmen uyuyor haber tamamen gerçektir
  • Sevgili Airporthaber yetkilileri,oncelikle bu roman tadinda haberiniz ve mubaalaniz icin tesekkurler:):)Ben Orly havalimanda yer hizmetlerinde calisiyorum ve her gun bu isi yapiyorum.Burada Follow micin:) boyle bir vazifesi yok.Goround ve Tower ile olan telsiz muhabaratini push back aracinin icindeki sabit telsizle bizzat ben yapmaktayim.Tipki diger teyyareler gibi apronda stand to stand ya da stand to hangar hareketi yapacagimiz zaman push back ve taksi musadesi aliriz ve bunu da araci kullanan gorevli yapar.Bunun icin ayrica bir egitim aliyoruz.piste girmemiz gerekirse bekleme noktasinda durur tower dan izin alarak piste gireriz.pisti terk edince rapor eder ground frekansina doneriz.Sanirim Turkiye de bu boyle olmuyor.bi resimde gormustum ayrica yesilkoyde 787 yi cekerken push back aracini onunu arkasindan takmislar ucagi cekerken geri geri suruyodu herif:)cok gulmustum:)
  • hata öncelikle dhmi ye ait follow me aracının kuleye haber vermeden piste girmesi diğer kusurlu ise kuledir çünki dürbün ile devamlı pisti etrafını kontrol etmesi gerekir.ancak tüm meydanlarımızda olduğu gibi dhmi ye ait olan follow mw araçlarını kullnan kişilerin tamamen lakayıt davranmaları.çünki apronda kendilerini havalimanının kralı gibi görmeleridir.
  • Byük geçmiş olsun.
  • Hata "Follow me",de de var, Gaziantep den gelen Ucak 22:00 de inise geciyor...eeh be adam insan piste yaklasmadan önce bi sagina veya soluna bakar ucak inis lambalarini en azindan görmen gerekirdi..bunuda göremiyorsan diyecek lafim yok.. mademki telsizinide unuttuysan..o kullandigin "follow me" aracinda sabit telsizler bulunuyor onu da gece yarisi görmeyip kullanamiyorsan hic calisma faciada yasanmasin..havalimaninda saka olmaz beyler.. YINEDE GECMIS OLSUN
  • Abiler eger kule piste bakmiyorsa ve piste bakmadan havadaki ucaga inis icin servis verebiliyorsa evden calissin daha iyi havalimanina kadar zahmet etmesin. Evinede bir telsiz koyar olur biter. Guldurmeyin adami.

Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre; Sabiha Gökçen Havaalanı'nda facia pilotun ustalığı sayesinde kıl payı atlatıldı. Havada büyük paniğe yol açan ve pazartesi gece yarısı yaşanan olay şöyle gerçekleşti:


Sabiha Gökçen Havaalanı apronundaki 26 numaralı park pozisyonunda bulunan Pegasus Hava Yolları'na ait TC-AAL kuyruk numaralı uçağın, bakım amacıyla teknik hangara çekilmesi istendi.

Bunun üzerine yer görevlileri motor çalıştırılmadan 'pushback' aracıyla hangara çekilmesi için harekete geçti. Onlara refakat eden ve uçağın önünde giden ' follow me' aracı görevlileri bu sırada önemli bir ayrıntıyı atladı. Telsizle kule irtibatını sağlayıp pist kullanma iznini alması gereken follow me aracı görevlileri yanlarında telsizlerini almayı unuttukları için bu görevi yerine getirmedi. Dev uçak bu şekilde sessiz sedasız pisti yarıladı.

20 SANİYE GEÇ KALSA...

Tam bu sırada saat 22.00 sıralarında Gaziantep'ten havalanan Pegasus Hava Yolları'na ait 'PC159' sefer sayılı TC-CPC kuyruk numaralı uçak iniş için izin istedi. Kule gerekli izni verdi. İçinde 158 yolcu ve 6 mürettebat bulunan uçağın pilotu inişe geçti. Tecrübeli pilot,  350 feet kala pistte başka bir uçak olduğunu fark etti. Kuleye gerekli ikazı yapıp son anda inişten vazgeçip usta bir manevrayla yeniden havalanmayı başardı.

Yolcular arasında panik yaşatan olay sonrası 15 dakika havada tur atan uçak, daha sonra inişini gerçekleştirdi.  Pilotun uçağı 20 30 saniye sonra fark etmesi halinde yeniden havalanmasının mümkün olamayacağı ve çarpışmanın mutlak olduğu belirtildi.

Olay üzerine yetkililer geniş çaplı soruşturma başlattı. Telsizlerini unutan fallow me aracı görevlilerinin savunmaları alındı.

ATATÜRK HAVALİMANI'NDA DA BENZERİ YAŞANMIŞTI

Benzer bir olay da 3 Ağustos 2012 tarihinde, Atatürk Havalimanı'nda meydana gelmişti. Türk Hava Yolları'nın  Londra-İstanbul seferini yapan TK 1896 sefer sayılı uçağı Atatürk Havalimanı'na inişe geçtiği sırada, bir önceki uçağın pisti zamanında terk etmemesi üzerine pas geçmişti. Büyük paniğe neden olan olayı kule herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için Londra uçağına tekrardan yükselme talimatı vermişti.

PİSTTEKİ UÇAĞI SON ANDA FARK ETTİ!

Yorumlar Tüm Yorumlar (23)

Kaptaaan ~ 12 yıl önce
Operation Manuallerde nihai sorumlu kaptandır denmiyor mu? İllaki gözünü dört açacak. Yoksa onun gözünü oymayı bekleyen ne çok akbaba var bilmiyonuz mu yoksa? Yıldırım düşerse sen tutarsın değil mi baba kaptan...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Euroboi ~ 12 yıl önce
Aynısı TK ile bana İzmir'de oldu. Sebebini bilemem ama piste doğru alçalmaya başlamışken birden burnu tekrar havaya dikildi uçağın ve birden yükselmeye başladı. Sonra bütün körfezi dolaşıp geri döndük. 15dk zaman kaybı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
27 Eylül 2012 tarihli Akşam Gazetesi’nde “350 Feet Kala Faicadan Dönüldü” başlıklı haberde yaşanan gelişmeler, aşağıdaki şekilde gerçekleşmiştir: Pegasus Hava Yolları‘na ait Boeing 737-800 tipi TC-CPC tescilli, PC159 sefer sayılı uçağı, 24 Eylül 2012 tarihinde Gaziantep-İstanbul tarifeli uçuşunu tamamlayarak, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na inişini gerçekleştirmek üzere kuleden izin istemiştir. Kulenin uçağa normal iniş iznini vermesinin ardından, yaklaşık 7,5 km kala kule tarafından pist üzerinde hangara çekilmekte olan başka bir uçağın varlığı olduğu bilgisi verilmiş, ancak inişe engel bir durum olmadığı bilgisi ile piste yaklaşmaya devam etmeleri istenmiştir. Piste 5 km kala, yerdeki uçağın pist üzerindeki geçişinin tamamlanmamış olması nedeni ile kule tarafından pilotlarımızdan emniyetli bir iniş yapılabilmesini teminen pisti pas geçmeleri istenmiştir. Pilotlarımız kulenin talimatları doğrultusunda inişten vazgeçerek pisti pas geçmişler ve yeniden uçuş paternine girerek daha sonra inişi tamamlamışlardır. Buna benzer durumlar, tüm dünya sivil havacılık sektöründe havalimanlarında karşılaşılan durumlardan olup dün yaşanan pas geçiş olayı da, emniyetli uçuş operasyonu için uygulanan sivil havacılık kurallarının tatbikinden ibarettir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
uçak 22:00 de inmiyor,Gaziantep ten 22 de kalkıyor.pilot 20-30 saniye geç görseydi diyor`da,30 saniye havadaki bir uçak için uzun bisüre.pilotun gözleri kartal göz sanırım.5 km uzaktan görmüş sanırım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
arkadaşım haber tamamen gerçektir ist sabiha gokcen havalimanında follow me ler resmen uyuyor haber tamamen gerçektir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Orly Ground ~ 12 yıl önce
Sevgili Airporthaber yetkilileri,oncelikle bu roman tadinda haberiniz ve mubaalaniz icin tesekkurler:):)Ben Orly havalimanda yer hizmetlerinde calisiyorum ve her gun bu isi yapiyorum.Burada Follow micin:) boyle bir vazifesi yok.Goround ve Tower ile olan telsiz muhabaratini push back aracinin icindeki sabit telsizle bizzat ben yapmaktayim.Tipki diger teyyareler gibi apronda stand to stand ya da stand to hangar hareketi yapacagimiz zaman push back ve taksi musadesi aliriz ve bunu da araci kullanan gorevli yapar.Bunun icin ayrica bir egitim aliyoruz.piste girmemiz gerekirse bekleme noktasinda durur tower dan izin alarak piste gireriz.pisti terk edince rapor eder ground frekansina doneriz.Sanirim Turkiye de bu boyle olmuyor.bi resimde gormustum ayrica yesilkoyde 787 yi cekerken push back aracini onunu arkasindan takmislar ucagi cekerken geri geri suruyodu herif:)cok gulmustum:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
hata öncelikle dhmi ye ait follow me aracının kuleye haber vermeden piste girmesi diğer kusurlu ise kuledir çünki dürbün ile devamlı pisti etrafını kontrol etmesi gerekir.ancak tüm meydanlarımızda olduğu gibi dhmi ye ait olan follow mw araçlarını kullnan kişilerin tamamen lakayıt davranmaları.çünki apronda kendilerini havalimanının kralı gibi görmeleridir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sabiha gökçen ~ 12 yıl önce
Byük geçmiş olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kule ve Follow me uyumus...!!! ~ 12 yıl önce
Hata "Follow me",de de var, Gaziantep den gelen Ucak 22:00 de inise geciyor...eeh be adam insan piste yaklasmadan önce bi sagina veya soluna bakar ucak inis lambalarini en azindan görmen gerekirdi..bunuda göremiyorsan diyecek lafim yok.. mademki telsizinide unuttuysan..o kullandigin "follow me" aracinda sabit telsizler bulunuyor onu da gece yarisi görmeyip kullanamiyorsan hic calisma faciada yasanmasin..havalimaninda saka olmaz beyler.. YINEDE GECMIS OLSUN

Yanıtla

Kalan karakter 1000
evden calissin kule ~ 12 yıl önce
Abiler eger kule piste bakmiyorsa ve piste bakmadan havadaki ucaga inis icin servis verebiliyorsa evden calissin daha iyi havalimanina kadar zahmet etmesin. Evinede bir telsiz koyar olur biter. Guldurmeyin adami.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000