31 Ağustos 2008, Pazar 08:05:35

Pilotlar uydu telefonuyla iletişim kuracak

Dünyanın her yanından kesintisiz iletişim imkanı sunan uydu telefonları, uçaklarda da kullanılacak. Pilotlar, uçaktaki haberleşme sisteminin çöktüğü acil durumlarda, kuleyle irtibatı 'uydudan' sağlayacak.

Türk Hava Yolları (THY), uçaklara uydu telefonu sistemi kurmak için çalışma başlattı. Halen bu telefonlar genellikle madenlerde, askerî birliklerde ve haberleşme altyapısının bulunmadığı yerlerde kullanılıyor. Ayrıca şehirlerde uzun süreli enerji kesintileri yaşandığında ya da sel ve deprem gibi doğal afet durumlarında uydu telefonları devreye giriyor. Uydu üzerinden telefon hizmeti sunan Thuraya şirketinin Türkiye Genel Müdürü Özdeniz Olcay, bu sistemlerin uçaklarda da kullanılması amacıyla yeni bir model geliştirildiğini açıkladı.

Kokpite monte edilecek uydu telefonunun, haberleşme sisteminin arıza yaptığı durumlarda kullanılacağını ifade eden Olcay, pilotların kule ve genel merkezleriyle kesintisiz iletişim kurarak krizi kontrol altına alabileceğini bildirdi. Sistemin santrale bağlanarak daha çok kişiyle konferans görüşme yapma imkanı da sunduğuna dikkat çekerken, "Pilotlar, yerdeki uydu telefonu, cep telefonu veya sabit hatlarla da görüşme yapabilecek. Son derece ucuz olan görüşme aynı zamanda güvenli bir iletişim imkanı sunuyor." dedi.

THY yetkilileri de uydu telefonlarının uçakta kullanılması için çalışma başlattıklarını söyledi. Uçuş güvenliği konusunda tüm yenilikleri yakından takip ettiklerini ifade eden yetkililer, uydu telefonlarının uçaktaki haberleşme sisteminin arızalandığı durumlarda pilotun en büyük yardımcısı olabileceğini bildirdi.

Zaman

Pilotlar uydu telefonuyla iletişim kuracak

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000