25 Ocak 2009, Pazar 13:20:03

Pilot yolcuların canını hiçe saydı

Tunus Havayolları’na ait Airbus A320 tipi yolcu uçağının Atatürk Havalimanı’na inişi sırasında iniş takımları açılmadı.
  • Romer arkadas Ben yorumumu okudugum haberde yazanlara istinaden yaziyorum. Ucagin ucusa cikmadan onceki rutin kontrollerini THy Teknik yapmis ucusa engel bir durumda bulamamis. Burdada bir gariplik var ucagin inis takimlari calismiyor ve bunu kontrolde anlayamiyorlar. Ya bu kontrol formalite icabi yapiliyor. Yada yapan hakkini vermiyor.
  • Remzi bey, Birincisi TK tekniğin pistbaşında gözetleme kulesi yok, yani inen uçaklar normalmi değilmi diye bakmaz, Sadece çağırıldığında kendisine arıza bildirildiğinde olaya müdahil olur. Ayrıca o uçakta arıza olmadığı zaman TK teknik uçağın yanından bile geçmez çünkü görevi değildir, sorumlusu pilotdur, Ayrıca uçağı çeken THY değil HAVAŞ tır. Olaya müdahil olması gereken birim DHMİ dir. Çünkü normal olmayan birşeyler olmuştur ve raporlanması gerekir. Ancak böyle olursa pilot arızayı saklayamaz..
  • arkadaşlar bir saniye sakin olun ne pilot nede teknisyen olmaya gerek yok çünki haberde bir garplik var taxi way de kalan 321 e yardıma giden thy tekn. aracından tutun onu çağıran pilot bile dhmi den rapor yedi izinsiz taxe girdi diye yahu bu uçak piste iniyor iniş takımları kumanda edilemediği için push back gidiyor oradan uçağı alıyor hani orası çiftlik ya herkes piste girebiliyor sonra uçağı park yerine götürmek i taxi way de bekleyen dhmi follow me aracına heralde abi sen git git uçağı ben götürürüm diyor köprüde bekleyenlerde alışkın nasıl olsa yabancı şirketin uçağının motorlar stopta köprüye çekilmesine kimse uyanmıyor herkes saf ya türk işte amerikada olsa hani oyarlar ya olayda böyle kapanıyooo apronu ne sanıyorlar olay öyle ola
  • Haberde ucagin inis takimlari manuel acildigi icin push back araci ile park yerine cekildigi soyleniyor. Bu durumda THY teknik yada baska bir yetkili ucagin neden park yerine push back araci ile gittigini anlamamismi. Tunuslu pilot bir sey soylemese bile insan demezmi kardesim bu ucak park yerine bile yanasamadi. Bu ucakta bir problem var demezmi. Gercekten enteresan bir durum.
  • Bob snowboard kullanıyorsun galiba. Gövde üstü kayarak körüğe gitme fikrin çok orjinal. Hem lastiklerde aşınmaz bu sayede :)
  • bob,sen ne is yapiyon gözüm.pilot musun sen.
  • Yalanını yesinler senin emi:)
  • Bu site yöneticileri bu kadar aptalmı zannediyorsunuz. Admalr bu haberi uydursa burayı okuyan DHMI ve THY teknikten bir yorum atıpta yalan yazıyorsunuz demezmi zannediyorsun. Hemen ....at izi kalsın yapmayalım lütfen. Adamlar bu hatayı bulmuş,incelemiş,konuşmuş ve yazmışlar gibi geldi bana.Senaryo yapmayın lütfen..
  • ARKADAŞLAR BU DURUM GAYET NORMAL Bİ DURUMDUR.BİZLER BUNA HAVACILIKTA NASAMİSO KIRMANÇO DELUYİ DERİZ.YANİ PİRE İÇİN YORGAN YAKMANIN ANLAMI YOKTUR.BENCE BURADA YOLCULARIN CANINI HİÇE SAYMA FALAN YOK.UÇAĞIN UÇUŞ EKİPMANLARI GAYET NORMAL ÇALIŞIRKEN EĞER İNİŞ TAKIMLARINDA BİR SORUN OLSA BİLE EN FAZLA UÇAK GÖVDE ÜSTÜ OTURUR VE KAYARAK KÖRÜĞÜNE GİDER...
  • Şuh habere bir bakın.. "pilot yaptı, etti, gizledi tehlikeye attı" vs vs. Haberi yazan kokpitteymiş gibi yazmış. Kesinlikle bu habere inanmıyorum, kaynak yok, görgü şahidi yok ama "ÖZEL HABER" peh peh peh!!! Olsa olsa yolculardan birisi alışagelmiş iniştakımları açılma sesinden farklı bir ses duymuştur ki bu ilk denemede iniş takımlarının açılmayıp bunu takiben yapılan cycle sonucu normal açılma sağlanması sonucu fazladan duyulan seslerden dolayı olabilir. Bunu duyan "haberci" de hemen bir senaryo yazmış olabilir... Ortada kanıt yokken yok yere olayı pilot-teknisyen savaşına çevirmenin bir alemi yok. Bİz bir aileyiz. TEKNİSYEN rumuzlu arkadaşa da yorumu için teşekkürler.

Uçağın pilotu manuel olarak iniş takımlarını açtığını gizledi ve uçak kontrol yapılmadan dönüş seferini yaptı.
 
Tunus Havayolları’na ait TS-IMI kuyruk tescilli Airbus A320 tipi yolcu uçağı 67 yolcusuyla İstanbul’a gelmek üzere Tunus’tan havalandı. Uçak Atatürk Havalimanı’na iniş için alçalmaya başladığında kaptan pilot, iniş takımlarının açılmadığı sinyalini aldı.

Bütün uğraşına rağmen iniş takımlarını açamayan Tunuslu pilot, normal prosedürle açamadığı iniş takımlarını manuel olarak açmaya karar verdi.
Pilot, kısa süre sonra iniş takımlarını açmayı başardı.

Tunus Havayolları uçağı, saat 20.28’de Atatürk Havalimanı pistine tekerlek koydu. Pist sonuna doğru duran uçağın iniş takımları manuel açıldığı için steering’le(direksiyon) kumanda edilemeyen uçak push back aracıyla park yerine çekildi.

Türk Hava Yolları’nın müşterisi olduğu için Tunus Havayolları uçağının transit kontrolünü THY Teknik teknisyenleri yaptı.

Ancak iniş takımlarını manuel açan ve indikten sonra iniş takım kapaklarını kapatan Tunuslu görevliler, yaşanan bütün bu olayları Teknik AŞ teknisyeninden gizledi.

Teknik AŞ görevlisi de uçakta uçuşa engel bir durum bulunmadığını ve uçağın dönüş seferi yapabileceğini uçağın defterine yazdı.

Uçak İstanbul’dan Tunus’a gidecek 114 yolcusunu da alarak dün gece saat 22.30’da Atatürk Havalimanı’ndan kalktı.

Tunuslu pilot ve yetkililerin, iniş takımında yaşanan arızayı Teknik AŞ teknisyeninden gizlemesi tartışma yarattı. Pilot, arızayı Teknik AŞ görevlisine söyleseydi, uçak hangara çekilerek bakıma alınacak, birkaç saat sürecek bu işlem seferde gecikme yaşanmasına neden olacaktı.

Eğer yapılan kontrollerde arıza tespit edilirse de yolcular otellere yerleştirilmek zorunda kalınacak ve bu da şirkete ekstra maliyet getirecekti. Bunları düşünerek pilot iniş takımı arızasını gizlediği ifade ediliyor.

UYARI

Pilot yolcuların canını hiçe saydı

Yorumlar Tüm Yorumlar (27)

Remzi ~ 15 yıl önce
Romer arkadas Ben yorumumu okudugum haberde yazanlara istinaden yaziyorum. Ucagin ucusa cikmadan onceki rutin kontrollerini THy Teknik yapmis ucusa engel bir durumda bulamamis. Burdada bir gariplik var ucagin inis takimlari calismiyor ve bunu kontrolde anlayamiyorlar. Ya bu kontrol formalite icabi yapiliyor. Yada yapan hakkini vermiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ROMER ~ 15 yıl önce
Remzi bey, Birincisi TK tekniğin pistbaşında gözetleme kulesi yok, yani inen uçaklar normalmi değilmi diye bakmaz, Sadece çağırıldığında kendisine arıza bildirildiğinde olaya müdahil olur. Ayrıca o uçakta arıza olmadığı zaman TK teknik uçağın yanından bile geçmez çünkü görevi değildir, sorumlusu pilotdur, Ayrıca uçağı çeken THY değil HAVAŞ tır. Olaya müdahil olması gereken birim DHMİ dir. Çünkü normal olmayan birşeyler olmuştur ve raporlanması gerekir. Ancak böyle olursa pilot arızayı saklayamaz..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
apron ~ 15 yıl önce
arkadaşlar bir saniye sakin olun ne pilot nede teknisyen olmaya gerek yok çünki haberde bir garplik var taxi way de kalan 321 e yardıma giden thy tekn. aracından tutun onu çağıran pilot bile dhmi den rapor yedi izinsiz taxe girdi diye yahu bu uçak piste iniyor iniş takımları kumanda edilemediği için push back gidiyor oradan uçağı alıyor hani orası çiftlik ya herkes piste girebiliyor sonra uçağı park yerine götürmek i taxi way de bekleyen dhmi follow me aracına heralde abi sen git git uçağı ben götürürüm diyor köprüde bekleyenlerde alışkın nasıl olsa yabancı şirketin uçağının motorlar stopta köprüye çekilmesine kimse uyanmıyor herkes saf ya türk işte amerikada olsa hani oyarlar ya olayda böyle kapanıyooo apronu ne sanıyorlar olay öyle ola

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Remzi ~ 15 yıl önce
Haberde ucagin inis takimlari manuel acildigi icin push back araci ile park yerine cekildigi soyleniyor. Bu durumda THY teknik yada baska bir yetkili ucagin neden park yerine push back araci ile gittigini anlamamismi. Tunuslu pilot bir sey soylemese bile insan demezmi kardesim bu ucak park yerine bile yanasamadi. Bu ucakta bir problem var demezmi. Gercekten enteresan bir durum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mscsi ~ 15 yıl önce
Bob snowboard kullanıyorsun galiba. Gövde üstü kayarak körüğe gitme fikrin çok orjinal. Hem lastiklerde aşınmaz bu sayede :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ALASKA ~ 15 yıl önce
bob,sen ne is yapiyon gözüm.pilot musun sen.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
muhsin ~ 15 yıl önce
Yalanını yesinler senin emi:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
wings ~ 15 yıl önce
Bu site yöneticileri bu kadar aptalmı zannediyorsunuz. Admalr bu haberi uydursa burayı okuyan DHMI ve THY teknikten bir yorum atıpta yalan yazıyorsunuz demezmi zannediyorsun. Hemen ....at izi kalsın yapmayalım lütfen. Adamlar bu hatayı bulmuş,incelemiş,konuşmuş ve yazmışlar gibi geldi bana.Senaryo yapmayın lütfen..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
BOB MARLEY ~ 15 yıl önce
ARKADAŞLAR BU DURUM GAYET NORMAL Bİ DURUMDUR.BİZLER BUNA HAVACILIKTA NASAMİSO KIRMANÇO DELUYİ DERİZ.YANİ PİRE İÇİN YORGAN YAKMANIN ANLAMI YOKTUR.BENCE BURADA YOLCULARIN CANINI HİÇE SAYMA FALAN YOK.UÇAĞIN UÇUŞ EKİPMANLARI GAYET NORMAL ÇALIŞIRKEN EĞER İNİŞ TAKIMLARINDA BİR SORUN OLSA BİLE EN FAZLA UÇAK GÖVDE ÜSTÜ OTURUR VE KAYARAK KÖRÜĞÜNE GİDER...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Heavyliner ~ 15 yıl önce
Şuh habere bir bakın.. "pilot yaptı, etti, gizledi tehlikeye attı" vs vs. Haberi yazan kokpitteymiş gibi yazmış. Kesinlikle bu habere inanmıyorum, kaynak yok, görgü şahidi yok ama "ÖZEL HABER" peh peh peh!!! Olsa olsa yolculardan birisi alışagelmiş iniştakımları açılma sesinden farklı bir ses duymuştur ki bu ilk denemede iniş takımlarının açılmayıp bunu takiben yapılan cycle sonucu normal açılma sağlanması sonucu fazladan duyulan seslerden dolayı olabilir. Bunu duyan "haberci" de hemen bir senaryo yazmış olabilir... Ortada kanıt yokken yok yere olayı pilot-teknisyen savaşına çevirmenin bir alemi yok. Bİz bir aileyiz. TEKNİSYEN rumuzlu arkadaşa da yorumu için teşekkürler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000