03 Ağustos 2008, Pazar 09:24:25

Petrol rekor kırdı, Yakıt harcı kaosu çıktı

Petrol fırlayınca bilette yakıt payını ‘akaryakıt harcı’ adıyla ayrı gösteren havayolları arasında büyük farklar oluştu. Aynı mesafe için Onur Air 15 YTL, Pegasus 35 YTL yakıt harcı alıyor. En ucuz bilette harç payı yüzde 30’u buldu.
  • petrolun devri bitti. Birinin çok güzel bir sözü var. "taş devri dünyada taş tükendiği için bitmedi!" bence yeterli argeyi yapsalar çok alternatif enerji kaynağı var. nükleer yakıtlada pekala bütün araçlar çalıştırılabilir. anlattığımda herkes gülüyor ama petrol 30 sene içinde bitecek

Son aylarda rekor üstüne rekor kıran, en son geçen hafta 146 dolara kadar çıkıp inişe geçen petrol fiyatları nedeniyle maliyetlerinde büyük artış olan havayolu şirketleri, ‘akaryakıt harcı’ adı altında yakıtı ayrı bir kalemde yolcuya yansıtıyor. Son dönemlerde internet ya da telefonla bilet rezervasyon yapılmak istendiğinde çıplak bilet fiyatı söylenip, ardından ‘akaryakıt harcı’ ve ‘hizmet bedeli’ ayrı bir kalemde hesaplanıp tüketici fiyatı söyleniyor.

Ancak petrol fiyatlarındaki artış oranının tüm havayolu şirketleri için geçerli olmasına karşın, aynı mesafe uçuş için şirketlerin birbirinden çok farklı akaryakıt harcı alması dikkat çekiyor. Örneğin iç hatlarda tarifeli uçuş yapan şirketlerden Onur Air halen tüm iç hatlarda bilet fiyatlarına 15 YTL akaryakıt harcı ilave ediyor. Oysa Pegasus Havayolları’nda aynı mesafe için bu rakam 35 YTL, THY’de ise 25 YTL, Atlasjet’te ise 20 YTL olarak uygulanıyor.

THY’DE HARÇ 25 YTL

Akaryakıt harcının biletteki payı, İstanbul-Antalya hattında vergi ve akaryakıt dahil 113 YTL olan en ucuz bilet için hesaplandığında örneğin Pegasus Havayolları’nda yüzde 30’unu buluyor. Oysa Atlasjet’te 535 kilometrelik aynı hat için akaryakıtın 97 YTL’lik en ucuz biletteki payı yüzde 20. Sektörde akaryakıt harcının hesaplanması konusunda bir anlaşma bulunmadığını belirten Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği yetkilileri, ‘Bazen akaryakıt aldıkları şirketle anlaşmalarına bağlı olarak küçük maliyet farklılıkları olabilir. Ancak bu anlaşmalar akaryakıt harcındaki bu farkın nedeni olamaz’ dediler.

Yolcu sayısı 4, uçak sayısı 1.5 kat arttı

Akaryakıt maliyetlerinin artması karşısında zor bir dönemden geçen havayolu şirketleri yolcu doluluk oranını artırarak maliyetteki payını en az seviyeye indirmeye çalışıyor. Özellikle yaz sezonunda turizmin yoğun olduğu hatlarda yüzde 100’e yakın doluluk oranlarıyla uçan havayolu şirketleri son yıllarda iç hatlarda yolcu sayısını da yaklaşık 4 kat artırdı.

2002 yılında iç hatlarda 8.5 milyon olan yolcu sayısı, 2007 sonu itibariyle 32 milyona çıktı. Bu yıl ise bu rakamın 35 milyonu geçmesi bekleniyor. Yolcu yoğunluğuna bağlı olarak havayollarının uçak sayısında da büyük artış oldu. 2002’de THY dahil toplam 150 olan yolcu uçağı sayısı 2007 sonunda 250’ye fırladı.

Petrol rekor kırdı, Yakıt harcı kaosu çıktı

Yorumlar

Rumuz44 ~ 16 yıl önce
petrolun devri bitti. Birinin çok güzel bir sözü var. "taş devri dünyada taş tükendiği için bitmedi!" bence yeterli argeyi yapsalar çok alternatif enerji kaynağı var. nükleer yakıtlada pekala bütün araçlar çalıştırılabilir. anlattığımda herkes gülüyor ama petrol 30 sene içinde bitecek

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000