17 Nisan 2013, Çarşamba 09:58:01

PEGASUS'UN SİPARİŞİ HALKA ARZ OYUNU MU?

Yarın talep toplayacak olan Pegasus, geçen yılın sonunda duyurduğu '100 uçaklık sipariş' tanıtımı ile rüzgarı arkasına aldı... Borsacılar, bu rüzgarla açıklanan fiyatın sektör ortalama çarpanına göre fazla olduğunu belirterek, 'Şaşkınız' dedi.
  • selam halka arz edilirken yazıldım istediğim miktar gelmedi,iyiki de gelmedi daha sonra daha da ucuza aldım.18.60' dan aldım 24.30'dan sattım baktım düşmüş yine 18.90'dan aldım bugün itibariyle hisse 27.70 çok bilmişler sonuç ortada şirket kar eder zarar eder veya da pahalı fiyat ama ben kazanıyorum çok bilmiş uzmanlara duyurulur
  • Kimse bu fiyatlardan almaz , küçük yatırımcıda uzak dursun.. Paranıza yazık.
  • Lastiğinin teki bile,şirket varlığına girmemiş,sadece siparişi yapılmış 100 uçağı referans gösterip hisse kakalamak ne güzel... Yahu bu işleri kontrol eden kurum yok mu?.SPKS'midir nedir,o kurul olumlu rapor vermiş mi?. Geri alma garantisi neden yok,kendine mi güveni yok pagasus'un?.. Bu yazı ve yorumları görmeseydim ben de alıyordum.Vazgeçtim.
  • yahu bundan daha derin(!) bir borsa varmı dünyada? küçük yatırımcı batsın diye uğraş veren bir ülkede borsa asla derin (!) liğini kaybetmez.
  • Kimler ne fiyatlarla arz edildiler, Pegasus mutlaka değerini bulur,500 milyonluk pazarın Virgin'i olma yolunda
  • yolun açık ,,gökler senin olsun,,,,seni çekemeyip kıvrananlar beter olsun.... Ata'm bile "istikbal göklerdedir " dedikten sonra ,,,,Pegasus 'um senin yolun hayrola
  • pegasus yeni bir firma.eğer halka arz fiyatı 17-24 arasında olacaksa thayo nun 100 lerde gezmesi gerekir.kanmayın...
  • Tuzaga dusmeyin
  • şu internet sitesini kullanmayı öğrendiğiniz zaman lowcoast nasıl uçulur göreceksiniz.bilet satın almayı ucus aratmayı bilmiyosunuz ki.
  • Esas Holding 12 Milyar $ tutan uçak ücretlerini ödeyecek kadar büyük bir holding değil. Tamamen göz boyama. Geçen yıl zarar açıkladıklarını neden belirtmiyorlar reklamda. Yatırımcılar dikkatli olmalı. Pegasus 100 uçak al(a)mayacak.

Bugünlerde borsa kulislerinde en çok Pegasus'un halka arzı konuşuluyor. Yarın talep toplamaya başlayacak olan şirket, son dönemde bu halka arz için inanılmaz bir PR çalışmasını da beraberinde yürütüyor. En etkili tanıtım da şirketin geçtiğimiz yıl sonunda açıkladığı "100 uçaklık 'dev' sipariş" oldu. 12 milyar dolarlık bu sipariş ekonomi sayfalarının manşetlerine taşınırken, 2022 yılına kadar tamamının geleceği belirtilen uçaklar için ilk teslim tarihi olarak 2015 yılı adres gösterildi. Türkiye orta büyüklükte bir havayolu şirketinin verdiği bu 'dev' siparişle övünürken, halka arz faaliyetleri de hızlandırıldı.

SİPARİŞ VERMEK ZOR DEĞİL

Havacılık uzmanları, 'sipariş vermenin' hiç de zor olmadığını, bir bağlayıcılığı bulunmadığından dolayı kolayca şirket reklamı yapılabileceğini belirtiyor. 100 uçağın alınıp alınmayacağı garanti olmazken, verilmiş bir ön kapora da bulunmuyor. Fakat Pegasus'un halka arz edileceği ile ilgili tüm haberlerin ilk cümlesi bu 'dev' sipariş hatırlatmasıyla başlıyor. Borsacılar bunu 'halka arzı boyamak' olarak niteliyor.

FİYAT BİRDEN BİRE UÇTU

Halka arz aşamasında belirlenen fiyatlar ise borsacılar tarafından çok yüksek bulunuyor. Borsa uzmanları, Pegasus'un belirlediği halka arz fiyatlarının teknik analizini yaparken Türk Hava Yolları (THY) ile karşılaştırıyor. Bugün yaklaşık 15 milyar lira cirosu olan ve 1 milyar lira kâra ulaşan THY, dünyanın sayılı şirketleri arasında bulunuyor ve piyasa değeri 8.5 milyar lira olarak ortaya çıkıyor. Dolayısıyla cirosunun yarısı kadar bir değere ulaşabiliyor. Pegasus ise yaklaşık 2 milyar liralık cirosu, 126.3 milyon lira net kârı ile kendisine 2 milyar liraya yakın bir piyasa değeri biçiyor. Finans sektöründe çalışan araştırma analistleri, Pegasus'un bu haliyle sektörün ortalama değerleme çarpanına göre, arz fiyatının pahalı olduğunu belirtiyor. Borsa'da işlem gören THY'nin hisseleri 7.18 liradan işlem görüyor. Pegasus için belirlenen fiyat aralığı 17.0- 20.4 lira arasında. Burada, daha önce yapılan 'dev uçak siparişi' başlıklı haberler devreye giriyor. Çünkü analiz yapan uzmanlar, bu yüksek fiyat için belirleyici olan parametrelerin yeni uçak alımları ve uçuş hatları olduğunda birleşiyor.

İSKONTOLU HİSSE SATIŞI

Uzmanlar, henüz ortada olmayan, sadece siparişi verilen 100 uçağın referans gösterilerek, yüksek fiyat belirlendiğini belirtiyor. Bu uçakların gelmesi halinde bile yatırımcının çok uzun vadede kazanacağı konuşuluyor. Halka arz öncesi borsa kulislerinde en çok konuşulanlardan birisi de şirketin iskontolu hisse satışı yapıp yapmayacağı. Borsacılar, "Yeterli talep gelmemesi ihtimaline karşı iskontolu satış olabilir mi?" sorusunu şimdiden sormaya başladılar bile.

KÜÇÜK BORSA YATIRIMCISI HENÜZ KARAR VEREMEDİ

Pegasus'un halka arzı borsa yatırımcıları arasında konuşulan konuların başında geliyor. Gerek internetteki forumlarda gerekse sosyal medyada görüşlerini belirten yatırımcıların birleştiği konu ise fiyatın yüksek oluşu. Kimisi bu fiyatın düşeceğini öngörürken, kimisi de uzun vadede hisselerin kazandırabileceğini söylüyor. Yatırımcı hisselere temkinli yaklaşırken, ileride alınacak yeni uçaklarla şirketin değerinin artabileceğini düşünenler de var. Yatırımcılar, şirketin en uygun zamanda halka arz edildiğini de belirtti. (Takvim)

PEGASUS'UN SİPARİŞİ HALKA ARZ OYUNU MU?

Yorumlar Tüm Yorumlar (39)

secondlife37 ~ 11 yıl önce
selam halka arz edilirken yazıldım istediğim miktar gelmedi,iyiki de gelmedi daha sonra daha da ucuza aldım.18.60' dan aldım 24.30'dan sattım baktım düşmüş yine 18.90'dan aldım bugün itibariyle hisse 27.70 çok bilmişler sonuç ortada şirket kar eder zarar eder veya da pahalı fiyat ama ben kazanıyorum çok bilmiş uzmanlara duyurulur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çaylak ~ 11 yıl önce
Kimse bu fiyatlardan almaz , küçük yatırımcıda uzak dursun.. Paranıza yazık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
borsacıms ~ 11 yıl önce
Lastiğinin teki bile,şirket varlığına girmemiş,sadece siparişi yapılmış 100 uçağı referans gösterip hisse kakalamak ne güzel... Yahu bu işleri kontrol eden kurum yok mu?.SPKS'midir nedir,o kurul olumlu rapor vermiş mi?. Geri alma garantisi neden yok,kendine mi güveni yok pagasus'un?.. Bu yazı ve yorumları görmeseydim ben de alıyordum.Vazgeçtim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
vay halimize! ~ 11 yıl önce
yahu bundan daha derin(!) bir borsa varmı dünyada? küçük yatırımcı batsın diye uğraş veren bir ülkede borsa asla derin (!) liğini kaybetmez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cccc ~ 11 yıl önce
Kimler ne fiyatlarla arz edildiler, Pegasus mutlaka değerini bulur,500 milyonluk pazarın Virgin'i olma yolunda

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eyvallah PGS ~ 11 yıl önce
yolun açık ,,gökler senin olsun,,,,seni çekemeyip kıvrananlar beter olsun.... Ata'm bile "istikbal göklerdedir " dedikten sonra ,,,,Pegasus 'um senin yolun hayrola

Yanıtla

Kalan karakter 1000
thyolu ~ 11 yıl önce
pegasus yeni bir firma.eğer halka arz fiyatı 17-24 arasında olacaksa thayo nun 100 lerde gezmesi gerekir.kanmayın...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sakinnnn ~ 11 yıl önce
Tuzaga dusmeyin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
halkaarz ~ 11 yıl önce
şu internet sitesini kullanmayı öğrendiğiniz zaman lowcoast nasıl uçulur göreceksiniz.bilet satın almayı ucus aratmayı bilmiyosunuz ki.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
???? ~ 11 yıl önce
Esas Holding 12 Milyar $ tutan uçak ücretlerini ödeyecek kadar büyük bir holding değil. Tamamen göz boyama. Geçen yıl zarar açıkladıklarını neden belirtmiyorlar reklamda. Yatırımcılar dikkatli olmalı. Pegasus 100 uçak al(a)mayacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kar az zaten ~ 11 yıl önce
filo sayisina oranlarsak pegasusun kari THY nin yarisi bile degil zaten tamamen goz boyama yemeyin
.., ~ 11 yıl önce
Geçen yıl zararı 7 milyon Euro. Bilançoda bu seneki kar açıklanırken önce geçmiş yılların zararları düşülür, bundan sonraki kar açıklanır. Yani ayrıca bir bildirimin gereği yoktur.
.., ~ 11 yıl önce
THY bu sene sonu karına ulaşırken, henüz satamadığı A340'lardan gelecek geliri bu seneden kazanç gösretmemiş miydi? Muhasebe üstadı Yön.Kur.Bşk. geçen yıl muhasebe sistemini TL'den USD'ye geçirip kar açıkladı, bu sene satamadığı uçakları kar gösterdi, bakalım seneye ne yumurtlayacak...

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000