29 Ekim 2009, Perşembe 07:33:03

Pegasus'tan Borsa atağı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na THY'nin ardından ikinci havayolu şirketi de geliyor...
  • pegasus havayollarını tebrik etmek lazım saw'ı harekete geçirdiler. yatırım yaptılar ve yapmaya da devam ediyorlar.fakat 3.5 şirket kaldı sözü sadece gündem yaratmak için söylenmiş bir sözdür.Türkiye'nin turizm sektöründen elde edeceği geliri arttırmanın en önemli yolu havayolu şirketlerimizin verimliliğini arttırmaktan geçer ve Türkiye'ye gelecek turistleri taşıyacak şirketlerin sayısı asla 3-4 olamaz. sabancı kusura bakmasın ama ülkeye gelecek yüzlerce turisti sadece ona taşıttırmazlar.
  • Devlet teşvikleri kalksın bakalım THY mi PEGASUS mu daha büyük görelim.Herzaman özel sektör daha verimli çalışır.SABANCI bu ülke için bir şanstır.Saygılarımla
  • Laleli, sen defibrilatör mü satıyorsunda bu konunun üzerrine bu kadar gidiyorsun:) Bu kadar gerekli bir cihaz olsaydı hem IATA, hem de JAA bunu mecbur tutmazmıydı? Bu cihazı her kes kullanamaz. Yanlış kullanımı daha büyük tehlike yaratır. Son zamanlarda çıkan cihazların sadece kullanımı basit, her kes kullanabilir. Bu kadar iddialı yazdığına göre ileride Pegasus bunlardan uçaklarına koyarsa "ben iftiracıyım" diye yazacakmısın?
  • Baktım da Pegasusu savunmaya kalkanlar ne kadar zorlanıyor... Tutar tarafı yok değil mi ? Pegasus örnek alacaksa Sunexpress, Atlas Jet gibi şirketleri örnek almalı. Amcası THY nı değil.
  • sayın rumuz ali sabancı nın da ifade ettiği gibi kar ının tamamını reklama yatıran ve suyu paraylada satsa en ucuz bileti hangi hava yolundan alıyorsun iyi düşün ama düşüne miyorsan ben söyleyim pegasustan insanlar bir uçuştada su içmesin ölmezler öyle 2 gün dayana bilirler ayrıca tekerlekli sandalye olayını bende biliyorum raporu yoksa hasta tekerlekli sandalye istediğinde bütün şirketler ücret talep ediyor bilmiyordun galiba ayrıca defibrilatörü sen kendi evine koy çünkü birgün pegasus kıskançlığından ihtiyacın olacak ve thy de koltuklarının altına paraşüt yerleştirse iyi olur çünkü heryıl en az birkere yolcuların ihtiyacı oluyor
  • Başka bir firmanın sahibi olsaydı, borsadan gelecek parayla uçaklarına birer defibrilatör koyardı, insanlar kalp krizi geçirdiğinde ilk ve etkin müdahale hemen yapılabillsin diye. Ama bu "borsaya kote olma" operasyonundan sonra böyle birşey olmayacağına rumuzum kadar eminim, çünkü tekerlekli sandalye ve ambulift kullanımı için yolcusunun -pardon misafirinin- parasına, çalışanlarının çayına/kahvesine göz dikecek kadar para delisi olan "cin fikirli"ler böyle yapmaz...
  • pegasusun son zamanlardaki gelişimi cidden çok sevindirici. easy jeti de baselden çıkaracaklarina inaiyorum ben. easy jet ayni zamanda luton ve gatwicke de ucuyor oralardan da çıkarilablir tabiki. ama baselden çıkarılmalıdır bunu da pegasus yapacaktir tabi thy veya turevleri sirf pegasusu engellemek için bu hattada girmeye kalkmazsaki bence girecektir. cunku amac kendi karlari vs değil amac tekel olmak turk halkının parasini almanlara yedirmek. pegasus sanirim yeni ucak siparişinde geniş govdeye de gecebilir. dusunsenize dusuk maliyetli uzun mesafeli de ucmaya baslarsa thy cok zorlanmaya başlar.

1990 yılında kurulan Pegasus Airlines, 2010'un üçüncü çeyreğinde hisselerini halka açacak. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, "Halka açılma parasını cebe indirmeyeceğiz, uçak alacağız. Bayağı da yüklü bir alım olacak.  

Ocak ayında bunu resmen açıklayacağız." dedi. Halka arz oranının yüzde 25-30 civarında olacağı bilgisini veren Sabancı, "Yabancının da ilgisini çekmek için yüksek oranlarda halka açılma yapmamız gerekiyor. Halka açıldığımız rakamın yüzde 60'ını da yabancılara satmak istiyoruz." açıklamasını yaptı.

Pegasus İsviçre'nin Basel şehrine haftada 5 kez uçuş başlattı. Uçuşlar, İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı'ndan Almanya (Freiburg), Fransa (Mulhouse) ve İsviçre'ye hizmet veren EuroAirport Havaalanı'na pazartesi, çarşamba, perşembe ve cuma günleri yapılıyor. 22 Kasım'dan itibaren pazar günleri de uçuş gerçekleştirilecek. Pegasus, İstanbul-Basel arasında uçan ucuz fiyatlı İngiliz şirketi Easyjet'e de bu hatta rakip oldu. Ali Sabancı, Easyjet'in 150 koltuklu, kendilerinin ise 189 koltuklu uçaklarla uçtuklarını belirterek, daha ucuza bilet satarak onların yolcularını da çekeceklerini ifade etti.

Büyüme hedefleri konusunda da bilgi veren Ali Sabancı, 24 adetlik yeni uçak siparişleri bulunduğunu, ocak ayında ise çok daha büyük yeni bir siparişi açıklayacaklarını kaydetti. Türkiye'de son 4 yılda sektör yüzde 19 büyürken, Pegasus'un her yıl yüzde 43 büyüdüğüne dikkat çeken Sabancı, şirketin 2009'un ilk 9 ayında iç hatlarda yüzde 41, dış hatlarda da yüzde 46 büyüdüğünü aktardı. Sabancı, petrol fiyatlarının bu seviyede gitmesi durumunda 2010 yılı performansının ise 2009'a göre 3 kat daha iyi olacağını, bu yıl 17 milyon Euro, 2010'da ise 40 milyon Euro civarında kâr beklediklerini dile getirdi. Sabancı, "Şu anda şirkete ait 7 tane olmak üzere kiralıklarla birlikte 24 uçağımız var. 2015 yılına geldiğimizde kendimize ait uçak sayısı 41'e ulaşacak." şeklinde konuştu.

YOLCULAR BİZİMLE UÇMASIN DİYE HER ŞEYİ YAPIYORUZ!

Özel havayolu şirketlerinin halen 'uçamama gibi bir sıkıntısı' olduğunun altını çizen Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı, "Örneğin İtalya'ya uçmak istedik. Dediler ki: 'Sizin büyük ağabeyiniz, o hatta yeteri kadar dolu değil.' Ne yapacağım, büyük ağabeyimin yani THY'nin başarmasını mı bekleyeceğim? Büyük ağabeyim başarsın ki sonra ben başarayım. Olur mu böyle şey?" değerlendirmesinde bulundu. Yıllar önce yapılan ikili anlaşmalarda sadece o dönemde THY olduğu için onun adının yazıldığını belirten Sabancı, "Biz gerçek rekabet istiyoruz. Anlaşmaların arkalarına sığınarak yapılan rekabet değil. Esasında bizden korkmaya o kadar da gerek yok. Çünkü biz elimizden geleni yapıyoruz ki misafirler bizimle uçmasın. Katı iptal kurallarımız var. Check-in, fazla bagaj kurallarımız katı. Fazla bagajdan masraf alıyoruz. Bizde su bile parayla yani. Koskoca Sabancı suyu bile parayla satıyor diyorlar. Ne yapayım benim hidrojen ile oksijen fabrikam yok, onları bedava birleştirmiyorum. Ben de parayla aldığım için parayla satıyorum." dedi.

"Havacılıkta 3,5 şirket kaldı, uçuyorsak bağırmamız lazım"

Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Türk sivil havacılık sektörüne ilişkin de ilginç değerlendirmeler yaptı. Sektörde kayda değer nitelikte 3,5 şirket kaldığını öne süren Sabancı şöyle konuştu: "Ben 17 milyon Euro kâr ediyorum, bu yıl 17,5 milyon Euro reklam harcaması yaptım. Bu kârı da reklam harcamaları sayesinde elde ettim. Sektör oyuncularına baktığınızda THY, SunExpress ve buçuk olarak ifade edeceğim Anadolu Jet ile biz varız. Diğerlerinin son dönemde adını duyan var mı? Uçuyorsak bas bas bağırıp, ortada olmamız gerekiyor. Biz de onu yapıyoruz. Bu yılın sonunda 5,5 milyon yolcu taşıyacağız, yolcu sayısına baktığımızda ise sektörün en büyük ikinci firmasıyız."
 
Zaman

Pegasus'tan Borsa atağı

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

Misafir ~ 14 yıl önce
pegasus havayollarını tebrik etmek lazım saw'ı harekete geçirdiler. yatırım yaptılar ve yapmaya da devam ediyorlar.fakat 3.5 şirket kaldı sözü sadece gündem yaratmak için söylenmiş bir sözdür.Türkiye'nin turizm sektöründen elde edeceği geliri arttırmanın en önemli yolu havayolu şirketlerimizin verimliliğini arttırmaktan geçer ve Türkiye'ye gelecek turistleri taşıyacak şirketlerin sayısı asla 3-4 olamaz. sabancı kusura bakmasın ama ülkeye gelecek yüzlerce turisti sadece ona taşıttırmazlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Devlet teşvikleri kalksın bakalım THY mi PEGASUS mu daha büyük görelim.Herzaman özel sektör daha verimli çalışır.SABANCI bu ülke için bir şanstır.Saygılarımla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Laleli, sen defibrilatör mü satıyorsunda bu konunun üzerrine bu kadar gidiyorsun:) Bu kadar gerekli bir cihaz olsaydı hem IATA, hem de JAA bunu mecbur tutmazmıydı? Bu cihazı her kes kullanamaz. Yanlış kullanımı daha büyük tehlike yaratır. Son zamanlarda çıkan cihazların sadece kullanımı basit, her kes kullanabilir. Bu kadar iddialı yazdığına göre ileride Pegasus bunlardan uçaklarına koyarsa "ben iftiracıyım" diye yazacakmısın?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Baktım da Pegasusu savunmaya kalkanlar ne kadar zorlanıyor... Tutar tarafı yok değil mi ? Pegasus örnek alacaksa Sunexpress, Atlas Jet gibi şirketleri örnek almalı. Amcası THY nı değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
sayın rumuz ali sabancı nın da ifade ettiği gibi kar ının tamamını reklama yatıran ve suyu paraylada satsa en ucuz bileti hangi hava yolundan alıyorsun iyi düşün ama düşüne miyorsan ben söyleyim pegasustan insanlar bir uçuştada su içmesin ölmezler öyle 2 gün dayana bilirler ayrıca tekerlekli sandalye olayını bende biliyorum raporu yoksa hasta tekerlekli sandalye istediğinde bütün şirketler ücret talep ediyor bilmiyordun galiba ayrıca defibrilatörü sen kendi evine koy çünkü birgün pegasus kıskançlığından ihtiyacın olacak ve thy de koltuklarının altına paraşüt yerleştirse iyi olur çünkü heryıl en az birkere yolcuların ihtiyacı oluyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Başka bir firmanın sahibi olsaydı, borsadan gelecek parayla uçaklarına birer defibrilatör koyardı, insanlar kalp krizi geçirdiğinde ilk ve etkin müdahale hemen yapılabillsin diye. Ama bu "borsaya kote olma" operasyonundan sonra böyle birşey olmayacağına rumuzum kadar eminim, çünkü tekerlekli sandalye ve ambulift kullanımı için yolcusunun -pardon misafirinin- parasına, çalışanlarının çayına/kahvesine göz dikecek kadar para delisi olan "cin fikirli"ler böyle yapmaz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
pegasusun son zamanlardaki gelişimi cidden çok sevindirici. easy jeti de baselden çıkaracaklarina inaiyorum ben. easy jet ayni zamanda luton ve gatwicke de ucuyor oralardan da çıkarilablir tabiki. ama baselden çıkarılmalıdır bunu da pegasus yapacaktir tabi thy veya turevleri sirf pegasusu engellemek için bu hattada girmeye kalkmazsaki bence girecektir. cunku amac kendi karlari vs değil amac tekel olmak turk halkının parasini almanlara yedirmek. pegasus sanirim yeni ucak siparişinde geniş govdeye de gecebilir. dusunsenize dusuk maliyetli uzun mesafeli de ucmaya baslarsa thy cok zorlanmaya başlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000