18 Aralık 2012, Salı 16:18:28

PEGASUS'TAN BİR İLK...

Pegasus Havayolları, 100 uçaklık Airbus 320Neo siparişini açıkladı. 12 milyar dolar tutarındaki sipariş Türk sivil havacılık tarihinin en büyük siparişi olma özelliği taşıyor...
  • TEKNOPARK İSTANBUL DA NELER OLUYOR....BİR SORUŞTURUN BAKIN NELER ÖĞRENECEKSİNİZ....
  • Personel de THY'na geçiyor birer birer, hayırlı olsun...
  • öncelikle hayırlı ugurlu olsun tüm TÜRK halkı ve pegasus ailesi için artık pegasus ada bir hangar şart oldu sabihadaki my teknik gibi yavuz çizmeci basiretsiz hiç bir şekilde bu ülkeye faydası olmayan ki daha önce batırdıgı şirketler ortada camiadaki herkes bunu bilir artık my teknigi pegasusa devretme zamanı gelmiştir
  • ....
  • ülkemizde havacılığı pegasus başlatmadı ama yönetimi ayakta alkışlanmalı
  • Uçaklar kiralık olsa niye sabancı ta amerikaya gidip boeing fabrikasından teslim alsınki ? Bu arada hayırlı uğurlu olsun. Allah kaza bela vermesin dahada çok nasip etsin inşallah
  • sunex derdine yansın.
  • Buna en cokta bir 320 ci hat teknisyeni olarakta Ben sevndim,,,,, avcumun Ici kasiniyo.....
  • THY den atilan kabin memurlarina müste
  • THY Kaysi dagitiyorsa low-cost´ta nir ilk yap Kahramanmaras dondurmasi dagit 100ml lik Ve Büyüksehir kahramanmarasada artik ucus seferlerinin baslamasi gerekiyor

Pegasus Havayolları’nın tarihi siparişi için imza töreni şirketin Kurtköy’deki yeni merkezinde yapıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın da katıldığı törene Sabancı ailesinden 97 fert ile, Pegasus Havayolları’nın sahibi Ali Sabancı, Genel Müdür Sertaç Haybat’ın yanı sıra Airbus Avrupa, Asya, Pasifik Bölge Sorumlusu Cristohper Buckley, SHGM Genel Müdürü Bilal Ekşi, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal’ın yanı sıra çok sayıda davetli ve basın mensubu katıldı.

Törende ilk konuşmayı Genel Müdür Sertaç Haybat yaptı. Pegasus Havayolları’nın politikasına ilişkin bilgiler veren Haybat şöyle konuştu: “Havayollarının iki önemli kaynağı var. En önemlisi insan kaynağı. İkincisi filosu yani uçakları. Bulunduğumuz mekan Pegasus’un insan kaynaklarına verdiği önemi anlatan mekan. Arkası uçuş eğitim merkezi. Bugün Pegasus’un 2023 yılına kadarki ihtiyacını karşlayacak filo oluşturuyor. 2005 yılı Kasım ayında 6 noktayla tarifeli uçuşa başladık.  O günden bugüne gelinen noktayı biz de hayal edemezdik. Çok büyük gelişmeye büyümeye imza attık. Türkiye’yi yeni uygulamalarla tanıştırdık. Dünyada bile ilk olan uygulamalarla tanıstırdık. Bunun yanında network ve kargo tasıyıcısı olunacağını dünyaya gösterdik.”

Temel prensiplerinin yeni uçaklarla uçmak, zamanında kalkış ve düşük maliyet olduğunu kaydeden Haybat,  “ Yolcularımıza bunları tanıstırdık. 14 uçaklık filo, 5,9 filo yaş ortalamamız vardı. Bugün 42 uçağımız var ve yaş ortalaması 3,86. 7 yıl önce 6 noktaya 112 tarifeli sefer yapıyorduk, bugün haftada 1700 tarifeli uçuş yapıyoruz, 26 ülkede 62 destinasyona uçuyoruz. 2012’de 13,5 milyon yolcu uçurduk. Bugüne kadar 49 milyon misafir uçurduk. Türkiyede havacılığı biz başlatmadık ama biz değiştirdik. Sektöre dinanizm getirdik. Bugün de bizim için ve sivil havacılık için tarihi bir gün” dedi.

Sonrasında kürsüye çıkan ve hayli keyifli olduğu gözlenen Ali Sabancı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’dan sık sık övgüyle söz etti. “ 2005 Kasım’dan beri yanımızdasınız, arkamızdasınız” diyerek Yıldırım’a şükran dileklerini ileten Sabancı, şöyle konuştu:

“Bizim uçaklarımız bizden daha büyük olan şirket kadar yeni değil onlardan daha yeni. 3,86 yaşında. Bu vaadleri 7 senede nasıl yerine getirdik? 2005 yılında 1,5 milyon yolcu taşıyorduk bugün 49 milyon taşıyoruz. Sabiha Gökçen büyüyen bir pazar. 49 milyonun yüzde 74’unu 100 milyonun altında bilet fiyatıyla uçurduk. Yüzde 27’si 50 TL’nin altında uçmuş. ‘Havayolu halkın yolu olacak’ dediniz sayın bakanım, işte oluyor. Siz bir kapı açtınız bir o kapıdan içeri girmeyi başardık.”

YENİ HATLAR VERİN

Zamanında kalkış rakamlarına da dikkat çeken Sabancı, Bakan Yıldırım’dan yeni hatlar istedi. Sabancı şöyle dedi:
“ Zamanında kalkış o kadar sükse yaptı ki, başka havayollarının reklamlarına da girdi. 2011 Kasım ayında yüzde 95.8 zamanında kalkıyor bir havayolu düşünün. Avrupada bu işin eni iyisi Easyjet yüzde 85... Bizimki yüzde 95.8...Üsküp’e gittiğimizde yalvardım. ‘Bize yeni destinasyon verin’ dedim. Sizden tekrar yeni hatlar istirham ediyorum., bu sözü aldım. Şimdiye kadar olan desteğin devam edeceğini biliyorum. Çünkü biz Türkiye için yapıyoruz. 2005’te 800 milyon dolar yatırım yaptık, 12 uçak sipariş ettik. O gün siparişi 12’den 40’a, bedelini 3,2 milyar dolara çıkardık. Avrupa’nın en hızlı büyüyen havayolu olduk. Türkiye vaad eden ülke durumundan çıktı gerçekleştiren ülkte durumuna geldi.”

Ali Sabancı, konuşmasını tamamladıktan sonra Sertaç Haybat ile birlikte  100 uçaklık dev siparişi açıkladı. Sonrasında ise kürsüye Airbus Avrupa Asya Pasifik Sorumlusu Christopher Bucley çıktı. Buckley, Pegasus Havayolları’nın üçüncü siparişinde kendilerini tercih ettiğini söyleyerek şöyle konuştu:

“ Bizim için de muhteşem bir gurur. Bu gerçekten de şimdiye kadar Türkiye’den bize gelen en büyük sipariş. 10 yıldır Pegasus’la çalışıyoruz. Üçüncü kez uçak satmaya çalıştık ve üçüncüde başarılı olduk. Sert müzakerelerimiz oldu. 12 milyar dedi ama o fiyat vermiyorlar. Çünkü bunlar liste fiyatı. Yeni A320 Neo bu şekilde üç yıl sonra ilk kez Türkiye’ye girecek. Pegasus, gelecekte en verimli uçak filosuna sahip olacak. Pegasus ekibine sabır ve güvenden dolayı teşekkür ederiz.”

Son olarak mikrofonu eline alan Bakan Binali Yıldırım da Türk sivil havacılığının geldiği noktayı özetledi.
“Bugün Türk sivil havacılığında yeni bir atılımı birlikte yaşıyoruz” diyen Yıldırım, “ 2003 yılında göreve geldiğimizde sivil havacılıktaki manzaraya baktığımızda o günler hatırladığımda bugünkü yaşadıklarımızın ne kadar önemli bir gelişme olduğunu hep birlikte görüyoruz. Türk sivil havacılığına take off yaptıracaklarına landing yaptırmışlar bugüne kadar. Havacılıkta gelişmeler iyi gidiyor. 2,2 milyar cirodan 18 milyara çıktı. 100 uçak...Say say bitmez. Ben göreve başladığımda sivil uçak filosunun yüzde 67’sine denk geliyor. Hatta bu kadar da yoktu. En büyük bayrak taşıyıcının sayısı Pegasus’un mecvut sayısından 10 fazlaydı. Şimdi ikinci büyük taşıyıcı 100 sipariş veriyor. Şimdi THY kızacak 400 sipariş verecek. Şimdi ben kara kara düşünüyorum. Bu uçakları nereye koyacağız? Uçak almanız iyi Türkiye’nin geleceği için güzel ama bunları koyacak yer bulmamız lazım. Yani yeni havalimanlarına aktarma merkezlerine ihtiyaç var. Türkiyenin havacılıktaki zenginlik merkezlerini başka bölgelere yaymamız lazım. Sabiha gökçen de dolsun başka yerler de olsun.”

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın atıl durumdan işler hale getirildiğine vurgu yapan Yıldırım şöyle deevam etti:
“ Sabiha Gökçen Havalimanı rehabilitasyon merkezi gibiydi. Issız sessiz gelen yok giden yoktu. Huzur veriyordu. İşten emekli olmuş elini etiğini çekmişlere hizmet veriyordu. Heaş’ta 500 kişi çalışıyor, maaşlar tıkır tıkır geliyordu. Ne eksik, uçak yok. Uçak gelmiyor. Devlet buraya 700 milyon dolar harcamıs, burayı böyle tutmak olur mu?  Yazık günah. İSG isletmecisi bu işi yapmak istedi. ‘Buyur yap, al sana yer’ dedik. Şimdi de yerim dar diye bahane çıkartma. Şu anda İSG’nin yüzde 59’u Pegasus’a ait. Atatürk Havalimanı’nın yüzde 69’u da büyük abiye ait (THY) Bir fark yok yani.”

THY İLE PEGASUS’U AYIRMIYORUZ

Havacılıktaki rekabete de değinen Yıldırım, THY ile Pegasus arasındaki rekabete de dikkat çekti. Yıldırım şöyle konuştu:
“ Pegasus ile THY’nin uçtuğu yer sayısı ve uçak sayısını oranlarsak adaleti tam tesis etmişiz. Bundan sonrası size kalmış. Daha çok çalışacaksınız.  Büyük taşıyıcı küçük taşyışıcı diye ayrım yapmamız mümkün değil. Hepsi bizim öz evladımızdır. Onlar Türkiye’nin bayrağını yukarı taşımak için bu ülkenin insanına insanlığa hizmet veriyorsunuz. Ülkenin itibarını okyanusların ötesine taşıyorsunuz. Bu çok önemi bir ülke için. Türkiye 2003’ten önce bir sonraki gününü göremiyordu. Bu kadar moraller bozuk, algılanması bu kadar kötüydü. Ama şimdi bir şirketimiz 2023’e hedef koyuyor, 100 uçak alıyor 12 milyar borcun altına imza atıyor. Bu ülkenin geldiği noktayı, güven, istikrar, güçlü siyasi iradenin ülkeyi hangi noktaya getirdiğini gösteriyor.  Yeni havalimanı devreye girdiğinde istediğiniz kadar istediğiniz yere uçuş yapacaksınız. Bu siparişten sivil havacılık eko sistemi ne kadar pay alacak. Hayırlı uğurlu olsun. Allah hayırlı bol kazanç nasip etsin. Güven ve istikrar ortamı daim olsun. Bu olmazsa uçaklar da elde kalır, herşey tepetaklak olur. Dünyada yaprak kıpırdamıyor Türkiye’de köprü ve otoyallar için bir kalemde 5,7 milyar dolar veriliyor. 25 yıl sonraya yatırım yapan girişimciler var. Bu Türkiye’ye olan güveni gösteriyor. Bunlar da yol olarak havaalanı hızlı demiryolu ve insanımıza hizmet olarak dönecek. Herşey bütçeden yapılamıyor. Gider çok gelir az. Bunları da böyle değerlendiriyoruz."

Konuşmalardan sonra imza törenine geçildi. Ali sabancı, 75’i kesin, 25’i opsiyonlu 12 milyar dolar tutarındaki tarihi siparişe imza attı. Uçakların ilki 2015-2016'da teslim alınacak, sipariş teslimatı 2023'e kadar sürecek. İmza töreni sonrasında ise toplu fotoğraf çekimi yapıldı.

100 UÇAKLIK SİPARİŞ BÖYLE DUYURULDU












 

PEGASUS'TAN BİR İLK...

Yorumlar Tüm Yorumlar (28)

teknopark arazi ~ 11 yıl önce
TEKNOPARK İSTANBUL DA NELER OLUYOR....BİR SORUŞTURUN BAKIN NELER ÖĞRENECEKSİNİZ....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
Personel de THY'na geçiyor birer birer, hayırlı olsun...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
teknisyen ~ 11 yıl önce
öncelikle hayırlı ugurlu olsun tüm TÜRK halkı ve pegasus ailesi için artık pegasus ada bir hangar şart oldu sabihadaki my teknik gibi yavuz çizmeci basiretsiz hiç bir şekilde bu ülkeye faydası olmayan ki daha önce batırdıgı şirketler ortada camiadaki herkes bunu bilir artık my teknigi pegasusa devretme zamanı gelmiştir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tek istedigimiz avrupa yakasi da base olsun ~ 11 yıl önce
....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
ülkemizde havacılığı pegasus başlatmadı ama yönetimi ayakta alkışlanmalı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
b777-300er ~ 11 yıl önce
Uçaklar kiralık olsa niye sabancı ta amerikaya gidip boeing fabrikasından teslim alsınki ? Bu arada hayırlı uğurlu olsun. Allah kaza bela vermesin dahada çok nasip etsin inşallah

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
sunex derdine yansın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
buna en cok... ~ 11 yıl önce
Buna en cokta bir 320 ci hat teknisyeni olarakta Ben sevndim,,,,, avcumun Ici kasiniyo.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
flypgs.com ~ 11 yıl önce
THY den atilan kabin memurlarina müste

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
THY Kaysi dagitiyorsa low-cost´ta nir ilk yap Kahramanmaras dondurmasi dagit 100ml lik Ve Büyüksehir kahramanmarasada artik ucus seferlerinin baslamasi gerekiyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000