17 Ekim 2010, Pazar 09:11:19

PEGASUS, THY'Yİ NASIL ZORLUYOR?

Zaman gazetesi köşe yazarlarından Melih Arat bu hafta "Yeni Kapitalistler" adlı yazısının altında Pegasus'un THY'yi nasıl zorladığını yazmış. İşte o köşe yazısı...
  • Peagasus olmasaydı thy istediği fiyattan bilet satardı. 15 yıldır istanbulda yaşıyorum Peagasus öncesinde de bir kaç defa Vana gittim ama THY nin keyfine göre, şimdi o keyif bende bakıyorum listeye hangisi uygunsa onunla gidiyorum. Bu bayramda pegasusla gidiyoruz. Suyun paralı olması beni ilgilendirmiyor. Çunki içmiyorum.
  • RÖTAR ŞAMPİYONU = PEGASUS Pegasus saman alevi ve asla THY yi zorlayamaz ! Ne rakip olabilir ne tahtından edebilir. Hadi sıkıyorsa THY kalitesinde bir uçuş hizmeti versin. Avrupa haricinde tüm dünyaya uçsunda görelim. Pegasus ile uçup da memnun kalan insan sayısı az... Yolcusundan bir yudum suyu bile esirgeyen Ali beyden ve çalışanlarından ne beklenir ki ?
  • bu.fiyat.politikalariyla.thy.ye.varsin.dileyenleri.ucursun.ben.ucmam.tanidiklarimida.ucurtmam.bangkok.1900.tl.en.ucuz.hadi.ordan.bakin.emirates.in.fiyatlarina.malaysia.ya.qatar.airways.a.pegasus.gibi.firmalar.olmasaydi.bugun.ist.izm.350tl.olurdu.
  • gecen sene izair olarak kendi kari 1 milyon dolar..pegasustan ayri olarak yani.. ve kuruldugundan beri ilk defa kar etti..
  • Pegasus için herşey güllük gülüstanlıkta neden kimse İzair den bahsetmiyor.. Her sene zarar veren bir şirket olrak gösterilip üvey evlat muamelesi yapılıyor. Çalışanların sesine asla kulak verilmiyor. İzair yönetimindekiler, Ali Bey'e malesef herşeyi yansıtmıyor. Orta kademe yöneticiler, baskılarla astlarını eziyor. Kokpit ve kabin kan ağlıyor. Aynı şeyin Pegasus içinde geçerli olduğu aşikardır. LÜtfen gerçekçi olsunlar
  • TÜRK HAVA YOLLARI-SUN EXPRES-ANADOLU JET e karsilik PEGASUS tek basina...Allah yolunuzu aciketsin...
  • Zorlasın hatta gecsinde , nede olsa ileride calisacagim sirket :))
  • illaki aynı olmaz thy devlet havayolu pegasus ise özel thy deki imkamlar pgs de yok ve saw ve ahl arasındada fark var aslın buda thy oyunudur çünkü 3 e 1 sun ekspres anadolu jet ve thy 3 kuşatma arasında ve bence çok güzel bir büyüme şarrtlar esit olsa kim bilir daHA NELER OLURDU
  • Şaka bır haber herhalde!!!yakında emıratesle yarışıyoruz dıyecekler... yuh be kardesım..kendınızı dev aynasında mı goruyorsunuz!
  • charter low cost firmasi olmaz.. sacmalamayin..
2010 PerYön Kongresi'nde konuşan Ali Sabancı, tüm iş dünyasını temelden sarsacak bir konuşma yaptı. Öncelikle zarif bir şekilde holdingleşmiş aile şirketlerini, daha önceden strateji grup başkanı olduğu Sabancı şirketinden başlayarak eleştirdi.

Bu aile şirketlerinin liyakatli seçilmiş insanlar tarafından değil, akrabalık ağının içinde yer almış insanlar tarafından yönetildiğini söyledi. İş dünyasında profesyonel görüntü altındaki "Strateji Raporları"nın geri dönüşümlü kâğıtlara basıldığını belirterek aslında bütün bunların göstermelik olduğunu vurguladı. Aile şirketlerinde sağduyunun değil, akrabalık ilişkilerinin hakim olduğunu, danışmanlık şirketlerinin reçetelerinin aile üyelerine değil, sadece çalışan personel için geçerli olduğunu belirtti.

Amerika'da eğitim görmüş Ali Sabancı, sadece Sabancı Grubu içinde değil, dünyanın her yerinde geçer akçe bir insan olduğu düşüncesiyle 35 yaşında grup içindeki strateji grup başkanlığı görevinden istifa ederek Pegasus Hava Yolları'nı bir girişimci olarak devralmış. Ali Sabancı ve Pegasus'un Genel Müdürü Sertaç Haybat, yeni bir şirket modeliyle Pegasus'u idare ediyorlar.

Pegasus Türkiye'de ilk kez yolcu yerine misafir taşıdığının altını çizen bir şirket. İnsanların ekonomik fiyatlarla da uçabileceğini ispatlayan şirket aynı zamanda Türkiye'nin en büyük havayolu şirketi THY'nin de fiyatlarını aşağıya çekmeye zorladı.

Pegasus'u yeni tip kapitalist yapan şey, tüketiciye sunduğu hizmet ya da ekonomik fiyatlar değil, kazancını çalışanlarıyla paylaşması. Türkiye'de vergi öncesi kârının % 10'unu çalışanlarıyla paylaşan başka bir şirket yok (en azından benim bildiğim kadarıyla). Bu % 10'u daha önce sadece 3 yıldır Pegasus çalışanlarına dağıtırken, Ali Sabancı'nın içinde yer almadığı bir çalışma kurulu, bu kârın Pegasus Hava Yolları'nda sadece 1 yılını tamamlamış herkese dağıtılmasına karar vermiş.

Kârın çalışanlara dağıtılmasının birçok sonucu var. Birincisi, herkes şirket kâr etsin diye uğraşıyor. Sandviç ve su dahil her türlü ikramın ücret karşılığı sunulduğu uçakta, peynirli sandviç kalmamışsa hostes size ton balıklı sandviç de çok güzel diyor. Yakıt havayolu işindeki en önemli maliyet kalemlerinden biridir. Pilotlar ise yakıt maliyetlerini yönetebilme imkanına sahip. Eğer yıl sonu kârı etkileyecekse, nasıl daha verimli bir şekilde uçarım diye düşünürsünüz. Uçakların sabit bir hıza sahip olduğunu düşünenler tamamen yanılıyorlar. Uçakta da gaza basmak mümkün.

Personele dağıtılacak kârın bir üst limitinin olmaması, tüm personelin "Mal Sahabı"na dönüşmesine yol açıyor. "Mal Sahabı" Ali Sabancı'nın sunumunun başlığıydı ve yanlış yazılmamıştı. Her holding ve işletme "Mal Sahabı" için çalışırken, Pegasus Hava Yolları çalışanları, "Mal Sahabı"na dönüşmüştü. Yakında Pegasus Havayolları çalışanlarının kartvizitlerinde unvan olarak "Mal Sahabı" yazarsa şaşırmayın.

Pegasus'un ilk ve gösterişli sıra dışı hamlesi, uçağa binince yapılan can sıkıcı güvenlik anonslarının anaokulu çocuklarının oynadığı bir video film tarafından yapılmasıydı. Sunumda bu çocukların neredeyse tamamının Pegasus personelinin çocukları olduğunu öğrendim. Bundan daha fazla aidiyet geliştirici ne olabilir ki? Pegasus'ta misafirlerden önce, çalışanlar kendilerini "yıldız" gibi hissediyor.

(Zaman)
PEGASUS, THY'Yİ NASIL ZORLUYOR?

Yorumlar Tüm Yorumlar (60)

Misafir ~ 14 yıl önce
Peagasus olmasaydı thy istediği fiyattan bilet satardı. 15 yıldır istanbulda yaşıyorum Peagasus öncesinde de bir kaç defa Vana gittim ama THY nin keyfine göre, şimdi o keyif bende bakıyorum listeye hangisi uygunsa onunla gidiyorum. Bu bayramda pegasusla gidiyoruz. Suyun paralı olması beni ilgilendirmiyor. Çunki içmiyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
RÖTAR ŞAMPİYONU = PEGASUS Pegasus saman alevi ve asla THY yi zorlayamaz ! Ne rakip olabilir ne tahtından edebilir. Hadi sıkıyorsa THY kalitesinde bir uçuş hizmeti versin. Avrupa haricinde tüm dünyaya uçsunda görelim. Pegasus ile uçup da memnun kalan insan sayısı az... Yolcusundan bir yudum suyu bile esirgeyen Ali beyden ve çalışanlarından ne beklenir ki ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bu.fiyat.politikalariyla.thy.ye.varsin.dileyenleri.ucursun.ben.ucmam.tanidiklarimida.ucurtmam.bangkok.1900.tl.en.ucuz.hadi.ordan.bakin.emirates.in.fiyatlarina.malaysia.ya.qatar.airways.a.pegasus.gibi.firmalar.olmasaydi.bugun.ist.izm.350tl.olurdu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
gecen sene izair olarak kendi kari 1 milyon dolar..pegasustan ayri olarak yani.. ve kuruldugundan beri ilk defa kar etti..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Pegasus için herşey güllük gülüstanlıkta neden kimse İzair den bahsetmiyor.. Her sene zarar veren bir şirket olrak gösterilip üvey evlat muamelesi yapılıyor. Çalışanların sesine asla kulak verilmiyor. İzair yönetimindekiler, Ali Bey'e malesef herşeyi yansıtmıyor. Orta kademe yöneticiler, baskılarla astlarını eziyor. Kokpit ve kabin kan ağlıyor. Aynı şeyin Pegasus içinde geçerli olduğu aşikardır. LÜtfen gerçekçi olsunlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
TÜRK HAVA YOLLARI-SUN EXPRES-ANADOLU JET e karsilik PEGASUS tek basina...Allah yolunuzu aciketsin...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Zorlasın hatta gecsinde , nede olsa ileride calisacagim sirket :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
illaki aynı olmaz thy devlet havayolu pegasus ise özel thy deki imkamlar pgs de yok ve saw ve ahl arasındada fark var aslın buda thy oyunudur çünkü 3 e 1 sun ekspres anadolu jet ve thy 3 kuşatma arasında ve bence çok güzel bir büyüme şarrtlar esit olsa kim bilir daHA NELER OLURDU

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Şaka bır haber herhalde!!!yakında emıratesle yarışıyoruz dıyecekler... yuh be kardesım..kendınızı dev aynasında mı goruyorsunuz!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
charter low cost firmasi olmaz.. sacmalamayin..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000