11 Eylül 2011, Pazar 09:50:11

"PEGASUS İKİ NUMARA OLDUĞUNU TESCİLLİYOR"

Türkiye havacılık sektörünün başarılı girişimcisi, Pegasus Havayolları'nın sahibi Ali Sabancı, Almanya'daki ortağı Air Berlin ile beraber yeni bir ortaklık kurma arayışı içinde.
  • Pgs bu aralar yolacak yeni mezun pilot bulamıyor
  • kendi adina vermis oldugu o kadar ucagi ne yapacakki airberlin den ucaklari alip ucmaya calisacagini yazmissiniz. pegasus un antalya cikisli (avrupaya) 5 ucagi devre disi kaliyor. zaten antalya ucaklarini pazarlamayi da yuzlerine bulastirdiklari icin antalya da kurulacak sirketin pazarlamasini Airberlin ticaret departmani yapacak. elin deki HARIKA AKKENT i isden ayirirsan olacagi buydu (kaymagi Airberlin yiyecek!!)
  • Seni gidi Cin Aliii seniiiiiii
  • İzair çoktan batmıştı..uçaklarını tek tek satmış veya kiralamıştı,kendi personelini işten çıkarmıştı..Atıp tutmaya gerek yok beyler.Herşey açık ve net ortada.4-5 uçaklı küçük havayolu şirketleri kendinden daha büyüklerle beraber olmadıkça ayakta kalamaz..2çarpı2=4..İzair battı haberleri yerine bu haberleri okumak daha güzel.Tbrikler pegasus
  • Airberlin 2011 ikinci yarısında filosunu 8 uçak ve bir milyon koltuk azaltacağını ve bu operasyonun sonuçlarının da gelecek yıla kadar görülmeyeceğini bildirdi. şirket büyük zararda, CEO'su istifa etmek zorunda kaldı. Türkiye pazarına girmek onları kurtarmaz.
  • sabancının klasik ticari oyunudur, izair yapılan iş.. izair alt yapısını sağlam kurmadan pegasusla işbirliğine gitmek zorunda kaldı mecburen sabancının eline düştü ve de izair yönetimi vce şirketin ortakları bunları kabul ettiler ve de sonun başlangıcı oldular hisseleri devir ettiler ve izarin çoğunluğu sabancının elinde istediğini yapacaktırda sabancı bu ticari taktiği kurulduğu yıllardan beri hep yapıyor boğup şirketi ele geçirip istediği kararı alıyor buna da bir şey yapmanız mümkün değil kanunen eğer şirket kuıruluş sözleşmesinde değiştirilemez madde koymadısyanız şirketinde havayolununda ismi değişir güle güle olursunuz..
  • pegasus yeni mezun pilotlar için bence 1 numara çünkü direkt sizi elemeye çalışmıyor. sadece kabul ettiği adaylara biraz cabuk başlatsa tip eğitimini bence çok güzel olur.
  • Keşke izmirde bundan payını alsaydı. Maalesef izair pegasusa AHL slotu sağlamak için elde tutuluyor. Benim anlamadığım madem bu şekilde izair hiçbir işe yaramıyor, Ali Sabancı neden bu firmayı kapatıp haklarını tamamen elinden almıyor.
  • Genellikle moskovadan berline airberlin ile ucuyorum ve her seferinde ucak inanilmaz derecede bos 50-60 yolcu ile ucuyorlar
  • "IzAir'in hisse çoğunluğu ve yönetiminin kontrolüne geçmesinde Sabancı'nın şahsi girişimci zekası ile ilk kurucu ortak ve yöneticilerin beceriksizliği büyük rol oynadı." Ne kadar acı bir tespit. İzmir'în tek havayolu şirketini bu duruma düşürdükleri için Ekrem Demirteş başta olmak üzere tüm arkadaşlarını tebrik ederim.
Hatırlanacağı gibi Pegasus havayollarının bağlı olduğu Esas Holding , 2009 yılında %16,5 oranında hisse satın alarak Almanya'nın iki numaralı havayolu Air Berlin'e ortak olmuştu.  Böylece grup Air Berlin yönetim kuruluna bir üye atama hakkına da sahip oldu.      

Bu işbirliği Pegasus Havayolları'nın küresel oyunculuğuna basamak oluşturduğu gibi, yolcularına Air Berlin ile Almanya üzerinden pek çok noktaya uçuş imkanı sağlıyor.  

Pegasus, Almanya'daki ortaklığı haricinde Türkiye'de de 2008'den beri çoğunluk hissedarı olarak İzmir merkezli İzair havayolununun yönetim ve işletimini sürdürüyor. %20'lik hisse ve stratejik ortaklık ile başlamış olan İzair macerasında bugün Pegasus'un %98'lik hissesi bulunuyor. Tabii ki havayolunun hisse çoğunluğu ve yönetiminin kontrolüne geçmesinde Sabancı'nın şahsi girişimci zekası ile ilk kurucu ortak ve yöneticilerin beceriksizliği büyük rol oynadı. 
 
Özellikle uluslararası havacılık çevrelerinde Pegasus ile Air Berlin'in çok yakında İzair'de ortaklığa gideceği ve şirketin isminin de değiştirilerek merkezinin Antalya'ya alınacağı haberleri artmış durumda. Açıkçası ben bu olasılığın gerçekleşme ihtimalini çok yüksek buluyorum. Zira Ali Sabancı'nın Air Berlin'den şu ana kadar reklam ve tanıtım haricinde pek fazla bir kazanım elde etmediğini biliyoruz. Bu nedenle girdiği maddi riskin karşılığını mutlaka almak isteyecektir. Şayet bu ortaklık gerçekleşirse ortaya THY-Lufthansa ortaklığı Sunexpress'e benzeyen bir yapı çıkacak, Pegasus da Türkiye'de THY'den sonra iki numaralı oyunculuğunu tescil etmiş olacaktır.    
 
AIR Berlin iki çeyrektir zarar ediyor
 
Taşıdığı yolcu sayısı itibariyle Avrupa'nın beşincisi, Almanya'nın ise ikincisi olan Air Berlin, bu yılın ilk iki çeyreğinde 220 Milyon Euro işletme zararı açıklayınca CEO Joachim Hunold istifa etmek zorunda kaldı. Havacılık çevreleri Air Berlin'in iş modelini 'Hybrid' olarak tanımlarken, kısa zamanda yaratıcı önlemler alınmadığı takdirde işlerinin çok zor olduğunu vurguluyorlar. Hybrid havayolu modeli sektörde çok yeni bir tanım. Yalın olarak yarı network yarı düşük maliyetli havayolu (DMH) şeklinde açıklanabilir. En başarılı örneği ise İrlandalı Air Lingus havayolu oluşturuyor. 
 
Air Berlin, Avrupa'da DMH modeli ile uçarken uzun menzil uçuşlarda tatil destinasyonlarına ve iş adamları segmentine hitap ediyor. Geçtiğimiz aylarda Oneworld ittifakına katılacağını açıklayan havayolunun 2012'de bu hedefini gerçekleştirmesi bekleniyor. Zararın minimize edilmesi için yeniden yapılanma (restructuring) yolunda giden Air Berlin'de öncelikte ikincil havalimanlarına uçuşların kaldırılması ve koltuk arzında yıllık 1milyona varan azaltma söz konusu. Koltuk arzında bu boyuttaki bir düşüş, 7-8 uçağın yerde park edilmesi (ground) anlamını taşır. Tahminime göre Ali Sabancı da park edilecek uçakları Türkiye'de değerlendirecektir.  
 
Hatırlatmakta yarar var, Air Berlin'den hisse almayı düşünmüş ya da düşünen Air France-KLM, Etihad ve British Airways gibi ciddi gruplar mevcut.  

Tolga TURGUT / AKŞAM
 
"PEGASUS İKİ NUMARA OLDUĞUNU TESCİLLİYOR"

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Misafir ~ 13 yıl önce
Pgs bu aralar yolacak yeni mezun pilot bulamıyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
kendi adina vermis oldugu o kadar ucagi ne yapacakki airberlin den ucaklari alip ucmaya calisacagini yazmissiniz. pegasus un antalya cikisli (avrupaya) 5 ucagi devre disi kaliyor. zaten antalya ucaklarini pazarlamayi da yuzlerine bulastirdiklari icin antalya da kurulacak sirketin pazarlamasini Airberlin ticaret departmani yapacak. elin deki HARIKA AKKENT i isden ayirirsan olacagi buydu (kaymagi Airberlin yiyecek!!)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Seni gidi Cin Aliii seniiiiiii

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
İzair çoktan batmıştı..uçaklarını tek tek satmış veya kiralamıştı,kendi personelini işten çıkarmıştı..Atıp tutmaya gerek yok beyler.Herşey açık ve net ortada.4-5 uçaklı küçük havayolu şirketleri kendinden daha büyüklerle beraber olmadıkça ayakta kalamaz..2çarpı2=4..İzair battı haberleri yerine bu haberleri okumak daha güzel.Tbrikler pegasus

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Airberlin 2011 ikinci yarısında filosunu 8 uçak ve bir milyon koltuk azaltacağını ve bu operasyonun sonuçlarının da gelecek yıla kadar görülmeyeceğini bildirdi. şirket büyük zararda, CEO'su istifa etmek zorunda kaldı. Türkiye pazarına girmek onları kurtarmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
sabancının klasik ticari oyunudur, izair yapılan iş.. izair alt yapısını sağlam kurmadan pegasusla işbirliğine gitmek zorunda kaldı mecburen sabancının eline düştü ve de izair yönetimi vce şirketin ortakları bunları kabul ettiler ve de sonun başlangıcı oldular hisseleri devir ettiler ve izarin çoğunluğu sabancının elinde istediğini yapacaktırda sabancı bu ticari taktiği kurulduğu yıllardan beri hep yapıyor boğup şirketi ele geçirip istediği kararı alıyor buna da bir şey yapmanız mümkün değil kanunen eğer şirket kuıruluş sözleşmesinde değiştirilemez madde koymadısyanız şirketinde havayolununda ismi değişir güle güle olursunuz..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
pegasus yeni mezun pilotlar için bence 1 numara çünkü direkt sizi elemeye çalışmıyor. sadece kabul ettiği adaylara biraz cabuk başlatsa tip eğitimini bence çok güzel olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Keşke izmirde bundan payını alsaydı. Maalesef izair pegasusa AHL slotu sağlamak için elde tutuluyor. Benim anlamadığım madem bu şekilde izair hiçbir işe yaramıyor, Ali Sabancı neden bu firmayı kapatıp haklarını tamamen elinden almıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Genellikle moskovadan berline airberlin ile ucuyorum ve her seferinde ucak inanilmaz derecede bos 50-60 yolcu ile ucuyorlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
"IzAir'in hisse çoğunluğu ve yönetiminin kontrolüne geçmesinde Sabancı'nın şahsi girişimci zekası ile ilk kurucu ortak ve yöneticilerin beceriksizliği büyük rol oynadı." Ne kadar acı bir tespit. İzmir'în tek havayolu şirketini bu duruma düşürdükleri için Ekrem Demirteş başta olmak üzere tüm arkadaşlarını tebrik ederim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000