05 Mart 2010, Cuma 17:02:13

PEGASUS HABERİNE ÇOK KIZDI!

Eski bir gazeteci olan TÖSHİD Genel Sekreteri Musa Alioğlu, eski meslektaşlarına fena yüklendi. Alioğlu, ‘facia’ başlıklı haberlerin sektöre büyük yara verdiğini ifade etti. İşte Alioğlu’nun medyaya yüklendiği o yazısı...
  • çünkü mahkeme daha yeni başladı zeki arkadaşım...
  • Toshid uyuma havacılığa sahip çık.Yaz-mak eylemiyle işler yürümüyor..
  • Sn Musa bey hangi gazetelerde çalıştınız acaba.Medya eleştirinizden daha iyi sonuç çıkarabilmek için bilinmesinde fayda mülahaza ediyorum.
  • sizde biliyorsunuz ki "sonucun ortada olduğu" mahkeme kararında cezanın içeriği değil;cezanın şirkete tebliği usulen olamamıştır. yoksa form 4 ü iptal edilen post holderleriniz niye mahkemeyi kazanıp göreve dönemediler?
  • dediğinin bir kısmı doğru arkadaşım ama shgm nin yalan haberler ile halkı yönlendirerek taraf tuması ne kadar doğru. ayrıca mahkeme yoluna gidildi ,belgeler sunuldu sonuç ortada zaten...
  • pgs cezasının hakemi köşe yazarları mıdır?shgm nin cezasında haksızlık bulanlar için mahkeme kapıları açıktır ve belgeleri de mahkemelere vermeleri daha uygun olurdu...shgm nin şeffaflık uygulamasının amacı şirketlerin İNATÇI kusurları hakkında kamu oyunu bilgilendirmektir...köşe yazarlarının hakemliğine ihtiyacı yoktur.
  • Bu kadar doğru tespit bu kadar doğru bir yazı ancak bu kadar olabilir.Mademki medya da havacılık işini bilen yok en azından bu sektörde yıllarını vererek emekli olmuş kaptan , teknisyen vs.. gibi bu işi gerçekten çok iyi bilen birkaç kişi ile temasta bulunup en azından onlardan doğru bilgiler alabilirler.Tabii tarafsız olmak şartıyla.
  • çok doğru
  • Çok güzel yazmış. Tek kelimeyle Bravo.

Bildiğiniz gibi ben her hafta doğrudan havacılık yazıyorum. Bu kez havacılığı doğrudan etkileyen bir sektörle havacılığın ilişkisini masaya yatıracağım. Buna sebep ise hafta içinde bir gazetede yer alan bir haberin başlığıdır. Gazeteci arkadaşımız  haberini elbette savunacak. Zaten benim onun haberine sözüm yok. Ben haberin başlığında geçen ölüm kelimesinden rahatsız oldum. Bu ülkede insanlar hala daha uçaktan korkarken böyle bir başlık olmasa iyi olurdu.

Ayrıca bu haber doğru olabilir, yanlış olabilir. Buna işi bilenler karar verebilir.  Böyle bir haber doğal olarak bir şirketin ticari itibarına etki eder. Diyebilirsiniz ki, insan canı ticari itibardan önemsiz mi. Elbette değil. Asla değil.

Benim anlatmak istediğim şey gazetenin bu konuda attığı başlığın çok ürkütücü olduğudur. Medyanın havacılık haberlerine çok iştahla ve hevesle baktığını söyleyebilirim.

İşte bu yazının konusu; medyanın havacılık haberlerine bakış açısıdır. 20 yıl profesyonel olarak yaptığım bu meslek bana bazı şeyler öğretti. Örneğin, “Gazeteci kendi mesleği dışındaki tüm mesleklerden biraz bilendir“. Bu söz ne kadar doğru derseniz , hemen söylerim ki bu söz çok yanlıştır. Herkes, her şeyden biraz biliyorsa bu demektir ki o adam çok şey bilmiyordur.

Bütün iyi ve  ilkeli gazetecileri tenzih ederek diyorum ki, bir gazeteci düşünün. Haberi bizzat yerinde takip eden değil, haberi yazan değil, haberle ilgili kişi ve kurumlarla karşı karşıya gelen hiç değil. Peki kim bu adam. Bu adam, bir editördür. Yani, havacılıkla ilgili bir haberi sayfaya koyan odur, başlığı ve spotları belirleyen odur, haberi okuyup mantık hatası, maddi hata, var mı yok mu belirleyen yine odur. Yani bir haber onun elinde şekillenir. Bir de eğer başlığı atmışsa ve bundan geri dönüş yapmak istemiyorsa haberi bu başlığa göre takla attıran, yani değiştiren bizzat bu kişidir. Her muhabirin havacılıktan anlamasını ve bu sektörü bilmesini beklemek saflık olur. Türkiye henüz o aşamaya gelmedi. Ama çok şükür ki artık havalimanı muhabiri denen bir kavram var ve bu mesleğin hakkını veren dürüst ve iyi muhabirler var. Ama gelin görün ki bu muhabirlerin iyi olması yetmiyor. Haberleri sayfaya koyan editörlerin ve müdüran takımının da dürüst ve bilgili olması gerekir.

Örneğin, bizim zamanımızda bir uçak kazası olurdu. Diyelim ki Tanzanya'da bir uçak düşerdi. Biz oturduğumuz yerden ofis boyluk yapan çocuğa bağırırdık “ Oğlum, arşive git uçak dosyasını getir“. Biraz sonra kocaman sarı bir zarf gelirdi. Çünkü o zaman bilgisayar ve internet diye bir şey yoktu. Zarfın içinden o zaman çoğunlukla siyah beyaz bir uçak resmi çıkardı. Flu olmayan, en güzel fotoğrafı kendi zevkimize göre seçer, üç sütuna 15 santim sayfanın göbeğine koyardık. Sonra ertesi gün gazeteyi okuyan bir duyarlı ve bilgili vatandaş bizi arardı. “Kardeşim ne biçim gazetecilik yapıyorsunuz. Bu uçak Tanzanya Havayolları'na ait. Siz oraya THY uçağını koymuşsunuz. “ . Hemen savunma mekanizmasını harekete geçirir ve şayet yerse “ Bir yanlışlık olmuş efendim Tanzanya Hava Yolları'nın kısaltması da THY olduğu için resimler karışmış“ gibi absürd bir cevapla adamı başımızdan savmaya çalışırdık. Bu dediklerim 10-15 yıl önce olurdu. Fakat bakıyorum, bu anlayış ve cahillik hala devam ediyor. Örneğin, havacılıkla ilgili olumlu veya olumsuz bir haber mı var, televizyonlarda hemen THY'nın uçaklarının filmi VTR olarak yayına giriyor. Yine aynı şekilde diyelim ki Patagonya'da uçak düşüyor, onlar Atatürk Havalimanı'nda kalkış ve iniş yapan uçakları getiriyorlar ekrana. Yani demek ki ortada bir bilgisizlik ve beceriksizilik var. Tabii internette var, ama onu kullanacak zeka herhalde yok. Bir girse o düşen uçağın resmini anında bulacak. Ama gerek görmüyor arkadaş...

Diyelim ki, bir havayolu şirketinin uçağı küçük bir ilimizin havalanına inerken veya kalkarken bir durum meydana geldi. Bunu gözleriyle görmediği ve de konu hakkında bilgi sahibi olmadığı için duyduklarına göre bir haber yapar. Haberi bölge şefine geçer. O da alır İstanbul'daki amirine yollar. Bu arada haber ufak ve önemsiz bir haber iken, birden büyür ve İstanbul'a ulaştığında “ Faciadan dönüldü “ veya “Allah korudu “ dahası “Büyük panik“ veya “Korkulu dakikalar“ gibi klasikleşmiş ve hiç değişmeyen başlıklardan biri atılır. Sayfayı yapan adam eğer bu haberi böyle kullanmayı kafasına koymuşsa, takla attırma dediğimiz haberi çarpıtmayı gündeme getirir.

Sektörü bilen birileri bu haberleri okuduğu zaman kargaların bir yeriyle güldüğü gibi güler. Bilmeyenler ise “Vay be, bak neler olmuş“ diyerek havacılık konusunda ahkam kesmeye başlar. Bu gibi konuları her gazetede veya televizyonda haftada bir veya birkaç kez mutlaka görebiliriz. Her gazetede havacılık uzmanı olmadığına göre biz yanlış haberler okumaya devam edeceğiz demektir. Ve bu yanlış, eksik ve hatalı haberler görsel ve yazılı medyada hep böylece yer alır ve bu iş böylece ne yazık ki sürüp gider.

Kendini ayrıcalıklı sanan, köşesinde asıp kesen bir gazetecilik anlayışı oldukça, ara sıra ve normal olarak her ülkede olan ufak tefek pist dışına çıkma veya kayma olaylarının ve de hava koşulları yüzünden meydana gelen gecikmeleri 8 sütuna manşet çeken gazetecilik hala daha geçerli oldukça bu sektör çok yara alır. Sektörün içinde olan ve her gün iç içe yaşayan gazetecilerin de haberleri biraz daha dikkatli ele alması doğru olur. Bilmem hangi ajanstan öyle geldi deyip, haberi aynen kullanmak iyi bir gazetecilik örneği değildir. Hani araştırmacı gazetecilik vardı, hani soruşturmacı gazetecilik vardı...

Musa ALİOĞLU
TÖSHİD GENEL SEKRETERİ

PEGASUS HABERİNE ÇOK KIZDI!

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

Misafir ~ 14 yıl önce
çünkü mahkeme daha yeni başladı zeki arkadaşım...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Toshid uyuma havacılığa sahip çık.Yaz-mak eylemiyle işler yürümüyor..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sn Musa bey hangi gazetelerde çalıştınız acaba.Medya eleştirinizden daha iyi sonuç çıkarabilmek için bilinmesinde fayda mülahaza ediyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
sizde biliyorsunuz ki "sonucun ortada olduğu" mahkeme kararında cezanın içeriği değil;cezanın şirkete tebliği usulen olamamıştır. yoksa form 4 ü iptal edilen post holderleriniz niye mahkemeyi kazanıp göreve dönemediler?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
dediğinin bir kısmı doğru arkadaşım ama shgm nin yalan haberler ile halkı yönlendirerek taraf tuması ne kadar doğru. ayrıca mahkeme yoluna gidildi ,belgeler sunuldu sonuç ortada zaten...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
pgs cezasının hakemi köşe yazarları mıdır?shgm nin cezasında haksızlık bulanlar için mahkeme kapıları açıktır ve belgeleri de mahkemelere vermeleri daha uygun olurdu...shgm nin şeffaflık uygulamasının amacı şirketlerin İNATÇI kusurları hakkında kamu oyunu bilgilendirmektir...köşe yazarlarının hakemliğine ihtiyacı yoktur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bu kadar doğru tespit bu kadar doğru bir yazı ancak bu kadar olabilir.Mademki medya da havacılık işini bilen yok en azından bu sektörde yıllarını vererek emekli olmuş kaptan , teknisyen vs.. gibi bu işi gerçekten çok iyi bilen birkaç kişi ile temasta bulunup en azından onlardan doğru bilgiler alabilirler.Tabii tarafsız olmak şartıyla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
çok doğru

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Çok güzel yazmış. Tek kelimeyle Bravo.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000