10 Ocak 2012, Salı 09:02:12

PEGASUS 7 MİLYON DOLAR TASARRUF EDECEK...

Pegasus, tasarruf paketine bu kez de karbon frenleri ekledi...
  • Çok komiksin. Ali Sabancının işi gücü yok sizin gibi havacılıktan anlamayan basitlere laf yetiştirecek. Bence onun sana havacılık dersi vermekten daha önemli işleri vardır....
  • Tarihi kanla yazanlar adı altında yorum yazıyorsun sen THY nin tarihini hiç araştırmadın galiba. Bir araştır derim kaç yıllık şirketin kaç ölümlü kazsı var birde pegasusu araştır hangisi güvenli sen kara ver...
  • ozel sektorun havayolu isine girmesi gayet guzel ancak aglama olmaz neymis thy ile kazak havayolu antlasma yapmis pegasus buraya ucmadan bilet fiatlarina soracakmis tabi ki bu is boyle isine gelirse gayet normal sunu asla unutma illa da ucuz bilet yapacam diye ucus guvenliginden pas gecersen bir ucus da sonuc hic de hos olmaz haberin ola.. onun disinda ozel havayolu olarak devam ucmaya..
  • kimse sizi zorla pgsyle uçurmuyor,kimse size çomak sokmuyor,siz kurtarıcımısınız herkes işine baksın,astronot dolmuş yine etraf simulatörlerden uzak durun biraz..
  • thy her yönden dibe vurmuş kan kaybetmekte,yanlış bir şekilde yönetilmekte havacılıktan hiç anlamayan torpille liyakat olmadan atanan yöneticiler sayesinde,daha söylenecek ne kalıyor geriye?zaten thy nin arkasında devlet destegi olmasaydı ne olurdu bir düşünün.ali sabancı akıllı bir girişimcidir 5 yıl içinde thy büyüklügünde bir şirket yapar pegasusu bundan herhangi bir şüpheniz olmasın.
  • Pegasus koltukları da değiştirse iyi olur aslında. Geçenlerde sitede okumuştum hem hafif hemde daha ince olduğu için 2 sıra daha ekleyebiliyorlardı. Fiyat performans iyiyse eklenebilir aslında...
  • thy harici bir tek pegasus mu var sivil havacılıkta sun express atlas ne güne duruyor? hatta onurair bile dicem nerdeyse. ayrıca sun express pegasus tan bin kat daha ucuz ve kaliteli pegasus gibi basit anlık kanpanyaları yok.her pazar 44 tl ye bilet alabılıyorsunuz onun harıcınde de bilet fiyatları 60,70,80 bandında bunu herkes bılıyor burdaki pegasus koruyucularını anlamak munkun degıl kesin kendi çalışanları yorum yapmakla ugrascaklarına daha iyi hizmet vermeye çalışın.
  • burdaki pegasus savunucuları cidden cok komik. bu kadar körü körüne bir firmayı kim niye koruma geregı duyar? acaba ali sabancı kendi mi yazıyo diye duşunmuyo degılım..haha :D
  • ben uçağı bir yerden bir yere gitmek için kullanıyorum ve hep tercihimde pegasus oluyor.80 tl ye ant-ıst ıst-ant otobüs bile götürmüyor.parası çok olan thy ye binsin,bagajı çok olanada otogarın yolu orda,bırakın bu boş beleş lafları,canı pasta börek isteyenede pastane orda yemeyinverin uçakta,merak etmeyin bi yeriniz düşmez.
  • Pegasus uçaklarının kuyruk kısmında registration kodun yanında Türk Bayrağı bulunur. Uçaklarda arka gövde "kuyruk" kısmı olarak adlandırılır; kuyruk illa dikey stabilize demek değildir. Havacılık geçmişi olmayan Ali Bey, yine de senden daha çok havacılık biliyor...
40 uçaklık filoda çelik frenler çok daha hafif olan karbon frenlerle değiştiriliyor. Böylece uçağın ağırlığı 550 kilogram daha düşüyor. Uçaklarda saat başına 50 dolarlık tasarruf daha edilecek. Böylece günlük tasarruf 20 bin doları, yıllık tasarruf ise 7 milyon doları geçecek.
 
Daha önceki bir yazımda Pegasus’un adeta sineğin yağını çıkaran metodlarla ‘Low cost’ yani düşük maliyet konusunda müthiş başarılar elde ettiğini, böylece Ryan Air’den sonra dünyanın en verimli ikinci havayolu şirketi olmayı başardığını yazmıştım. Neydi o sineğin yağını çıkaran metodlar. Mesela bir uçuşta kaç sandwiç yendiğini istatistiklerle belirleyip fazladan sandwiç bile konmuyordu uçağa. Ya da temiz su tankı full’lenmiyordu. Amaç mümkün olduğu kadar uçağın ağırlığını düşürmek. Çünkü ağırlık demek daha fazla yakıt tüketimi demek.
 
Pegasus filosuna kattığı yeni Boeing 737-800’lerde yine ağırlığa yönelik başka bir uygulamaya daha geçti. Uçağın çelik frenleri, 550 kilogramlık avantaj yaratan karbon frenlerle değiştirildi. Bir uçak, 1 tonluk ağırlık için saatte yaklaşık 40 litre yakıt harcıyor. 550 kilogramlık fark, harcanan yakıtta aşağı yukarı 50 dolarlık bir avantaj yaratıyor. Pegasus’ta 40 uçak var. Bunların her birinin havada günde 10 saat kaldığı düşünülürse günlük tasarruf 20 bin doları bulacak. Yıllık avantaj ise 7.3 milyon dolara çıkacak.
 
‘Uçmayan kalmasın’ dedik....
 
Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Genel Müdür Sertaç Haybat ve Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Güliz Öztürk ile birlikte ‘Yağmur’ isimli Pegasus ailesinin en yeni üyesi uçağını Adana uçuşu ile test ettik. Adana Yüzevler’de kebapları afiyetle mideye indirirken, Pegasus’un 2011 yılı değerlendirmesini de yaptık. Genel Müdür Sertaç Haybat, şu an Pegasus’un 2.58 yaş ortalaması ile en genç Boeing 737-800 filosuna sahip olduğunu söyledi. Haybat, 2005’te başladıkları tarifeli uçuşlarda nereden nereye geldiklerini de şu rakamlarla özetledi:
 
-2005’te 14 uçak ile 6 noktaya haftada 112 uçuş yaparak başladık. Bugün 40 uçak ile 23 ülkede 50 noktaya haftada 1544 uçuş yapıyoruz. 2007’de 3.2 milyar dolarlık Türk özel havacılık sektörünün en büyük siparişini vermiştik. Şu an 26’ıncı uçağı teslim aldık. 2012’de 8 tane daha gelecek. 2.58’lik yaş ortalamamız daha da düşecek. 31 dış, 19 iç hat uçuşu yapıyoruz. Günde 2 kez Paris’e 2 kez Londra’ya uçan başka özel havayolu şirketi yok. Adana’dan bile 8 farklı noktaya uçuşumuz var.
 
Haybat, daha sonra büyümeye yönelik rakamlara dikkat çekti:
 
-Her yıl ortalama yüzde 40 büyüdük. Bu bizim modelin bir ihtiyaç olduğunu ve Pegasus’un bu ihtiyacı karşıladığını gösteriyor. 36.4 milyon kişiyi uçurduk. İç hatlarda pazar payımız yüzde 23’e çıktı. Dış hatlardaki pazar payımız ise yüzde 8’i buldu. Uçmayan kalmasın sloganı ile bugüne kadar 23 milyondan fazla misafiri 100 liranın, 8.8 milyon misafiri ise 50 liranın altında fiyatlarla uçurmayı başardık.
 
En büyük tokadı kurdan yedik, tek haneli zarar var
 
Haybat’tan sonra sözü Ali Sabancı aldı. 2011 yılı cirosunun 1.7 milyar TL’nin üzerinde gerçekleştiğini, EBT artışının yüzde 36.6 olduğuna işaret eden Sabancı ancak kur ve yakıt maliyetindeki artışlardan dolayı bu yılı tek haneli zarar ile kapatabileceklerini söyledi. Sabancı, “Yakıt fiyatları yüzde 30 arttı. Ancak en büyük tokadı devalüasyondan yedik. Tüm giderlerimiz dövizle ancak biletleri TL olarak satıyoruz. Havaalanı ayakbastı ücreti bile euro üzerinden” dedi. Sabancı artık kimsenin uçağa fazla para vermek istemediğine de işaret ederek şöyle devam etti: “Yakıtın fiyatını bilmeyen pilotlar vardı. Şimdi verimlilik konuşuyorlar. Çeşitli yöntemlerle ucuz bilet satabiliyoruz. Zamanında kalkışla, 25 dakikalık yerde kalış süremizle fark yaratıyoruz. Bu metodlarla 9 milyona yakın misafirimizi 50 liranın altında fiyatla uçurabildik. Biz bu işe girdiğimizde pazarda bir havayolu şirketi ve bir sürü de havayolcuk vardı. Şimdi 2 havayolu şirketi ve bir sürü havayolcuk var diyebilirim.“
 
Doğuya doğru bir uçabilsek bilet fiyatı düşecek
 
Ali Sabancı, sunum sırasında havacılık sektöründe tam anlamı ile serbest rekabet olmamasından, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün sektörün çok gerisinde kalmasından yakındı. Avrupa’da her ülkeye uçabildiklerini ancak ikili anlaşmalar gereği Azerbaycan, Kazakistan, Rusya gibi ülkelere uçamadıklarını belirten Sabancı bu noktalara da uçsalar bilet fiyatlarında ciddi indirimlerin sağlanabileceğini belirtti. Rekabet olmadığı için 1.5 saatlik İstanbul-Bakü uçuşu için yolcuların 3 saatlik Almanya uçuşuna göre 2 kat daha fazla ücret ödediklerini ifade eden Sabancı, şöyle devam etti:
 
“Bu pazarlarda rekabetin gelişmesi lazım. Rekabet olmalı ki fiyatlar düşsün. Artık dünyada ulusal bayrak taşıyıcısı diye bir kavram kalmadı. Bakın uçaklarımıza bizim de kuyruğumuzda Türk bayrağı var. Bu romantizmden kurtulmak lazım ancak öyle kolay olmadığını da biliyorum. Bugün Avrupa’nın en büyüğü RyanAir. Yani bayrak taşıyıcı filan değil. Biz de Türkiye’nin doğusuna, kuzeydoğusuna ve Ortadoğu’ya daha fazla uçuş yapmak istiyoruz”
 
Bu arada söze Sertaç Haybat girdi ve yakında başlayacakları Kazakistan Almaata uçuşu öncesi yaşadıklarını aktardı:
 
“Düşünebiliyor musunuz, Kazakistan devlet havayolu ile THY arasında anlaşma yapılmış. Biz buraya gireceğiz ancak bilet fiyatımızı belirlerken bu iki havayoluna sormak zorundayız. ‘Bilet fiyatımız ne kadar olursa sizin için uygun olur’ diye onay istiyoruz.” Onlardan ‘Uygundur’ onayı almadan fiyatımızı belirleyemiyoruz. Bu yolculara yapılan çok büyük haksızlıktır” dedi.
 
İzair, Almanya Antalya uçacak
 
İzmirli işadamlarının kurduğu İzair’de yüzde 96 hisseyi kontrol eden Pegasus’un Genel Müdürü Haybat, Ekrem Demirtaş’tan gelen eleştirileri de yanıtladı: “Biz operasyonu devraldığımızda İzair batıktı. 22 milyon TL sermayesi, birikmiş zararı vardı. 110 işadamının parası gitmişti. Sermaye artışları ile şirketi yaşattık. Yakıt maliyeti yüksek Airbus 319’ların yerine Boeing 737-800’ler alıyoruz. İzair’i Antalya-Almanya arası tarifeli uçuş yapan havayolu haline getireceğiz.”

Ercan İnan / Vatan
PEGASUS 7 MİLYON DOLAR TASARRUF EDECEK...

Yorumlar Tüm Yorumlar (50)

Misafir ~ 12 yıl önce
Çok komiksin. Ali Sabancının işi gücü yok sizin gibi havacılıktan anlamayan basitlere laf yetiştirecek. Bence onun sana havacılık dersi vermekten daha önemli işleri vardır....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Tarihi kanla yazanlar adı altında yorum yazıyorsun sen THY nin tarihini hiç araştırmadın galiba. Bir araştır derim kaç yıllık şirketin kaç ölümlü kazsı var birde pegasusu araştır hangisi güvenli sen kara ver...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
ozel sektorun havayolu isine girmesi gayet guzel ancak aglama olmaz neymis thy ile kazak havayolu antlasma yapmis pegasus buraya ucmadan bilet fiatlarina soracakmis tabi ki bu is boyle isine gelirse gayet normal sunu asla unutma illa da ucuz bilet yapacam diye ucus guvenliginden pas gecersen bir ucus da sonuc hic de hos olmaz haberin ola.. onun disinda ozel havayolu olarak devam ucmaya..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
kimse sizi zorla pgsyle uçurmuyor,kimse size çomak sokmuyor,siz kurtarıcımısınız herkes işine baksın,astronot dolmuş yine etraf simulatörlerden uzak durun biraz..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
thy her yönden dibe vurmuş kan kaybetmekte,yanlış bir şekilde yönetilmekte havacılıktan hiç anlamayan torpille liyakat olmadan atanan yöneticiler sayesinde,daha söylenecek ne kalıyor geriye?zaten thy nin arkasında devlet destegi olmasaydı ne olurdu bir düşünün.ali sabancı akıllı bir girişimcidir 5 yıl içinde thy büyüklügünde bir şirket yapar pegasusu bundan herhangi bir şüpheniz olmasın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Pegasus koltukları da değiştirse iyi olur aslında. Geçenlerde sitede okumuştum hem hafif hemde daha ince olduğu için 2 sıra daha ekleyebiliyorlardı. Fiyat performans iyiyse eklenebilir aslında...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
thy harici bir tek pegasus mu var sivil havacılıkta sun express atlas ne güne duruyor? hatta onurair bile dicem nerdeyse. ayrıca sun express pegasus tan bin kat daha ucuz ve kaliteli pegasus gibi basit anlık kanpanyaları yok.her pazar 44 tl ye bilet alabılıyorsunuz onun harıcınde de bilet fiyatları 60,70,80 bandında bunu herkes bılıyor burdaki pegasus koruyucularını anlamak munkun degıl kesin kendi çalışanları yorum yapmakla ugrascaklarına daha iyi hizmet vermeye çalışın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
burdaki pegasus savunucuları cidden cok komik. bu kadar körü körüne bir firmayı kim niye koruma geregı duyar? acaba ali sabancı kendi mi yazıyo diye duşunmuyo degılım..haha :D

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
ben uçağı bir yerden bir yere gitmek için kullanıyorum ve hep tercihimde pegasus oluyor.80 tl ye ant-ıst ıst-ant otobüs bile götürmüyor.parası çok olan thy ye binsin,bagajı çok olanada otogarın yolu orda,bırakın bu boş beleş lafları,canı pasta börek isteyenede pastane orda yemeyinverin uçakta,merak etmeyin bi yeriniz düşmez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Pegasus uçaklarının kuyruk kısmında registration kodun yanında Türk Bayrağı bulunur. Uçaklarda arka gövde "kuyruk" kısmı olarak adlandırılır; kuyruk illa dikey stabilize demek değildir. Havacılık geçmişi olmayan Ali Bey, yine de senden daha çok havacılık biliyor...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000