25 Nisan 2008, Cuma 08:10:33

Özel Havayolları SIKINTILI

THY'nin alt markası Anadolujet'in ekonomik uçuşları sektörde haksız rekabet kaygısı yarattı.
  • ANADOLUJET' in ekonomik uçuşları sektörde nasıl bir haksız rekabet kaygısı yarattı anlayamadım??? ANADOLUJET Ankara merkezli uçuşlar düzenliyor. Ankara ile Anadolu şehirlerini yakınlaştırıyor. İstanbul yok bile destinasyonları arasında. Ankara tarafından özel havayollarının durumuna bakacak olursak; Onur Air için Ankara diye bir şehir hiç yok, Sunexpress için keza yine aynı durum sözkonusu. Atlasjet Ankara-İstanbul arası uçuyor. Yani ANADOLUJET' in rotasında değil. Geriye sadece Pegasus kalıyor. O da zaten sıkı bir "Low Cost Carrier" Türkiye' yi LCC kavramıyla tanıştıran ve kuralları yeniden oluşturan lider bir şirket. Ayrıca Ankara' yı da gözardı etmeyerek, vaktiyle Ankara-Anadolu şehirleri arasında sağlam köprüler kurmuş bir lider. Halen daha sıfır YTL' ndan bilet satıyor... Şimdi ben anlayamadım ki Ankara' yla ilgisi dahi olmayan özel havayolu şirketleri, ANADOLUJET' in Ankara merkezli operasyonlarından dolayı neden kaygılı, neden sıkıntılı??? Onur Air' in, Sunexpress' in ya da Atlasjet' in Ankara-Anadolu arasında böyle bir projeleri mi vardı da ANADOLUJET onlardan hızlı davranıp, önlerine geçip sıkıntıya soktu özel havayolu şirketlerini???

THY'nin alt markası Anadolujet'in ekonomik uçuşları sektörde haksız rekabet kaygısı yarattı. Sektör temsilcileri, THY'nin ucuz fiyat stratejisini sürdürmesi halinde sektörün zarar göreceği endişesini taşıyor.

Türk Hava Yolları'nın (THY) özel havayolu şirketlerine alternatif olacak şekilde yarattığı yeni ekonomik alt markalar ve son olarak geçen hafta THY Yönetim Kurulu'na Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal'ın atanması sektörde endişe yarattı. DHMİ'nin THY'nin yanı sıra Onur Air, Atlas Jet, Pegasus ve Sun Express gibi sektörün diğer aktörlerine hava trafik ve havaalanı hizmeti verdiğine dikkat çeken sektör temsilcileri, Birdal'ın THY yönetimine girmesinin haksız rekabete neden olabileceği kaygısını taşıyor. Kısa bir süre önce Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Genel Müdürlüğü başkanlığını Yavuz Çizmeci'ye devreden Onur Air Genel Müdürü Şahabettin Bolukçu, "THY'nin yeni alt markası 23 Nisan'da seferlere başladı. Vergiler dahil olarak da bilet fiyatlarını 54 ila 59 YTL arasında açıkladı. Deklare edilen bu fiyatların promosyon amaçlı olduğunu düşünüyorum. THY de bugün bu fiyatlarla uçma imkanının olmadığını görecek. Bu fiyatlandırmanın, özel sektöre karşı yapılan bir strateji olarak algılamak istemiyorum" açıklamasını yaptı. İzmir Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da "THY pazarın tek hakimi" diyerek havacılık sektöründe rekabet ortamının kalmadığına dikkat çekti.

Anadolujet ile hedef 2 milyon yolcu

Geçen yıl yolcu sayısı yüzde 14 artarak 66 milyon 962 bine ulaşan Türk havacılık sektörü 2003 yılında özel şirketlerin iç hat uçuşlarına başlaması ile kıran kırana bir rekabete tanıklık ediyor. Sektörün en güçlü oyuncusu olan THY'nin özel firmalarla girdiği fiyat rekabeti sıkıntıya neden olmuştu. Sektördeki rekabete daha fazla dayanamayan Fly Air, iç hat uçuşlarına son verirken, zaman için bazı şirketler ise zorlandıkları bazı hatları kapatma yoluna gitmişti. Atlas Jet, Pegasus, Onur Air, İzair'in hizmet verdiği sektöre THY, 2007 yılında Alman havayolu şirketi Lufthansa ile ortaklaşa kurduğu Antalya merkezli SunExpress ile yeni bir rakip kazandırdı. THY, ekonomik uçuş sağlayan Anadolujet'i de 23 Nisan'da devreye soktu. Zaten birçok hatta güçlü durumda olan THY'nin Anadolujet ile iç hatlarda vergiler dahil 54-59 YTL'den başlayan fiyatlarla mevcut 1 milyon 400 bin olan yolcu sayısını 2 milyona çıkarmayı hedefliyor. Anadolujet ile Türkiye'nin 20 il ve ilçesine haftada toplam 157 uçuş gerçekleştirmeyi planlayan THY, haftada 10'un üzerinde uçuş koyduğu İzmir, Antalya, Adana, Diyarbakır ve Trabzon'da ise iddialı durumda. THY Genel Müdürü Temel Kotil, Referans'a daha önce yaptığı açıklamada, ikinci bir şirketle yola devam edeceklerinin kararını aldıklarını açıklamış, amaçlarının ise tekelleşmek değil, Türkiye'nin her noktasına hizmet sunmak olduğunu söylemişti. 

Sektörde rekabet ortamı kalmadı

Uzmanlar, THY'nin özel şirketlerin uçtuğu hat ve saatlere uçak koymasının bazı firmalara hat azaltma planları yaptıracağını ileri sürüyor. Bazı şirketler ise iç hat uçuşlarını durdurma nedenini THY'nin politikalarına bağlayan Fly Air'in durumuna düşmekten endişe ediyor. Onur Air Genel Müdürü Şahabettin Bolukçu, "Şu anda deklare ettiği fiyatların ise promosyon amaçlı olduğunu düşünüyorum. THY de bugün bu fiyatlarla uçma imkanının olmadığını görecek. Yakıtın 117 dolara çıktığı bugün, biletin vergi hariç 29 YTL'ye satılması mümkün değil. Bu fiyatlar, tanıtım amacıyla yapılıyor. Bu fiyatlandırmanın, özel sektöre karşı yapılan bir strateji olarak algılamak istemiyorum" açıklamasını yaptı. Bolukçu, Birdal'ın THY Yönetim Kurulu'na girmesi ile ilgili olarak da şu açıklamayı yapıyor: "Umut ediyorum ki, DHMİ Genel Müdürü THY Yönetim Kurulu Üyesi olarak özel sektörü ve THY'yi aynı statüde görecektir, değerlendirme yaparken de iki ayrı görev olarak çalışma yürütür. Bunu serbest rekabet ya da haksız rekabetin karşılığı olarak uygulanmamasını diliyorum. Tabi bunu zaman gösterecek."İzmir Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da havacılık sektöründe rekabet ortamının kalmadığına dikkat çekti. "Çünkü THY pazarın hakimi" diyen Demirtaş, şöyle devam etti: "THY yüzde 50'sine sahip olduğu Antalya SunExpress'i de iç hatlara yönlendirdi. Şimdi de Anadolujet ile gelişmekte olan sivil havacılığın önüne ket vurdu. Pazara yüzde 100 hakim olması rekabet aykırı. Pazarın yüzde 40'ın üzerinde hakimi olana ayrıcalık tanınamaz. Çünkü THY artık kamu değil, özel şirkettir. Kamu adı altında hareket ediyor ama büyük ölçüde özelleşmiş bir şirkettir ve rekabet kurallarının bu pazarda işlemesi gerekir."   THY Yönetim Kurulu'ndaki görevi ile sektörü endişelendiren DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, kimsenin endişe etmemesi gerektiğini belirterek "Şapkaları karıştırmayacağım" diye konuştu. Havaalanlarının işletilmesi, hava trafik kontrol, meydan ve yer hizmetlerinin yapılması ve sefer sistemlerinin kurulması gibi görevleri bulunan DHMİ'nin Genel Müdürü Orhan Birdal, "Bundan sonra da tüm şirketlere eşit yaklaşacağım. Zaten gerek kurumsallaşan yapısıyla DHMİ gerekse havacılık sektöründeki kurallar, farklı davranmamıza engel olur. Farklı bir muamele kendini anında gösterir. Hiçbir şirkete ayrıcalıklı muamele yapılmaz. THY yönetiminde ise hava olsun, yer hizmetleri olsun, havacılık ile ilgili bilgi birikimimi paylaşmak istiyorum. Bu durum, haksız rekabete yol açmaz. Benim amacım, Türkiye'de ulaşılmayan yer kalmasın."

Hava-İş ilanla 'yanlıştan dön' dedi

Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş), dün verdiği gazete ilanlarıyla, Türk Hava Yolları'nın (THY) Anadolu'daki bir çok ilde yer hizmetleri ve satış müdürlüklerini tasfiye eden kararını eleştirerek, bu kararın yeniden gözden geçirilmesini istedi. Hava-İş, THY'nin "Anadolu Jet" adlı alt marka kurması ve Anadolu'daki satış müdürlüklerini tasfiye etmesinin, iç hatların özel havayollarına terk edilmesi sürecine gidebileceği uyarısında bulundu. İlanda, böylesi bir sürecin ise, istikrarsız bilet fiyatları, kârlı olmayan illeri terk etme ve kârlı illere kayma gibi sonuçlara yol açabileceği belirtildi. Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilla Ayçin, "THY yer hizmetlerini ve satış işlemlerini kendi denetiminden çıkartıp, tamamen para kazanmak düşüncesiyle bu işi taşeron olarak yapan şirketlere devrediyor. İşlerin taşeronlara devredilmesi de deneyimli ve eğitimli THY personelinin işsiz kalmasına neden olacak. Taşeron firmalar sendikasız, ağır çalışma koşullarında, ucuz ücretle personel çalıştıracak. Kalite ve uçuş emniyeti, maliyet uğruna risk altına atılmış olacaktır" dedi.

Otobüsçüler de zora girdi

Türk Hava Yolları'nın, alt markası Anadolu Jet'le başlattığı 59 YTL'lik Ankara merkezli iç hat uçuşları, otobüs firmalarını sıkıntıya soktu. İlk Muş-İlk seferi önceki gün yapılan Muş-Ankara uçak seferlerine vatandaşlar yoğun ilgi gösterirken, Muş'tan Ankara'ya 50 YTL'ye yolcu taşıyan otobüs firmaları, bilet fiyatlarında 15 YTL indirim yaptı. Günde ortalama 250 yolcu taşıdıklarını söyleyen firma yetkilisi Mazhar Özkan, önceki gün sadece 80 yolcu alabildiklerini bildirdi. Özkan, "Bu gidişle ayakta kalmamız mümkün değil. Ankara'dan 20 noktaya yapılacak uçuşlar, ülke genelinde otobüsçülere kontak kapattıracak" dedi. Uçak bilet fiyatlarının ucuz olmasına sevindiklerini belirten yolculardan Sabahattin Balcı ise uygulamanın özellikle dar gelirli vatandaşları memnun ettiğini söyledi. 

DHMİ'nin görevleri

* Havaalanlarının işletilmesi.
* Meydan yer hizmetlerinin yapılması.
* Hava trafik kontrol hizmetlerinin gerçekleştirilmesi.
* Seyrüsefer sistem ve kolaylıklarının kurulması ve işletilmesi.
* Bu faaliyetler ile ilgili diğer tesis ve sistemlerin kurulması, işletilmesi ve modern havacılık düzeyine çıkarılmasını sağlamak.

Özel Havayolları SIKINTILI

Yorumlar

inspector ~ 16 yıl önce
ANADOLUJET' in ekonomik uçuşları sektörde nasıl bir haksız rekabet kaygısı yarattı anlayamadım??? ANADOLUJET Ankara merkezli uçuşlar düzenliyor. Ankara ile Anadolu şehirlerini yakınlaştırıyor. İstanbul yok bile destinasyonları arasında. Ankara tarafından özel havayollarının durumuna bakacak olursak; Onur Air için Ankara diye bir şehir hiç yok, Sunexpress için keza yine aynı durum sözkonusu. Atlasjet Ankara-İstanbul arası uçuyor. Yani ANADOLUJET' in rotasında değil. Geriye sadece Pegasus kalıyor. O da zaten sıkı bir "Low Cost Carrier" Türkiye' yi LCC kavramıyla tanıştıran ve kuralları yeniden oluşturan lider bir şirket. Ayrıca Ankara' yı da gözardı etmeyerek, vaktiyle Ankara-Anadolu şehirleri arasında sağlam köprüler kurmuş bir lider. Halen daha sıfır YTL' ndan bilet satıyor... Şimdi ben anlayamadım ki Ankara' yla ilgisi dahi olmayan özel havayolu şirketleri, ANADOLUJET' in Ankara merkezli operasyonlarından dolayı neden kaygılı, neden sıkıntılı??? Onur Air' in, Sunexpress' in ya da Atlasjet' in Ankara-Anadolu arasında böyle bir projeleri mi vardı da ANADOLUJET onlardan hızlı davranıp, önlerine geçip sıkıntıya soktu özel havayolu şirketlerini???

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000