04 Ağustos 2010, Çarşamba 09:17:13

Otomatik THY...

Akşam Gazetesi yazarlarından Yurtsan Atakan, Türk Hava Yolları'yla yaptığı seyahat öncesi 'Self Check-in'de yaşadıklarını köşesine aktarmış. İşte Atakan'ın o yazısı...
  • Siz kendinizi kiosk ve AHL nin fahri avukati olarak gormeye devam edin. Uluslararasi havaalanlarinin olmazsa olmazlari var dir. Ben de varim diyorsaniz eksiklerinizi gorup kabul etmekten ve istemesenizde kendinizi gelistirmekten baska careniz yoktur. Unutmayin buyukler neden buyukturler. Birde digerleri vardir. Bu isler cocuk oyuncagi degildir. AHL Turkiyenin Dunyaya acilan yuzudur. Kimse kendini Turkiye nin patronu olarak gormesin. Ben yaptim oldu mantigi sadece geriye goturur.
  • begenmiyosan ahl yi git o beğendiğin yerde yaşa beğendiğin havalimanına git, türkiye sen nolur burda yaşa diye ölüp bitmiyor
  • Verdiginiz bilginin dogru oldugunu kendiniz bizzat denediniz mi? Havayolu isletmeciligi global bir standarta sahip ise bu kiosklardan yolcu adi, e-bilet numarasi, uye numarasi ile girerek hem koltuk numara degisikligi hem de binis kartinizi alabilmeniz gerekir. Bu dunyanin heryerinde boyledir. Bizde hersey yerel standartlara gore yuruyor. Her nedense AHL bugune kadar gectigim uluslararasi hava limanlari arasinda sanki hic klima calismiyormus hissini verecek kadar sicak. Ilgi ve bilginize.
  • KIOSK MAKINELERI CHECK IN ISLEMI YAPILMIS BIR YOLCUYA BINIS KARTI VERMEZ.OYLE BITTIGINDEN FALAN DEGIL.ONLINE CHECK IN YAPMAMIS OLSA IDI BU SORUNLA KARSILASMAYACAKTI.KENDISINDEN KAYNAKLANAN BIR DURUM
  • suna senin tgs le işin ne :) iki lafı bir araya getirmeyi öğren
  • Bugune kadar karsilastigim bazi yorumlarda, bilet aldin diye ucagimi satin aldin vb elestirilerle karsilasiyorum. Bu noktada herkezin farkinda olup kabul etmesi gereken bir fark var. Yolcular milyonlarca farkli ruh ve kultur yapisindan olusan bir gruptur. Olasi bir sorun karsisinda isin sorumlusu oldugunu dusundukleri makamin gosterecegi sorumluluga gore kendilerince dogru olduklarini dusundukleri sekilde karsilik vereceklerdir. Bunu her yolcu icintek bir davranis sekline getrmek imkansizdir. Ama imkanli olan daha dogrusu olmasi gereken, Havayolu sirketlerinin personeline hangi durumlarda nasil davranacaklarini ogretmesi ve denetlemesidir. Yani uzerinde bir sirket kiyafeti bulunanlar da kendilerini herseyin sahibi olarak gormeyeceklerdir.
  • bir cogunun calistigi havalimanindan baska ozellikle yurt disinda kendi yaptigi isin nasil yapildiginin bu nedenlede kendisindeki hizmet eksikligi yada fazlaligina ait unsurlarin farkinda olabildigi (buna malesef turk is disiplini ile yetismis kabin personeli de dahildir) bir sistemler butunudur. Bizdeki uygulamalarda sorun, karsisindakini kendi yerine koyarak davranamamaktan daha dogrusu isin raconunun boyle oldugunun kabul gormesinden ve kurum ici denetimsizlikten ibarettir. Bizde bircok on buro gorevlisi , eger almissa bile, kurum disiplinine bagli kalmadan sahsina ait bir isyerinde hizmet goruyor gibi davranmaktadir. Oysa hersey bir sinemafilminde oldugu gibi kesintisiz devam ederse her iki kesime de tat verir. Yada kabak tatdi.
  • Bir suredir bu ortamdaki sikayetleri takip ediyorum. Ancak, ilgili hicbir kurumun Musteri iliskileri biriminden sikayet edilen konularda kamu oyunu bilgilendirici bir yazi gormedim. Bir sistem ya mukemmel isler yada islemez, heryerinden geri teper. Havayolu yolcu tasimaciligi yolcunun havaalanina girmeden sirket kontuvarinin hangi kapiya yakin oldugunu kolayca gorebildigi, hatta valizlerini "curb side check-in" yapabildigi, yolcunun kendi dogasi geregi yada hakli oldugu bir durumdan dolayi diger yolcularin normal check-in yapmalarina engel olmasi durmunda herkezin isine devam edip bu turden yolcularla ilgilenmek uzere ozel egitim almis sirket gorevlisinin bulundugu, devami var
  • Arkadaşım ilk olarak tgs daha türkiyenin geneline ulaşmadı bilip bilmeden yorum yapıyorsun. zaten thy nin elemanları bir zamanlar çok çalışıyordu o yüzden tgs yi kurdular.Personellerin çoğu yeni zaten öğreniyorlar biraz daha zaman geçsin çok daha iyi olacaklarını göreceksiniz.Thy de çalışan personelin %80 i nerdeyse yabancı dil konuşamıyordu şimdi çoğu üniversite mezunu 1 dil ile kısıtlı deil 2-3 dil konuşan genç arkadaşlar çalışmaya başladı.Zaten türk yolcuların kaprislerinden, havayolunu otobus otogar gibi kullanmalarından dolayıdır çekilen birçok eziyet(sıralar vs.ler-zamanında değil her zaman geç gelenler yüzündendir.) anlayana.
  • Baslar ayak,ayaklar bas olursa normal.

Pazartesi akşamı İstanbul'a dönmek üzere Bodrum Havalimanı'ndayım. Koltuk numaramı İnternet'ten önceden almış ama yazlıkta yazıcı olmadığı için kağıt çıkışını almamış olduğumdan, biniş kartı almam lazım.

Türk Hava Yolları kontuarlarının önü kalabalık. Kuyruğa girmektense, bomboş duran 'self servis check-in' otomatlarından birine yöneliyorum. Kirli olduğu için algılaması zayıflamış dokunmatik ekranı kullanarak ve her harf için ekranı üç, dört kez dürtmek zorunda kalarak adımı, soyadımı, rezervasyon numaramı girip, koltuk seçimini yapıyor ve 'check-in' işlemini sonunda tamamlıyorum.

Ekranda biniş kartınız yazılıyor diyor ama makineden herhangi bir şey çıkmıyor. Ekran birazdan değişiyor ve biniş kartımı alamadan tekrar başa dönüyoruz.

Otomat başında geçirdiğim boşa zaman zarfında kuyruklar daha da uzamış. Çaresiz, girip bekliyorum. Sıram geldiğinde görevliye, otomatın bozuk olduğunu, biniş kartımı basmadığını söylüyorum.

'Bazen içinde kartı bitiyor, olabilir', diyor. Eğer kartı bittiyse yenilemelerini ya da makineyi kapatmalarını söylüyorum ama ilgilenmiyor. Onun yerine geç kaldığı için uçağa alınmayan ve iki kontuar uzağında zaten başka bir görevli tarafından ilgilenilen müşteriye laf yetiştirmeye çalışıyor. THY kontuarlarındaki diğer tüm görevliler de ilgilerini bu yolcuya yöneltiyor. İçinde biniş kartı kalmamış otomat ise, orada öylece tüm geceyi başına geçip biniş kartı bastırmayı uman zavallı müşterilerin küfürleriyle geçiriyor. Ve kim bilir belki hala müşterileri sinir etmekle meşguldür.

Yurtsan ATAKAN
AKŞAM

Otomatik THY...

Yorumlar Tüm Yorumlar (22)

Misafir ~ 14 yıl önce
Siz kendinizi kiosk ve AHL nin fahri avukati olarak gormeye devam edin. Uluslararasi havaalanlarinin olmazsa olmazlari var dir. Ben de varim diyorsaniz eksiklerinizi gorup kabul etmekten ve istemesenizde kendinizi gelistirmekten baska careniz yoktur. Unutmayin buyukler neden buyukturler. Birde digerleri vardir. Bu isler cocuk oyuncagi degildir. AHL Turkiyenin Dunyaya acilan yuzudur. Kimse kendini Turkiye nin patronu olarak gormesin. Ben yaptim oldu mantigi sadece geriye goturur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
begenmiyosan ahl yi git o beğendiğin yerde yaşa beğendiğin havalimanına git, türkiye sen nolur burda yaşa diye ölüp bitmiyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Verdiginiz bilginin dogru oldugunu kendiniz bizzat denediniz mi? Havayolu isletmeciligi global bir standarta sahip ise bu kiosklardan yolcu adi, e-bilet numarasi, uye numarasi ile girerek hem koltuk numara degisikligi hem de binis kartinizi alabilmeniz gerekir. Bu dunyanin heryerinde boyledir. Bizde hersey yerel standartlara gore yuruyor. Her nedense AHL bugune kadar gectigim uluslararasi hava limanlari arasinda sanki hic klima calismiyormus hissini verecek kadar sicak. Ilgi ve bilginize.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
KIOSK MAKINELERI CHECK IN ISLEMI YAPILMIS BIR YOLCUYA BINIS KARTI VERMEZ.OYLE BITTIGINDEN FALAN DEGIL.ONLINE CHECK IN YAPMAMIS OLSA IDI BU SORUNLA KARSILASMAYACAKTI.KENDISINDEN KAYNAKLANAN BIR DURUM

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
suna senin tgs le işin ne :) iki lafı bir araya getirmeyi öğren

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bugune kadar karsilastigim bazi yorumlarda, bilet aldin diye ucagimi satin aldin vb elestirilerle karsilasiyorum. Bu noktada herkezin farkinda olup kabul etmesi gereken bir fark var. Yolcular milyonlarca farkli ruh ve kultur yapisindan olusan bir gruptur. Olasi bir sorun karsisinda isin sorumlusu oldugunu dusundukleri makamin gosterecegi sorumluluga gore kendilerince dogru olduklarini dusundukleri sekilde karsilik vereceklerdir. Bunu her yolcu icintek bir davranis sekline getrmek imkansizdir. Ama imkanli olan daha dogrusu olmasi gereken, Havayolu sirketlerinin personeline hangi durumlarda nasil davranacaklarini ogretmesi ve denetlemesidir. Yani uzerinde bir sirket kiyafeti bulunanlar da kendilerini herseyin sahibi olarak gormeyeceklerdir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bir cogunun calistigi havalimanindan baska ozellikle yurt disinda kendi yaptigi isin nasil yapildiginin bu nedenlede kendisindeki hizmet eksikligi yada fazlaligina ait unsurlarin farkinda olabildigi (buna malesef turk is disiplini ile yetismis kabin personeli de dahildir) bir sistemler butunudur. Bizdeki uygulamalarda sorun, karsisindakini kendi yerine koyarak davranamamaktan daha dogrusu isin raconunun boyle oldugunun kabul gormesinden ve kurum ici denetimsizlikten ibarettir. Bizde bircok on buro gorevlisi , eger almissa bile, kurum disiplinine bagli kalmadan sahsina ait bir isyerinde hizmet goruyor gibi davranmaktadir. Oysa hersey bir sinemafilminde oldugu gibi kesintisiz devam ederse her iki kesime de tat verir. Yada kabak tatdi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bir suredir bu ortamdaki sikayetleri takip ediyorum. Ancak, ilgili hicbir kurumun Musteri iliskileri biriminden sikayet edilen konularda kamu oyunu bilgilendirici bir yazi gormedim. Bir sistem ya mukemmel isler yada islemez, heryerinden geri teper. Havayolu yolcu tasimaciligi yolcunun havaalanina girmeden sirket kontuvarinin hangi kapiya yakin oldugunu kolayca gorebildigi, hatta valizlerini "curb side check-in" yapabildigi, yolcunun kendi dogasi geregi yada hakli oldugu bir durumdan dolayi diger yolcularin normal check-in yapmalarina engel olmasi durmunda herkezin isine devam edip bu turden yolcularla ilgilenmek uzere ozel egitim almis sirket gorevlisinin bulundugu, devami var

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Arkadaşım ilk olarak tgs daha türkiyenin geneline ulaşmadı bilip bilmeden yorum yapıyorsun. zaten thy nin elemanları bir zamanlar çok çalışıyordu o yüzden tgs yi kurdular.Personellerin çoğu yeni zaten öğreniyorlar biraz daha zaman geçsin çok daha iyi olacaklarını göreceksiniz.Thy de çalışan personelin %80 i nerdeyse yabancı dil konuşamıyordu şimdi çoğu üniversite mezunu 1 dil ile kısıtlı deil 2-3 dil konuşan genç arkadaşlar çalışmaya başladı.Zaten türk yolcuların kaprislerinden, havayolunu otobus otogar gibi kullanmalarından dolayıdır çekilen birçok eziyet(sıralar vs.ler-zamanında değil her zaman geç gelenler yüzündendir.) anlayana.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Baslar ayak,ayaklar bas olursa normal.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000