26 Ocak 2013, Cumartesi 09:52:01

ORHAN BİRDAL'DAN YILIN DEĞERLENDİRMESİ

Devlet Hava Meydanlari Isletmesi Genel Muduru Orhan Birdal 2012 yili degerlendirme toplantisi kapsaminda basin mensuplariyle biraraya geldi...
  • 3.havalimanı yapılsın bakalım... merak ettiğim, kaç tane pisti olacak? paralel pist olacak mı? aynı anda kaç uçak inecek kalkacak... bir sorum daha var.. ahl den tarifeli iç hat seferlerini mi yoksa tarifeli dış hat seferlerini mi kaldıracak yada yabancı havayollarının tarifeli seferlerini mi kaldıracak... bu yetki ne zamandan beri de ha me ii genel müdürüne verildi ki... canım ya birileri uyandırsın bu adamı rüyada galiba sevgili birdalll....
  • peki dhmi ataturk çalışanları ne olacak
  • sadece bir firmanın katıldığı ihale ile verilen çukurova bölgesel havalimanı ne oldu? cevap:FİYASKO!!!
  • 3. havalimanı yapılması gereken bir projedir. ülkede ilk kez geleceği düşünerek hareket ediliyor ve dünyanın en buyuk havalimanı ihale ediliyor. önemli olan bunu kimin hakkıyla yapacağı. dünyanın en büyük projesini Türk firması yapmalıdır. Türkiye'ye havalimanı işletmeciliğini öğreten tav yapmalıdır bu işi. sezarın hakkını sezara verin.
  • ucuncu havalimani ugruna Ataturk, Sabiha ve Corlu feda edilecek boyle giderse
  • Sayın Birdal Esenboğa'nın en çok içhat yolcu trafiği artan 3 meydandan biri olduğunu belirtmişsiniz, esenboğa 2.paralel pist inşaatı ve kamulaştımaları ne olacak? 2006'da bu işi bitirseydiniz 1 TL'ye mal olacak iş çıktı 3 TL'ye, bir de açılan davalar var, bu davaları kaybedip vekalet ücreti de ödeyeceksiniz. Zaten başlamış kamulaştırmanın ayrılan ödeneğini, sonunun ne olacağı belli olmayan Çukurova Havaalanına aktardınız, (müteahhit krediyi bulamadı, teminatı yandı yanacak) kamulaştırma kanunun 3. maddesini ihlal ettiniz. Kanunun emrettiği sürede kamulaştırmayı bitirmeyip imar kanunun 10. maddesini de ihlal ettiniz. Esenboğa'da trafik de giderek artıyor (özellikle YHT ile çevre iller Ankara'ya daha hızlı bağlanınca) ve zaman zaman sekiz dokuz uçağın kalkış için sıra beklediği oluyor. Ama siz de hala ciddi bir hareket yok
  • Biz İstanbullular mümkün olduğunca AHL'yi kullanmak istiyoruz. Rekabet ortamını kaldırıp AHL'ye sınırlama getirmek, İstanbulluya daha fazla sıkıntı çektirmek olacak
  • Çalışma azim ve gayretler sonucunda 2012 yılı DHMİ ve Havacılık sektörü için gerçekten başarılı bir yıl olmuştur. Başta Sayın Genel Müdür Orhan Birdal olmak üzere, ermesi geçen herkese teşekkürler. ..
  • ''Yeni havaalanı çevresinde yapılaşma belirli sınırları aşmamalı, belediyeler genişlemeye izin vermemeli'' demiş. Şaka gibi... Türkiye hiç kaçak yapılaşmanın, adam kayırmanın, rüşvetin olmadığı ülke ya, belediyeler de bu işi bugüne kadar iyi yürüttüler ya, yeni havaalanının çevresini de aynı ''güvenilir'' sisteme emanet ediyor. Kediye ciğer emaneti gibi.
  • Sayın Birdal, Lutfen biz Antalya Dhmi apron calışanları için sağlanan ayrıcalıklı aprona giriş imkanını ( ptt depodan acılan direk giriş göstermelik güvenlık ile) yeni meydanda da uygulayınız. Diğer çalışanlar için bu çok önemli değil.

Orhan Birdal'in yanısıra DHMI Atatürk Havalimanı Başmüdürü Celal Özuğur ve APK Daire Baskanı K. Zafer Topuz'un da hazır bulunduğu toplantıda Birdal 2012 yılını degerlendirerek soruları yanıtladı.

2012 yılının Türk Havacılığı için son derece başarılı geçtiğini ve tahminleri doğrultusundaki rakamlara ulaşıldığını ifade eden Birdal, '2012 yılında geçen yıla oranla iç hat yolcu trafiği yüzde 10.8 artışla 64,5 milyona çıkarak toplamda yolcu bazında yüzde 50'lik orana ulaştı. Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve Ankara Esenboğa Havalimanları en çok iç hat yolcu trafiğinin arttığı meydanlar oldu. Dış hat yolcu trafiğimiz ise geçen yıla oranla yüzde 10,2 artış gösterdi ve 65,4 milyona çıktı.

Uçak trafiğinde de büyük bir artış yaşanarak 2012 yılında Atatürk Havalimanı'nda toplam 364 bin 303 uçak iniş-kalkış yapmıştır. Özellikle İstanbul semaları bir uçak cenneti haline geldi. İstanbul hava sahasında günlük ortalama 1000 uçağa hizmet sunuluyor. Rakamlar Türkiye'nin son 10 yıldır hava ulaştırma sektöründe kazandığı büyüme ivmesini sürdürdüğüne tanıklık ediyor.

Bu bilgiler ışığında 2013 yılında yolcu trafiğinin 144 milyon, uçak trafiğinin ise 1,5 milyon olacağını tahmin ediyoruz. Türkiye Eurocontrol verilerine göre 2006 yılında ortalama 100 IFR trafik ile 7. Sırada iken şu an itibariyle 1. Sıraya yükseldi. Bu veriler Avrupa standartlarının çok üzerinde. Ayrıca yolcu bazında Avrupa sıralamasında 7. Olan ülkemiz bugün itibariyle Hollanda'yı geride bırakarak Avrupa'da 6. Sıraya yerleşti. Atatürk Havalimanı da büyüme oranlarına göre dünyada ve Avrupa'da 10 milyon üzeri yolculu havalimanları kategorisinde 1. sırada yer aldı' dedi.

Atatürk Havalimanı'nda geçen yıl Mayıs ayında uygulamaya koyulan sistemle lodosun etkisini en aza indirdiklerini ve günde ortalama 1000'in üzerinde uçağın iniş ve kalkışını son derece başarılı bir şekilde yürüttüklerinin altını çizen Birdal, 'Lodostan kaynaklı rötarları sona erdirdik' dedi.

2012 yılının Türk Havacılığı adına son derece başarılı çalışmalarla kapandığının altını çizen Birdal, 'Yeni terminal ve havalimanlarının yanı sıra taksi yolları ve pistlerde yaptığımız çalışmalarda da üstün bir başarı sağladık' şeklinde konuştu.

Van Havalimanı'yla başlatılan ve uyduya dayalı sistemle inişi sağlayan sistem öncesinde, 66 bin mania tarandığını ve titizlikle uygulamaya sokulduğunu belirten Birdal, ILS kurulmasının mümkün olmadığı meydanları uyduya dayalı sistemle donatacaklarını belirtti.

2012 yılında yaklaşık 900 milyonun üzerinde kar beklediklerini belirten Genel Müdür Orhan Birdal, toplamda Maliye'ye 1,5 milyarın üzerinde bir katma değer ödemesi yapılacağını ifade etti.

SAMRT PROJESİ NE DURUMDA?
Smart Projesi ile ilgili yanlış algılamalar olduğunu belirten Birdal, 'Smart Projesi sadece yeni kuleye bağlı bir planlama değildir. Yeni kule henüz açılmadığı için projenin hayata geçmediği ve sorunlar yaşadığı yönündeki algılar doğru değil. Smart Projesi'nin içinde birçok planlama ve proje var. Bunların içinde radar istasyonları, ara modernizasyon sistemi, tek merkezden takip gibi birçok konu var. Bu konularla ilgili herhangi bir sorun yaşamadık. Aslında her şey yerli yerine oturmuş durumda. Zaten yeni kule açıldığı zaman eski kule faaliyetine devam edecek. Hava trafik kontrolörleri hem eski kuleden hem de yeni kuleden çalışmalarını sürdürecek. Ancak firmadan kaynaklı bir gecikme olduğu doğrudur. Ama bunun cezasını biz değil firma çekiyor çünkü cezalı olarak çalışmalarına devam ediyor. Biz bunların planlamasını yapmıştık ve bu yüzden herhangi bir problem yaşamadık. Smart Projesi'nde bizi ilgilendiren bir aksaklık söz konusu değil' dedi.

Sayıştay'ın DHMİ raporunda İstanbul Atatürk Havalimanı'nda alçalma ve yükselme konisi içerisinde mania limitlerinin aşılmasıyla ilgili konuşan Birdal, 'Manialar uçuşların güvenliğini tehlikeye atacak durumda değildir. Ancak bazı riskler elbette düşünülüp buna göre hareket edilmeli. Belediyeler buna göre önlemler almalı. Ama tekrar söylüyorum uçuşlar için herhangi bir tehlike söz konusu değildir' dedi.

Geçtiğimiz günlerde sayıştay DHMİ ile ilgili mania raporunu açıklamış ve Atatürk Havalimanı için mania limitlerini aşmış 223 binanın 3 pist için de tehlike oluşturduğunu belirtmişti.



3. HAVALİMANI ÇEVRESEL ETKİLERİ VE ATATÜRK HAVALİMANI'NIN DURUMU...

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı toplantıyla tüm detaylarını açıkladığı, İstanbul'a yapılacak 3. Havalimanı'na ilişkin soruları yanıtlayan DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, 'Öncelikle şunu söylemek gerekir ki, Atatürk Havalimanı ile ilgili çalışmalarımız son sürat devam ediyor. Çünkü Atatürk Havalimanı açık olduğu sürece park pozisyona ihtiyaç olacak. Bu nedenle askeri alan ve teneke mahallesi ile ilgili çalışmalar devam ediyor ve son aşamaya geldi. Park pozisyonuna ihtiyacımız var ve bunu karşılamak durumundayız. O nedenle mahallenin kaldırılması ve askeri alanın alınması konusunda son aşamadayız. Bu problem çözülecek’ dedi.

Yeni havalimanın faaliyete geçmesinin ardından Atatürk Havalimanı'nın tarifeli seferleri yapamayacağını ancak diğer tüm faaliyetlerine devam edeceğini belirten Birdal, 'İhaleyi alacak olan firma 3. Havalimanını 25 yıl işletecek. Terminallerin yapımı konusunda bizim belirlediğimiz kurallar ve öncelikler ele alınacak ve mutlaka ülkemizi yansıtan motifleri olacak' dedi.

Atatürk Havalimanı'nı işleten TAV'ın hakkının mutlaka verileceğinin altını çizen Orhan Birdal, 'Türkiye bir hukuk devletidir ve işletici firma mağdur edilmeden hakkı neyse teslim edilir. Bu konuda herhangi bir problem yaşanmaz' şeklinde görüş belirtti.

İstanbul'a yapılacak 3. Havalimanının çevresel faktörlerinin ele alındığını ve bu konudaki çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekleyen Birdal, 'Şu an havalimanının yapılacağı alanın çevresi boş durumda. Buralara inşa edilecek yapılar mutlaka belirlenen sınırlar dahilinde olmalı. Sınırların aşılmasına belediyeler izin vermemeli. Planlar ona göre uygulanmalı. Bizim, havalimanının yapılacağı alanla ilgili çevresel değerlendirmemiz devam ediyor. Henüz tamamlanmadı. Toprak zemin etüt çalışmaları ve değerlendirmesi ekiplerimiz tarafından inceleniyor. Ancak şunu söylemek gerekirse havalimanı için mania olacak bir durum söz konusu değil' dedi.

THY'YE TERMİNAL VERİLECEK Mİ?
Türk Hava Yolları'nın yeni bir terminale sahip olacağının belirlenmesinin tamamen işletici firma ile THY arasında yapılacak görüşmelerle belirleneceğini ifade eden Birdal, 'Bu konu tamamen havayolu şirketleri ve işletici firmanın birbirleriyle yapacakları görüşme ve anlaşmayla ortaya çıkar. Hangi şirket olursa olsun kendi terminalinde faaliyetlerini sürdürmek isterse işletici firma ile görüşür anlaşırsa kendi terminalini kullanır' dedi.

ORHAN BİRDAL'DAN YILIN DEĞERLENDİRMESİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

ala alaaa... ~ 11 yıl önce
3.havalimanı yapılsın bakalım... merak ettiğim, kaç tane pisti olacak? paralel pist olacak mı? aynı anda kaç uçak inecek kalkacak... bir sorum daha var.. ahl den tarifeli iç hat seferlerini mi yoksa tarifeli dış hat seferlerini mi kaldıracak yada yabancı havayollarının tarifeli seferlerini mi kaldıracak... bu yetki ne zamandan beri de ha me ii genel müdürüne verildi ki... canım ya birileri uyandırsın bu adamı rüyada galiba sevgili birdalll....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dhmi ata ~ 11 yıl önce
peki dhmi ataturk çalışanları ne olacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
çukurova ne oldu ~ 11 yıl önce
sadece bir firmanın katıldığı ihale ile verilen çukurova bölgesel havalimanı ne oldu? cevap:FİYASKO!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sezar ~ 11 yıl önce
3. havalimanı yapılması gereken bir projedir. ülkede ilk kez geleceği düşünerek hareket ediliyor ve dünyanın en buyuk havalimanı ihale ediliyor. önemli olan bunu kimin hakkıyla yapacağı. dünyanın en büyük projesini Türk firması yapmalıdır. Türkiye'ye havalimanı işletmeciliğini öğreten tav yapmalıdır bu işi. sezarın hakkını sezara verin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
? ~ 11 yıl önce
ucuncu havalimani ugruna Ataturk, Sabiha ve Corlu feda edilecek boyle giderse

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ankaralı ~ 11 yıl önce
Sayın Birdal Esenboğa'nın en çok içhat yolcu trafiği artan 3 meydandan biri olduğunu belirtmişsiniz, esenboğa 2.paralel pist inşaatı ve kamulaştımaları ne olacak? 2006'da bu işi bitirseydiniz 1 TL'ye mal olacak iş çıktı 3 TL'ye, bir de açılan davalar var, bu davaları kaybedip vekalet ücreti de ödeyeceksiniz. Zaten başlamış kamulaştırmanın ayrılan ödeneğini, sonunun ne olacağı belli olmayan Çukurova Havaalanına aktardınız, (müteahhit krediyi bulamadı, teminatı yandı yanacak) kamulaştırma kanunun 3. maddesini ihlal ettiniz. Kanunun emrettiği sürede kamulaştırmayı bitirmeyip imar kanunun 10. maddesini de ihlal ettiniz. Esenboğa'da trafik de giderek artıyor (özellikle YHT ile çevre iller Ankara'ya daha hızlı bağlanınca) ve zaman zaman sekiz dokuz uçağın kalkış için sıra beklediği oluyor. Ama siz de hala ciddi bir hareket yok

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Atatürk ~ 11 yıl önce
Biz İstanbullular mümkün olduğunca AHL'yi kullanmak istiyoruz. Rekabet ortamını kaldırıp AHL'ye sınırlama getirmek, İstanbulluya daha fazla sıkıntı çektirmek olacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TAHABEY ~ 11 yıl önce
Çalışma azim ve gayretler sonucunda 2012 yılı DHMİ ve Havacılık sektörü için gerçekten başarılı bir yıl olmuştur. Başta Sayın Genel Müdür Orhan Birdal olmak üzere, ermesi geçen herkese teşekkürler. ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yapılaşma ~ 11 yıl önce
''Yeni havaalanı çevresinde yapılaşma belirli sınırları aşmamalı, belediyeler genişlemeye izin vermemeli'' demiş. Şaka gibi... Türkiye hiç kaçak yapılaşmanın, adam kayırmanın, rüşvetin olmadığı ülke ya, belediyeler de bu işi bugüne kadar iyi yürüttüler ya, yeni havaalanının çevresini de aynı ''güvenilir'' sisteme emanet ediyor. Kediye ciğer emaneti gibi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
A kapısı ~ 11 yıl önce
Sayın Birdal, Lutfen biz Antalya Dhmi apron calışanları için sağlanan ayrıcalıklı aprona giriş imkanını ( ptt depodan acılan direk giriş göstermelik güvenlık ile) yeni meydanda da uygulayınız. Diğer çalışanlar için bu çok önemli değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000