29 Temmuz 2009, Çarşamba 16:39:58

Orhan Birdal'dan yanıt geldi

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, bugün Sabah Gazetesi’nde yer alan Sevilay Yükselir’in köşe yazısı ile ilgili bir açıklama yaptı...
  • yazar tamemen doğru söylüyor kulecilerin gözü para hırsı doyurmuyor 3000 üzerinde maaş almalarına rağmen ve kendi kurumdaki arkadaşları 1500 tl talim ederken
  • yapılan bu tartışmalar bile hava trafik ve yer hizmetlerinin birbirinden ayrı yapılandırması gereğini hatırlatmaya yetiyor. seçkin personeli ve tamamlananacak modernizasyonuyla atc birimlerimiz dünyada hak ettiği yeri alacaktır. herkesin yaptığı işin hakkını vermesi için kendini yenilemesi ve sürekli ileri bakması şart.
  • ARKADAŞLAR TÜM YORUMLARI OKUDUM HAVACILIK SEKTÖRÜNDE 5. YILIM OLDU TABİKİ HER MESLEKTE KÖTÜLER VAR KÖTÜLERİ SAVUNMAK GİBİ BİR YANLIŞLIK CAHİLLİKLE YORUMLANIR BİZ ŞUNU BİLMENİZİ İSTERİZ KONU İLE İLGİLİ HERKES BİLSİNKİ TÜRKİYE HAVA TRAFİK KONTROLÖRLERİ MESLEK DIŞI MÜDÜRLERİN İKİLİ İLKİŞKİLERİN EGEMEN OLDUĞU AHBAP ÇAVUŞ İLİŞKİSİNİN HAD SAFHADA OLDUĞU BU ORTAMDA ELLERİNDEN GELENİN EN İYİSİNİ YAPIYORLAR VE İNSAN HAYATI İLE UĞRAŞTIKLARI İÇİN SIFIR HATA İLE ÇALIŞMA STRESİNDEN BİR ÇOKLARI KÖTÜ HASTALIKLARA MÜPTELA OLUYORLAR MAAŞ FALAN GEÇİN BUNLARI SADECE BİR TARAFINIZDAN BİR ŞEYLER UYDURUP SAYGISSIZLIK YAPMAYIN GAZETECİ HANIM GELİP BİZİ İNDİRECEKMİŞ KULEYE BYURSUN GELSİN YERDELEN İ DE BEKLİYORUZ DAHA İYİ YAAN VARSA BİZ ONLARA BIRAKALIM BUYRUN
  • Bu mesajı yazmak hiç hoşuma gitmiyor,ama sadece benmi görüyorum bunu merak ediyorum.Hiç Antalya Havalimanı'na pilot olarak yada havacılıktan biraz haberdar olan meraklı bir kişi olarak baktınızmı? Dünyanın neresinde böyle anlamsız böyle bilinçsiz yapılmış bir kule gördünüz?Çocuğa dahi sorsanız iki tane pisti olan bir limanda kuleyi iki pistin tam ortasına koyar!Böyle apron trafiğini takip edemeyen pist başını ve en az üç bölgeyi göremeyen yere kim(yada kimler) hangi amaçla bu kuleyi inşa ettirdi.D.h.m.i'de emir komuta zincirinde zekanın birönemi yok biliyoruz ama bu kadar aymazlık nasıl olabilir?Özellikle Antalya'da ki şirketlerden yada bir pilottan hiç mi eleştiri gitmedi? Bu kuleden bana nasıl trafik hizmeti vereceksiniz diye s
  • Kontrolör arkadaşım pilotların frekansı iyi dinlemediğinden bahsederken iftira atmıyor.. Kızdın diye "süt iç" demen çok komik :) Kontrolorler frekans yogunlugundan dolayı cagrınıza cevap veremedigi zaman yada stand-bye dediği zaman sesinizi yükseltiyorsunuz :)) frekansı dinliyor olmanıza ragmen 4-5 cagrıda size ulasamayınca sesimizi yükseltmeyiz..Uçucu personelin moralini korumak esastır.. Bazı hataları kabullenmek de ERDEMDİR.. Ayrıca ; 5 cagrıda anca ulastıgımız pilotların, yabancı hava sahasında can kulagı kesildiginden eminim ;)
  • ben senın bıldıgın cahıl takımından degılım sert olma her konuda senınle yarısırım bılgı yonunden bızı kucumsemen yanlış bence benım mucadelem adeletsızlıkten senınle ısım yok aynı kurumun adamıyız senın gıbı kendını yuksek yerlerde sanan adamlar hep ıslerı ters gıtmıstır bunun ıcın akıllı ol buyuk lokma ye buyuk laf konusma hadı sana ıyı aksamlar sutunu ıc yat sonucda hepimız kardesız bunu bıl
  • Ayırıca Bulgar meslektaşlarımız çok iyi falan denmiş. Bizde farkındayız kalitelerinin. Şu bilmeyenlere duyurulur. Bulgaristan krizdeyken genel kurmay başkanı 500$ maaş alırken bir kontrolör 2000€ maaş alıyordu. Bu 7-8 yıl öncesinin rakamı. Personel az. Yenileme, geliştirme eğitimi 0, simülatör eğitimi 0. NAsılki pilotlar simülatöre giriyorsa bizimde simülatörde acil durum vb. prosedürleri çalışmamız lazım. Suçu biz kontrolörlerde aramayın artık. Ne baba parasıyla lisans aldık ne torpille işe girdik. Hepimiz lisan bilen ciddi eğitimlerden geçmiş kendini kanıtlayıp o board'a oturan insanlarız. Ancak mevcut şartlarda bu kadar oluyor. İnsan bu kadar dayanabiliyor. Fırsatını bulanda zaten pilot, dispatch oluyor. Dünyanın başka yerinde yok
  • Sanki pilotlar süper herşeyi tamamda bir biz yanlışız. Frekansta bir yandan yemek yerken bir yandan konuçmaya çalışanımı ararsınız 4-5 kere çağrı yapıp cevap lamadığınızımı ararsınız. Sanki tüm sahayı radardan görüyormuş gibi verdiğimiz komutları yanlış bulanlarımı. Çoğu pilot frekans adabına sahip değil bir kere. Frekansı bağlayınca bir dinlersin ne oluyor ne bitiyor diye pat diye butona basıp milleti bloke etmezsin. Birisi Sky Talk demiş. Biz ne jeppsen ne sky talk kullanırız bizim tek kaynağımız ICAO dökümanlarıdır. Diğerleri yardımcı kaynaktır.
  • işinize gelmeyip kapasiteniz yetmeyince cevaplarınızın ve sizin kalitenizi yorumları okuyan herkes biliyor zaten..aynen öyle iki racır bir gacır..o trabzondaki elektronikçi abinde ve sizlerde o da yok..sonuna kadar burdayım sonuna kadar haddinizi bildirmeye hazırım..varsas mantıklı söylem ve cevaplarınız onları görelim..
  • senin işin gücün yokmu atc ci arkadaş senin görevin internet yorumlarına muhalefet yapmak mı bizlerle uğraşm a herkes işine baksın trabzonlı bir elektronikçi abimin sözü kulağımdan gitmez 2 racır 1 gacır gelsin paralar gıcır gıcır....

İşte kontrolörlerin ağır dille suçlandığı yazıya Birdal’ın cevabı…

Konuğunuzun THY hakkındaki olumlu görüşlerinin ardından; “Madem ki sizin öve öve bitiremediğiniz THY bu kadar mükemmel, neden bu kadar sık tehir yapıyor?“ sorunuza karşılık Yerdelen’in cevabı, ”Tehir işinde THY’nın hiçbir günahı yok. Günah Devlet Hava Meydanlarına bağlı kuleden kaynaklı. THY çalışanlarının kendilerinden 2-3 kat daha fazla maaş almasını içine sindiremiyor bu insanlar. Diyor ki; “Ben burada çok önemli bir işi yapıyorum. Peki o halde neden bu adamların çok altında maaşlara çalışıyorum?” O nedenle de THY uçaklarını adeta süründürüyor. Bakın yabancı şirketlerin uçaklarının kalkış zamanlarına. Göreceksiniz. Onlara bunu yapmazlar. Daha doğrusu yapamazlar! Çünkü onların derdi THY çalışanlarından kaynaklı. Öncelik yabancılara deyip, her defasında THY’nın uçuşlarını geciktiriyor!” iddialarının hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığını belirtmek istiyorum.
 
Öncelikle bilinmesi gerekmektedir ki; hava trafik hizmetleri kule ile sınırlı olmayıp, kule, yaklaşma ve saha kontrol olmak üzere uçuşun tamamını kapsayan 3 bölümden oluşmaktadır. Bu nedenle yerde kalkış için bekleyen bir trafiğin gecikme nedeni, kalkış sıralaması için bekleme olabileceği gibi, gidiş meydanı ya da transit olarak kat edeceği bir ülkenin hava sahası ile ilgili olarak aldığı bir düzenleme de olabilmektedir. Bunlara ilaveten uçakta meydana gelen bir teknik arıza ya da yer hizmetlerindeki aksaklıklar gibi hava trafik hizmetleri dışındaki nedenlerden kaynaklanan gecikmeler de yaşanmaktadır.

Ülkemizde Hava Trafik Hizmetleri üyesi olduğumuz Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu ICAO kurallarına göre sağlanmakta olup, hava trafik hizmetlerindeki temel kriter emniyettir. Bu kapsamda “hizmet önceliği ilk uçağa aittir/first come, first served” prensibi doğrultusunda, beklenmedik acil durumlar ve kurallarla belirlenmiş öncelikler dışında, hava yolu şirketleri arasında bir ayrım yapılması söz konusu değildir. Planlama ve operasyon safhalarında hava araçlarının milliyeti veya ait olduğu şirkete göre hizmette bir öncelik sıralaması yapılması, kural dışı uygulamalara yol açarak hava trafik emniyeti açısından risk oluşturur.

Hava trafik kontrol ve uçuş emniyetinin sağlanması için mevcut kapasite ve talebin dengelenmesi gereklidir. Bu nedenle talebin kapasiteyi aştığı dönemlerde üyesi olduğumuz EUROCONTROL (Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı) Merkezi Akış İdare Birimi (CFMU) vasıtasıyla düzenleme (regülasyon) yapılarak kapasite-talep dengesi sağlanmaktadır.

Ancak yapılan bu düzenlemeler havayolu şirketlerine bildirilmesine rağmen, hava yolu şirketleri yoğun olsa da tarifelerine uygun saatlerde uçmayı tercih ettikleri için yerde ve havadaki beklemeler kaçınılmaz hale gelmektedir.

Günlük ortalama 900 iniş-kalkış trafiği ile Atatürk Havalimanı hem Ülkemizin hem de Avrupa’nın en yoğun havalimanlarından birisidir. Havalimanına sefer düzenleyen hava araçlarının günlük 500-550 uçuşu sadece THY tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu rakam ise toplam uçuşun % 65-70’lik kısmını oluşturmaktadır. Benzer şekilde diğer havalimanı ve havaalanlarımızda ise günlük ortalama 250-300 uçuş THY tarafından gerçekleştirilmektedir. Görüleceği üzere hava trafik kontrol hizmeti verilen hava araçları dikkate alındığında, THY uçakları her zaman en büyük oranı oluşturmaktadır.

Bu bakımdan THY uçaklarının her ne sebeple olursa olsun hava trafik kontrol personelince bilerek geciktirilmesi gibi bir şey söz konusu olamayacağı gibi, tam tersine eşitler arasında yapılan sıralamalarda Türk Şirketlerine ait uçaklara öncelik tanınmaya çalışıldığı aşikardır.

Ayrıca yazınızda personelimize hitaben kullanılan üslup ve ifadeler, havacılık sektöründe en kilit görevlerden birini ifa eden hava trafik kontrolörlerini rencide edici, kamuoyu nezdinde küçük düşürücü, bu meslek grubunu hedef göstererek, objektif kriterlerden uzak bulunmaktadır.

Hava araçlarının birbirleriyle, doğal veya suni her türlü mania ile çarpışmadan uçuşlarını temin etmek amacıyla 24 saat boyunca her türlü meteorolojik şartlarda, uluslararası standartlarda hizmet sağlayan hava trafik kontrol personelimizi bilinçsizce itham eden bu tür yaklaşımlar Kuruluşumuzca kabul edilemeyeceği gibi, hava trafik kontrolör camiasını da psikolojik olarak olumsuz etkileyen, kamu oyunu yanlış bilgilendirmeye yönelik girişimler olarak değerlendirilmektedir.

Bu değerlendirmeler ışığında kamuoyunda oluşabilecek yanlış algılamaları önlemek açısından gerekli hassasiyeti göstererek uygun düzeltmeleri kamuoyu ile paylaşmanızı rica ederim. Selam ve saygılarımla. 


                                                
Orhan BİRDAL 
DHMİ Yönetim  Kurulu Başkanı ve Genel Müdür

Orhan Birdal'dan yanıt geldi

Yorumlar Tüm Yorumlar (40)

Misafir ~ 15 yıl önce
yazar tamemen doğru söylüyor kulecilerin gözü para hırsı doyurmuyor 3000 üzerinde maaş almalarına rağmen ve kendi kurumdaki arkadaşları 1500 tl talim ederken

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
yapılan bu tartışmalar bile hava trafik ve yer hizmetlerinin birbirinden ayrı yapılandırması gereğini hatırlatmaya yetiyor. seçkin personeli ve tamamlananacak modernizasyonuyla atc birimlerimiz dünyada hak ettiği yeri alacaktır. herkesin yaptığı işin hakkını vermesi için kendini yenilemesi ve sürekli ileri bakması şart.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ARKADAŞLAR TÜM YORUMLARI OKUDUM HAVACILIK SEKTÖRÜNDE 5. YILIM OLDU TABİKİ HER MESLEKTE KÖTÜLER VAR KÖTÜLERİ SAVUNMAK GİBİ BİR YANLIŞLIK CAHİLLİKLE YORUMLANIR BİZ ŞUNU BİLMENİZİ İSTERİZ KONU İLE İLGİLİ HERKES BİLSİNKİ TÜRKİYE HAVA TRAFİK KONTROLÖRLERİ MESLEK DIŞI MÜDÜRLERİN İKİLİ İLKİŞKİLERİN EGEMEN OLDUĞU AHBAP ÇAVUŞ İLİŞKİSİNİN HAD SAFHADA OLDUĞU BU ORTAMDA ELLERİNDEN GELENİN EN İYİSİNİ YAPIYORLAR VE İNSAN HAYATI İLE UĞRAŞTIKLARI İÇİN SIFIR HATA İLE ÇALIŞMA STRESİNDEN BİR ÇOKLARI KÖTÜ HASTALIKLARA MÜPTELA OLUYORLAR MAAŞ FALAN GEÇİN BUNLARI SADECE BİR TARAFINIZDAN BİR ŞEYLER UYDURUP SAYGISSIZLIK YAPMAYIN GAZETECİ HANIM GELİP BİZİ İNDİRECEKMİŞ KULEYE BYURSUN GELSİN YERDELEN İ DE BEKLİYORUZ DAHA İYİ YAAN VARSA BİZ ONLARA BIRAKALIM BUYRUN

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bu mesajı yazmak hiç hoşuma gitmiyor,ama sadece benmi görüyorum bunu merak ediyorum.Hiç Antalya Havalimanı'na pilot olarak yada havacılıktan biraz haberdar olan meraklı bir kişi olarak baktınızmı? Dünyanın neresinde böyle anlamsız böyle bilinçsiz yapılmış bir kule gördünüz?Çocuğa dahi sorsanız iki tane pisti olan bir limanda kuleyi iki pistin tam ortasına koyar!Böyle apron trafiğini takip edemeyen pist başını ve en az üç bölgeyi göremeyen yere kim(yada kimler) hangi amaçla bu kuleyi inşa ettirdi.D.h.m.i'de emir komuta zincirinde zekanın birönemi yok biliyoruz ama bu kadar aymazlık nasıl olabilir?Özellikle Antalya'da ki şirketlerden yada bir pilottan hiç mi eleştiri gitmedi? Bu kuleden bana nasıl trafik hizmeti vereceksiniz diye s

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Kontrolör arkadaşım pilotların frekansı iyi dinlemediğinden bahsederken iftira atmıyor.. Kızdın diye "süt iç" demen çok komik :) Kontrolorler frekans yogunlugundan dolayı cagrınıza cevap veremedigi zaman yada stand-bye dediği zaman sesinizi yükseltiyorsunuz :)) frekansı dinliyor olmanıza ragmen 4-5 cagrıda size ulasamayınca sesimizi yükseltmeyiz..Uçucu personelin moralini korumak esastır.. Bazı hataları kabullenmek de ERDEMDİR.. Ayrıca ; 5 cagrıda anca ulastıgımız pilotların, yabancı hava sahasında can kulagı kesildiginden eminim ;)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ben senın bıldıgın cahıl takımından degılım sert olma her konuda senınle yarısırım bılgı yonunden bızı kucumsemen yanlış bence benım mucadelem adeletsızlıkten senınle ısım yok aynı kurumun adamıyız senın gıbı kendını yuksek yerlerde sanan adamlar hep ıslerı ters gıtmıstır bunun ıcın akıllı ol buyuk lokma ye buyuk laf konusma hadı sana ıyı aksamlar sutunu ıc yat sonucda hepimız kardesız bunu bıl

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ayırıca Bulgar meslektaşlarımız çok iyi falan denmiş. Bizde farkındayız kalitelerinin. Şu bilmeyenlere duyurulur. Bulgaristan krizdeyken genel kurmay başkanı 500$ maaş alırken bir kontrolör 2000€ maaş alıyordu. Bu 7-8 yıl öncesinin rakamı. Personel az. Yenileme, geliştirme eğitimi 0, simülatör eğitimi 0. NAsılki pilotlar simülatöre giriyorsa bizimde simülatörde acil durum vb. prosedürleri çalışmamız lazım. Suçu biz kontrolörlerde aramayın artık. Ne baba parasıyla lisans aldık ne torpille işe girdik. Hepimiz lisan bilen ciddi eğitimlerden geçmiş kendini kanıtlayıp o board'a oturan insanlarız. Ancak mevcut şartlarda bu kadar oluyor. İnsan bu kadar dayanabiliyor. Fırsatını bulanda zaten pilot, dispatch oluyor. Dünyanın başka yerinde yok

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Sanki pilotlar süper herşeyi tamamda bir biz yanlışız. Frekansta bir yandan yemek yerken bir yandan konuçmaya çalışanımı ararsınız 4-5 kere çağrı yapıp cevap lamadığınızımı ararsınız. Sanki tüm sahayı radardan görüyormuş gibi verdiğimiz komutları yanlış bulanlarımı. Çoğu pilot frekans adabına sahip değil bir kere. Frekansı bağlayınca bir dinlersin ne oluyor ne bitiyor diye pat diye butona basıp milleti bloke etmezsin. Birisi Sky Talk demiş. Biz ne jeppsen ne sky talk kullanırız bizim tek kaynağımız ICAO dökümanlarıdır. Diğerleri yardımcı kaynaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
işinize gelmeyip kapasiteniz yetmeyince cevaplarınızın ve sizin kalitenizi yorumları okuyan herkes biliyor zaten..aynen öyle iki racır bir gacır..o trabzondaki elektronikçi abinde ve sizlerde o da yok..sonuna kadar burdayım sonuna kadar haddinizi bildirmeye hazırım..varsas mantıklı söylem ve cevaplarınız onları görelim..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
senin işin gücün yokmu atc ci arkadaş senin görevin internet yorumlarına muhalefet yapmak mı bizlerle uğraşm a herkes işine baksın trabzonlı bir elektronikçi abimin sözü kulağımdan gitmez 2 racır 1 gacır gelsin paralar gıcır gıcır....

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000