15 Mart 2009, Pazar 10:38:50

"OR-Gİ, Fizibil ve mantıklıdır"

GTSO Başkanı Servet Şahin: "Ordu ve Giresun bu yatırımı büyük bir umutla bekliyor. Sayın Başbakanımızın bu konuda söz vermesiyle yapacağına olan inancımızı muhafaza ediyoruz" dedi.
  • evet, ticari açıdan hem gerekli hem çok iyi bir yatırım. proje ile kendim yıllarca ilgilendim ve şu hatayı görüyorum: karar verenler işin ehli değil, siyasi rant (ben yaptım falan) işin içinde var, modern alternatif teknolojiye yönelen yok (maliyet düşer ve rant azalır sebebinden dolayı). Madeira havalimanına baksınlar, pistin bir kısmı betonarme üzerine inşaa edildi. yüzer beton teknolojisine baksınlar. 120 yıl bakım gerektirmeyen, depremden etkilenmeyen ve 1 yıl içinde takriben 7 (yedi) milyon dolara mal olabilen teknoloji. tabiki, mütahitler olsa olsa sadece 1 milyon dolar kazanır..kimin işine gelir..?? hani, amaç vatana hizmet falan derler ya...
  • OR-Gİ havaalanı gerekli, hatta bir tane Giresun'a bir tane Ordu'ya, eğer işletebilecekseniz. Yıllarca önce Ordu'ya havaalanı yapılması için çalışmalar yapıldı, araziler saptandı, ama zamanın Belediye Başkanı ve destekcileri sahile yaptırmayız dediler, engellediler. Ordu-Giresun arasında bugun villaların bulundugu yer, o zaman boştu, havaalanı inşa alanı olmaktan çıkarıldı. Ordu-Sivas yolu üzerinde bugun sanayi bölgesi olan yere yönelindi, orası da engellendi. Şimdi yer yok. Denizi doldurup havaalanı yapacaksınız. Biraz da orada zaman geçer, Gülyalı'da başlanan çalışmalar, yat limanına döner ve yaylaya havaalanı yapmaya yönelirsiniz. Acele edin, yoksa yer kalmayacak.
  • Bence de son derece mantıklı. Adana havaalanının 40-50 km ötesine yeni bir havaalanı yapacaklarına Samsun ve Trabzon arasındaki Ordu Giresun' a sözkonusu projeyi gerçekleştirsinler. Saygılarımla, inspector

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Servet Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ordu mitinginde söz verdiği Or-Gi havaalanının 'gereksiz' olduğu söylemlerine tepki göstererek, Or-Gi Havaalanı gündeme geldiğinde, nüfus yoğunluğu, yolcu ve sefer potansiyeli, diğer havaalanları ile olan mesafeler gibi kriterlerin gündeme getirildiğini, Samsun ve Trabzon havaalanlarına ulaşımın kolay olduğunun vurgulandığını kaydeden Şahin, olayın harita üzerinde görüldüğü gibi olmadığını söyledi.

2008 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne göre Ordu-Giresun illerinin birleşik nüfusunun 1 milyon 133 bin kişi olduğu gibi İstanbul ve Ankara'da yaşayan Ordu-Giresunlu vatandaşların sayısının da yaklaşık 2 milyon civarında olduğunu kaydeden Şahin, THY ve özel havayolu şirketlerinden alınan bilgilere göre Ordu ve Giresun'dan İstanbul ve Ankara'ya uçak ile yolculuk yapan yolcu sayısının günlük ortama 80 kişiyi bulduğunu belirtti.

"OR-Gİ FİZİBİL VE MANTIKLIDIR"

Şahin, şöyle devam etti: "Ordu-Ankara-İstanbul istikametinde günde ortalama 20 otobüs seferi yapılmaktadır. Bu seferlerin günlük ortalama yolcu kapasitesi gidiş-geliş olarak 2 bin kişidir. Giresun-Ankara-İstanbul İstikametinde günde ortalama 15 otobüs seferi yapılmaktadır. Bu seferlerin günlük ortalama yolcu kapasitesi gidiş-geliş olarak bin 500 kişidir. Mevcut şartlarda uçak biletleri ile otobüs biletleri neredeyse eşitlenmiş ve hatta erken rezervasyonlarda daha düşük fiyatlı uçak yolculuğu mümkün hale gelmiştir. Havayolu seyahati yapan yolcu profili iş adamı ve orta üst gelir konumundan genel tüketici konumuna geçmiş, orta gelir ve bir alt gelirde uçak seyahatine başlamıştır"

Bölgede diğer komşu illerin durumunu da irdeleyen Şahin, şöyle konuştu: "Nüfus kriteri açısından bakıldığında; havaalanı yeniden faaliyete geçirilen Sinop ilinin toplam nüfusu 200 bin 791'dir. Havaalanı düzenlenerek seferlere açılan Tokat İlinin toplam nüfusu 617 bin 158'dir. Havaalanı faaliyette olan Mardin ilinin toplam nüfusu 750 bin 697'dir. Havaalanı faaliyette bulunan Sivas ilinin toplam nüfusu 631 bin 112'dir. Bölge kalkınma merkezi kabul edilen ve gelişmiş uluslar arası havaalanına çevrilen Trabzon ilinin toplam nüfusu 748 bin 982'dir. Bu ilin hinterlandında hizmet sunduğu Rize ve Gümüşhane ile birlikte toplam nüfusu 1 milyon 199 bin 759'dur. Görüldüğü üzere Ordu-Giresun ortak havaalanı hizmet nüfusu havaalanı olan pek çok ilden fazla gelişmiş uluslararası havaalanı olan Samsun ve hinterlandı ile beraber Trabzon bölge nüfusuna yaklaşık eşit düzeydedir. Bu veriler göstermektedir ki, Ordu-Giresun ortak havaalanı projesi yolcu ve nüfus potansiyeli açısından muadil havaalanlarına göre çok daha averajlı konumdadır. O halde, Ordu Havaalanı ticari açıdan, fizibildir ve mantıklıdır"

"YAKINLIK GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ DEĞİL"

Ordu-Giresun illerinin Samsun ve Trabzon Havaalanlarına yakın olduğu ve havaalanına ihtiyaç olmadığı şeklindeki görüşe kesinlikle katılmadığını belirten Şahin, "Or-Gi Havaalanı yeri, Samsun-Çarşamba Havaalanına 128 km, Trabzon Havaalanına ise 181 km uzaklıkta bulunmaktadır. Buna mukabil Sivas Havaalanı ile yine havaalanına sahip olan Tokat Havaalanı arasındaki mesafe 108 km'dir. Keza, her ikisi de havaalanına sahip olan, Mardin ve Diyarbakır illeri arasındaki mesafe ise, 95 km'dir. Bunun dışında önemli havaalanları konumunda bulunan Adana ve Hatay illeri arasındaki mesafe 192 km'dir. Sinop ve Çarşamba Uluslararası havaalanları arasındaki mesafe 180 km'dir. Mevcut veriler göstermektedir ki, Ordu Havaalanının komşu illere yakın olma iddiası da mevcut örneklere göre tutarlı değildir" diye konuştu.

"EĞİTİM VE TURİZM SEKTÖRÜ CANLANACAK"

Or-Gi havaalanının yüksek öğretim sektörü açısından büyük bir ihtiyaç olduğuna da dikkat çeken Şahin, şunları söyledi: "Ordu ve Giresun Üniversiteleri Kurulmuştur. Ordu Üniversitesi halen 6277 öğrencisi ve 18'i profesör olmak üzere 57 öğretim görevlisi ile, kurulacak Tıp Fakültesi ile hızlı bir büyüme gösteren bir eğitim kuruluşu olarak gelecekte havayolu taşımacılığının en fazla ihtiyaç duyulacağı kurumlardan birisi olarak ortaya çıkmaktadır. Or-Gi Havaalanının günde Ankara ve İstanbul İstikametine bir uçak kaldırabilme kapasitesi açıkça belli olmaktadır. Günümüzde hiçbir turist 1 saat sürecek karayolu yolculuğunu kabul etmemektedir. Ayrıca büyük sanayicilerin yatırım için ilk öngördükleri husus hızlı ulaşım altyapısıdır. Havaalanının bulunmaması nedeni ile, tur organizasyonu yolu ile konaklamalı turizm imkanından her iki ilde yararlanamamaktadır" şeklinde konuştu.

OTSO ANKETİNDEN ÇIKAN SONUÇ

Bu arada OTSO üyeleri arasında seçilmiş gruplar içinde yapılan anket neticesinde üyelerin yüzde 97.7'sinin havaalanına mutlaka gerek olduğu doğrultusunda görüş belirttiğini, sadece yüzde 1.5'i ihtiyaç olmadığına, yüzde 0.05'inin ise görüş belirtmediğine dikkat çeken Şahin, "132 denek'in yıl içi uçak ile sefer sayısı toplamı 1971 seyahat olarak tespit edilmiştir. Anket yapılan üyelerimize göre, havaalanının gerçekleşmesi halinde; İştirak eden üyelerin yüzde 23.,1'i ilde turizm sektörünün gelişeceğini, yüzde 22.8'i ticaret sektörünün gelişeceğini, yüzde 18'i sanayi sektörünün gelişeceğini, yüzde 16.5'i eğitim sektörünam nüfusu 750 bin 697'dir. Havaün gelişeceğini, yüzde 14.3'ü sağlık sektörünün gelişeceğini, yüzde 5.3'ü ise diğer sektörlerin gelişeceğini belirtmişlerdir. Ordu ticari faaliyetini, doğrudan oluşturan, katkı sağlayan sanayici ve iş adamları Ordu Havaalanının yapılmasını zaruri ve iktisadi bir gereklilik ve Ordu sosyoekonomik faaliyetlerinin gelişmesi için önemli bir unsur olarak görmektedir. Her iki ilin vatandaşları da, aynı görüş doğrultusunda Or-Gi Havaalanının yapılmasını istemekte ve destek vermektedir" dedi.

"OR-Gİ, Fizibil ve mantıklıdır"

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
evet, ticari açıdan hem gerekli hem çok iyi bir yatırım. proje ile kendim yıllarca ilgilendim ve şu hatayı görüyorum: karar verenler işin ehli değil, siyasi rant (ben yaptım falan) işin içinde var, modern alternatif teknolojiye yönelen yok (maliyet düşer ve rant azalır sebebinden dolayı). Madeira havalimanına baksınlar, pistin bir kısmı betonarme üzerine inşaa edildi. yüzer beton teknolojisine baksınlar. 120 yıl bakım gerektirmeyen, depremden etkilenmeyen ve 1 yıl içinde takriben 7 (yedi) milyon dolara mal olabilen teknoloji. tabiki, mütahitler olsa olsa sadece 1 milyon dolar kazanır..kimin işine gelir..?? hani, amaç vatana hizmet falan derler ya...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
OR-Gİ havaalanı gerekli, hatta bir tane Giresun'a bir tane Ordu'ya, eğer işletebilecekseniz. Yıllarca önce Ordu'ya havaalanı yapılması için çalışmalar yapıldı, araziler saptandı, ama zamanın Belediye Başkanı ve destekcileri sahile yaptırmayız dediler, engellediler. Ordu-Giresun arasında bugun villaların bulundugu yer, o zaman boştu, havaalanı inşa alanı olmaktan çıkarıldı. Ordu-Sivas yolu üzerinde bugun sanayi bölgesi olan yere yönelindi, orası da engellendi. Şimdi yer yok. Denizi doldurup havaalanı yapacaksınız. Biraz da orada zaman geçer, Gülyalı'da başlanan çalışmalar, yat limanına döner ve yaylaya havaalanı yapmaya yönelirsiniz. Acele edin, yoksa yer kalmayacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bence de son derece mantıklı. Adana havaalanının 40-50 km ötesine yeni bir havaalanı yapacaklarına Samsun ve Trabzon arasındaki Ordu Giresun' a sözkonusu projeyi gerçekleştirsinler. Saygılarımla, inspector

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000