18 Ocak 2012, Çarşamba 17:01:15

ONUR AIR’DE EXIT KRİZİ

Onur Havayolları’nın İstanbul-Adana seferini yapan uçağında başka bir koltukta oturmasına rağmen seyahat sırasında acil çıkış koltuğunda oturmak isteyen yolcu ile ekip tartıştı. Yolcu Adana Havaalanı’nda gözaltına alındı...
  • Sanirim bilinçli çıkışı ve mucadelem ise yaradı..aradan geçen zamandan sonra onur ile yeniden uçmak zorunda kaldım..acıl çıkış koltuklarında extra ücret talep etmemek için en azından uçuşa az bir zaman kalma dilimi belırlemısler.. Aleyhımde suçlamalara bulunan veya farklı görüşe sahip olan yorumcuların,kabın personellıgı işi yapıyor olmalarına ihtimal veriyor ve onlara saygı ve anlayışla bakıyorum.. Gerekli sivil havacılık düzenlemeleri kanunen yapıldı mı bilmiyorum ama en kisa zamanda yapılmasını arzu edıyorum..merak edenler için o gece karşılıklı bir şikayet olduğu için kabin amiri ve kaptan pılot ta benimle birlikte mevcutlu olarak karakola gelip 4 saat bekleyip ifade verdikten sonra evlerine gıdebıldıler tıpkı benim gıbı.. Bu esnada ben hala benzer durumlarda yerimi değiştirip acil çıkış koltuğuna oturuyorum..ve bu mucadelem devam edecektır.
  • ne var yani boşsa satılmamış ise adamda gectıyse ne olur yani niye bu kadar büyütülürki bu olay ? parayı bastırınca orda acil çıkışta sorumlukları alabilecek bi insan oldugunu anlıyomusun ?hayır.bende geciyrum acıkcası eger yakın isem çıkışa ama sorupta geçiyorum.ama oturmuş bi insanı da böyle sırf kıllık olsun diye kaldırmak gereksiz yani. oraya oturan insan kıllık olsun diye kaldırılmıyor işin prosedürü ne ise biz onu uygulamak zorundayız.Siz hiç beyfendi lütfen kendi koltugunuza geçermisiniz dediğinizde ama ben hep başka koltuktan bilet alıp kalkısta gecıyorum kımsede bişey demiyor dıyerek lakaitçe kendi akıllı sanan insanlarla uğraştınızmı? işin prosedürünü az çok herkes biliyor çok oturmak istıyorsanız verin ekstra ücret oturun.
  • lütfeen ücretli ikram- koltuk aralığı- acil çıkış- niye bekleme yapılıyo -niye alanda bekledik bunları hepsine sinirlenip gelip uçakta ekibe patlamayın bunların hiç biri bizim insiyatifimzle değişecek şeyler değil.bekle yapılması hava yolu şirketinin adıyla ilgili değil hava trafiğiyle ilgilidir.herşeyin sorumlusu olarak ekiplere çatılmasın. kabin ekibi arkadaşlarıma sevgiler hayırlı uçuşlar
  • yolcu çok biliçli gerçekten burada kendi düşünmemiş kesinlikle koltuk aralığı geniş olan koltuğa geçip yolcuların ve ekibin emniyetini düşünmüş helal olsun..gülerim ben buna kendi rahatı için o koltua geçmek istesin sonrada sivil havacılık kuralları diye ekibe işini öğretsin yok böyle birşey.uçuş emniyeti için bütün bunlar yani.ekipler neyin ne olduğunu çok iyi biliyor.cin olmadan adam çarpılmaya çalışılmasın lütfen.
  • lütfen yolcu olarak milyonlarca defa uçup da sivil havacılık kuralları diye gelip ekibe işi öğretilmesin.ayrıca uçuş sırasında problem çıkaran bir yolcunun burada oturması zaten doğru değildir.bu gösteriye d hiç gerek yokmuş bu kadar bilinçli yolcu yerde bunu söyleyip o koltuğa para verebilrdi.başka şirketlerle de kıyaslamaya gerek yok sivil havacılık kuralları doğrultusunda şirket politikası diye birşey var. ekibe saygılar,
  • Adana uçuşlarında mutlaka problem çıkar. Problemsiz 1 tane uçuş görmedim. Tam uçuş bitti hayret nasıl birşey olmadı derken yolcu indirirken birşey çıkar. Adana uçuşlarının en güzel yanı adana yemektir fakat sonra uçağa söylemekte yasaklanmıştı. Herkeze emniyetli uçuşlar olur böyle vakalar sivil havacılık yakalar.
  • sivil havacılık kurallarına göre exit larda kimse oturmasada olur. hazılrlık yapılabilecek durumlarda orada oturacak kişilere kabin ekibi karar verir. hazırlıksız bir durumda ise çıkışa ilk ulaşan bu kapıyı açar. Ayrıca yolcunun içinde bulunduğu psikolojiden dolayı zaten oturması mümkün değildir. Eğer uçuşta acil bir durum olsaydı. Bu yolcu ne kadar işbirliği içerisinde olabilir tartıştığı ekiple. Yaptığı uyanklıktır. Eğer o kadar önemliyse kendisi için 20 tl versin otursun devlet meselesi haline getirmeye gerek yok. Sağdan soldan duyduklarıyla havacılığı bildiğini zanneden insanlardan. herkese iyi uçuşlar
  • bu uygulama oldukça aptal bir uygulama elbetteki şirketler para kazanmak için her şeyi yapacaklar ama unutmayın acil durumlarda bu koltuklar oldukça önemli acil çıkışların bir şekilde acılması gerekmektedir...acil durum olsa ne olur acaba..ağlayan hostesler bayılan kabin memurları mı açaçak o kapıları o hengameyi düşünün....biz başka ülkeler gibi anlayışlı yada soğuk kanlı değiliz ..mesela geçenlerde polanyaya acil iniş yapan uçak ta herkez sakin bir şekilde oturmakta..bizde bölemi olur sizce ...uçak yükselmedeyken bile ayakta gezen yolcular...cep telefonu fantazisi yapanlar....yada bizins sınıf koltuk isteyenler..eğitim şart..abi...yanlışsam düzeltin lütfen
  • Onur air de zaten boarding bittiği anda yolcular ön sıralara hücum ediyor. Kabin memurları ağzını bile açmıyor. Orada ilave para verip oturanlara ayıp değil mi ? Saygısızlık değil mi ? Onur Air önce iç problemlerini halletmeli. Kısaca zihniyeti değiştirmeli.
  • Öyle yada böyle , uçağın içindeki kurallara herkes uymak zorundadır, kim olursa olsun , " sen benim kim olduğumu biliyormusun? " larda dahil.
Nihat Arslan isimli yolcu dün akşam Onur Havayolları’nın İstanbul-Adana seferini yapan OHY 019 sefer sayılı uçağına bindi.
 
Seyahat sırasında oturduğu koltuktan kalkarak boş gördüğü acil çıkış koltuklarından birine oturan Arslan, kabin ekibi tarafından uçuş kurallarına aykırı olduğu gerekçe gösterilerek yerine oturması konusunda uyarıldı.
 
Onur Havayolları’nın şirket politikası gereği acil çıkış kapısındaki koltukları 20 TL ekstra ücretle sattığını söyleyen Kabin Amiri Meliha Sezer, yolcunun itirazı ile karşılaştı. 
 
Nihat Arslan,  "Acil çıkış koltuklarının boş bırakılması 'uçuş emniyeti' açısından doğru değil. Kaptan ve kabin ekibi uçuştan önce uçuş emniyeti için tüm tedbirleri almaya zorunludur. Bu koltukların da acil çıkış kapılarını açabilecek kabiliyette yolcular tarafından bizzat ekip tarafından doldurulması gereklidir" cevabına karşılık kabin amiri olası bir acil durumda kapıların uçuş ekibi tarafından açılacağını söyledi.
 
Ancak bu durumun sakıncalı olduğunu söyleyen ve olası acil durumda kabin ekibinin sorumluluğunda birçok görev olacağını bu nedenle acil çıkış kapılarını belirtilen özellikler çerçevesinde yolcuların açacağını ifade eden Nihat Arslan, kabin amirinin tüm ısrarlarına rağmen yolcu kurallarına da uygun olduğunu öne sürerek yerinden kalkmadı. Bunun üzerine tutanak tutuldu, iniş öncesi kaptan pilot kuleye bilgi vererek uçağa polis istedi ve uçak Adana Havaalanı'na iner inmez Nihat Arslan gözaltına alındı.
 
Polis tarafından havaalanında terörist gibi gözaltına alındığını ve iki saat ifade vermek zorunda kaldığını belirten Arslan, "Bakanlığın genelgesine ve sivil havacılık kurallarına göre uçuş öncesi tüm emniyet tedbirlerinin alınması gerekmektedir. Acil çıkış koltuklarının boş bırakılması uçuş emniyet tedbirlerinin tam olarak alınmadığını göstermemekte midir? Kaptan ve kabin amiri suç işlememiş midir? THY'de böyle bir uygulama yok. Bu uygulama Onur Havayolları, Pegasus Havayolları ve Sun Express Havayolları'nda var. Sivil havayolu şirketlerimiz koltuk başı 20 TL ücret farkı politikası için insanlarımızın can güvenliğini tehlikeye atıyorlar" diyerek tepkisini dile getirdi.
 
"Havacılık kuralları gereği kasıtlı cinayet olarak değerlendirilebilecek uygulamadan kaynaklanacak herhangi bir uçak kazasında verilebilecek can kayıplarını kim telafi edebilecek? Bunun hesabını kim soracak ve kimlerden soracak?" diyen Nihat Arslan, uçağın kaptan pilotu Basil Al Qura ve Kabin Amiri Meliha Sezer hakkında suç duyurusunda bulunacağını kaydetti.

ONUR AIR'DEN AÇIKLAMA: EKİBİMİZ GEREKENİ YAPMIŞTIR
 
Nihat Arslan’ın iddiaları ile ilgili Onur Havayolları’ndan yapılan açıklamada, sözkonusu yolcunun  uçuş sırasında 4. sırada oturduğu ancak kalkıştan sonra 14. sıraya kendi inisiyatifiyle geçtiği belirtilerek, "Sonrasında yerine geçmesi için kabin amiri tarafından ikaz edilmiştir. Yolcunun uyarıyı dinlememesi üzerine tartışma yaşanmış ve uçağın inişini takiben kaptan pilotun inisiyatifiyle uçağa çağrılan güvenlik ekiplerine ilgili formlar doldurularak yolcu teslim edilmiştir" denildi.
 
Nihat Arslan’ın iddialarının aksine uçuş emniyetinin riske edilmediğinin vurgulandığı açıklamada şöyle denildi: “ Uluslararası havacılık kurallarına göre kabin ekipleri acil durumlarda bu kapıları açarak yolcunun tahliyesini sağlamakla görevlidir. Bu yolcunun bilgilendirilmeden bu koltuğa geçmiş olması ve sonrasında da agresif tavırları nedeniyle kabin ekibi üzerinde acil durumda uyum içerisinde çalışılacak yolcu görüntüsü yaratmaması nedeniyle ikazda bulunulmuş ve sonrasında gerekli işlem gerçekleştirilmiştir.  Yolcunun, gerektiğinde acil çıkış kapısını açmak için orada oturmak istediğine yönelik beyanı olmuş, ancak gerek buna kurallar gereği ihtiyaç olmaması gerek ise yolcunun agresif tavrı nedeniyle kabin ekibi tarafından izin verilmemiştir. Sonuç olarak kabin amirinin "Amir" sıfatı kendi ekibinin sorumlusu olmakla verilmiş değildir. Kabin amiri, kabin  içerisinde uyulacak uluslararası kuralları uygulayacak ve uygulatacak kişi olarak bu eğitimi almış yetkili personel olarak görev yapmaktadır. Uçuş sırasındaki hiyerarşik amiri ise uçağın mesul, sorumlu kaptanıdır. Uluslararası havacılık kuralları gereği kabin ve uçuş ekibimiz olması gereken prosedürü yerine getirmiştir” denildi.

©AirportHaber Özel
ONUR AIR’DE EXIT KRİZİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (56)

nıhat arslan ~ 10 yıl önce
Sanirim bilinçli çıkışı ve mucadelem ise yaradı..aradan geçen zamandan sonra onur ile yeniden uçmak zorunda kaldım..acıl çıkış koltuklarında extra ücret talep etmemek için en azından uçuşa az bir zaman kalma dilimi belırlemısler.. Aleyhımde suçlamalara bulunan veya farklı görüşe sahip olan yorumcuların,kabın personellıgı işi yapıyor olmalarına ihtimal veriyor ve onlara saygı ve anlayışla bakıyorum.. Gerekli sivil havacılık düzenlemeleri kanunen yapıldı mı bilmiyorum ama en kisa zamanda yapılmasını arzu edıyorum..merak edenler için o gece karşılıklı bir şikayet olduğu için kabin amiri ve kaptan pılot ta benimle birlikte mevcutlu olarak karakola gelip 4 saat bekleyip ifade verdikten sonra evlerine gıdebıldıler tıpkı benim gıbı.. Bu esnada ben hala benzer durumlarda yerimi değiştirip acil çıkış koltuğuna oturuyorum..ve bu mucadelem devam edecektır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
ne var yani boşsa satılmamış ise adamda gectıyse ne olur yani niye bu kadar büyütülürki bu olay ? parayı bastırınca orda acil çıkışta sorumlukları alabilecek bi insan oldugunu anlıyomusun ?hayır.bende geciyrum acıkcası eger yakın isem çıkışa ama sorupta geçiyorum.ama oturmuş bi insanı da böyle sırf kıllık olsun diye kaldırmak gereksiz yani. oraya oturan insan kıllık olsun diye kaldırılmıyor işin prosedürü ne ise biz onu uygulamak zorundayız.Siz hiç beyfendi lütfen kendi koltugunuza geçermisiniz dediğinizde ama ben hep başka koltuktan bilet alıp kalkısta gecıyorum kımsede bişey demiyor dıyerek lakaitçe kendi akıllı sanan insanlarla uğraştınızmı? işin prosedürünü az çok herkes biliyor çok oturmak istıyorsanız verin ekstra ücret oturun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
lütfeen ücretli ikram- koltuk aralığı- acil çıkış- niye bekleme yapılıyo -niye alanda bekledik bunları hepsine sinirlenip gelip uçakta ekibe patlamayın bunların hiç biri bizim insiyatifimzle değişecek şeyler değil.bekle yapılması hava yolu şirketinin adıyla ilgili değil hava trafiğiyle ilgilidir.herşeyin sorumlusu olarak ekiplere çatılmasın. kabin ekibi arkadaşlarıma sevgiler hayırlı uçuşlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
yolcu çok biliçli gerçekten burada kendi düşünmemiş kesinlikle koltuk aralığı geniş olan koltuğa geçip yolcuların ve ekibin emniyetini düşünmüş helal olsun..gülerim ben buna kendi rahatı için o koltua geçmek istesin sonrada sivil havacılık kuralları diye ekibe işini öğretsin yok böyle birşey.uçuş emniyeti için bütün bunlar yani.ekipler neyin ne olduğunu çok iyi biliyor.cin olmadan adam çarpılmaya çalışılmasın lütfen.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
lütfen yolcu olarak milyonlarca defa uçup da sivil havacılık kuralları diye gelip ekibe işi öğretilmesin.ayrıca uçuş sırasında problem çıkaran bir yolcunun burada oturması zaten doğru değildir.bu gösteriye d hiç gerek yokmuş bu kadar bilinçli yolcu yerde bunu söyleyip o koltuğa para verebilrdi.başka şirketlerle de kıyaslamaya gerek yok sivil havacılık kuralları doğrultusunda şirket politikası diye birşey var. ekibe saygılar,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Adana uçuşlarında mutlaka problem çıkar. Problemsiz 1 tane uçuş görmedim. Tam uçuş bitti hayret nasıl birşey olmadı derken yolcu indirirken birşey çıkar. Adana uçuşlarının en güzel yanı adana yemektir fakat sonra uçağa söylemekte yasaklanmıştı. Herkeze emniyetli uçuşlar olur böyle vakalar sivil havacılık yakalar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
sivil havacılık kurallarına göre exit larda kimse oturmasada olur. hazılrlık yapılabilecek durumlarda orada oturacak kişilere kabin ekibi karar verir. hazırlıksız bir durumda ise çıkışa ilk ulaşan bu kapıyı açar. Ayrıca yolcunun içinde bulunduğu psikolojiden dolayı zaten oturması mümkün değildir. Eğer uçuşta acil bir durum olsaydı. Bu yolcu ne kadar işbirliği içerisinde olabilir tartıştığı ekiple. Yaptığı uyanklıktır. Eğer o kadar önemliyse kendisi için 20 tl versin otursun devlet meselesi haline getirmeye gerek yok. Sağdan soldan duyduklarıyla havacılığı bildiğini zanneden insanlardan. herkese iyi uçuşlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
bu uygulama oldukça aptal bir uygulama elbetteki şirketler para kazanmak için her şeyi yapacaklar ama unutmayın acil durumlarda bu koltuklar oldukça önemli acil çıkışların bir şekilde acılması gerekmektedir...acil durum olsa ne olur acaba..ağlayan hostesler bayılan kabin memurları mı açaçak o kapıları o hengameyi düşünün....biz başka ülkeler gibi anlayışlı yada soğuk kanlı değiliz ..mesela geçenlerde polanyaya acil iniş yapan uçak ta herkez sakin bir şekilde oturmakta..bizde bölemi olur sizce ...uçak yükselmedeyken bile ayakta gezen yolcular...cep telefonu fantazisi yapanlar....yada bizins sınıf koltuk isteyenler..eğitim şart..abi...yanlışsam düzeltin lütfen

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Onur air de zaten boarding bittiği anda yolcular ön sıralara hücum ediyor. Kabin memurları ağzını bile açmıyor. Orada ilave para verip oturanlara ayıp değil mi ? Saygısızlık değil mi ? Onur Air önce iç problemlerini halletmeli. Kısaca zihniyeti değiştirmeli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Öyle yada böyle , uçağın içindeki kurallara herkes uymak zorundadır, kim olursa olsun , " sen benim kim olduğumu biliyormusun? " larda dahil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000