26 Şubat 2009, Perşembe 09:03:48

Öndeki uçak yüzünden düşmüş olabilir

THY uçağından önce Schiphol Havalimanı’na Sao Paulo’dan gelen Boeing 777 tipi geniş gövdeli bir yolcu uçağı indi.
  • öndeki trafik ve onun yarattığı türbülans elbette önemlidir fakat benim deneyimlerime dayanarak söylüyorum bunu kaptan kendiside sorup öğrenebilirdi, canını başka bir şahısa emanet etmeyeceksin, işini sağlama alacaksın ama yinede burada 118.27 ye aktaran kontrolör hatalı orada önündeki trafiğin 777 olduğunu belirtmesi muhakkak gerekliydi.
  • DAHA ÖNCEKİ MEYDAN CİVARINDAKİ OLAN KAZALARA DA BAKSANIZ AYNI OLAYI GÖRECEKSİNİZ VE GEREK SCHIPHOL APP OLSUN GEREKSE TOWER OLSUN UÇAKLARI PEŞPEŞE SIRALAMAYI ÇOK İYİ BİLİYORLAR AMA OLAY GÜNÜN DE OLDUĞU GİBİ SAKİN RÜZGARDA 777 GİBİ UÇAĞIN ARKASINDAN MİN. 3 DAKİKA AYRIM VERMEYİ BİLMİYORLAR.BİRİLERİ ONLARA BUNU HATIRLATMALI.VE WİDE BODY LERİ AYRI PİSTE İNDİRMEYİ PLANLAMAYI ÖĞRENMELİLER.BU OLAY SONUNDA KANIMCA APP-TOWER SUÇ BULACAKLAR.YAKIN YAKLAŞTIRMADAN DOLAYI APP-TOWER A,KULE KONUŞMASINI DİNLEYEMEDİM AMA KULE UYARMALIYDI"ÖNÜNÜZDE Kİ İNEN UÇAK B777" DİYE.MESELA BANA DA BİRGÜN KALKIŞ SERBEST DEMİŞTİ AMA 777 DAHA YERDEN KESİLMEMİŞTİ.BENDE KULEYE"ARE YOU SURE" CEVABI VERMİŞTİM.O ZAMAN DA UYGUN ZAMANDA KALKIN DEDİLER.ENTERESANDI BENCE.
  • YOLCULARDAN BİRİ OLAYI AÇIKLADI ZATEN.DEDİ Kİ:HERŞEY NORMALKEN BİRDEN ÇÖKTÜĞÜMÜZÜ HİSSETTİK DAHA SONRA MOTORUN SESİNDE BİR ARTIŞ VE UÇAKTA YÜKSELİŞ HİSSETTİK.SONRADA SERT BİR İNİŞ HİSSETTİK.MEĞERSE KUYRUK KOPMUŞ DEDİ.YANİ DİĞER ARKADAŞIMIN DEDİĞİ GİBİ THY ÖNDEKİ 777 NİN VORTEX İNE GİRİYOR.DÜŞEY AKIM UÇAĞI ANİDEN BASTIRIYOR.UÇAĞIN AŞAĞIYA ÇÖKÜŞÜNÜ GÖREN KAPTAN GAZLARI SONUNA KADAR AÇARAK UÇAĞI KURTARMAYA ÇALIŞIYOR.O GAZ AÇIŞI UÇAĞIN ÇÖKÜŞÜNÜ DURDURMUŞ Kİ UÇAK PARÇALANMAMIŞ.LÖVYEYİDE GERİYE ÇEKİNCE TABİİKİ KUYRUK AŞAĞIDA KALIYOR.İRTİFA YETERSİZ OLUNCA İLK ÇARPMA İLE YATAY STABLİZELERİN İKİSİDE KOPUP YERDE KALIYOR.KAPTANIN BECERİSİ İLE KANATLAR UFKA PARALEL KALARAK UÇAK YERE DÜZGÜN İNİYOR.TOWER 3 DAKİKALIK BİR AYRIM YAPMADIĞI İÇİN SUÇLUDUR.
  • şu ana kadarki en mantıklı acıklama bu..
  • Schiphol hava alanı Avrupanın en büyük ve trafiği en yoğun hava alanlarından bir tanesidir.www.liveatc.com adresinden arama bölümüne Schipol un kodu EHAM yazarsanız kule ve radar konuşmalarını iniş kalkış yapan uçakları canlı olarak dinleyebilirisiniz ve sizde göreceksiniz uçaklara ardı ardına iniş izni veriliyor.Wake turbulance havanın rüzgarlı ve rüzgarsız olmasına göre değişiklik gösterir kazanın olduğu gün 4knot rüzgar olduğu söyleniyor yani vorteksin etkisi rüzgarlı havaya göre daha çok hissedileciği bir durum.bu nedenle iki uçak birbirine çok yaklaşmış ve iniş sırasında talihsiz kaza olmuş olabilir.
  • O olabilir bu olabilir konuşulup duruluyor. Bırakın da incelensin kaza nedeni neyse belli olsun. Böyle tahminler bitmez, yüzlerce neden sıralanabilir. Millete konuşacak olay lazım. Herkeste havacılık uzmanı kesldi. Geçenlerde Antalya'da trafik kazasında 9 kişi hayatını kaybetti kimse ciddiye almadı. Hava yolu ulaşımı halen en güvenli ulaşım yöntemidir. Hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet ailelerine de sabır diliyorum.
  • Avrupda özellikle ingilterede ATC operatörleri özellikle Approach kontrole devretme usullerinde ilk temasta uçak tipinin belirtilmesini istiyor. Bunun sebebi iniş için yaklaşan tüm hava araçlarının ICAO ve JAA göre standart ayrımlarının yapılmasıdır... ilgili ve yetkili oterite tarafından bu durum detaylı olrak incelenmelidir! THY ve tüm havacılık camiasının başı sagolsun:-(
  • Bencede bu konu cok onemli. Boeing 777 ağır kategorisi bir ucaktır. Arkasindan gelen bir Boeing 737 uçağına 5 mil ayrım vermesi gerekir. Bu ayrımın verilmediğini tahmin ediyorum. Ayrıca öndeki ILS hattının biraz üstünde uçtuğu zaman veya süratli yaklaştığı zaman bu mesafe artması gerekir. Verilen hava şartlarında rüzgar sakin gibi ve bu wortexin maximum etkisi için ideal ve yaşkaşma nın düz arazide olması bunu kuvvetlendiriyor.Tahminimize gore B737 uçağı yaklaşık 1500 ft de bu olaya yakalandı. Bu durumda yapacağınız en önemli karar tırmanmaya çalışmaktır. Tabii hava fileleri bozulduğu için motorlar stall olabilir veya çok geç reaksiyon vermek zorunda kalmış olabilir. Bu nedenle uçak sanki motorsu olarak süzürek yere gögüsleyerek vurmuş
  • Allah Rahmet Eylesin Ailesi ve sevenlerine allah sabır versin.
  • Görgü tanıklarının anlattıkları wake-turbulance denilen, öndeki uçağın doğal olarak yarattığı vorteks e girmiş olmasından olabilir gibi gözüküyor. Normal olarak vorteks aşağıya doğru çöktüğü için ILS yaklaşmasında glide slope izleyen uçaklar bunlara girmez, ama eyer öndeki uçak glide slope üzerinden yaklaşmış ise yarattığı vorteks tam glide slope üzerine oturmuş olabilir. yada öndeki uçak glide slope da uçmuşdur ama THY bir an için biraz glide slope altına inmiş olduysa gene öndeki uçağın vorteksine girmiş olabilir. Öndeki uçak 777 gibi ağır bir uçaksa yarattığı vorteks de o derece büyük ve tehlikeli olur. Bu durumu gösteren bir alet malesef yoktur. Havacılık tarihinde bu olay birçok kazaya sebeb olmuştu. Pilotların yapacağı hiçbirşey yok.

Uzmanlar, uçağın arkasında bıraktığı "vorteks" olarak adlandırılan bozuk ve türbülanslı hava kütlelerinin arkadan gelen uçaklar için büyük tehlike yarattığına dikkat çekerek, THY uçağının vortekse girmiş olabileceği ihtimalini ortaya attı.  

THY’nin TK 1951 sefer sayılı Boeing 737-800 uçağından önce Schiphol Havalimanı’na Sao Paulo’dan gelen KLM Havayolları’na ait Boeing 777 tipi geniş gövdeli bir yolcu uçağı indi.

Uzmanlar, uçağın arkasında bıraktığı "vorteks" olarak adlandırılan bozuk ve türbülanslı hava kütlelerinin arkadan gelen uçaklar için büyük tehlike yarattığına dikkat çekerek, THY uçağının vortekse girmiş olabileceği ihtimalini ortaya attı.

Nasıl oluşur

Tıpkı denizde yol alan gemilerin arkalarından oluşturdukları girdaplar gibi, uçakların da geçtikleri yerde vorteks meydana geliyor. Bu girdaplar uçağın büyüklüğünün yanı sıra tasarımına göre de değişiyor. Boeing 777 gibi büyük uçakların yanı sıra orta sınıfta 757’ler de ciddi vorteks oluşturuyor.

Arkadan gelen uçakların etkilenmemesi için iniş-kalkış trafiklerinin arası açılıyor. Bazen havalimanına 10-15 dakika uçak indirilmeden, vorteksin etkilerinin azalması bekleniyor.

Öndeki uçak yüzünden düşmüş olabilir

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

Misafir ~ 15 yıl önce
öndeki trafik ve onun yarattığı türbülans elbette önemlidir fakat benim deneyimlerime dayanarak söylüyorum bunu kaptan kendiside sorup öğrenebilirdi, canını başka bir şahısa emanet etmeyeceksin, işini sağlama alacaksın ama yinede burada 118.27 ye aktaran kontrolör hatalı orada önündeki trafiğin 777 olduğunu belirtmesi muhakkak gerekliydi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
DAHA ÖNCEKİ MEYDAN CİVARINDAKİ OLAN KAZALARA DA BAKSANIZ AYNI OLAYI GÖRECEKSİNİZ VE GEREK SCHIPHOL APP OLSUN GEREKSE TOWER OLSUN UÇAKLARI PEŞPEŞE SIRALAMAYI ÇOK İYİ BİLİYORLAR AMA OLAY GÜNÜN DE OLDUĞU GİBİ SAKİN RÜZGARDA 777 GİBİ UÇAĞIN ARKASINDAN MİN. 3 DAKİKA AYRIM VERMEYİ BİLMİYORLAR.BİRİLERİ ONLARA BUNU HATIRLATMALI.VE WİDE BODY LERİ AYRI PİSTE İNDİRMEYİ PLANLAMAYI ÖĞRENMELİLER.BU OLAY SONUNDA KANIMCA APP-TOWER SUÇ BULACAKLAR.YAKIN YAKLAŞTIRMADAN DOLAYI APP-TOWER A,KULE KONUŞMASINI DİNLEYEMEDİM AMA KULE UYARMALIYDI"ÖNÜNÜZDE Kİ İNEN UÇAK B777" DİYE.MESELA BANA DA BİRGÜN KALKIŞ SERBEST DEMİŞTİ AMA 777 DAHA YERDEN KESİLMEMİŞTİ.BENDE KULEYE"ARE YOU SURE" CEVABI VERMİŞTİM.O ZAMAN DA UYGUN ZAMANDA KALKIN DEDİLER.ENTERESANDI BENCE.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
YOLCULARDAN BİRİ OLAYI AÇIKLADI ZATEN.DEDİ Kİ:HERŞEY NORMALKEN BİRDEN ÇÖKTÜĞÜMÜZÜ HİSSETTİK DAHA SONRA MOTORUN SESİNDE BİR ARTIŞ VE UÇAKTA YÜKSELİŞ HİSSETTİK.SONRADA SERT BİR İNİŞ HİSSETTİK.MEĞERSE KUYRUK KOPMUŞ DEDİ.YANİ DİĞER ARKADAŞIMIN DEDİĞİ GİBİ THY ÖNDEKİ 777 NİN VORTEX İNE GİRİYOR.DÜŞEY AKIM UÇAĞI ANİDEN BASTIRIYOR.UÇAĞIN AŞAĞIYA ÇÖKÜŞÜNÜ GÖREN KAPTAN GAZLARI SONUNA KADAR AÇARAK UÇAĞI KURTARMAYA ÇALIŞIYOR.O GAZ AÇIŞI UÇAĞIN ÇÖKÜŞÜNÜ DURDURMUŞ Kİ UÇAK PARÇALANMAMIŞ.LÖVYEYİDE GERİYE ÇEKİNCE TABİİKİ KUYRUK AŞAĞIDA KALIYOR.İRTİFA YETERSİZ OLUNCA İLK ÇARPMA İLE YATAY STABLİZELERİN İKİSİDE KOPUP YERDE KALIYOR.KAPTANIN BECERİSİ İLE KANATLAR UFKA PARALEL KALARAK UÇAK YERE DÜZGÜN İNİYOR.TOWER 3 DAKİKALIK BİR AYRIM YAPMADIĞI İÇİN SUÇLUDUR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
şu ana kadarki en mantıklı acıklama bu..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Schiphol hava alanı Avrupanın en büyük ve trafiği en yoğun hava alanlarından bir tanesidir.www.liveatc.com adresinden arama bölümüne Schipol un kodu EHAM yazarsanız kule ve radar konuşmalarını iniş kalkış yapan uçakları canlı olarak dinleyebilirisiniz ve sizde göreceksiniz uçaklara ardı ardına iniş izni veriliyor.Wake turbulance havanın rüzgarlı ve rüzgarsız olmasına göre değişiklik gösterir kazanın olduğu gün 4knot rüzgar olduğu söyleniyor yani vorteksin etkisi rüzgarlı havaya göre daha çok hissedileciği bir durum.bu nedenle iki uçak birbirine çok yaklaşmış ve iniş sırasında talihsiz kaza olmuş olabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
O olabilir bu olabilir konuşulup duruluyor. Bırakın da incelensin kaza nedeni neyse belli olsun. Böyle tahminler bitmez, yüzlerce neden sıralanabilir. Millete konuşacak olay lazım. Herkeste havacılık uzmanı kesldi. Geçenlerde Antalya'da trafik kazasında 9 kişi hayatını kaybetti kimse ciddiye almadı. Hava yolu ulaşımı halen en güvenli ulaşım yöntemidir. Hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet ailelerine de sabır diliyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Avrupda özellikle ingilterede ATC operatörleri özellikle Approach kontrole devretme usullerinde ilk temasta uçak tipinin belirtilmesini istiyor. Bunun sebebi iniş için yaklaşan tüm hava araçlarının ICAO ve JAA göre standart ayrımlarının yapılmasıdır... ilgili ve yetkili oterite tarafından bu durum detaylı olrak incelenmelidir! THY ve tüm havacılık camiasının başı sagolsun:-(

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bencede bu konu cok onemli. Boeing 777 ağır kategorisi bir ucaktır. Arkasindan gelen bir Boeing 737 uçağına 5 mil ayrım vermesi gerekir. Bu ayrımın verilmediğini tahmin ediyorum. Ayrıca öndeki ILS hattının biraz üstünde uçtuğu zaman veya süratli yaklaştığı zaman bu mesafe artması gerekir. Verilen hava şartlarında rüzgar sakin gibi ve bu wortexin maximum etkisi için ideal ve yaşkaşma nın düz arazide olması bunu kuvvetlendiriyor.Tahminimize gore B737 uçağı yaklaşık 1500 ft de bu olaya yakalandı. Bu durumda yapacağınız en önemli karar tırmanmaya çalışmaktır. Tabii hava fileleri bozulduğu için motorlar stall olabilir veya çok geç reaksiyon vermek zorunda kalmış olabilir. Bu nedenle uçak sanki motorsu olarak süzürek yere gögüsleyerek vurmuş

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Allah Rahmet Eylesin Ailesi ve sevenlerine allah sabır versin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Görgü tanıklarının anlattıkları wake-turbulance denilen, öndeki uçağın doğal olarak yarattığı vorteks e girmiş olmasından olabilir gibi gözüküyor. Normal olarak vorteks aşağıya doğru çöktüğü için ILS yaklaşmasında glide slope izleyen uçaklar bunlara girmez, ama eyer öndeki uçak glide slope üzerinden yaklaşmış ise yarattığı vorteks tam glide slope üzerine oturmuş olabilir. yada öndeki uçak glide slope da uçmuşdur ama THY bir an için biraz glide slope altına inmiş olduysa gene öndeki uçağın vorteksine girmiş olabilir. Öndeki uçak 777 gibi ağır bir uçaksa yarattığı vorteks de o derece büyük ve tehlikeli olur. Bu durumu gösteren bir alet malesef yoktur. Havacılık tarihinde bu olay birçok kazaya sebeb olmuştu. Pilotların yapacağı hiçbirşey yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000