14 Ekim 2015, Çarşamba 11:09:49

Nepal Havacılık Bakanı: "THY pilotunun pas geçmesi gerekiyordu"

THY’nin Katmandu’da pistten çıkan uçağına ilişkin Nepal Sivil Havacılık yetkilileri bir basın toplantısı yaptı, kazadan THY ekipleri sorumlu tutuldu.
  • Batılı bir pilotun başına böyle bir kaza gelse, senin otoriten de Nepal otoritesi gibi bir rapor yazsa, sanıyormusun ki, sen bu işi çok çok iyi bildiğinden bu raporu yazmışsın diye bu rapora itibar edip kendi vatandaşını işten çıkarır? Nepal neresidir, havavılığı ne kadar bilirler, teknolojide ne kadar ileri gitmişler de bu raporu haxırlamışlar? Ne mücadele verdin? 2009 yılında Amsterdam' da uçağın düştüğünde Hollanda otoritesi bizi suçlu çıkarır diye nasıl yırtındığını biliyoruz. Çünkü onların bu işte sizden iyi olduğunu, yazılacak raporu herkesin kaale alacağını biliyordunuz. Nepal Otoritesinin yazacağı raporu sizden başka kimse kaale almayacağı belli. Belki de adamlar pistin inişe uygun olmadığını kabul edip zararını ödedi, sen de kalanlara aba altından sopa gösterme, korku kültürün adına bu iki pilotu işten kovarak büyüklüğünü gösterdin belki. O zaman ben sormayayım, NİYE BOYNUN EĞRİ.
  • Yaptığın ne biliyormusun, korkular salıyorsun, kalanlar bu korku imparatorluğu baskısı altında sorumluluk almaktan korkuyor, salla başı al maaşı politikası besliyor, bir birine çamur atma karakteri geliştiriyor, ayak kaydırma oyunları, kaypaklıklar peşinde koşuyor. Büyük ve karakterli vatan evlatları, size de bunlar yakışırdı. Hiç biriniz aslında uçmanın insan tabiatında olmayan bir yetenek olduğunu, insanoğlunun bu güne kadar biriktirdiği bilgiler ile, çalışma ve tecrübeler ile hatalaran aldığı dersler ile bunu gerçekleştirdiğini idrak edemiyorsunuz değil mi? Niye bizden de cesur insanların çıkamadığını anlamıyorsunuz değil mi? Bu pilotlar yüzlerce insanın hayatını tehlikeye attı ve işten attımız kabul, PEKİ ANKARA' DAKİ EN SON PATLAMADA YÜZLERCE İNSANI ÖLÜMDEN KORUYAMAYAN YÖNETİCİLERİ, POLİTİKACILARI NİYE BESLİYORSUNUZ? Bu pilotlar beceriksizlikleri ile sadece uçağı pistten çıkardılar da, Onlar beceriksizlikleri ile daha mı iyi iş çıkardılar. Üstelik uçakta burnu kanayan kimse de yok
  • Meşhur bir atasözümüz var, hani şu "Deveye sormuşlar" ile başlar. Neymiş efendin Katmanduya inen uçak pistten çıkmış, bunun sonucunda iki pilotun işine son verilmiş. Türk tescilli bir uçağın başına gelince dünyaya alay konusu oluyoruz, Niye? Çünkü batılının gözünde bizde bu son teknoloji ürünü uçakların İŞLETMESİNİ yürütecek kafa yok diye. Evet, SHGM sinden tutun, aprondaki ramp işçisine kadar bu işin bir KÜLTÜR işi olduğunu idrak etmiş çok insan yok. Olanlar da makam hırslılar yüzünden kenara itilmiş durumda. "Birisi hata yaparsa alırız kellesini, koltuğumuzu koruruz" düşüncesi üzerine iş yürütenler bu kafadakiler var iken o soruyu hep sorarlar. İdrakin var ise "NEREM DOĞRU Kİ" dersin. Bu bir kültür işi. Erdemli toplumlarda personelinin hatasından kendisinin de yetersizliğine pay çıkaran yöneticiler yok mu? Bunların varlığını duymak size de "Vay Be böyleleri de varmış" dedirtmiyor mu? Eee senin yaptığın ne?
  • Gercek ucuz atlatildi bu kaza 100 tane deve kesmek lazim.Bilmedigin tanimadigin hic gitmedigin bir limana nasil yolladilar bu muretebati? Kaptan olarak belirli inis kalkis yapmis olmuyacakmisin gittigin limana? Bu olayda cok yanlislar var ortaya atsinlar ve onlem alsinlar,bu ne yaa dolmus, sehirler arasi otobus calsidir gibi koca THY?Keep the procedures in your mind please.
  • Bence MDA/H altina indiler,direk lisanslari iptal edilmeli yolculari ve ucagi goz gore gore tehlikeye atiolar.Bu olaylar bayagi cok oldu THY de cunku bir THY kazasindada kaptan israr etti F/O yu dinleyip divert etmedi ve daga carpdilar. Kardesim MDA/DA/H bosuna approcah chartta komamislar.inisdeki kazalarin 99% bundan kaynaklanio.Sadece bir defa bile prosedurlerden sapmak kazaya sebebiyet verebilio.
  • bide neymiş (ILS) sistemi yokmuş falan filan bal gibi pilot hatası kimi kandırıyorsunuz
  • Butun kazalarin %70 i pilot hatasıdır.sonuçta insanın olduğu her yerde hata vardır
  • Nepal,katmandu,buraya cessna ile uçarken düşüneceksin.UÇMA KARDEŞİM BÖYL YERLERE.SANA NE.DEĞDİ Mİ .UÇAK GİTTİ.YA BİR DE CAN KAYBI OLSAYDI.NE DİYECEKTİN.PİLOTLARI SUÇLA,BİTSİN. YEPYENİ UÇAK G...B...LU KATMANDU İÇİN GİTTİ.BEREKET CANLARA BİRŞEY OLMADI.YAŞASIN HİNDİSTAN.
  • Allah tekrar dn Kahraman pilotlardan razı olsun .. Tebrik ederim sağlıklı bir şekilde tahlıye ettıklerı için Yolcuları ... Heee bu arada ne mutlu bu son kaza değilmi!!!!! Havacılıkta bır daha Asla olmayacak helede Thy de asla :)))))) Torpille koktuklarda oturan onu bunu hak etmeden görev verdıren lerin Pilotların can kaybına Meslek kaybına neden olanların da Tez zamanda hayatlarında bu tarz olaylara maruz kaldıklarını görelim.... Değerli mesleği yapan tüm Pilotlara sonsuz saygılar ...
  • 8 ocak 2003de istanbul Diyarbakır seferini yapan Tk 634'de 2800ft irtifada MDAya gelinmesine ve yaklaşma ışıkları veya pistin görülememesine rağmen inişte pisti görememesine rağmen ısrar ettiği için düşmüştü.75 kişi hayatını kaybetmişti. Kötü hava koşulları kaza nedenine katkıda bulunmuştu.Hassas iniş sistemleri olmayan diyarbakır askeri havaalanında atc nın rapcon kullanımını önermesine rağmen pilotlar istememişti.Aradan 12 yıl geçmiş olmasına ve son teknolojik yaklaşma ve iniş sistemlerinin kullunılmasına rağmen bu kazalar tekrarlanıyorsa ders alınmamış demektir.Havacılık hata kabul etmez.

Nepal’in başkenti Katmandu’daki Tribhuvan Havalimanı’nda pistten çıkarak kırıma uğrayan THY uçağı ile ilgili Nepal otoritesinden açıklama geldi.

Bir basın toplantısı düzenleyerek kaza raporuna ilişkin bilgi veren Nepal Turizm, Kültür ve Havacılık Bakanı Kripasur Sherpa, kaza öncesi THY uçuş ekibinin yanlış kararlar aldığını vurguladı. THY pilotunun pisti pas geçmesi gerekirken inişte ısrar etmesinin ve yeteri kadar incelenmeyen hava şartlarının kazada etkili olduğunun altı çizildi.

Geçtiğimiz Mart ayında, Nepal’e gitmek için İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Kaptan Pilotlar Levent Bilir ve Ayhan Günbatan yönetiminde saat 20.25’de kalkan uçak, Türkiye saatiyle 06.50’de yoğun sis nedeniyle Katmandu Havalimanı’na ikinci denemeden sonra yaptığı iniş sonrası pistten çıkmış, THY’nin Airbus A 330 tipi “ Göbeklitepe” adlı uçağı ciddi kırıma uğramıştı.

©AirportHaber

Nepal Havacılık Bakanı: "THY pilotunun pas geçmesi gerekiyordu"

Yorumlar Tüm Yorumlar (43)

Deve-3 ~ 9 yıl önce
Batılı bir pilotun başına böyle bir kaza gelse, senin otoriten de Nepal otoritesi gibi bir rapor yazsa, sanıyormusun ki, sen bu işi çok çok iyi bildiğinden bu raporu yazmışsın diye bu rapora itibar edip kendi vatandaşını işten çıkarır? Nepal neresidir, havavılığı ne kadar bilirler, teknolojide ne kadar ileri gitmişler de bu raporu haxırlamışlar? Ne mücadele verdin? 2009 yılında Amsterdam' da uçağın düştüğünde Hollanda otoritesi bizi suçlu çıkarır diye nasıl yırtındığını biliyoruz. Çünkü onların bu işte sizden iyi olduğunu, yazılacak raporu herkesin kaale alacağını biliyordunuz. Nepal Otoritesinin yazacağı raporu sizden başka kimse kaale almayacağı belli. Belki de adamlar pistin inişe uygun olmadığını kabul edip zararını ödedi, sen de kalanlara aba altından sopa gösterme, korku kültürün adına bu iki pilotu işten kovarak büyüklüğünü gösterdin belki. O zaman ben sormayayım, NİYE BOYNUN EĞRİ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Deve-2 ~ 9 yıl önce
Yaptığın ne biliyormusun, korkular salıyorsun, kalanlar bu korku imparatorluğu baskısı altında sorumluluk almaktan korkuyor, salla başı al maaşı politikası besliyor, bir birine çamur atma karakteri geliştiriyor, ayak kaydırma oyunları, kaypaklıklar peşinde koşuyor. Büyük ve karakterli vatan evlatları, size de bunlar yakışırdı. Hiç biriniz aslında uçmanın insan tabiatında olmayan bir yetenek olduğunu, insanoğlunun bu güne kadar biriktirdiği bilgiler ile, çalışma ve tecrübeler ile hatalaran aldığı dersler ile bunu gerçekleştirdiğini idrak edemiyorsunuz değil mi? Niye bizden de cesur insanların çıkamadığını anlamıyorsunuz değil mi? Bu pilotlar yüzlerce insanın hayatını tehlikeye attı ve işten attımız kabul, PEKİ ANKARA' DAKİ EN SON PATLAMADA YÜZLERCE İNSANI ÖLÜMDEN KORUYAMAYAN YÖNETİCİLERİ, POLİTİKACILARI NİYE BESLİYORSUNUZ? Bu pilotlar beceriksizlikleri ile sadece uçağı pistten çıkardılar da, Onlar beceriksizlikleri ile daha mı iyi iş çıkardılar. Üstelik uçakta burnu kanayan kimse de yok

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Deve-1 ~ 9 yıl önce
Meşhur bir atasözümüz var, hani şu "Deveye sormuşlar" ile başlar. Neymiş efendin Katmanduya inen uçak pistten çıkmış, bunun sonucunda iki pilotun işine son verilmiş. Türk tescilli bir uçağın başına gelince dünyaya alay konusu oluyoruz, Niye? Çünkü batılının gözünde bizde bu son teknoloji ürünü uçakların İŞLETMESİNİ yürütecek kafa yok diye. Evet, SHGM sinden tutun, aprondaki ramp işçisine kadar bu işin bir KÜLTÜR işi olduğunu idrak etmiş çok insan yok. Olanlar da makam hırslılar yüzünden kenara itilmiş durumda. "Birisi hata yaparsa alırız kellesini, koltuğumuzu koruruz" düşüncesi üzerine iş yürütenler bu kafadakiler var iken o soruyu hep sorarlar. İdrakin var ise "NEREM DOĞRU Kİ" dersin. Bu bir kültür işi. Erdemli toplumlarda personelinin hatasından kendisinin de yetersizliğine pay çıkaran yöneticiler yok mu? Bunların varlığını duymak size de "Vay Be böyleleri de varmış" dedirtmiyor mu? Eee senin yaptığın ne?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gurbetci ~ 9 yıl önce
Gercek ucuz atlatildi bu kaza 100 tane deve kesmek lazim.Bilmedigin tanimadigin hic gitmedigin bir limana nasil yolladilar bu muretebati? Kaptan olarak belirli inis kalkis yapmis olmuyacakmisin gittigin limana? Bu olayda cok yanlislar var ortaya atsinlar ve onlem alsinlar,bu ne yaa dolmus, sehirler arasi otobus calsidir gibi koca THY?Keep the procedures in your mind please.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
gurbetci ~ 9 yıl önce
Bence MDA/H altina indiler,direk lisanslari iptal edilmeli yolculari ve ucagi goz gore gore tehlikeye atiolar.Bu olaylar bayagi cok oldu THY de cunku bir THY kazasindada kaptan israr etti F/O yu dinleyip divert etmedi ve daga carpdilar. Kardesim MDA/DA/H bosuna approcah chartta komamislar.inisdeki kazalarin 99% bundan kaynaklanio.Sadece bir defa bile prosedurlerden sapmak kazaya sebebiyet verebilio.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
IPAD ~ 9 yıl önce
bide neymiş (ILS) sistemi yokmuş falan filan bal gibi pilot hatası kimi kandırıyorsunuz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
captain ~ 9 yıl önce
Butun kazalarin %70 i pilot hatasıdır.sonuçta insanın olduğu her yerde hata vardır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hayret ~ 9 yıl önce
Onca sene uçmuşsun, CRM dersleri almışsın, Human Performance derslerini her yıl reccurrent eğitimlerinde ve Kaptanlık eğitiminde almışsın ve hala PİLOT HATASI diye bir ifade kullanıyorsun öyle mi? Keşke nerede kaptanlık yaptığını da söyleseydin de yöneticilerinle bir konuşsaydık. Kimseyi savunacak ve koruyacak değiliz. Uçuş Emniyeti ceza verme üzerine kurulmuş bir sistem değildir. Bu tür uygulamalar insanların yapabilecekleri hataları ortadan kaldırmaz, aşırı baskı ve stres başka personelin, benzer veya başka hataları yapmasına yol açar. THY Yöneticileri aslında sadece kendi makamlarını korumuşlar. Avrupalı veya Amerikalı işletmeler, Türk Otoritesinin verdiği raporla çalışanını işten kovmuş mu? Senin raporunu 3 üncü dünya ülkesi, bu işi bilmiyorlar diye kaale alırlar mı? Sen Katmanduluların yazdığına itibar edip 2 yetişmiş personeline kıyım yapıyorsun. İstersen personel açığını da oradan aldıklarınla kapat.
Mustafa ~ 9 yıl önce
Nepal,katmandu,buraya cessna ile uçarken düşüneceksin.UÇMA KARDEŞİM BÖYL YERLERE.SANA NE.DEĞDİ Mİ .UÇAK GİTTİ.YA BİR DE CAN KAYBI OLSAYDI.NE DİYECEKTİN.PİLOTLARI SUÇLA,BİTSİN. YEPYENİ UÇAK G...B...LU KATMANDU İÇİN GİTTİ.BEREKET CANLARA BİRŞEY OLMADI.YAŞASIN HİNDİSTAN.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sch ~ 9 yıl önce
Allah tekrar dn Kahraman pilotlardan razı olsun .. Tebrik ederim sağlıklı bir şekilde tahlıye ettıklerı için Yolcuları ... Heee bu arada ne mutlu bu son kaza değilmi!!!!! Havacılıkta bır daha Asla olmayacak helede Thy de asla :)))))) Torpille koktuklarda oturan onu bunu hak etmeden görev verdıren lerin Pilotların can kaybına Meslek kaybına neden olanların da Tez zamanda hayatlarında bu tarz olaylara maruz kaldıklarını görelim.... Değerli mesleği yapan tüm Pilotlara sonsuz saygılar ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rezalet ~ 9 yıl önce
Türkçe öğretmenin şu anda ağlıyor biliyor musun ?
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
8 ocak 2003de istanbul Diyarbakır seferini yapan Tk 634'de 2800ft irtifada MDAya gelinmesine ve yaklaşma ışıkları veya pistin görülememesine rağmen inişte pisti görememesine rağmen ısrar ettiği için düşmüştü.75 kişi hayatını kaybetmişti. Kötü hava koşulları kaza nedenine katkıda bulunmuştu.Hassas iniş sistemleri olmayan diyarbakır askeri havaalanında atc nın rapcon kullanımını önermesine rağmen pilotlar istememişti.Aradan 12 yıl geçmiş olmasına ve son teknolojik yaklaşma ve iniş sistemlerinin kullunılmasına rağmen bu kazalar tekrarlanıyorsa ders alınmamış demektir.Havacılık hata kabul etmez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000