18 Haziran 2008, Çarşamba 06:35:44

Ne uçak var ne de pilot!

Yaz aylarıyla birlikte yerli ve yabancı turist sayısında yaşanan büyük artış ulaşım sıkıntısını da beraberinde getiriyor. Yurtdışından getirdikleri turistleri tarihi ve kültürel mekanlara götürmek isteyen turizmciler, ulaşım engelini aşmakta zorlanıyor.

160 Hintli turisti Kapadokya'dan Antalya'ya götürmek için uçak arayan turizmci Emin Çakmak, THY de dahil olmak üzere başvurduğu tüm havayolu şirketlerinden olumsuz cevap aldı. 'Uçak yok, olsa da uçuracak ekip yok' karşılığını alan Çakmak, iki gün konaklamalı Kapadokya gezisini programdan çıkarma riskiyle karşı karşıya kaldığını anlatıyor. İngiltere'de de ofisi bulunan City Windows turizmin sahibi Süleyman Gök ise Amerika ve İngiltere ile Türkiye hattındaki uçak seferlerinde büyük bir yoğunluk olduğunu belirterek, taleplere ulaşım sıkıntısından ötürü cevap verememekten yakınıyor.

Gök, "Özellikle ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Uçak şirketleri yeni koyacakları seferleri doldurma endişesini taşımasın. Antalya'ya o kadar otel yapıldı, hepsi nasıl dolduysa uçak seferleri de yoğun talepten dolayı dolar." diyor. Onur Air Genel Müdürü Şahabettin Bolukçu ise yaz sezonundaki iç hat yoğunluğu nedeniyle tur operatörlerinin özel taleplerine de cevap veremediklerini doğruluyor.

Türkiye, turizmde bu yıl hareketli bir yıl geçiriyor. Yabancı turist sayısı ocak-nisan döneminde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 12,37'lik artışla 4 milyon 632 bine yükseldi. En çok turist gönderen ülkeler sıralamasında Almanya 833 binle birinci, Bulgaristan 326 binle ikinci, Rusya 263 binle üçüncü sırada yer aldı. Rusya ve Avrupa'dan gelen turistler ağırlıklı olarak Antalya gibi sahil bölgelerini tercih ederken Uzakdoğu ülkelerinden gelenler kültür turizmine yoğunlaşıyor.

Bu durum, ulaşımın önemini artırırken, uçak ve ekipman konusundaki yetersizliklerden ötürü turistlerin taleplerine cevap verilemiyor. Hello Turizm'in genel müdürü Emin Çakmak'ın başına gelenler, bu durumun en somut örneğini oluşturuyor. Temmuz sonunda 160 kişilik bir Hintli turist kafilesinin İstanbul'a ineceğini ifade eden Çakmak, "İstanbul'da iki gün kaldıktan sonra oradan Kapadokya'ya gitmeyi planlamıştık. Oradan da Antalya'ya geçecektik. Ancak Kapadokya'dan Antalya'ya ulaşım konusu sıkıntılı. 2 ay önceden havayolu şirketleriyle temasa geçmemize rağmen uçak bulamıyoruz." diyor.

Hollanda ve Belçika'dan Türkiye'ye turist getiren Corendon Havayollları Şirketi ortağı ve Genel Müdürü Yıldıray Karaer, nüfusu fazla olan ve hızla gelişen Çin ve Hindistan'daki havayolu şirketlerinin uçaklara olan yoğun talebinden ötürü dünya genelinde uçak sıkıntısının baş gösterdiğini aktarıyor.

Turizmcilerden yaz dönemi için kiralık uçak talebi aldıklarını söyleyen Karaer, "Bu taleplere maalesef olumlu cevap veremiyoruz. Filolarımızdaki uçakların müsait olduğu dönemler çok nadir oluyor. Turizmcilerin kiralık uçak bulması yaz döneminde oldukça zor. Pilot sayısı da sınırlı. Havayolu şirketleri pilot konusundaki sıkıntıyı yabancı pilot çalıştırarak çözüyor. Alttan yetişen pilotların sayısının artırılması lazım." diyor.

İnter Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Torosluoğlu, tur operatörleriyle yaz sezonundaki uçuşlarla ilgili anlaşmaların iki-üç ay öncesinden yapıldığını belirterek, bu yüzden ekstra taleplere cevap veremediklerini belirtiyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün, uçuş anlaşmalarına özel havayollarını dahil etmemesinin Rusya, İran ve komşu ülkelerden gelen tatilcilere büyük sıkıntı yaşattığını dile getiriyor.

Torosluoğlu, önce başka illere aktarılan tatilcilerin Antalya'ya otobüslerle getirildiğini bildiriyor. Onur Air Genel Müdürü Şahabettin Bolukçu da yaz sezonunda iç hatlardaki yoğunluktan ötürü tur operatörlerinin özel taleplerine cevap veremediklerini ifade ediyor. Bolukçu, önceden yapılan anlaşmalarda, full charter (uçuş ekibiyle birlikte kiralama) kiralamayla turistlerin transferinin sağlanabildiğini sözlerine ekliyor.

Zaman

Ne uçak var ne de pilot!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000