08 Şubat 2009, Pazar 08:37:57

"Ne Mutlu Kevin Costner'a!"

Akşam Gazetesi köşe yazarlarından Tolgta Turgut da Türk Hava Yolları'nın Costner'lı reklamını bu haftaki köşesine taşımış...
  • Ülkemizde o kadar yakışlı insan var iken gerek varmı bakın Sunexpress Sunny times dergisinde yaklaşık bir yıldan beri yayımlanan cokpit de çocuk resmi ne kadar hoş ne kadar ilgi çekici Sunexpress i kutluyorum
  • THY reklamında dikkat çeken bir şey de hosteslerin Kevin Costner'a ihtimamlı hizmetleri. Yani ünlü ve yakışıklıysanız farklı hizmet görürsünüz gibi bir algı yaratıyor. Bence THY gibi itibarlı bir şirketin bayan kabin görevlileri üzerinden bu şekilde reklam yapması etik değil.
  • Ne olur körü körüne THY nı savunmayın. Belli ki bu savunanlar THY na daha sonra torpille girenler. Neyi savunduklarını dahi bilmiyorlar. Biraz olaylara vizyonla bakın... Allah rızası için... Topu topu 24 koltuk için yapılan kavgaymış... İnanamıyorum valla.
  • nereye kadar
  • yorumsuz
  • Bütün bu patırtı 24 Adet Firstclass koltuk için mi? UÇAK BAŞI 8 ADET 3 ADET UÇAK X 8 = 24 Akla fikre sığmaz.
  • bu reklamdan thy nin reklam işini yapan yandaşlar ceplerine ne kadar doldurdular? yakında belgelerle bilginize sunulacak.
  • bence reklam ana fikir olarak basarılı fakat kurgu ve senaryo olarak cok basarısız.öncellıkle daha guzel bır hostes secebılırlerdı,reklamda oynayan bayan bence hıc yakısmamıs bu role,ve bır ayrıntı daha kevın costner uacaga atatürk havalımanından bınıoyr ve tekrar atatürk havalımanına ınıyor ,sanırım ucak havada tur atıp tekrar aynı alana ınıs yapıor.madem bu işe bu kadar para harcanmıs 350 kışı calısmıs bu işte detaylara daha dıkkat edebılırlerdı degılmı,ıstanbuldan kalkıp ankara esenbogaya ınmış gıbı yapılabılırdı,hem ankaranında reklamı yapılmış olurdu...
  • reklamın iyisi kötüsü olmaz, bu gün bukadar köşe yazarı, gazeteci, okuyucu bu konuda yorum yapıyor ise reklam yerine ulaşmıştır, reklamı ister beğen ister beğenme, THY amblemi senin kafana işlemiş durumda zaten... çenelerimizide yordu ya kaç gündür...
  • bu reklamda asil hedef kitle business ve first class yolcular, fakat hos bir yaklasimla tum kitleyede yonelmisler.. Luftansanin bir cok hattinda ekonomiyi sadece formalite icabi tasidigini, asil parayi ise business lardan kazandigini biliyormusunuz? Reklam guzel olmus, kurgu ve montajida harika.. Boyle bir reklama yeni atilimlariyla ihtiyaci vardi ve dahasinada ihtiyaci var THY nin..

Öncelikle mevcut THY yönetimi birçok rakip havayolu ve daha önceki yönetimlerin aksine, reklam ve tanıtım hususunda alışılagelmişin dışında bir girişimde bulunarak farklı bir reklam stratejisi belirlemiştir. Başarılı olup olmayacağını ise zaman içinde doluluk oranları ile karlılığının artması veya azalması ile göreceğiz.

Kullanılan slogan ve mesajı oldukça demode bulduğumu belirtmeden edemeyeceğim. Zira hava ulaşımı günden güne yaygınlaşıp lüks olmaktan çıkmış ve ihtiyaç halinde gelmişken kaç kişi uçarken kendini yıldız gibi hissetme arayışı veya beklentisi içinde olabilir? Bu beklentidekilerin zaten ya özel uçakları var ya da özel uçak charter edecek imkanları.

Kullanılan sanatçı konusuna gelince... Uluslararası boyutta Kevin Costner'lı bir reklam filminin büyük ilgi göreceğini pek zannetmiyorum. Zira sanatçı 90'lı yılların başında 'in' olmuş, şu sıralar ciddi bir başarısı veya gündem oluşturan bir çalışması bulunmayan, hatta yıllardır Oscar törenlerinde bile gözükmeyen bir aktör. Kendisine ödenen bedeli duyunca inanamadım!

Warner Bros'un bile zarar açıkladığı şu günlerde, THY'den aldığı 1.7 milyon dolar ile herhalde bu projeden kazançlı çıkan en mutlu iki kişi kendisi ile menajeri olmuştur. Yabancı yönetmen, prodüksiyon giderleri, halkla ilişkiler ve tüm diğer masraflar ile yayınlanması için ek olarak 4-5 milyon doları da kattığınızda ortaya dev bir bütçe çıkıyor. İyi bir tanıtım için elbette bu meblağlar gözden çıkarılır ancak orta-uzun vadede olumlu bir dönüş de beklenir.

Mevcut finansal kriz ve buna bağlı olarak havacılık sektörünün yavaşlaması ile kısa vadede bu reklamdan geri dönüş beklemek hayalperestlikten öteye gidemez. Zira ocak ayı rakamlarına göre dünyada premium (business ve first class) adı verilen yolcu sınıfında geçen yıla göre yüzde 12'lik bir düşüş söz konusu.

Hedef uluslararası tanınırlığını artırmak ise THY'nin neden tükenmekte olan yabancı bir yıldızı seçtiği başlı başına bir soru. Acaba asıl hedef Türkiye pazarını mı büyütmek?

Bu sefer de kullanılan sloganın lisanını sorgulamak gerekiyor. Dünyada tüm havayolları tanıtımları için milliyetlerini vurgulayıp özellikle kendi vatandaşlarını kullanırken neden Kevin Costner? Madem yıldız kullanmak gerekiyor, Türkiye'nin yetiştirdiği tanınmış simalar niçin milli havayolumuzu temsil edemiyor?

Hadi farklı bir bakış açısı diyelim, bari devamı çekilirse bir sonraki reklamda havacılıkla yakinen ilgili, daha karizmatik ve kesinlikle daha popüler olan John Trovolta'yı kullansınlar. Hiç değilse pilot. Uyarmakta fayda var Travolta'nın fiyatı daha pahalı olabilir ancak THY'nin nakit sıkıntısı olmadığına göre problem de olmayacaktır!

Anlayabildiğimiz kadarıyla THY, ticari rakip/model olarak kendine Lufthansa, Singapore ve Emirates gibi havayollarını alıyor. CNN, BBC ve Eurosport gibi kanallarda söz konusu havayollarının reklamlarını izlemek mümkün.

Bu havayollarının tanıtımları genelde doğrudan hedef kitlelerine yönelik, tüketiciye mesajları ise yalın ve net. Hepsinde de ülkesel tanıtım ön planda...

Tolga Turgut

"Ne Mutlu Kevin Costner'a!"

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

Misafir ~ 15 yıl önce
Ülkemizde o kadar yakışlı insan var iken gerek varmı bakın Sunexpress Sunny times dergisinde yaklaşık bir yıldan beri yayımlanan cokpit de çocuk resmi ne kadar hoş ne kadar ilgi çekici Sunexpress i kutluyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
THY reklamında dikkat çeken bir şey de hosteslerin Kevin Costner'a ihtimamlı hizmetleri. Yani ünlü ve yakışıklıysanız farklı hizmet görürsünüz gibi bir algı yaratıyor. Bence THY gibi itibarlı bir şirketin bayan kabin görevlileri üzerinden bu şekilde reklam yapması etik değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ne olur körü körüne THY nı savunmayın. Belli ki bu savunanlar THY na daha sonra torpille girenler. Neyi savunduklarını dahi bilmiyorlar. Biraz olaylara vizyonla bakın... Allah rızası için... Topu topu 24 koltuk için yapılan kavgaymış... İnanamıyorum valla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
nereye kadar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
yorumsuz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bütün bu patırtı 24 Adet Firstclass koltuk için mi? UÇAK BAŞI 8 ADET 3 ADET UÇAK X 8 = 24 Akla fikre sığmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
bu reklamdan thy nin reklam işini yapan yandaşlar ceplerine ne kadar doldurdular? yakında belgelerle bilginize sunulacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
bence reklam ana fikir olarak basarılı fakat kurgu ve senaryo olarak cok basarısız.öncellıkle daha guzel bır hostes secebılırlerdı,reklamda oynayan bayan bence hıc yakısmamıs bu role,ve bır ayrıntı daha kevın costner uacaga atatürk havalımanından bınıoyr ve tekrar atatürk havalımanına ınıyor ,sanırım ucak havada tur atıp tekrar aynı alana ınıs yapıor.madem bu işe bu kadar para harcanmıs 350 kışı calısmıs bu işte detaylara daha dıkkat edebılırlerdı degılmı,ıstanbuldan kalkıp ankara esenbogaya ınmış gıbı yapılabılırdı,hem ankaranında reklamı yapılmış olurdu...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
reklamın iyisi kötüsü olmaz, bu gün bukadar köşe yazarı, gazeteci, okuyucu bu konuda yorum yapıyor ise reklam yerine ulaşmıştır, reklamı ister beğen ister beğenme, THY amblemi senin kafana işlemiş durumda zaten... çenelerimizide yordu ya kaç gündür...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
bu reklamda asil hedef kitle business ve first class yolcular, fakat hos bir yaklasimla tum kitleyede yonelmisler.. Luftansanin bir cok hattinda ekonomiyi sadece formalite icabi tasidigini, asil parayi ise business lardan kazandigini biliyormusunuz? Reklam guzel olmus, kurgu ve montajida harika.. Boyle bir reklama yeni atilimlariyla ihtiyaci vardi ve dahasinada ihtiyaci var THY nin..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000