28 Mayıs 2008, Çarşamba 08:18:41

"Namahrem koltuk" krizini yorumladılar

Hollanda Kraliyet Havayolları (KLM) uçağında türbanlı bir Türk kadınının ’namahrem’ olduğu gerekçesiyle yanındaki erkek yolcuyu kaldırtmasına ilişkin tartışma Türkiye’de de yaşandı.

Türkiye’nin ilk kadın vaizi ilahiyatçı Prof. Beyza Bilgin, İslam’da harem-selamlık olmadığını belirtti.

Prof. Beyza Bilgin, konuyla ilgili olarak, "Bunlar Kuran’da da hadislerde de açık olarak belirtilmeyen, cemaatlerin yargılarına ve yaşayış biçimlerine göre oluşturulan şeyler. Otobüslerde ’Bayan yanı mı’, uçak bileti alırken de ’Pencere mi, koridor mu’ diye soruyorlar. Kadın yolcunun böyle bir durumu varsa, ’Yanımda erkek yolcu olmasın’ diyebilirdi. Olay yapmak istediler belki de. Bu kadını kim bindirmiş, ilk defa mı biniyor uçağa. Bakılabilir" dedi.

Konuyla ilgili başka bir yorum ise Türk Hava Yolları tarafından geldi. THY Basın Müşaviri Ali Genç, KLM uçağındakine benzer bir olayı hiç yaşamadıklarını söyledi.

Müşteri memnuniyeti açısından, yolcunun, bu tür isteklerini bilet ve bagaj işlemleri sırasında görevli memura iletmesi gerektiğini belirten Genç, "Uçak kalktıktan sonra, havada, yolcudan böyle bir istek gelirse, burada devreye uçuş emniyeti kuralları girer. Dini kaygıların dışında yanında oturanın içki kokması, horlaması, kavga etmesi gibi nedenlerle yolcular yer değiştirmek isteyebilir. Tüm bunlar uçuş emniyeti kuralları çerçevesinde Kabin Amiri’nin yetkisinde hallolur. Kabin Amiri ihtiyaç görmesi halinde müdahale eder. Ancak kimse yerini vermezse veya uçakta boş koltuk yoksa yapacak bir şey yoktur ve yolcu durumu kabullenmek zorundadır" diye konuştu.

"Namahrem koltuk" krizini yorumladılar

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000