13 Eylül 2008, Cumartesi 09:09:01

Miles&Smiles için kıyasıya yarıştılar

Türk Hava Yolları'nın Miles&Smiles programı için gerçekleştirdiği ihalede altın yumurtlayan tavuğu kaçırmak istemeyen bankalar kıyasıya bir rekabet yaşadı. Zaferi Garanti Bankası'nın kazandığı ihaleyi Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Vahap Munyar köşesine taşıdı.
  • Bu seferki ihale anlasilan gercekten ihale olmus, 3 yil onceki ihale ise hala saibesini koruyor. En yuksek Akbank verdigi halde o ihale iptal edilmis, bir sekilde Garanti'ye verilmisti. Yani rekabet sartlari tam olusmadigi icin THY hak edebilecegi parayi alamadi. Bu ihale sonucundaki farkta bunu gosteriyor. Peki gecen ihalenin hesabini kim verecek? THY ayni zamanda halka acik bir sirket, bunu kimse sormaz mi? SPK?
  • ust yonetimdeki huzursuzluk nedeni ile ankara bile rahatsızken sn. topcu lehine hem de vahap munyar imzalı iki haber cıkması dusundurucu. koltugu korumak PR'dan geciyor. kimse sormuyor THY'nin genel md. yok mu diye. zaten tüm önemli yetkileri icra kurulu ile birlikte yitiren genel md. hala nasıl oluyor da görev de kalabiliyor anlaşılır gibi değil. herşey koltuk değildir. masaya gerektiğinde yumruk vurulmalı.

Yer: Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürlüğü... Masanın bir tarafında THY Yönetim Kurulu Başkanvekili, diğer tarafında da Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Tayfun Bayazıt ile Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen var.

İki banka, THY’nin ’Miles&Smiles’ programını alabilmek için çekişiyor. Garanti Bankası, ’Shop&Miles’ kredi kartıyla baştan beri THY’yle sürdürdüğü ’Miles&Smiles’ programını kaptırmak istemiyor. Yapı Kredi Bankası ise, lideri olduğu ’kredi kartı’ pazarında yeni bir atak planlıyor.

İhaleyi yürüten Hamdi Topçu, son duruma baktı. İki bankanın teklifleri 140 milyon Euro’ya dayanmış, yarış küçük adımlarla sürüyordu. İki banka genel müdürüne döndü: "Sizlerden son kez bir kapalı zarf teklifi bekliyorum. Zarftan kim 1 YTL daha yüksek çıkarsa, ihaleyi o alacak."

Bayazıt ve Özen heyecanla yeni tekliflerini yazıp, zarfı ihalenin yürütüldüğü salondaki görevlilere teslim etti. Topçu, görevlilere, "Zarfları açıp, teklifleri tahtaya yazın" dedi.

İlk zarf açıldı, Garanti Bankası’nın teklifi tahtaya yazıldı: 3 yıl için 170 milyon Euro.

Yapı Kredi’nin zarfı açılmadan Tayfun Bayazıt kalkıp Ergun Özen’i kutladı: "Hayırlı olsun."

Yapı Kredi zarfı açılınca, Bayazıt’ın Özen’i peşinen kutlamasının nedeni ortaya çıktı. Çünkü, teklifi 140 milyon Euro dolayında takılı kalmıştı.

Hamdi Topçu’nun, "Son bir kez daha kapalı zarf yapalım" planı işe yaramış, THY’nin "Miles&Smiles" programı için 3 yıllığına 170 milyon Euro gibi bir rakama ulaşılmıştı.

Son ana kadar Yapı Kredi Genel Müdürü Bayazıt’ı ısrarlı gören Özen, "Başlangıçtan beri yürüttüğümüz bu programı elden kaçırmamak gerek" düşüncesiyle rakamı epey yükseltmişti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) seçimi öncesindeki iftar buluşmasında, THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, Başkanvekili Hamdi Topçu ve Genel Müdür Temel Kotil’le karşılaştım. THY ekibi, yönetim kurulu üyelerinden Mehmet Büyükekşi’yi TİM seçiminde desteklediklerini ortaya koymak için iftarda yerini almıştı.

Topçu ve Kotil, 3 yıl önceki ihalede, yine 3 yıllığına toplam 60 milyon dolara Garanti’de kalan programın bedeli bu kez 170 milyon Euro’ya çıktığı için keyifliydi. Kotil, Topçu’nun pazarlıkçı yönüne dikkat çekti.

Kotil, daha sonra bir hesap yaptı: "Bir aksiliK çıkmazsa bu yılı 5 milyar dolar ciroyla kapatabiliriz. 5 milyar dolarlık cironun içinde 79-80 milyon dolara denk gelen yıllık mil programıyla ücretsiz yolcu uçurmak, bizim için çok büyük yük değil."

Garanti, bundan önceki üç yıllık dönemde "Miles&Smiles" programını 60 milyon dolarlık teklifiyle "garanti"lemişti. Bu kez rakam 170 milyon Euro’ya (238 milyon dolar) yükseldi. Yani, fatura 4’e katlandı...

İhalenin sonunda Hamdi Topçu, Tayfun Beyazıt’a döndü: "Üzülmeyin. Biz sizinle de çalışıyoruz. THY’nin maaş ödemeleri biliyorsunuz bankanız üzerinden gerçekleşiyor."

Yani, Garanti’yle Yapı Kredi yarıştı, kazanan THY oldu...

 

Miles&Smiles için kıyasıya yarıştılar

Yorumlar

neden ~ 16 yıl önce
Bu seferki ihale anlasilan gercekten ihale olmus, 3 yil onceki ihale ise hala saibesini koruyor. En yuksek Akbank verdigi halde o ihale iptal edilmis, bir sekilde Garanti'ye verilmisti. Yani rekabet sartlari tam olusmadigi icin THY hak edebilecegi parayi alamadi. Bu ihale sonucundaki farkta bunu gosteriyor. Peki gecen ihalenin hesabini kim verecek? THY ayni zamanda halka acik bir sirket, bunu kimse sormaz mi? SPK?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hayrola ~ 16 yıl önce
ust yonetimdeki huzursuzluk nedeni ile ankara bile rahatsızken sn. topcu lehine hem de vahap munyar imzalı iki haber cıkması dusundurucu. koltugu korumak PR'dan geciyor. kimse sormuyor THY'nin genel md. yok mu diye. zaten tüm önemli yetkileri icra kurulu ile birlikte yitiren genel md. hala nasıl oluyor da görev de kalabiliyor anlaşılır gibi değil. herşey koltuk değildir. masaya gerektiğinde yumruk vurulmalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000