19 Mart 2009, Perşembe 08:44:10

Meral Tamer yine THY'ye çattı!

Milliyet yazarı Meral Tamer, THY hakkında yazdığı yazılara bir yenisini daha ekledi...
  • YAZDIKLARI YAZIYI TAKDIR EDIYORUM..OZELLIKLE CALL CENTER...SIRKETI BATIRMAK ICIN ELLERINDEN GELENI YAPTILAR...BEN SADECE IST-MLX UCAGI ICIN NORMAL CLASS DA RZV YAPTIRAYIM DEDIM..YEMIN EDIYORUM 1 SAAT 17 DAK SURDU..TAM 7 KEZ CEP NO ISTEDILER..TABI KONSMADAN SONRA ICIME KURT DUSTU TEKRAR ARAYAYIM DEDIM..MEGERSEM RZV YAPILMAMIS..BUNA NE DEMELI.....SIZINKI HIC BISEY DEGIL....
  • Havacılıktan anlamayıp köşesini havacılık sektörü ile dolduranlar artık buna bir son vermeli. Hangi hava yolu şirketi olursa olsun farketmez, yazarların bir bilinmezle ilgili yazdıkları ayan beyan ortadadır. Bilmiyorlar, kulaktan dolma otobüscü zihniyeti ile yorum yapıyorlar. Ülkemizin entellektüellerine ve çocuklarımızın genç beyinlerini bu entellektüelizm ile yıkaması gereken topluma malolmuş 'gazeteci 'lerimize yakışmayan yazılar bunlar.
  • IST'da gecikmeler, yoğunluk ve MTO yanında alt yapıdan da kaynaklanıyor. SAW'da bunlar yok. Hafta sonları özellikle Pazar geceleri tek pistin kullanılması birikmelere dolayısı ile gecikmelere neden oluyor. Daha AHL'dan kalkarken CTOT 40 dakika olarak veriliyor. Yanan ülkenin parası, sektörün parası, yolcuların ve ekibin zamanı. Yeni 06/24 pistinin çalışmalarına hız verilmeli.
  • Paran azsa calisma!Ise baslamissan görevini tam yap.Müsterinin sorunu bunlar degildir.THY ve All Centerler hizmet sektörüdür.Hic kimse param az deyip müsteriye bunu sorun yapmaga hakki yoktur.Müsteri hizmette noksanlik gördü dogal olarak sikayet edecektir.Bu calisanlar,bir baska yerden hizmet alirken,memnun kalmayinca,onlarinda bizim gibi az maas aliyor diye,sikayetden vazmi geciyorlardir?Kimse zorla calistirilmiyor.Calismak herkesin dogal hakki ve karsiliginida almakda.
  • yahu meral bey artik karsinizda cok ciddi bir okur kitlesi var. insanlar artik meseleleri ölcüp bicebiliyor. yolda giderken millet ceviriyormus felan filan. gecin bu kahvehane muhabbetini rica ediyorum. verilerle yorum yapalim. birak rakamlar konussun, senin duygularin degil. cünkü rakamlari verileri konusturdugunuzda insanlar kendileri de o konuda duygu gelistireceklerdir. egitimli toplumlarda bu is böyle yürüyor. elestirme diyen yok, ama yazi yazmanin da bir ahlaki var.
  • Call Center'da rezervasyon yapıp,uçak bileti satmak ve Dünyanın çeşitli yerlerinden satılmış biletlerin satış sonrası hizmetleri çağrı merkezlerinden yapılır.Bu işlemleri yapabilmek için eğitim ve tecrübe gerekir.Yabancı ve büyük Havayollarının çağrı merkezleri taşeron firma tarafından değil,kendi personeli tarafından hizmet verir.Prestij,Basarılı hizmet Taşeron firmayı ilgilendirmez,firma hergelen çağrı başına alacağı paraya bakar.THY ile zaten çağrı başına antlaşmıştır.Mümkün olduğu kadar ucuz personel çalıştırdığı sürecede kardadır.Bu yüzden daima ucuza personelle işi götürecektir.Şu anda Taşeron Çağrı Merkezinde çalışanların %99'u üniversite mezunudur.İşi öğrendiklerindede Firmayı terk edeceklerdir.Bu iş artık hep böyle gidecektir.
  • meyve veren agac taslanır arkadaslar.
  • ayda 600 tl ye çalıştırıdkları personel thy ye yakışmıyo dıyosunda sen ıcerde taseron olupta 571 mılyon maasla nasıl calıstıklarını bılıyomusn o doyumsuz hıc bırseyle avunamayan thy personllerı otururken 571 mılyonla calısan taseron elemanlar ne işler götürüyo haberin varmı..asıl thy ye o sımarık personellerı yakısmıyo temızle thy akıllandın
  • Sanki thy nin tüm çalışanları vasıflı mı? Çoğu lise mezunu, ki zaten bazı işler için lise mezunu olmak yeterli de, piyasanın çok çok üstünde maaş ödeniyor. hala tatminsizler. ayıptır diyorum.
  • Çağrı Merkezini hangi akılla özelleştirdiler?Bilmiyorum ama o akıllı yöneticiler hergün çağrı merkezini özelleştirdiklerine pişman olacaklar.O başka yerlere atadıkları,hatta başka şirketlere gönderdikleri personelin ahıda böyle çıkacak.O merkezde ayda 600 tl sina çalıstırdtırdıkları personel THY'NA YAKIŞMIYOR.Köle gibi çalışan vasıfsız personel işi öğrendikleri,verimli olacakları zaman haklı olarak işten ayrılacaklar.Orası artık hiçbir gun düzgün çalışamayacak,Kış Sezonunda ,krizde iş yokken böyleler.Yoğun sezonda nasıl olacaklarını göreceğiz.THY vasıflı ,tecrübeli personelini kaybetmeyecekti.......

Meğer Türk Hava Yolları’nın rötarlarından muzdarip olan ne çok insan varmış... “Bir dokun, bin ah işit” misali 10 gündür dört koldan yoğun bir bombardıman altındayım: “Lütfen bu konuda yazmaya devam edin!”

Ve yüzlerce telefon, e-posta mesajı, sokakta-markette yolumu çevirip dert anlatanlar...

Atalarımız boşuna “Vakit nakittir” dememiş; hele her şeyin jet hızıyla yaşandığı bugünün dünyasında, istisnasız hepimizin zamanı çok kıymetli. Yapmak isteyip de zamanımız yetmediği için yapamadığımız pek çok şey var.

Okurlarımdan gelen “rötarlı uçuş kâbusları” içinde beni en bunaltan, Frankfurt-İstanbul uçuşları oldu; iyi ki Frankfurt’a sık gidip gelmek zorunda değilim.

Çıldırtan çağrı merkezi
Tek sorun rötar değil tabii. Hızlı büyüme nedeniyle ipin ucunu kaçırma ve olayın tümüne hâkim olamama var, personel yetersizliği var, işin uzmanı yerine ahbap-çavuş usulü kadrolaşmaya ağırlık verme var, mağduriyetlerin tazmininden kaçınma var, teknolojik yatırımlarda aksama var...

Mesela elektronik bilet almak ya da telefonla rezervasyon yapmak zorunda kalan THY müşterileri, son dönemde saçlarını-başlarını yolar hale gelmişler.

İşi uzayınca Adana’dan 13.45 uçağıyla İstanbul’a dönüş biletini bir gün sonraya ertelemek isteyen okurum Asım Aslan, THY’nin 444 0 849 nolu çağrı merkezini tam 4 kez aramış, bilet numarasını ve dönüş uçağını değiştirmek istediğini 5 farklı kişiye anlatmış, son aramasında kendisini 4 farklı kişiye bağlamışlar ve o arada cep telefonunun şarjı bitivermiş.

Verdiği telefon paralarına mı yansın, yeniden para verip bilet aldığına mı, kendisine çok elzem olan cep telefonunu kullanamamasına mı...

Sabiha Gökçen rötarsız
Bu arada Yeşilköy yerine Sabiha Gökçen’den uçtuğum takdirde rötar sorununun tümüyle ortadan kalkacağını hatırlatan okurlarım da var. Ancak THY Sabiha Gökçen’den o kadar az sefer yapıyor ki, yaz tarifesinde bile sadece İzmir, Ankara, Bodrum, Antalya gibi 4 - 5 güzergâh var.

“Biz İstanbul’daki hava trafiği yoğun diye bekletilirken, başka havayollarının uçakları zamanında kalkıp İstanbul’a gidiyor. Bu nasıl iş?” diye soran okurlarıma ise Sabiha Gökçen’i adres göstereceğim. Sun- Express ve Pegasus Havayolları, uçuşlarının büyük bölümünde bu havaalanını kullandıkları için rötar oranları THY’den çok daha düşük. Zaten SunExpress, THY’nin Lufthansa ile % 50-50 ortak olduğu bir havayolu şirketi. Güzergâhlar elverdiği ölçüde yararlanabilirsiniz.

Yazın rötar azalacak
Bu arada THY’nin Basın Müşaviri Dr. Ali Genç’le dün yeniden görüştüm; bu rötarların büyük bölümünün kış mevsiminin elverişsiz hava koşullarından kaynaklandığını belirtiyor ve ısrarla “Yazın uçuşlar arttığı halde, göreceksiniz rötarlar azalacak” diyor. İnşallah demekten başka çaremiz yok.

Son bir not: THY’nin yıllara göre zamanında kalkış oranlarıyla ilgili olarak 12 mart günkü köşemde yer alan istatistiki bilgilere, okurlarımdan şiddetli itiraz var.
Dr. Genç’in gönderdiği istatistiki verilerin hatalı olduğunu, Avrupa Havayolları Birliği’nin verilerine itibar etmemi salık veriyorlar. Kaza istatistiklerinde de THY’nin yanıltıcı bilgi verdiğini iddia eden okurlarım var. 2 konuyu da araştıracağım.

Meral TAMER
MİLLİYET

Meral Tamer yine THY'ye çattı!

Yorumlar Tüm Yorumlar (19)

Misafir ~ 15 yıl önce
YAZDIKLARI YAZIYI TAKDIR EDIYORUM..OZELLIKLE CALL CENTER...SIRKETI BATIRMAK ICIN ELLERINDEN GELENI YAPTILAR...BEN SADECE IST-MLX UCAGI ICIN NORMAL CLASS DA RZV YAPTIRAYIM DEDIM..YEMIN EDIYORUM 1 SAAT 17 DAK SURDU..TAM 7 KEZ CEP NO ISTEDILER..TABI KONSMADAN SONRA ICIME KURT DUSTU TEKRAR ARAYAYIM DEDIM..MEGERSEM RZV YAPILMAMIS..BUNA NE DEMELI.....SIZINKI HIC BISEY DEGIL....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Havacılıktan anlamayıp köşesini havacılık sektörü ile dolduranlar artık buna bir son vermeli. Hangi hava yolu şirketi olursa olsun farketmez, yazarların bir bilinmezle ilgili yazdıkları ayan beyan ortadadır. Bilmiyorlar, kulaktan dolma otobüscü zihniyeti ile yorum yapıyorlar. Ülkemizin entellektüellerine ve çocuklarımızın genç beyinlerini bu entellektüelizm ile yıkaması gereken topluma malolmuş 'gazeteci 'lerimize yakışmayan yazılar bunlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
IST'da gecikmeler, yoğunluk ve MTO yanında alt yapıdan da kaynaklanıyor. SAW'da bunlar yok. Hafta sonları özellikle Pazar geceleri tek pistin kullanılması birikmelere dolayısı ile gecikmelere neden oluyor. Daha AHL'dan kalkarken CTOT 40 dakika olarak veriliyor. Yanan ülkenin parası, sektörün parası, yolcuların ve ekibin zamanı. Yeni 06/24 pistinin çalışmalarına hız verilmeli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Paran azsa calisma!Ise baslamissan görevini tam yap.Müsterinin sorunu bunlar degildir.THY ve All Centerler hizmet sektörüdür.Hic kimse param az deyip müsteriye bunu sorun yapmaga hakki yoktur.Müsteri hizmette noksanlik gördü dogal olarak sikayet edecektir.Bu calisanlar,bir baska yerden hizmet alirken,memnun kalmayinca,onlarinda bizim gibi az maas aliyor diye,sikayetden vazmi geciyorlardir?Kimse zorla calistirilmiyor.Calismak herkesin dogal hakki ve karsiliginida almakda.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
yahu meral bey artik karsinizda cok ciddi bir okur kitlesi var. insanlar artik meseleleri ölcüp bicebiliyor. yolda giderken millet ceviriyormus felan filan. gecin bu kahvehane muhabbetini rica ediyorum. verilerle yorum yapalim. birak rakamlar konussun, senin duygularin degil. cünkü rakamlari verileri konusturdugunuzda insanlar kendileri de o konuda duygu gelistireceklerdir. egitimli toplumlarda bu is böyle yürüyor. elestirme diyen yok, ama yazi yazmanin da bir ahlaki var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Call Center'da rezervasyon yapıp,uçak bileti satmak ve Dünyanın çeşitli yerlerinden satılmış biletlerin satış sonrası hizmetleri çağrı merkezlerinden yapılır.Bu işlemleri yapabilmek için eğitim ve tecrübe gerekir.Yabancı ve büyük Havayollarının çağrı merkezleri taşeron firma tarafından değil,kendi personeli tarafından hizmet verir.Prestij,Basarılı hizmet Taşeron firmayı ilgilendirmez,firma hergelen çağrı başına alacağı paraya bakar.THY ile zaten çağrı başına antlaşmıştır.Mümkün olduğu kadar ucuz personel çalıştırdığı sürecede kardadır.Bu yüzden daima ucuza personelle işi götürecektir.Şu anda Taşeron Çağrı Merkezinde çalışanların %99'u üniversite mezunudur.İşi öğrendiklerindede Firmayı terk edeceklerdir.Bu iş artık hep böyle gidecektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
meyve veren agac taslanır arkadaslar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ayda 600 tl ye çalıştırıdkları personel thy ye yakışmıyo dıyosunda sen ıcerde taseron olupta 571 mılyon maasla nasıl calıstıklarını bılıyomusn o doyumsuz hıc bırseyle avunamayan thy personllerı otururken 571 mılyonla calısan taseron elemanlar ne işler götürüyo haberin varmı..asıl thy ye o sımarık personellerı yakısmıyo temızle thy akıllandın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Sanki thy nin tüm çalışanları vasıflı mı? Çoğu lise mezunu, ki zaten bazı işler için lise mezunu olmak yeterli de, piyasanın çok çok üstünde maaş ödeniyor. hala tatminsizler. ayıptır diyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Çağrı Merkezini hangi akılla özelleştirdiler?Bilmiyorum ama o akıllı yöneticiler hergün çağrı merkezini özelleştirdiklerine pişman olacaklar.O başka yerlere atadıkları,hatta başka şirketlere gönderdikleri personelin ahıda böyle çıkacak.O merkezde ayda 600 tl sina çalıstırdtırdıkları personel THY'NA YAKIŞMIYOR.Köle gibi çalışan vasıfsız personel işi öğrendikleri,verimli olacakları zaman haklı olarak işten ayrılacaklar.Orası artık hiçbir gun düzgün çalışamayacak,Kış Sezonunda ,krizde iş yokken böyleler.Yoğun sezonda nasıl olacaklarını göreceğiz.THY vasıflı ,tecrübeli personelini kaybetmeyecekti.......

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000