09 Temmuz 2009, Perşembe 08:29:36

Mark Mobius, THY'de küçülmeye gitti

Spekülatör Mark Mobius’un Türkiye ve gelişmekte olan ülkelerde yatırım yaptığı Templeton Fonu, birara payını yüzde 10’a kadar çıkardığı THY’de en az yüzde 5’in altına indi...
  • her zaman hisseler yükselince pay satılmaz...yükselmenin marjinalde olduğu değerlendiriliyorsa pay satılır!?

Spekülatör Mark Mobius’un Türkiye ve gelişmekte olan ülkelerde yatırım yaptığı Templeton Fonu, birara payını yüzde 10’a kadar çıkardığı THY’de en az yüzde 5’in altına indi. THY Yönetim Kurulu’na bir süre önce Templeton Fonu adına giren Muzaffer Akpınar, ÖİB’yi temsil eder konuma geldi. Mobius, ellerindeki Türk şirketi hisselerinin değerinin 1 milyar dolara indiğini söyledi.

Ünlü spekülatör Dr. Mark Mobius’un Türkiye ve diğer gelişmekte olan ülkelerde yatırım yaptığı Templeton Fonu, bir ara payını yüzde 10’a kadar çıkarttığı Türk Hava Yolları’ndaki hisselerini en az yüzde 5’in altına kadar indirdi. Templeton’ın THY’de büyük bir hisse satışı yaptığını bazı Yönetim Kurulu Üyeleri bile ancak mayıs ayında gerçekleşen genel kurulda öğrenebildi. Türk Hava Yolları yönetim kuruluna Templeton Fonu’nu temsilen giren Muzaffer Akpınar ise Templeton’un artık üye bulunduracak hisse oranını elinde bulundurmuyor olmasına rağmen görevini koruyor. Ancak, Akpınar’ın görevini artık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı adına gerçekleştirdiği belirtiliyor. Tüm bunlar olurken dün Citibank’ın Citigold Select Özel Bankacılık etkinlikleri kapsamında düzenlediği "Gelişmekte Olan Piyasalar ve Türkiye" konulu seminer için Türkiye’ye gelen Mobius, toplantıda THY’yi övdü.

Sorunca söylemedi

Havacılık sektörünün genelde başarılı olamadığını ve içinde birçok olumsuz taraf barındırdığını dile getiren Mobius THY hakkında, "Türk Hava Yolları başarılı bir şirkettir. Başarılı oldu ve olmaya da devam ediyor. 10 sene önce THY denince ’THY sizden nefret eder’ derledi. Ama şimdi kendisini çok geliştirdi. Servis konusunda da çok iyi duruma geldi" değerlendirmesi yaptı. Toplantının ardından, "THY’yi satmayı mı düşünüyorsunuz" diye sorduğumuzda da "Ben kimseye herhangi bir hisseyi satın alın demek istemem. Ama yükselince elimdeki hisseleri satma eğilimine girebilirim" dedi.

Yine girebiliriz

Toplantıda hissedarı olduğu şirketlerin listesini istememiz üzerine Franklin Templeton Investments adlı fonun Türkiye Yöneticisi Carlos von Hardenberg, bu şirketleri içeren bir liste gönderdi. Ancak bu listede THY’nin yer almadığı dikkatimizi çekti "THY unutuldu mu? Yoksa hisselerinizi tamamen sattınız mı?" sorularımız üzerine Hardenberg, "Listeyi gördünüz" yanıtı verdi. Hardenberg, "Bu ne zaman oldu?" sorumuzu ise "Biz her zaman ucuza almaya ve hisseler yükseldiğinde de pozisyon küçültmeye çalışırız. Bu bizim şirketi sevmediğimizi veya bir daha girmeyeceğimizi göstermez. Bizim işimiz alıp satmaktır. Bu alım satımları hem yerli hem de yabancı yatırımcıya yapabiliriz" diye yanıtladı. Carlos von Hardenberg’in gönderdiği listede Templeton’ın hisselerinin en az yüzde 5’ini elinde bulundurduğu Türk şirketleri yer alıyor.

Hürriyet

Mark Mobius, THY'de küçülmeye gitti

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
her zaman hisseler yükselince pay satılmaz...yükselmenin marjinalde olduğu değerlendiriliyorsa pay satılır!?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000