17 Nisan 2014, Perşembe 09:27:41

MAHKEME THY KARARINI İPTAL ETTİ

Türk Hava Yolları’nın, İstanbul çıkışlı hatlarda hakim durumunu kötüye kullandığı gerekçesiyle Pegasus Hava Yolları tarafından Rekabet Kurumu’na şikayet edilmesiyle başlayan soruşturma sürüyor.
  • Haksiz, ayni seyi PGS saw'da yapiyor, fiyat politikasini rakibe gore ayarlamak pazarlamanin geregidir. Sirketler yil ortalamasina bakarlar kis aylarinda dusuk ucret olmasi normaldir. Pgs saw'da yillardir hakim konuda 29tl'yede bilet sattigi oldu.
  • kedidir o
  • pegasus diye rumuzu yazan arkadaş..senin ciktigin yerden haberin var mi ?pegasusta lise mezunuymuş herkes. hadi ordan densiz dengesiz ilk okuldan terk adam seni.
  • Pegasusda çalışanların çoğu lise mezunu
  • Pegasus thy ile uğraşacağına el pençe divan durması lazım.. Zira önümüzdeki 2 sene hava kuvvetlerinden cüzzi sayıda pilot çıkacak, bir de elindekileri TK'ya kaçırırsa işte o zaman durumu vahim olur..
  • O yuzden mi gazipasaya milli havayolu ilk seferleri yapti da pegasus kar edecegini anlayinca girdi...komik olmayin hocam
  • Thy bayrak tasiyici. Yeri geliyor zararina sirf prestij icin ucuyor. Bunlara tamam. Ama haksiz rekabet oldugu bir gercek. Thy nin hakkini teslim ediyoruz. Gurur duyuyoruz thy ile ama bu tekelcilik hakkini vermez. Başka firmayi engelleyerek degil kalitesiyle hizmetiyle rekabet etmeli. Pegasus kâr edecegi hatta girecek tabiki. Maalesef boyle. Velhasilikelam Pegasus hakli
  • kım dıyor thy na heryere uc.tum hatlarda zarar etsende uc dıye kım dıyor.kımse demıyor.bu bır dunya kuralıdır kar yapmıyacagın potansıyelı olmayan hat acılmaz.cumle alem bılıyor thy nın cemaatın okullarının bulundugu yerlere uctugunu.sımdıde kavgalılar ve hesap ypıyorlar.turkıyenın afrıkanın bılmem yerınde ne ısı var.sakın bana bayrak tasıcıyısı demeyın.tutrkıyenın afrıkaya hıcbır amacı alakası olamaz.neyse pgsnın yaptıgı akıllıca kar olmayan hatları ucmuyor.hayatta kalmak ıcın.gorecegız thy nı.en cok yere ucanmı yoksakar yapıp gelecegını dusunenmı haklı cıkacak.unutmayınkı dunya gelecegını dusunmeyen batık bayrak tasıyıcı sırketlerle dolu.ayagımızı denk almalıyız
  • Pegasus haklı.Bu ne tekeldir böyle? Atatürk Havalimanından Ankara'ya THY kimseye uçuş izni verdirmiyor ve bilet fiyatlarını da bu sayede çok yüksek tutup haksız kazanç sağlıyor.Buna izin verilmemeli.
  • Acaba sabihadan thynin izmire ve antalyaya 59 pegasusun 68 tl olmasi thynin karsiz uctugunu mu gosteriyor

Türk Hava Yolları’nın, İstanbul çıkışlı hatlarda hakim durumunu kötüye kullandığı gerekçesiyle Pegasus Hava Yolları tarafından Rekabet Kurumu’na şikayet edilmesiyle başlayan soruşturma sürüyor.

4 yıl önce açılan ilk soruşturmada Rekabet Kurumu, THY’nin ihlali olmadığına karar vermişti. İdare mahkemesi incelemenin eksik yapıldığı gerekçesiyle kararı geçtiğimiz yıl iptal etti. Bu karar üzerine yenilenen soruşturmanın süresi bu yılın ocak ayında 4 ay uzatıldı. Üst kurul, yeni soruşturmayı tamamladıktan sonra tarafların savunmalarını alarak nihai kararını verecek.

Rekabet Kurumu’nun ilk soruşturmada görevlendirdiği raportörler, “THY’nin hakim durumda olduğu bazı hatlarda maliyetinin altında satış yaparak rakibini dışladığı, yıkıcı fiyat uygulayarak hakim durumunu kötüye kullandığı, bu sebeple THY’ye idari para cezası uygulanması gerektiği” şeklinde rapor tutmuştu. 7 üyeden oluşan Rekabet Kurulu’nun üç üyesi karara eksik inceleme gerekçesiyle şerh düşerek ‘evet’ demişti.

Pegasus’la THY’yi karşı karşıya getiren rekabet soruşturması 2010 yılında başladı. Pegasus, “THY’nin İstanbul merkezli yurtiçi ve yurtdışı havayolu hatlarındaki hakim gücünü rakip teşebbüslerin yeni pazarlara girmesine engel olmak ve mevcut pazarlardaki faaliyetlerini zorlaştırmak şeklindeki dışlayıcı eylemleriyle kötüye kullandığı” iddialarıyla Rekabet Kurumu’na başvurdu. Rekabet Kurumu’nun, şikayet üzerine başlattığı soruşturmayı yürüten raportörler, “THY’nin hakim durumda olduğu tespit edilen İstanbul merkezli Adana, Amsterdam, Antalya, Berlin, Kayseri, Konya, Diyarbakır, Trabzon, Köln, Lefkoşa, Londra ve Stuttgart hatlarında maliyetlerinin altında satış yaptığı ve bu uygulamaların rakibi dışlama stratejisinin bir parçası olduğu” tespitini yaptı. Raporda, “bu uygulamaların ‘yıkıcı fiyat’ niteliği taşıdığı ve hakim durumun kötüye kullanılması olarak değerlendirilmesinin yerinde olacağı, THY’nin rakibin faaliyetlerini zorlaştırmaya yönelik fiyat temelli uygulamalar dışındaki eylemlerinin de, teşebbüsün benimsediği dışlama stratejisinin bir parçası olarak değerlendirilebileceği” belirtildi.

THY’ye 4054 sayılı kanunun 16. maddesi çerçevesinde idari para cezası uygulanması gerektiği belirtildi. Rekabet Kurulu 30 Aralık 2011’de aldığı kararda, “soruşturma dosyasındaki THY’ye ait iç yazışmaların daha çok kurumun rekabetçi kaygılarından kaynaklandığı, yerinde incelemelerde yapılan tespitlerin tek başına herhangi bir kötüye kullanma fiiline işaret etmediği” gerekçesiyle THY’nin rekabet ihlali yapmadığına karar verdi. Oybirliğiyle alınan karara kurul üyeleri İsmail Hakkı Karakalle, Murat Çetinkaya ve Reşit Gürpınar şerh düştü. Kurul üyeleri, “yerinde inceleme ve dosyada iddia edilen ihlalin olup olmadığının tespiti için dosyadaki belge ve bilgilerin, yapılan analizlerin yeterli olmadığı, bu nedenle ihlal olmadığı yolundaki çoğunluk görüşü yönünde oy kullanıldığı” gerekçesiyle karara ‘evet’ dediklerini belirtti.

Pegasus, “Rekabet Kurulu’nun karar verirken THY’nin hakim konumunu kötüye kullandığına dair soruşturma raporunu dikkate almadığı” iddiasıyla idare mahkemesine başvurdu. Ankara 11. İdare Mahkemesi de “eksik inceleme ve araştırmaya dayalı soruşturma raporu esas alınarak, THY’nin hakim durumda olup olmadığı hususunda bir tespit yapılmadığını” belirterek Rekabet Kurulu’nun kararını iptal etti. Rekabet Kurumu, mahkeme kararı üzerine soruşturmayı yeniledi. Soruşturma süresi 2014 yılının Ocak ayında 4 ay uzatıldı. Rekabet Kurulu, soruşturma tamamladıktan sonra tarafların sözlü ve yazılı savunmalarını alarak nihai kararını verecek. (Zaman)

MAHKEME THY KARARINI İPTAL ETTİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Haksiz, ayni seyi PGS saw'da yapiyor, fiyat politikasini rakibe gore ayarlamak pazarlamanin geregidir. Sirketler yil ortalamasina bakarlar kis aylarinda dusuk ucret olmasi normaldir. Pgs saw'da yillardir hakim konuda 29tl'yede bilet sattigi oldu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
blackcat ~ 10 yıl önce
kedidir o

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pgs calisanı ~ 10 yıl önce
pegasus diye rumuzu yazan arkadaş..senin ciktigin yerden haberin var mi ?pegasusta lise mezunuymuş herkes. hadi ordan densiz dengesiz ilk okuldan terk adam seni.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pegasus ~ 10 yıl önce
Pegasusda çalışanların çoğu lise mezunu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
lise mezunu ~ 10 yıl önce
eğitim cehaleti alır eşşeklik baki kalır.. sen üni okudun da ne oldu
Transfer FO ~ 10 yıl önce
Pegasus thy ile uğraşacağına el pençe divan durması lazım.. Zira önümüzdeki 2 sene hava kuvvetlerinden cüzzi sayıda pilot çıkacak, bir de elindekileri TK'ya kaçırırsa işte o zaman durumu vahim olur..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
farklı bakış'a ~ 10 yıl önce
O yuzden mi gazipasaya milli havayolu ilk seferleri yapti da pegasus kar edecegini anlayinca girdi...komik olmayin hocam

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Thy bayrak tasiyici. Yeri geliyor zararina sirf prestij icin ucuyor. Bunlara tamam. Ama haksiz rekabet oldugu bir gercek. Thy nin hakkini teslim ediyoruz. Gurur duyuyoruz thy ile ama bu tekelcilik hakkini vermez. Başka firmayi engelleyerek degil kalitesiyle hizmetiyle rekabet etmeli. Pegasus kâr edecegi hatta girecek tabiki. Maalesef boyle. Velhasilikelam Pegasus hakli

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pekı ~ 10 yıl önce
kım dıyor thy na heryere uc.tum hatlarda zarar etsende uc dıye kım dıyor.kımse demıyor.bu bır dunya kuralıdır kar yapmıyacagın potansıyelı olmayan hat acılmaz.cumle alem bılıyor thy nın cemaatın okullarının bulundugu yerlere uctugunu.sımdıde kavgalılar ve hesap ypıyorlar.turkıyenın afrıkanın bılmem yerınde ne ısı var.sakın bana bayrak tasıcıyısı demeyın.tutrkıyenın afrıkaya hıcbır amacı alakası olamaz.neyse pgsnın yaptıgı akıllıca kar olmayan hatları ucmuyor.hayatta kalmak ıcın.gorecegız thy nı.en cok yere ucanmı yoksakar yapıp gelecegını dusunenmı haklı cıkacak.unutmayınkı dunya gelecegını dusunmeyen batık bayrak tasıyıcı sırketlerle dolu.ayagımızı denk almalıyız

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Salih ~ 10 yıl önce
Pegasus haklı.Bu ne tekeldir böyle? Atatürk Havalimanından Ankara'ya THY kimseye uçuş izni verdirmiyor ve bilet fiyatlarını da bu sayede çok yüksek tutup haksız kazanç sağlıyor.Buna izin verilmemeli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 10 yıl önce
Acaba sabihadan thynin izmire ve antalyaya 59 pegasusun 68 tl olmasi thynin karsiz uctugunu mu gosteriyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yorum ~ 10 yıl önce
sizce ? personeline 2 kat maaş verir , azda olsa ikramı vardır hemde ücretsiz.pgs low cost ya ondan pahalı uçuyor .

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000