06 Ağustos 2010, Cuma 08:41:53

LUFTHANSA GÖZÜNÜ BURSASPOR'A DİKTİ

Bursa - Münih seferlerine başlayan Alman Lufthansa, Bursaspor’u Şampiyonlar Ligi’ne uçurmak istiyor. THY’nin Barcelona’yı taşıdığını hatırlatan Genel Müdür Wende, ‘Bursaspor’u da biz uçuralım’ diyor.
  • Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.
  • haklısın kardeş LOT havayolları bu hatta yıllardır ucuyor ve ben 2006 yılında varşova'ya gidiş dönüş bu uçaklarla uçtum, onun söylediği gibi ilk falan değil yani
  • Yanılmıyorsam LOT (Polonya Havayolları) ve Air Jordanian (Ürdün Havayolları) yıllardır Embraer ile tarifeli olarak uçuyor Türkiye'ye.Güzel Uçaklar.
Alman Lufthansa Havayolları, bu yıl Şampiyonlar Ligi’nde oynayacak olan Bursaspor’u Avrupa’ya taşımak istiyor. Geçen hafta tarifeli seferlere başlayarak Bursa’yı Avrupa’ya bağlayan Lufthansa’nın Türkiye Genel Müdürü Gregor Wende, Türk Hava Yolları’nın (THY) sponsor olarak Manchester United ve Barcelona’yı uçurduğunu, kendilerinin de Bursaspor’u Avrupa’ya taşımak istediklerini söylüyor.

Wende, “Bursa - Münih uçuşlarını çok önemsiyoruz. Bosch, Fiat, Renault gibi dünya firmaları Bursa’da. Tabii bir de şampiyon Bursaspor var. Feribotla İstanbul’a gelip uçmak çok yorucu.

Bursaspor’u Avrupa’ya biz taşımak isteriz. Bu hatta Embraer uçakları kullanılacak. Türkiye’de ilk kez Brezilyalı uçaklarla tarifeli sefer yapılacak” diyor.

Türk eşini Hilton’da buldu

Gregor Wende, 30 yıldır Türk havacılığının içinde. İlk kez 1980’de adım attığı Türkiye ona önce “değişik” gelmiş. Ancak yıllar içinde Cankurtaran’da Erol Taş’ın kahvesine ‘takılacak’, belediye otobüsüyle gezecek kadar İstanbullu olmuş.

Wende’nin havacılık macerası 1970’lerin sonunda kokpitte başlamış. Lufthansa’da pilotluk eğitimi alan Wende, akciğerinden rahatsızlanınca pilotluk hayalini unutup masabaşına geçmiş. 1980’de Lufthansa’nın denetleme bölümünde çalışırken Türkiye’ye ilk kez 2 haftalığına ayak basmış.

Wende’nin Türkiye’ye ikinci gelişi ise 1989’da Lufthansa’nın ‘Orta ve Doğu Türkiye Bölümü’nün başına atanmasıyla uzun soluklu olmuş. 1992 sonuna kadar yürüttüğü bu görev sırasında Türk eşiyle de tanışan Wende şunları anlatıyor:

“1989’da Ankara’ya atandığımda Türkiye’nin öncü havayolu şirketi Lufthansa’ydı. THY’nin dış hatları pek gelişmemişti. Bugün yüzde 10 - 12 arası olan pazar payımız, iki misliydi.

Türkiye’ye geleli 3 hafta olmuştu ki, Almanya’dan bir delegasyon geleceğini duydum. THY ve Lufthansa genel müdürleri Ankara Hilton’da bir araya gelecekti. İşleri benim organize etmem lazımdı. Kimseyi tanımıyordum. Hilton’da müşteri ilişkilerinde çalışan Sibel Hanım’la o gün tanıştım. Bir anlamda beni kurtardı. Ertesi yıl da evlendik.”

THY lider havayolu olabilir’
Wende, 1992 sonunda da THY ve Lufthansa’nın ortak kurduğu SunExpress’in başına geçmiş. Antalya’da 4 yıl ciddi bir baskı altında çalışmış. Körfez Savaşı’ndan tüm havayollarının etkilendiği bir ortamda yeni şirketi rayına oturtmayı başarmış. Wende, şunları söylüyor:

“O günkü ortam, ‘Kâra geçin, yoksa kapanırsınız’ şeklindeydi. Para, sadece turizmin olduğu mayıs ve eylül ayları arasında kasaya giriyordu. Otel ve acentelerle konuştuk. Sezonu marttan ekime kadar pazarlamaya geçtik. O dönemde THY ile fikir alışverişi başladı. THY bizim modelimizi çok dikkatli incelemeye aldı. Şu an onları tek olarak görüyorum. Her yıl çok büyüyorlar. Kaliteyi de yükseltiyorlar. Bu hızla giderse Avrupa’nın en büyüğü olabilirler.”

Ticaret doğuya akıyor
Lufthansa Genel Müdürü Wende’nin THY ile ilgili ilginç gözlemleri var. THY’nin ‘uluslararası olmaya’ geç başladığını düşünen Wende, şunları söylüyor:
“THY hem büyüyor, hem kaliteyi artırıyor. Ama buna daha önce başlayabilirdi. Bu süratle büyümeye devam ederse Lufthansa’yı geçebilir. Tabii uçak almak zorundalar. Artık ticaretin akışı doğuya dönüyor. Son 5 yıldır THY, Emirates ve Air China gibi havayollarının büyümesini görüyoruz. Eskiden Türk malının kalite sorunu vardı. ‘Anadol arabanın kaportasını inek yer’ derlerdi. Ama son 10 yıldır olay çok farklı. Türk malı kaliteyi simgeliyor. Biz ‘call center’ımızı bile Türkiye’ye taşıdık.”

Devir değişti, artık İstanbul dışı büyürüz
Gregor Wende, 1996 - 2009 arasında Japonya ve Çin’de Lufthansa’yı temsil etti. 13 yıl süren ayrılığın ardından geçen yıl Türkiye’ye döndü. Wende, “Eskiden THY’nin ufak bir uçuş ağı vardı. Yolcu mutlaka aktarma yapardı. Ama THY artık 107 direkt uçuş yapıyor. Bu şartlarda Türkiye’deki rolümüz değişiyor. Bizim, İzmir ve Ankara’dan 2’şer, Bursa’dan 1 uçuşumuz var. İstanbul’dan da 6 uçuş yapıyoruz. Artık Türkiye’de İstanbul dışında büyümeyi hedefliyoruz” diyor.
LUFTHANSA GÖZÜNÜ BURSASPOR'A DİKTİ

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
haklısın kardeş LOT havayolları bu hatta yıllardır ucuyor ve ben 2006 yılında varşova'ya gidiş dönüş bu uçaklarla uçtum, onun söylediği gibi ilk falan değil yani

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yanılmıyorsam LOT (Polonya Havayolları) ve Air Jordanian (Ürdün Havayolları) yıllardır Embraer ile tarifeli olarak uçuyor Türkiye'ye.Güzel Uçaklar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000